Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Transcrierea conferinței prin recunoașterea vocii

D U P Ă P A U Z Ă
Domnul Marian Lupu:
Stimați colegi,
Este ora 14.00.
Eu rog să vă ocupați locurile. Colegii care sînt în hol, rog să intre în sală, ca să avem posibilitatea continuării ședinței plenului Parlamentului.
O ambianță foarte relaxantă a corpului nostru de deputați. Îmi pare rău să spun acest lucru, dar cred că una din sarcinile noastre primordiale va fi să ne schimbăm nițel mentalitatea și să revenim la ideea autodisciplinei, în cadrul activității plenului Parlamentului.
Eu aș riga foarte mult, stimații mei colegi numărători, pentru fiecare din cele trei sectoare, dacă au amabilitatea să-mi anunțe prezența pe sectoare, ca să vedem dacă avem cvorumul sau nu? În caz dacă îl avem, să putem să începem această ședință.
De la bufet vin, da, de jos?
Cred că va trebui noi să adoptăm o decizie, stimații mei colegi, ori că mișcăm noi bufetul de la etajul 1 la parter, la etajul 2, ori că-l închidem. Chiar aici în sală? Ori că încercăm să aplicăm niște metode de autodisciplinare, de autoorganizare.
Eu rog, stimați colegi numărători, anunțați-mi, vă rog, prezența pe sectoare. Fiindcă a fost anunțată o pauză, de obicei, procedăm …
N u m ă r ă t o r i i:
– 23.
Domnul Marian Lupu:
– 23, sectorul nr. 1.
Mulțumesc.
Sectorul nr. 2 ? Domnul Candu.
Rog să fie incluse microfoanele, cînd se anunță rezultatele.
N u m ă r ă t o r i i:
– 25.
Domnul Marian Lupu:
– 25.
Mulțumesc.
Stimați colegi,
Pentru sectorul nr. 3 – microfonul nr. 4.
N u m ă r ă t o r i i:
– 29.
14
Domnul Marian Lupu:
– 29.
Vă mulțumesc.
– 77 de parlamentari prezenți în sala plenului Parlamentului.
Ședința este în continuare deliberativă. O putem continua.
Să nu fie cu supărare pentru mine, stimați colegi, dar, ținînd cont de anumite tradiții din trecut, ținînd cont și de anumite modele de desfășurare a activității plenului Parlamentului din perioada 2005–2009, vorbesc de perioada cînd am mai deținut funcția de speaker de Parlament, noi deprindeam cu strictețe la ora indicată să înceapă ședința plenului Parlamentului.
Și după fiecare pauză, la ora indicată, la fel să revenim la reluarea activității plenului Parlamentului.
Rog înțelegerea dumneavoastră și acceptarea ideii că această metodă trebuie să se reinstaureze, dacă doriți, întîi de toate, în mentalitatea noastră și, în al doilea rînd, în activitatea noastră în cadrul ședinței plenului.
Stimați colegi,
Pauza anunțată acum o oră, a fost dedicată convocării primei ședințe a Biroului permanent, în cadrul căreia am discutat numărul comisiilor permanente pe care urmează să le instituim în prezenta legislatură. Denumirea acestor comisii și componența numerică, adică cîți membri trebuie să fie delegați în componența fiecărei din aceste comisii.
În rezultatul discuțiilor pe care le-am desfășurat, dați-mi voie să dau citire proiectului de Hotărîre a Parlamentului privind înființarea comisiilor permanente ale Parlamentului și componența lor numerică, care, de fapt, și reprezintă rezultatul acestei ședințe a Biroului permanent.
În temeiul articolului 16 alineatul (3) din Regulamentul Parlamentului, adoptat prin Legea nr.797-XIII din 2 aprilie 1996, Parlamentul adoptă prezenta hotărîre.
Articolul 1. Se înființează în cadrul Parlamentului următoarele comisii permanente:
Comisia juridică, numiri și imunități – 12 membri;
Comisia economie, buget și finanțe – 12 membri;
Comisia securitate națională, apărare și ordine publică – 10 membri;
Comisia politică externă și integrare europeană – 10 membri;
Comisia drepturile omului și relații interetnice – 8 membri;
Comisia administrație publică și dezvoltare regională – 8 membri;
Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media – 12 membri;
Comisia agricultură și industrie alimentară – 10 membri;
Comisia protecție socială, sănătate și familie – 11 membri;
Comisia mediu și schimbări climatice – 7 membri.
15
Articolul 2. Hotărîrea Parlamentului nr.11-XVIII din 10 septembrie 2009 privind înființarea comisiilor permanente ale Parlamentului și componența lor numerică se abrogă.
Articolul 3. Prezenta hotărîre intră în vigo
...