Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ion Ceban, președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în Consiliul Municipal Chișinău: Este ProTV sau nu-i?

Jurnaliștii: Nu-i.

Ion Ceban: Nu-i? Dar de ce?

Stimați reprezentanți ai mediei, vă spunem bună ziua și merci pentru că ați dat curs invitației să ne întâlnim la această conferință de presă. O să încercăm să fim foarte succinți. Cu toate argumentele expuse, ca să fie clar ce vrem să facem, ce-am făcu până acum și cum vom acționa. Este în mare parte fracțiunea PSRM din CMC. Mai sunt acum consilierii noștri care sunt în incinta Primăriei la subiecte legate de protestele care se întâmplă în capitală și disputele în ceea ce ține cine are prioritate, cum are prioritate.

Practic în 2015 fracțiunea PSRM a reușit mai multe lucruri să le facă în CMC. Primul lucru pe care vrem să-l punem pe tapet este transparența pe care anume socialiștii au adus-o în CMC. Toate comisiile au fost monitorizate în regim online. Este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova. Vreau să vă spun că în rezultat la aceste acțiuni peste 500 de proiecte, de decizii funciare care urmau să delapideze bugetul public municipal au fost stopate. Fiecare decizie este examinată în particular. Deciziile la pachet, votul la pachet ceea ce era caracteristic pentru toți anii de guvernare în municipiul Chișinău nu mai este prezent sau cel puțin, tetativele sunt oprite. Mai mult decât atât vreau să vă spun că fiecare decizie de vot la pachet atât în cadrul comisiilor, cât și în cadrul CMC sunt atacate în instanța de judecată. Eu când vorbesc de 500 de proiecte vorbesc de zeci de milioane prejudiciu, bani care nu ajung în CMC și respectiv nu ajung mai departe la ceea ce este prioritar pentru municipiu și în special la componenta socială, protecția socială a cetățenilor. Fiecare funcție din CMC, dar și din cadrul aparatului primăriei este monitorizată. Repet așa cum am mai spus anterior, practic niciun șef de instituție în administrația Chirtoacă nu este numit conform legii, conform criteriilor de bază. Este vorba despre concurs public, este vorba despre criterii de performanță cărora trebuie să fie luate în considerare la angajări. Oamenii sunt în continuare colegii de clasă, băieții buni din PL și tot așa mai departe. Ceea ce se întâmplă în instanță finală în Consiliul Municipal Chișinău, dar și în Primăria mun Chișinău și în municipiul Chișinău este grație neprofesionalismului acestor persoane, haosului și corupției pe care ei au indus-o, ori ea astăzi este la un nivel maxim.

Eu vreau să vă spun că sunt mii de interpelări, solicitări din partea consilierilor fracțiunii PSRM în CMC inclusiv către organle de drept: Procuratura Generală, Centrul Național Anicorupție, fapte pe care au fost inițiate zeci de dosare inclusiv penale pe marea majoritate a acestor funcționari. Asăzi singurul lucru din care noi presupunem că nu se dă curs acestor dosare și oamenii nu stau la dubă, dar ar trebu să stea exact la răcoare, acolo alături de Filat și mulță alții, este faptul că Ghimpu este Iuda numărul 2 care și-a dezamăgit electoratul său și face hora mare împreună cu oligarhul Plahotniuc și mulți alții în Parlamentul Republicii Moldova. Este un vânzător clar și profitor banal. Nemijlocit Chirtoacă este Iuda junior, să fie clar pentru toată lumea. Este protejat de instituțiile de drept care au zeci de dosare pe o parte, sue de dosare pe altă parte cu caracter și cu tentă penală.

Vreau să vă spun că, ca după prima dată în istoria Consiliului Municipal Chișinău societatea civilă are acces chiar și dacă a fost blocat sau intenționat s-a încercat să se bocheze în ședințe și la examnarea tuturor proiectelor de pe ordinea de zi. Pentru prima dată proiectele, ordinile de zi și proiectele propriu-zise a deciziilor sunt plasate pe site. Eu vreau să vă spun că este ca și rezultat a ceea ce am solicitat noi anterior, dar și în instana de judecată pentru că am atacat instituția Primăriei că nu o face conform regulamentului. Este pentru prima dată când grație acestor acțiuni probabil nu mai funcționează alianța asta așa numită pentru Integrarea Europeană, dar este alianța hoțească din Primăria municipiului Chișinău. Nu există acea majoritate despre care spun ei, care ar putea să-și facă mendrele zi de zi în defavoarea cetățenilor.

Vreau să vă spun că fiecare consilier din partea PSRM este responsabil de un domeniu, de un sector, de subiecte din municipaitate. Este probabil, singura experiență de acest fel în Republica Moldova, dar și nemilocit într-o administrație publică locală. Nu cred că veți mai găsi consilieri liberali sau nu știu, care să fie responsabili de subiecte specifice, dar și la nivel teritorial. Toți consilierii sunt astăzi în baza de date a sistemului online de petiționare petiție.md. Sunt sute de adresări la care consilierii noștri astăzi încearcă să răspundă și încearcă să ajute nemijlocit cetățenii care au probleme.

Vreau să mulțumesc foarte mult reprezentanților societății civile, care au fost foarte activi în acest răstimp și cucare am reușit să facem multe lucruri. Nu există dreaptă, nu există stângă. Am zis, prioritatea numărul unu pentru fracțiunea PSRM în CMC nu este politica, dar sunt lucrurile clare pentru orășeni. Am reușit în această perioadă să stopăm zeci de ilegalități: de la construcții ilegale, până la înstrăinarea terenurilor instituțiilor publice și tot așa mai departe. Pentru că dezastrul ese absolut în toate sectoarele, în sectorul educațional, în sectorul de sănătate, în sectorul de protecție socială, la capitolul economie ș.a.m.d. Ceea ce am văzut ca și rezultat al activității în Piața Centrală, Direcției de Comerț și multor altor pentru care Primarul General a profitt să tacă mai mult de o zi și după ce s-a întâmplat un deces și iată confirmat practic al doilea deces sau în stare terminală sunt alte două persoane, tace ca mutul. Acele compensații, din fondul de rezervă, se planifică a fi acordate, nu sunt suficiente pentru a alina tragedia acestor persoane. Doar a face politică, să fie clar, este semnat de însăși Primarul, statele de personal la data de 21 octombrie 2013, Punctul numărul... Prevenirea, diminuarea consecințelor, inclusiv incendiilor și tot așa mai departe, este prerogativa directă a Primarului General al municipiului Chișinău. Sistemul corupt pe care l-a creat în Primăria municipiului Chișinău, este rezultatul a aceea ce s-a întâmplat la La Soacra, în Piața Centrală. Acolo, până acum a administrat consilierul liberal Ion Stratulat, acum sunt persoane apropiate la nivel de rudenii, eu vorbesc de Oleg Balan. Oleg Poiată, care a acoperit nu o dată și care este Pretorul sectorului Centru, care a acoperit nu o dată ilegalitățile lui Chirtoacă inclusiv cu mașina plecată peste hotare. A mințit el, pentru asta trebuia să zboare atunci din funcție.

Ca să fie foarte clar prioritățile PSRM pentru anul curent. Noi vom continua să monitorizăm în deaproape toate cele ce se întâmplă în Primăria municipiului Chișinău. Fiecare decizie va fi votată doar dacă ea corespunde legii și vom cere asta absolut de la toți consilierii în CMC, nu contează din care fracțiune vin. Transparență trebuie să fie principalul obiectiv în activitatea comisiilor CMC, a direcțiilor și tot așa mai departe. Zecile de procese de achiziții publice, care s-a întâmplat cu grave încălcări ale legislației trebuiesc oprite, iar persoanele trebuiesc cedate urmăririi penale. Eu mă refer aici și la parcările despre care scriu jurnaliștii de investigație și despre care vorbim deja de peste jumătate de an, unde s-au spălat mai mult de jumătate din sumă din acele 50 de milioane și de ceea ce intrat în vigoare și a fost publicat în Monitorul Oficial, contractul de miliarde cu firma austriacă legată de zonele de parcaje și prin delapidarea fondurilor publice, dar și banilor veniți din granturi pentru proiecte de infrastructură. Va fi o activitate sistemică foarte dură în ceea ce privește monitorizarea instituțiilor subordonate Primăriei, și aici mă refer în special la sectorul social, asta ar însemna sănătate, asta ar însemna protecție socială, asta ar însemna educație, unde avem foarte mult haos. De la corupție terminând cu înstrăinarea terenurilor, vânzarea publică a edificiilor, disrugerea grădinițelor, școlilor, terenurilor aferente, doar pentru mofturile unor liberali cum ar fi Dârda, cum ar fi Topală ș mulți alții, care astăzi profită începând cu transportul public, unde și-au atribuit rute și terminând cu construcții ale firmlor pe care le conduc. Știți foarte bine cât am luptat împreună cu dumneavoastră, cu mass-media, pentru Codreanca. Ce a făcut primarul? Pe data de 4 ianuarie își anulează decizia de sistare a construcției. Asta ar însemna că Dârda, liberalul Dârda este acoperit de liberalul Ghimpu și Chirtoacă, să fie foarte clar, oameni care nu au nimic cu bunul simț și nu trebuie să-și taie mâna pentru nu știu care activități. Să-și taie ambele labe pentru tot dezastrul pe care îl crează în Primăria municipiului Chișinău. Și la fel să facă și cu funcționarii pe care i-a numit în funcție ilegal, apropo, pe marea majoritate.

În instanță finală, vreau să vă spun următorul lucru. Tot mai multe solicitări vin din partea cetățenilor, inclusiv celor care au votat pentru liberalul Chirtoacă. În Chișinău trebuie să se termine subiectele legate de politică. În oraș trebuie să fie management, management al orașului și asta ține începând de la tarife și terminând cu calitatea străzilor, reparația acestora, transportul public, dar nu București, Moscova, Ziua Europei sau Ziua Victoriei. Și fără concerte și show-uri. Solicitarea din partea cetățenilor este una foarte simplă: să inițiem demisia acestui individ pentru că nici o schimbare în mai mult de jumătate de an cu excepția înrăutățirii situației drastice în municipiul Chișinău nu s-a observat. Este plin de haos, corupție, iresponsabilitate și același show zi de zi celui care vrea să se numească Primar General. Să fie foarte clar, legea prevede că la un an nu e voie, asta înseamnă că avem perioadă de jumătate de an pentru a pregăti terenul și aici facem apel absolut la toată lumea, nu conteaz dăcă este pe dreapta sau că este pe stânga, pentru că a dezamăgi și dezamăgește în continuare și își bate joc absolut de toți chișinăuenii, de cei care vor în Uniunea Europeană sau de cei care vor în uniunea Euro-Asiatică, dar am spus că nu este asta problema. Problema este managementul prost din municipiul Chișinău. Și aici venim cu o solicitare absolut către toată lumea: și cei de pe dreapta și cei de pe stânga, cei care vin din organizațiile neguvernamentale de profil sau oameni pur și simplu interesați, grupuri formale sau informale - să facem front comun pentru a duce până la bun capăt, și nici judecata, și nici protecția organelor de drept să nu poată scăpa de la demisie pe de o parte și de la o urmărie penală pentru toate lucrurile pe care le-au făcut până acum în municipiul Chișinău.

Astea sunt în linii mari lucrurile pe care am vrut să vi le spun. Demisia poate fi inițiată atât de către consilieri, și aici vom iniția discuții absolut cu totă lumea, cât și prin referendum. Mai există și posibilitatea ca această persoană să răspundă penal. Credeți-ne că sunt foarte mult lucruri, pe care noi, consilierii municipali din partea fracțiunii Partidului Socialitilor le-am făcut adresându-ne în instanța de judecată. Mai devreme, sau mai târziu, aici pe teritoriul Republicii Moldvoa sau în afara ei, acest personaj va fi condamnat pentru multiplele ilegalități pe care le-a făcut. De la fapte legate de corupție și până la fapte iresponsabile care au dus la moartea cetățenilor. Dacă aveți careva întrebări, suntem gata să răspundem. Spuneți!

Jurnalist: Ce pași trebuie întreprinși pentru a ajunge la acest referndum?

Ion Ceban: Noi, ceea ce vom face, vom merge din casă în casă și vom arăta fața reală pe lângă faptul ce se vede în străzi, în curțile blocului și tot așa mai departe. Pentru că repet, simplul exemplu, 50 de milioane pentru parcările astea din ... sau amenajarea curților din intra-bloc, din care, repet, jurnaliștii de investigație, să nu spuneți că noi, arată că aproape 20 milioane dintre acestea au fost furate, pur și simplu. Pașii sunt foarte simpli: vom merge din casă în casă, pe de o parte, vom discuta cu fiecare consilier în parte și cu toate fracțiunile care sunt CMC pentru a iniția procedura pe cale de consiliu. Dacă nu va merge, vom realiza calea care este prevăzută de legislație: referendumul. În general, noi l-am chemat și îl chemăm în continuare la demisia de onoare. Lasă să ia exemplu de la cei de peste Prut unde a zburat și Primarul de sector și Primul ministru. Sunt cazuri multiple atât în est, cât și în vest. Să-și ia o dată și o dată responsabilitatea și să nu mai arate vina pe altcineva. Chirtoacă-i di jină la momentul de față, nimeni altcineva. El a creat sistemul corupt din Primărie, el îl dirijează, el îl menajează și el își bate joc de cetățeni în fiecare zi. Pentru că dacă ar fi dorit să fie altfel, ar fi fost altfel.

Jurnalist: [indescifrabil]

Ion Ceban: 34 voturi.

Jurnalist: [indescifrabil]

Ion Ceban: De data trecută am inițiat târziu această procedură și am fost întinși de instanța de judecată, să fie foarte clar. Până în instanță finală, s-a știut că decizia judecății tebuie să fie favorabilă și a fost favorabilă și a fost favorabilă, doar că a fost deja cu o perioadă înainte de imposibilitatea inițierii acestui procedeu, pentru că se spune la un an până la și jumate de an .... junătate de an până la și un an după alegeri. Pentru că dacă nu ne dădea aici în țară, oricum avea să ajungeam la CEDO. De asta am inițiat mai devreme, ca să ne asigurăm că organele care îl protejează pe acest individ, de la Procuratură și de la CNA, instanțele de judecată să nu o poată întinde foarte mult.

Jurnalist: [indescifrabil]

Ion Ceban: Deci, ste vorba depre 10%, dar la vot trebuie să vină cel puțin tot atâția, plus unul, pentru demisie, plus unul din cei care l-au votat. Noi suntem siguri că vom putea administra acest proces, împreună cu totă lumea care s-a săturat de haosul din capitală.

Jurnalist: [indescifrabil]

Ion Ceban: Din cine este înscris și în listele de vot, dacă nu grșesc. Dar am să rog juriștii să mă ajute.

Jurnalist: [indescifrabil]

Ion Ceban: Eu vreau să vă spun că chiar astăzi vom depune o solicitare de organizare a ședinței extraordinare a ședinței CMC pentru că să o întindem atâta nu putem. Eu înțeleg că cineva se scarpină după ureche și îi este comod acest lucru. Mai mult decât atât, îi scapă foarte des ca prin urechile acului, se mai întâplă acestui ctțean pe nume Chrtoacă, ceea ce se întâmplă la nivel poliic central: alegerea Guvernului și tot așa mai departe. În mod normal, șeful Direcției Comerț, Pretorul de sector și șeful Pieții Centrale trebuiau să zboare în prima zi. Măcar de ochii lumii trebuiau să o facă. Dar, repet, responsabilul de bază este Dorin Chirtoacă și nimeni altul. El și-a asumat aceste prevederi și atribuții în statele de personal. EL nu trebuie să caute în aștă parte, pentru că rezultatula ceea ce s-a întâmplat în Piața Centrală este rezulattul haosului și corupției pe care o adminsitrează în Chișinău. Pentru că asemenea cazuri, începând cu mansarda, erminând cu troleibusul care a ars și despre care vorbim că nu sunt securizate, nu sunt standarde în acest sens și nu există control cine să efectueze pur și simplu auditul cum se întâmplă aceste asamblări și tot așa mai departe. Sunt doarte multe lucruri la care putem să dezvoltăm subiectul și repet, vom da peste tot. Suneți! Alte întrebări?

Jurnalist: Dacă este vorba despre demisie, de ce este nevoie?

Ion Ceban: Este nevoie de votul a 34 de consilieri, decizia acestora.

Juristul PSRM: Două treimi din consilieri.

Jurnalist: 34 de voturi sunt necesare pentru ...

Ion Ceban: Inițierea procedurii de referndum.

Jurnalist: [indescifrabil]

Juristul PSRM: Inițierea referndumului (indescifrabil). 10% din numărul înscriți în listele electorale.

Jurnalist: Și acum 10% cam câți oameni ar fi?

Juristul PSRM: Aproape de 60 de semnături. Data trecută, dacă nu greșesc, am colectat peste 90 de semnături.

Jurnalist: Și dumneavostră mergeți prin consiliu, dacă nu reușiți ...

Ion Ceban: Vom utiliza toate pârghiile legale care astăzi sunt prevăzute în legislația Republicii Moldova. vă mulțumim mult și vă dorim o zi frumoasă în continuare.