Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Jurnalist: Ce ați discutat cu domnul Timofti?

Iurie Leancă: Domnul președinte după cum cunoașteți s-a întâlnit cu celelalte fracțiuni parlamentare. Cu domnul Carpov la fel, sper că știți, am revenit abia ieri seara din Germania. Domnul președinte ne-a invitat și pe noi ca să facem un schimb de opinie pe situația de astăzi și din păcate, evaluarea noastră este comună cu a domnului președinte că este una dramatică și fiecare zi doar aprofundă criza în care ne aflăm. Și bineînțeles că am discutat care ar putea fi eventualele soluții. Dar urmează pasul următor. Astăzi, iarăși știți acest lucru, va fi o întâlnire cu liderii acestor patru partide pro-europene cu domnul președinte și poate acolo vom reuși să găsim o formulă care ne-ar permite să depășim niței situația de blocaj.

Jurnalist: Despre un candidat la funcția de premier ați discutat astăzi?

Iurie Leancă: Nu, astăzi nu am discutat cu domnul președinte. Dar am convenit să menținem consultările în formatul deputaților neafiliați cu domnul președinte și să analizăm atent evoluțiile sau deocamdată putem constata doar stabilitatea care seamănă a stagnare și nicidecum nu a măcar un mic progres înainte.

Jurnalist: Despre candidatura domnului Plahotniuc ați discutat?

Iurie Leancă: Nu, nu. V-am spus doar că nu am discutat astăzi astfel de candidaturi și am zis foarte clar și ieri - în primul rând trebuie să stabilim dacă există majoritate. Dacă această majoritate întradevăr este angajată pe reforme. Toți așteaptă de la noi să demonstrăm înțelegerea a acestor lucruri. Că nu mai putem guverna, dacă vom avea această majoritate, cum am guvernat până acum, așa că primul și cel mai important lucru e să stabilim cum vrem să guvernăm, ce vrem să schimbăm. Poftiți?

Jurnalist: Veți susține candidatura domnului Plahotniuc la funcția de premier?

Iurie Leancă: Nu auziți ce am spus eu. Am comentat acest lucru în primul rând. În al doilea rând, când va fi construită majoritatea, vom vedea cine sunt candidații desemnați de un partid sau de altul, care trebuie să aibă susținerea celor cincizeci și ... de deputați. Iată în momentul acela vom convoca Consiliul Național al partidului și vom informa despre condițiile, despre rolul nostru eventual în viitoarea coaliție, vom fi într-o anumiă funcție în executiv sau vom susține din parlament în calitate de deputați sau nu vom fi mulțumiți de rezultatul discuțiilor și vom lua o atitudine critică-constructivă.

Jurnalist: Dumneavoastră oricum trebuie să aveți o poziție vis-a-vis de această persoană. Personal ce credeți, s-ar descurca în această funcție?

Iurie Leancă: Încă o dată. Am zis-o ieri și vreau să vă repet: orice nume acum aruncat în acest context doar vine să complice situația și să tensioneze și ne deviază de la problemele cheie. Vreau odată și odată să înțelegem unde ne aflăm noi, în cât de adâncă este deja criza și cum ieșim din criza respectivă, iată asta trebuie să discutăm noi. Nu cu nume acum se discută, dar există voință sau nu există voință.

Jurnalist: Și numele dumneavoastră a fost aruncat ieri. Ați mai discutat cu domnul Diacov?

Iurie Leancă: Păi ieri am zis sau dumneavoastră nu ați fost acolo?

Jurnalist: Am auzit, dar spuneați că o să-i spuneți.

Iurie Leancă: Nu, nu, nu. Am zis că i-am cerut deja. Dumneavoastră doar sunteți foarte bună cunoscătoare a limbii române și puteți face diferența între trecut și prezent și viitor, da Speranța?

Jurnalist: Dumnealui ce v-a spus?

Iurie Leancă: Și-a cerut scuze. A zis că a fost doar punctul lui de vedere și îi pare rău că a creat această furoare în Republica Moldova iarăși de doi bani. Vă mulțumesc și o zi bună.

Jurnalist: Domnule Leancă, vreau să vă întreb, cum poate fi depășită problema înaitarea funcției de prim-ministru? Este un conflict între PLDM și PDM. Din punctul dumneavoastră, cine trebuie să înainteze această candidatură?

Iurie Leancă: Eu constat că deși inițial s-a spus că discutăm despre principii și valori, totul s-a redus la discuția cine va fi sau cine va desemna prim-ministrul. Le-am adus colegilor încă o dată aminte că totuși prioritar este să ne înțelegem și să convigem pe toți, pe cei din interiorul țării, și pe cei din afara țării, că de data asta am tras anumite concluzii și ne gândim să guvernăm altfel. Europenii în continuare, de exemplu, sunt gata să ne ajute. În faza de formulare a acestor obiective, acestor priorități, în stabilirea unor foi de parcurs pe fiecare subiect: ce facem cum justiția, cum ne mișcăm, care este rolul europenilor în a ne monitoriza, a face presiuni pe noi și așa mai departe. Iată noi am depășit foarte ușor acest subiect, de parcă în 6 ani ne-am învățat cum depolitizăm instituțiile, cum facem așa încât regulatorii să fie independenți și brusc am ajuns la cea mai importantă problemă moldovenească - cine va desemna. Eu le-am adus încă o dată aminte colegilor: hai totuși să inversăm nițel, să ne mișcăm așa logic, să discutăm care sunt obiectivele, care sunt prioritățile, ce facem pentru a convinge partenerii noștri și cetățenii din Republica Moldova, fiindcă iată am fost cu domnul Carpov în Germania, v-am zis. Am avut discuții multiple și nivelul de scepticism și de neîncredere și de îngrijorare pentru tot ce se întâmplă în Republica Moldova este enorm. Și doar printr-un program de acțiune, nu prin nume, și nume vor conta, fiindcă sunt unii care au mai multă încredere și alții care nu prea au încredere în occident, dar fără occident nu putem face nimic. Dar ei vor de la noi în primul rând să înțeleagă cum avem de gând de data asta să ne mișcăm. Nu o persoană, ci o majoritate clară funcțională. Iată asta ne-aș propune să discutăm, să înțelegem cum reformăm și după aia... Că faptul că a venit PLDM-ul cu o foaie de parcurs, cu obiective corecte, dar angajamente așa... mecanisme foarte declarative. Dar noi nu am discutat chestia asta. Toată lumea hai repejor să vedem cine e prim-ministrul și ce face prim-ministrul în lipsa unei majorități funcționale - nimic nu face.

Jurnalist: Dar vreau să vă întreb, la consultările de astăzi care sunt programate pentru ora 15, vor fi discutate nume concrete? Au ajuns la această etapă?

Iurie Leancă: Astăzi venim la președinte încă o dată să vedem cum depășim acest blocaj. Domnul președinte din ce am constatat vrea foarte sincer să ajute să depășim starea respectivă, să începem negocierile propriu zise, după cum v-am spus eu, pe crearea acestei majorități, pe stabilirea priorităților. După aia să desemnăm candidatul pentru funcția de prim-ministru. Pas cu pas trebuie să mergem, doar că trebuie inițial să accelerăm această mișcare. Iată mâine vor fi exact 7 săptămâni de când suntem în această criză profundă.
Vă mulțumesc și o zi bună.