Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Vlad Batrâncea, deputat PSRM: Stimați reprezentați ai mass-media, ieri, la insistența și inițiativa fracțiunii parlamentare a socialiștilor au avut loc audieri pe marginea subiectului care este de ordin național, și anume furtul miliardelor din sistemul bancar. La inițiaiva socialiștilor au fost audiați: Procurorul General, Directorul de la SIS, Guvernatorul BNM, Ministrul Finanțelor și alții. Noi am insistat ca ședința să aibă un caracter public, însă coaliția comunisto-liberală, împreună cu democrații, sau la propunerea democraților, au votat pentu audierea procurorului general în format închis.

Ce a urmat după asta? Toate cinci fracțiuni parlamentare prezente în sală au făcut declarații în statut de opoziție. Cu toții au criticat furtul miliardelor, cu toții au criticat organele și instituțiile de stat abilitate pentru a face ordine în acest sens. Au fost criticate dur și organele de drept care nu au contracartat acele evenimente criminale. Și a apărut o întebare logică: Unde este, în această sală de ședință a Parlamentului, guvernarea? Unde sunt acei, care de fapt, au acoperit aceste furturi? Unde sunt acei autori ai schemelor criminale? Ieri am asistat că toți 101 deputați în Parlament aparțin opoziției.

Mai departe, după acel val de critici, în adresa Procurorului General, CNA-ului, SIS-ului, Guvernatorului băncii naționale și a altora, nu au venit cu o propunere logică. Socialiștii au propus cinci proiecte de hotărâre a Parlamentului, și anume demisia la toți cinci conducători de instituții, care au fost prezenți ieri în cadrul audieilor parlamentare. În mod special, ne-am adresat la Procuratura Generală și CNA cu o solicitare de a atrage la răspundere penală guvernatorul BNM, dnul Dorin Drăguțanu, un alt nepot al dnului Mihai Ghimpu. Persoana care preț de șase ani a stat în spatele mahinațiilor și speculațiilor pe piața valutară. Persoana care prin manipulările și speculațiile, a depreciat leul, și ca urmare, a sărăcit populația RM. Și astăzi populația urmează să achite tarife și servicii, prețuri la un alt nivel, la nivel majorat.

Nu am primit un răspuns clar din partea Procurorului General, șefului CNA, în vederea pornirii cauzei penale împotriva guvernatorului BNM.

Mai depare, astăzi am venit încă o dată cu proiecte de hotărâre privind demisia la acești cinci conducători. Ce am văzut în sală? Cei care au criticat ieri dur activitatea acestor instituții, astăzi iarăși, și iarăși au deveit surdo-muți. Și am văzut foare clar cum nu s-a susținut în plenul Parlamentului includerea pe agenda Parlamentului a demisiei Procurorului General, a demisiei șefului CNA și șefului SIS-ului. Înseamnă că cei care ieri au făcut un teatru sub paravanul declarațiilor frumoase cu tentă electorală, cei care au criticat ieri dur toți responsabilii de acest furt și toți acei care au acoperit acest furt, astăzi nu găsesc de cuviință să susțină demisia acestor demnitari.

Fracțiunea Partidului Socialiștilor constată practica standardelor duble în comportamentul și declarațiile deputaților în Parlament din partea fracțiunilor parlamentare. Reiterăm că cetățenii RM urmează să facă concluzii foarte clare privind lipsa de sinceritate și voință politică din partea partidelor, așa numitor partide pro-europene, care știind bine că s-au furat miliarde, au făcut totul ca opinia publică să nu primească informații referitor la aceste furturi. Și după aceasta, au acoperit aceste furturi și au tergiversat proceduri legale în vederea atragerii la răspundere penală a tuturor vinovațior și în vederea întoarcerii banilor înapoi.

De aceea, reiterăm, în finalitate, mesajul fracțiunii Partidului Socialiștilor. Acest parlament nu este funcțional. În acest parlament, în această formulă parlamentară, oamenii nu vor afla adevărul. În acest parlament, nu există capacitate de atragere la răspundere a persoanelor vinovate. Acest parlament nu are capacitate de a demite funcționarii care nu au făcut față dezmățului și acest parlament nu are capacitate de a propune persoane și personalități specialiști, profesioniști demni de a ocupa funcții de Procuror General, șefului CNA și altele.

De aceea, mesajul final este următorul: Nu avem un președinte în țară care ar face față situației, nu avem guvern și nu avem un parlament funcțional. Unica soluție care există în situația de astăzi este dizolvarea parlamentului și anunțarea alegerilor anticipate. Poporul RM, în ultima instanță, trebuie să ia decizia cine și ce merită. Cine merită să fie în Parlament și cine merită să rămână în afara Parlamenului. Și cine merită să fie atras la răspundere. Vă mulțumesc. Dacă sunt careva întrebări.

Jurnalist: [indescifrabil].

Vlad Batrâncea: Deci, urmează să analizați comporamentul fracțiunilor parlamentare, deoarece nici noi nu prea am înțeles de ce în unele fracțiuni, de exemplu, PLDM, jumătate de deputați votează pentru, jumătate de deputați nu votează deloc. Avem întrebări și la fracțiunea Partidului Comuniștilor, deoarece în unele întrebări, am văzut că se votează, în alte hotărâri privind demiterea unor demniari, ei nu votează. Sunt și mai multe întrebări la Dnul Mihai Gimpu și la fracțiunea PL, care în mod definitv s-au refuzat de lupta în interesul național, de acea cauză nobilă națională la care pretinde Dnul Mihai Gimpu, care de fapt este trădător al propriilor afirmații și trădător al propriilor alegători, deoarece a promis în campaniile electorale, avea un mesaj de opozant dur, iar acum dânșii, liberalii nu votează nicio demisie. De ce? Și de ce Dnul Ghimpu tace? De aceea că este sub călcâiul oligarhilor și acolo el se simte confortabil, având ministere. El este gata pentru un minister suplimentar, pentru un fotoliu de ministru, el este gata să vândă și acel pretins adevăr istoric, și principii și valori liberale, așa numite. Ăsta este comportamentul fracțiunilor parlamentare. Lipsa de voință politică în demiterea funcționarilor compromiși, reflectă dependența acestor deputați, acestor fracțiuni, acestor partide politice de acei oligarhi care au instrumentat toată această situație, preț și perioadă de ultimii ani. Dacă mai sunt întrebări.


Grigore Novac: Apropo, stimați reprezentanți ai mass-media, ca să cunoască toată lumea, acest furt nu era posibil fără pregătirea inițială a cadrului legal. Și aici vreau să fac o remarcă, încă în anul 2012 a început faza activă de modificare a legislației ca acest furt să aibă loc. În acest context, aș vrea să vă aduc amine că CNA este acea instiuție, care face expertiză anti-corupție. Au făcut-o de fiecare dată. Deci, în mod normal, trebuia să fie un aviz negativ al CNA-ului, deoarece era destul de clar că acele modificări la legislație deschid ușile spre un eventual furt. La fel, vreua să menționez, noi socialiștii, nu insistăm pe demisia acesor demnitari pentru că așa vrem noi. Legea cu privire la CNA scrie foarte clar care sunt atribuțiile și care sunt obligațiunile lor directe și aici vreau să fac trimiere la art. 7 din această lege, care scrie expres: Contracararea acțiunilor de corupție, de spălare bani ș.a.m.d. Deci nu ca ulterior, să înreprindă acțiuni, să caute acești bani, dar din start să fe curmate aceste acțiuni. Dânșii nu au făcut-o, ori, așa să le zic, tacit au închis ochii la toate aceste acțiuni. La fel și în cazul Procuraturii Generale. Dânșii au pârghii perfect legale ca să monitorizeze aceste tranzacții. La fel și în cazul BNM. Ce i-a împiedicat pe dânșii? De asta noi și insistăm. Însă concubinajul acesta dintre Partidul Liberal și Comunști, cu nașul democrat, este clar. Ieri se declara una, azi se face alta. Dacă aveți întrebări.

Vlad Batrâncea: Mulțumim frumos. O zi bună vă dorim.