Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Iurie Leancă, deputat, Președinte al Partidului Popular European din Moldova: Vă salut și vă mulțumesc pentru faptul că ați dat curs invitației noastre de-a veni la această conferință de presă prin care prezentăm politici noi vizavi de diasporă și bineînțeles că ne referim la politicile care urmează să le elaboreze Partidul Popular European din Republica Moldova, vizavi de comunitatea de concetățeni de-ai noștri care se află în străinătate. Anul 2015 a fost marcat printr-o criză economică, socială, finaciară, bancară, printr-o lipsă în creștere de încredere din partea cetățeanului în instituțiile statului, din păcate putem spune că această criză a însemnat și neîncredere totală în viitorul Republicii Moldova. Din păcate 2015 a marcat și o creștere a valului imigrațional în afară țării oreacum a cetățenilor din Republica Moldova, ceea ce a rezultat nu în diminuarea comunității noastre în afara țării, nu în revenirea concetățenilor noștri care sunt o bogăție fără de care este greu de presupus că am putea crea masa critică necesară pentru a putea relansa și economia, pentru a face investiții, pentru a schimba lucrurile din Republica Moldova, dar din contra, s-a produs și o creștere a numărului celor care au plecat în afara Republicii Moldova, pe de o parte.

Pe de altă parte, în 2015 am constatat în mod special pe fundalul a tot ce s-a întâmplat vizavi de diasporă, la nivel de politici, de acțiuni, de evenimente, în anii 2013 în mod special, în 2014, în 2015 constatăm iarăși lipsa unor astfel de acțiuni coerente, de angajare a concetățenilor noștri într-o acțiune de anvergură și din acest motiv noi am decis să lansăm, după o reflectare detaliată aici în interiorul partidului a situației curente, a provocărilor, a soluțiilor posibile, a politicilor pe care ar trebui să le promoveze statul vizavi de concetățenii noștri care locuiesc în afară. Încă o dată, nu e vorba numai de bogăție, e vorba de un număr foarte mare de cetățeni din Republica Moldova care acum nu neapărat din propria voință se află în afara Republicii Moldova. Iată pe acest motiv noi lansăm astăzi o platformă de dezbateri, domnul Lutenco va face o analiză, își va prezenta aceste abordări de politici pe care noi le vom promova în momentul în care vom reveni la guvernare, dar eventual ne-am bucura la fel de mult dacă majoritatea actuală a instituțiilor statului vor fi lăsate să le preia pentru a le transpune în viață.

Doar foarte succint vreau să menționez că din 2009 încoace, atunci când am fost la putere, am lansat mai multe acțiuni și de-ale Ministrului de externe și Prim-ministrului, menite să faciliteze pe de-o parte activitatea și viața concetățenilor noștri aflați în străinătate, pe de altă parte am fost foarte consistenți în a ne gândi cum să folosim această resursă intelectuală, potențialul investițional la revenirea lor acasă. Vreau să vă mai zic o chestie foarte importantă: în Partidul Popular European sunt concentrate iată aici în acest sediu dar nu doar aici, sunt resurse intelectuale foarte importante, am alături de mine pe Victor Lutenco, cel care a fost la baza creării Biroului pentru relații cu diaspora, am colegi care cu mine împreună la Ministerul de Externe au contribuit pe de-o parte la extinderea prezenței noastre diplomatice și consulare pentru iarăși, a facilita deservirea cetățenilor noștri, pe de altă parte la micșorarea tarifelor destul de puternice pe care le plăteau concetățenii noștri pentru serviciile prestate de secțiile consulare, pentru umanizarea acestor servicii.

În 2013 și în 2014 în mod special am lansat mai multe acțiuni împreună care s-au remarcat, vreau doar să menționez câteva dintre ele, cum ar fi: Forumul Investițional Moldo-Italian din septembrie 2013, intervenția familia Pope din Italia, Forul economic al diasporei, numit Diaspora Business Forum, în octombrie 2014 la care au fost prezenți antreprenori importanți moldoveni din afara țării, printre care l-aș remarca pe domnul Șeptelici din Franța sau Vasile Tofan din Ucraina, am elaborat conceptele pentru [indescifrabil] diasporale și fondurile de economii și investiții pentru diaspora la care a contribuit substanțial Viorel Roșcovan din Olanda și Dumitru Vicol din Marea Britanie, programul de stagii pentu tineri cu studii peste hotare, în jur dfe 180 de persoane au avut de benficiat, programul "Dor" pentru copii din diasporă care nu au văzut niciodată sau cunoșteau puțin despre țara sa de origine, deci îmi aduc aminte cu multă bucurie despre copii pe care i-am cunoscut acum și Tinca Popa din Portugalia și Denis Lazarenco din Irlanda și Alexandru Bondarciuc din Grecia și Adriana Pruteanu din Italia. Am pornit Gala studenților originari din Moldova pentru a aprecia cei mai buni care învață peste hotare, în 2013 a fost Victor Buzu fizician și Victor Benin arhitect. Am fondat Comunitatea de excelență în domeniul economic a specialiștilor în economie care au contribuit direct în fundamentarea unor propuneri pentru economia țării, am organizat manifestări culturale pentru circa 150 mii de concetățeni de-ai noștri, cu participarea activă a mai multor lideri ai comunităților diasporale, cum ar fi Valeriu Ațicuș și Victoria Ionel din Portugalia sau doamna/domnul Pogolea din Novosibirsc, am expediat prin diasporă 9 mii de cărți și manuale în limba română, pentru prima dată în 2014 am organizat Zilele Diasporei la care țin minte contribuțiile mai ales ale doamnei Mândâcanu din Canada, doamna Nogailâc din Italia și mulți alții.

Primul forum online ca Prim-ministru la 27 mai 2014 la care am colectat și am dat răspunsuri. Deci după cum vă spuneam, în 2013 și 2014 am fost capabili să lansăm o serie de acțiuni, de politici spre beneficiul concetățenilor noștri. Pe de o parte după cum vă spuneam, cei care revin acasă să le facilităm viața, să punem în aplicarea în mod special la o scară cât mai largă același Program Pare 1+1 și de pe de altă parte, cei care au decis să rămână în afara țării, să avem grijă de faptul ca să poate învăța limba română copiii lor, să aibă acces la servicii prestate de instituțiile consulare. Vă spuneam că în 2015 cunoaștem cu toții această criză de sistem inclusiv a afectat cetățenii noștri din afară, Programul Pare 1+1 din martie 2015 practic a fost înghețat, s-a redus finanțarea Biroului din păcate, ceea ce bineînțeles că a afectat și acțiunile pe care le întreprinde Biroul în afara țării. Iată acum simțim un gol, un vacuum dacă doriți, îl resimt din câte cunoaștem noi și avem o comunicare intensă cu concetățenii noștri din afară, îl resimt și ei acest lipsă de politici chibzuite și politici în mod special active, pe acest motiv iată Partidul Popular European vine cu lansarea acestui proces de consultare a Programului pe care l-am denumit Diaspora PPEM. În continuarea îl voi ruga pe Victor să prezinte principiile de bază care stau la baza acestei platforme.

Victor Lutenco, ex-Director al Biroului pentru Relații cu Diaspora: Mulțumesc foarte mult domnului Leancă, aș vrea doar să adaug că ceea ce vom prezenta astăzi este rodul activității unei echipe, pe parcursul unei perioade mai îndelungate, ne-am inspirat din ceea ce au făcut anterior, dar am contribuit mai ales și cu ideile noastre. Programul pe care îl vom prezenta astăzi intitulat "10 pentru diasporă" este de fapt o invitație la dialog, este o invitație la a scrie împreună ceea ce Moldova ar trebui să facă pentru împreună cu diaspora,scopul final fiind anume dezvoltarea Republicii Moldova. Pentru că concluzia pe care ne-am făcut-o în toată această perioadă este că avem doar o singură șansă ca să putem real chema concetățenii noștri să revină sau să lucreze împreună cu noi, numai atunci putem ajunge la o dezvoltare a țării. Din acest motiv sau vorbind despre asta aș vrea acum să prezint filmul și acum vom prezenta într-o manieră mai inedită, pe acel invitație la dialog, pe acel panel despre care spuneam.

După cum spuneam, în repetate rânduri, ne dorim construcția unui altfel de partid în Republica Moldova și respectiv am vrea să schimbăm și felul în care se interacționează cu diaspora. Din păcate deseori se întâmplă, sau de cele mai multe ori că despre diasporă în Republica Moldova își aduc aminte doar în preajma campaniei electorală sau când este nevoie de înregistrarea unui nou partid politic, ceea ce facem noi acum este o, dacă doriți, o primă practică în Republica Moldova de a implica diaspora în crearea unui program consistent, pe care ulterior să-l implementăm atît prin inițiativele legislative cât și știu eu sigur, când vo ajunge la guvernare, fiind parte componentă a unui program de guvernare. Este important totodată să avem o structură pentru a putea realiza acest lucru, tocmai de asta invităm pe toți cei care doresc să scrie împreun cu noi acest program, să se înregistreze pe siteul ppe.md la rubrica susține, aici odată aleasă țara oricare alta decât Republica Moldova, să spunem Italia, se va schimba formatului de înregistrare, astfel încât oricine să poate rămâne în contact cu noi, atât prin intermediul adresei pe care o are acum peste hotare, cât și a localității de origine din Republica Moldova care desigur contează pentru noi. Astfel le vom putea comunica acestor persoane despre etapa la care ne aflăm în analiza planului, dar și multe multe alte acțiuni pe care la planificăm pentru viitor.

Totodată, spațiul sau mediul în care vom realiza de fapt discuțiile noastre, va fi în primul rând pagina de facebook a organizației diasporale Diaspora PPEM, aici vom plasa de acum înainte pe parcursul a zece săptămâni, câte o inițiativă a noastră pe săptămână pentru a-i da suficient timp să fie discutată, să fie analizată, să fie prelucrată și adusă exact până la nivelul care se cere de către conațioonalii noștri de peste hotare. Dar desigur că așteptăm propunerile conaționalilor noștri și prin oricare modalitate pot ajunge la noi, fie la telefon, fie la e-mailul diaspora@ppe.md, important este să construim o structură a cluburilor PPEM peste hotare și să avem un program consolidat, clar a ceea ce vrem să obținem. Merci.

Iurie Leancă: Și eu vă mulțumesc.

Jurnalist: Aș vrea să vă întreb domnule Lutenco, când și cum veți purcede la implementarea acestor puncte și pe domnul Leancă vreau să-l întreb dacă așteptați cumva susținere din partea guvernării în aceste zece puncte. Le veți prezenta acest proiect?

Iurie Leancă: Deci în primul rând, ceea ce a prezentat domnul Lutenco este doar o invitație spre discuție, noi nu dăm soluții gata și am încercat să distingem 10 domenii-cheie pentru viața moldoveanului din afara Republicii Moldova și îi invităm acum așa cum ne-am propus noi să lucrăm ca partid, nu să luăm decizii și să-i informăm pe cetățeni cât de înțelepți suntem noi și ce-ar trebui să faceți voi, dar ei cei care știu cel mai bine ce înseamnă să pleci în afara țării, cu ce probleme te confrunți atunci când vrei să vii acasă sau ce probleme ai atunci când ai decis să rămâi în Italia sau în Federația Rusă sau în SUA. Invităm deci și sperăm timp de zece săptămâni, în fiece săptămână să discutăm câte un subiect din acele zece. După zece săptămâni vom încerca să venim cuanumite concluzii, să formulăm în baza acestui schimb de informații, în baza opiniilor, sugestiilor care vor veni și contăm foarte mult pe ele din diasporă, o să revenim atunci cu politici mult mai bine conturate și mult mai conturate, într-un pachet mai finalizat. Dacă Guvernul va vrea să preia anumite idei din aceste politici care vor fi definitivate, ne vom bucura, fiindcă am zis că tot ce servește pentru o viață mai bună a cetățeanului din Republica Moldova, fie că se află în interiorul țării, fie că a decis să emigreze, noi vom saluta doar acest lucru.

În altfel, după cum spunea și Victor, suntem un partid serios, suntem un partid de alternativă și ne pregătim pentru actul guvernării într-o manieră foarte conștiincioasă. Cam ăsta ar fi răspunsul nostru la întrebarea dumneavoastră.

Jurnalist: Nu am cum, domnule Leancă, să nu vă întreb despre cele două revendicări ale protestatarilor, dacă ați făcut cunoștință cu ele și dacă le veți susține?

Iurie Leancă: Acum e în vogă să vii cu revendicări, condiționalități, obiective. Eu vreau să vă zic că m-am uitat pe recomandările sau deciziile forului civic, așa înțeleg că s-a definitivat această platformă. Multe dintre ele se regăsesc în cele opt obiective pe care Partidul Popular European din Moldova și le-a propus încă acum două luni, începând cu reforma justiției care pentru noi este absolut prioritară, terminând cu reforma sistemului bancar, o mare problemă cu care se confruntă Republica Moldova.

Ce pot spune eu? Deci, în primul rând că nu e nimic nou acolo, unele sunt discutate, unele sunt exact în consonanță cu ceea ce am propus noi. Dar prioritar este să vedem ce spune guvernarea. Noi nici până acum nu am dus lipsă în tot felul de propuneri a ce ar trebui să facem și în domenii foarte concrete. Iarăși, revin la justiție. Institutul de Reforme și Politici Europene a făcut mai multe conferințe foarte punctuale, cum reformăm justiția , ce facem cu Centrul Național Anticorupție, cum îl transformăm în Direcția Națională Anticorupție. Pentru noi este foarte important, dacă vorbim tot de reforma justiției, Procuraturii, să vedem și recomandările experților europeni, sper că nu ați auitat că acum o lună și ceva, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, au venit acești experți, care vor face o evaluare de sistem. Deci, pe noi ne interesează să vedem nu doar ceea ce se întâmplă cu Comisia Națională de Integritate, de exemplu, și facem abstracție de ce se întâmplă cu, nu știu, Curtea Supremă de Justiție, de exemplu. Eu aș prefera să mai așteptăm puțin, nu știu dacă 30 de zile este un termen rezonabil. Sigur trebuie să ne grăbim încet, din punctul meu de vedere. Aici, probabil mai bine să fie nu 30 de zile, să fie 90 de zile, dar să fim siguri că reformele, deciziile vor fi de calitate și vor fi într-adevăr în măsură să schimbe realitățile, felul cum marchează aceste instituții. Deci, pe acest motiv, cel mai important, după mine, este să vedem angajamentul guvernării.

Când discutam despre constituirea unei majorități pe alte principii, după demisia Guvernului Streleț, am venit cu ideea, de exemplu, dacă e vorba despre reforma justiției, să așteptăm aceste recomandări ale experților europeni care o vor face în baza acestei evaluări de sistem, recomandări de manieră instituțională, care ar trebui să fie reclădită, recomandările cum ar trebui să fie ales, aleasă conducerea pentru a asigura independența reală a acestor instituții, recomandări cum am putea fi monitorizați în continuare de europeni pentru a ne asigura că într-adevăr aceste schimbări vor fi implementate nu doar la capitolul cadru juridic. Avem legi care demult permit schimbări de substanță, dar la nivelul de realități cu care ne confruntăm noi cetățenii în fiecare zi, să schimbăm sistemul.

Deci, încă o dată, propuneri sunt multe, le-am făcut și noi, ale noastre sunt, din punctul meu de vedere, mult mai bine gândite, mult mai bine structurate, dar nu suntem în competiție. Cel mai mult acum depinde cum va reacționa acum guvernarea. Să vedem din partea lor angajamente, acțiuni, și atunci vom putea să judecăm, merită ei să fie numiți majoritate pro-europeană, cum s-au autointitulat sau din păcate, care nu au tras nicio concluzie din lecțiile anterioare și iarăși calcă cu insistență pe aceeași greblă.

Victor Lutenco: Eu numai vroiam să adaug că în politicile pentru diasporă, ca și în multe altele, există foarte mult populism. Să vă dau doar un exemplu, de mai multe ori s-a încercat introducerea așa-numitului vot electronic. Dacă acest vor s-ar fi introdus acum, de exemplu, atunci în Republica Moldova ar putea vota cred că câțiva mii de oameni, de peste hotare mai nimeni, dintre cei care au acces la semnătura digitală. Despre asta se uită, de aceea ceea ce facem noi acum este să pregătim o inițiativă legislativă pentru a pregăti real spațiul pentru introducerea unui vot electronic sau a unui vot la distanță, la care real să aibă acces oamenii. Deci, politici de care vor beneficia, dar nu doar de cele care vor crea imaginea a unei grije față de oamenii din diasporă, dar care de fapt au menirea doar de a aduce dividente de PR pentru ... sau dividente politice pentru anumite formațiuni. Merci.

Iurie Leancă: Mulțumim tuturor și vă așteptăm și la alte conferințe de presă. O zi bună.

Citate Video