Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ion Ceban, consilier municipal, președintele fracțiunii socialiștilor din CMC: În primul rând vreau să vă mulțumesc că ași dat curs invitației noastre, vă spun încă o dată bună ziua. În mod intenționat am venit aici, de ce o să vă spune un pic mai tarziu, evident este legat și de tema anunțată, cadou pentru Dorin, în acest sens, haideți s-o începem cu felicitările. Noi pentru Dorin și Anișoara vrem să le urăm absolut cele mai frumoase lucruri, chiar dacă ne repetăm vă dorim o căsnicie trainică, vă dorim o nuntă frumoasă, să aveți parte de bucurie la nuntă și după, mulți ani înainte. Să aveți parte de copii, apropo, în acest context poate ar fi foarte bine ca în acest sens Dorin să-și ia concediu de paternitate, după părerea noastră Anișoara este mult mai bună în calitate de jurnalist decât Dorin în calitate de primar, plus că ar avea posibilitate și timp să meargă împreună cu copiii pe care îi vor avea și pe care le dorim să-i aibă, la o policlinică, să meargă pe trotuarele din Chișinău cu căruciorul, să meargă la o grădiniță să vadă cum e să se înscrie și așa mai departe. Sunt foarte multe lucruri pe care le poți face ca și un bun tată, deci Dorin îți dorim să mergiîn concediu de paternitate, în acest sens, Anișoara să faci știri bune în continuare că într-adevăr reușești acest lucru.

Mai departe, am văzut că totuși s-a solicitat ca cei care vor să-i facă un cadou să vină cu niște cărți, noi personal o să încercăm să i le înmânăm dacă vine luni la primărie la ședința operativă, avem trei cărți-surpriză pentru Primarul general, o să le apreciați neapărat luni la ședința operativă, iar acum vreau să vă arăt ce cadou i-a făcut ieri Consiliul municipal Chișinău, unul dintre, să zicem așa Partidului Liberal și conducerii acestuia, inclusiv lui Dorin Chirtoacă. Ne aflăm pe un teren, vedeți acest spațiu care de trei ani de zile se află în arendă, pentru prima dată relațiile contractuale au început la începutul anilor 2000, după care prelungit, prelungit, prelungit, iată că ieri, ceea ce n-a făcut nici cel mai corupt consiliu după părerea noastră, deci cel al comuniștilor și liberalilor din precedenta perioadă, nu s-a încumentat să privatizeze acest teren. Ieri s-a întâmplat. S-a întâmplat cu votul consilierilor din Partidul Nostru, din Partidul Liberal, Partidul Liberal-Democrat, Partidul Democrat, consilierul independent Ștefăniță și alții care au fost prezenți la ședință. Noi am preîntâmpinat pe toată lumea că acest lucru nu este posibil din simplul considerent că acest teren este ultimul spațiu care a mai rămas așa cum a fost destinația lui inițială, pentru curățirea lacului, atunci când este înnămolit. Dacă nu se păstrează acest spațiu, atunci ar exista pericol de catastrofă ecologică, apropo, valabilă pentru mai multe lacuri în municipiul Chișinău pentru că zonele aferente au fost vândute, cedate și așa mai departe, în favoarea unor blocuri de locuit sau altor construcții de tot tipul. Iată că aici cadoul pe care l-a făcut coaliția formală neformală de ieri, sperăm că este așa cum spun ei, pentru că foarte mulți ne-au scris mai târziu în privat că a trecut pisica neagră atunci când au votat și li s-au tulburat mințile.

Noi nu excludem că pur și simplu nu s-au consultat, n-au văzut, dar am fi vrut foarte mult să excludem factorul de corupție, pentru că asta este valabil pentru foarte multe decizii funciare în municipiul Chișinău. Așa s-a întâmplat că ieri, pe data de 19 mai, exact ca și un an în urmă, când au fost votate peste aproape 800 de decizii, marea majoritate a lor cu caracter funciar, s-a purces la votul subiectelor funciare, s-a uitat de regulament s-a uitat de tot ce vreți. Presupun că pisica neagră a umblat și prin cabinetele fracțiunilor, pe la consilierii independenți și cum s-ar zice nu numai mințile au fost tulburate, dar și alte lucruri în acest sens.
Deci, CMC-ul a lucrat patru luni de zile cu adevărat eficient. Voi, cei din mass-media ne-ați comunicat nouă odată că formula care a fost aleasă pentru lucrul în CMC a fost una de exemplu, poate de la independență încoace. Transparentă, cu subiecte care țin cu adevărat de reformă, cu audierea celor care se fac vinoveți, cu eventuale demisii, cu multe alte lucruri, propuneri privind îmbunătățirea situației în ceea ce ține de educație, grădinițe, sănătate, construcții și multe altele. Iată că atunci când s-a ajuns la funciar, ioc. Pisica. În fine, noi am criticat dur și vom critica dur în continuare acest lucru. Din surse neoficiale noi știm că aici urmează să fie construit un bloc locativ, ceea ce este inadmisibil. Am zis, pentru că este zona de protecție a lacului, pentru că este zona S unde prin definiție și prin lege nu se poate construi bloc locativ sau orice alte construcții multietajate.

Trei, vreau să vedeți foarte simplu pentru că în contractul de arendă era scris că atunci când li se dă, în 2013, nu au voie să defrișeze arbori, dacă îmi arătați arbori pe acest teren acum, ei toți au fost deja defrișați deci destinația este cu totul alta decât au încercat să interpreteze colegii din CMC. Vedeți aici niște blocuri, ele sunt provizorii, nici măcar nu sunt fixate, asta a fost necesar pentru înregistrarea acestor blocuri la cadastru, este o altă schemă pe care nu o dată am văzut-o în ceea ce ține de activitatea Consiliului municipal Chișinău. Mai departe dacă nu funcționează prin decizia CMC se duc în instanța de judecată, găsesc o formulă, dar repet, aici trebuie să rămână intact.

Propunerea noastră ar fi pentru absolut toți cei consilieri care au participat la această ședință, dacă este să revenim la reformă, dacă este să revenim cu adevărat la agenda importantă pentru Chișinău, dacă este să revenim să scoatem din dulapurile funcționarilor toate dosarele care se prăfuiesc acolo, dacă este să punem capăt corupției, dacă doriți să inițiem împreună un referendum, atunci trebuie cumva să înlăturăm această prostie care s-a întâmplat ieri. Deopotrivă cu toată lumea, noi suntem gata să votăm pentru anularea acestor decizii, anularea Deciziei de la Kiev 6/6, anularea Deciziei de la darea în arendă a spațiilor pe Ștefan cel Mare 142, anularea multor altor decizii noi avem lista și suntem gata să o prezentăm cu toate aspectele negative care sunt incluse în ea. Acuma luni, neapărat vom veni la ședința primăriei, îl așteptăm și pe domnul primar, nu știu poate are și o altă agendă eventual, normal ca toată lumea poate să plece în vacanță, în luna de miere, în săptămâna de miere, noi am zis, concediul de paternitate ar fi o opțiune foarte bună, noi vom veni cu trei cărți-surpriză și venim cu noua ordine de zi pentru ședința Consiliului municipal Chișinău despre care vom vorbi tot luni. Sunt câteva zeci de puncte începând cu educația, ghișeul unic, registru de circulație a documentelor, multe multe alte lucruri cu adevărat importante pentru municipiul Chișinău.

Asta succint dacă este să ne referim la ceea ce v-am spus anterior, suntem gata cu toți să mergem înainte dar trebuie înlăturăm greșelile care au fost făcute ieri, or ieri, au fost făcute serioase. Întrebări?

Jurnalist: Domnule Ceban, dacă puteți să explicați mai clar și pentru cei de acasă, de ce este important acest teren pentru iaz, ce înseamnă zona S?

Ion Ceban: Deci zona S este acea zonă în care nu se poate construi, nu se pot construi blocuri multietajate, zona S este de exemplu cea de la Codreanca care a fost schimbată din S în A6 care pemrite de fapt construcția de blocuri și s-a încercat acolo de a se construi dar ați văzut că n-a mers până la urmă pentru că am blocat. Și aici vom bloca, așa că indiferent de decizia Consiliului, va fi sau nu va fi, vom ataca în instanța de judecată, așa cum am menționat anterior toate deciziile care au fost dubioase și noi avem această listă. Dece nu se poate construi pentru că este pe lângă faptul cu zona S este și zona de protecția a lacului, această zonă de protecție a servit dintotdeauna pentru curățirea în situație de înnămolire și multe alte lucruri care s-ar putea întâmpla, deci zona ar trbeui să fie amenajată corespunzător, deci aici ar putea să fie o construcție să zicem așa, provizorie, de exemplu să fie amenajat un mini-parc care nu ar încurca dacă ar fi nevoie de această zonă într-un mod anumit sau altul. E suficient?

Jurnalist: [indescifrabil].

Ion Ceban: Deci explic. Dacă lacul se înnămolește este nevoie unde să scoatem pe de o parte și nămolul, pe de altă parte să dăm persmisiunea și la scurgere, multe nuanțe de acest gen. Vreți să mă completați, domnul Comarov?

Alexandr Comarov, consilier municipal, PSRM: [indescifrabil].

Jurnalist: [indescifrabil].

Ion Ceban: Eu l-am întrebat pe domnul Cașu dacă are cumva documentul de proiect, până la momentul de față dumnealui mi-a zis că el se pregătește și face o anchetă pe interior și eu nu am înțeles ori că se pregătește ori că face o anchetă pe interior. Alții v-am spus ce mi-au zis, că a trecut pisica neagră și le-a tulburat nuștiu ce. Ideea este foarte simplă. Doga. vă dau un caz similar. Creangă, vă dau un caz similar. Deci intenția inițială de exemplu pe Creangă era să fie un, deci să zicem așa un magazin, parcare d eautomobile în trei nivele deși iarăși este problemă și cu această decizie până la urmă ați văzut, da, 15 sau 16 etaje cu tot cu parter. Pe Doga același lucru, Doga eliberat autorizația pentru a fi construit un complex sportiv. Ați fost la șantier ați văzut cum s-au îmbrâncit și deputați și toți, deci este vorba de un teren de joacă și acolo tot a fost planificat ca și complex sportiv, acuma este în cel puțin tentativă, de a fi construit un bloc cu 10-11 etaje. În ceea ce privește alte adrese, iarăși, pentru că toate adresele despre care spunem la momentul de față, Doga, Creangă, Dimo, Calea Ieșilor, sunt rezultatul votării de anul trecut 19 mai, cedării terenurilor într-o formulă sau alta. Iată ieri s-a întâmplata celași lucru. Eu cred că eventual dacă poate fi vorba de un complex sportiv, atunci la etajul unul al unui bloc de 10-15 etaje. Faptul că s-a votat fără a avea la bază un proiect, un concept, mai mult decât atât spun că este zona interzisă pentru astfel de construcții. Este o problemă, consilierii trebuiau să întrebe, mai mult decât atât că marea majoritate i-am preîntâmpinat, atât în privat cât și în public. După emisiunile la care am participat împreună. Urmează să vedem, eu sper că putem să anulăm această decizie și să fie amenajat aici terenul corespunzător destinației sale dar nu așa cum și-ar dori cineva ca să vedem Valea Morilor Residence, de exemplu. Mai avem exemple la Creangă 5 unde pentru, s-a spus că este un bloc pentru Regia Transport Electric, până acuma Morgoci tot ne aduce listele persoanelor care or să beneficieze acolo de apartamente și n-ajunge deamu de vre-o patru luni de zile lista asta n-ajunge, dar în publicitate este Dendrarium Parc Residence, companie Dansicons, deci tot ce aparține domnului Dârda, deși el undeva neagă, pe de altă parte pe rețelele de socializare publică că companie fondată de familia Dârda. Așa e la noi.

Jurnalist: [indescifrabil].

Ion Ceban: Deci haideți să facem în felul următor. Eu pot să vă spun ceea ce se vorbește în culise, că ar fi fost o întrebare foarte mare, eu nu pot să spun exact care ar fi dar am zis că de 13 ani se tot încearcă a pune mâna pe acest teren și nici cea mai coruptă repet, formulă care a fost în consiliul precdent, deci formula comuniștii plus liberalii care au votat foarte multe hectare de pământ ca să fie delapidat municipiul, nu s-au încumetat, deși pe ordinea de zi era în repetate rânduri acest proiect. Uite că ieri s-a întâmplat. Întrebarea este probabil că retorică în acest sens. Cui, am văzut, dar cât, nu știm.

Jurnalist: [indescifrabil].

Ion Ceban: Dacă este dat în arendă, oricum este proprietate municipală. Iată din votul de ieri a fost privatizat. Acuma gata, în momentul semnării acestei decizii pe care noi o vom contesta, este proprietate privată.

Jurnalist: [indescifrabil].

Ion Ceban: Profisport. Iată am decizia. Asociația Obștească Tenis Club Profisport, așa se numește asociația obștească, dar vă spun că foarte multe terenuri au fost desproprietărite de municipiul Chișinău, sub formula unor asociații obștești, de exemplu Asociația de Baseball despre care de exemplu consilierul Iurie Topală de la Partidul Liberal spune că ar avea intersecție, n-ar avea intersecție, deci tot pământul de la Circ a ajuns pe mâna acestor cetățeni și până în momentul de față încearcă ba Bemolul acolo să se bage, ba altcineva, în loc iarăși, ați văzut este un proiect foarte bun pentru un parc de odihnă bine amenajat care ar fi foarte util astăzi chișinăuenilor pentru că și zona este utilă. La fel, aici este același lucru.

Jurnalist: [indescifrabil].

Ion Ceban: Da, este îmi pare că în decizie, nu-mi amintesc exact dar pot să vă transmit copia deciziei în acest sens. Noi am documentat practic toate deciziile care au fost și ca să nu vă duc în eroare. Ce suprafață este aici, domnul Comarov, total?

Alexandr Comarov: [indescifrabil].

Ion Ceban: Nu volumul, dar suprafața...

Alexandr Comarov: [indescifrabil].

Ion Ceban: Zece mii de metri patrați, dar iarăși în decizie eu vă transmit, nu e o problemă în acest sens.

Jurnalist: [indescifrabil].

Ion Ceban: Îmi pare că 30 sau 31. Noi am făcut și lista consilierilor, o să facem cum s-ar numi... tabla de onoare o s-o facem. Da, noi n-am votat pentru că n-am fost în sală. Da. toți care au fost în sală, toți au votat. Și nu doar această decizie, v-am spus și Kiev 6 și multe altele. Alte întrebări? eu am documentația aicea, dacă este nevoie de exact cât e, vă dau după. E ok? alte întrebări? vă dorim succes și weekend frumos și cine merge la nuntă, transmiteți salutări lui Dorin.

Citate Video