Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Andrei Năstase, liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr: Bună ziua tuturor. Vă mulțumesc foarte mult pentru faptul că ați dat curs acestei invitații. Invitației noastre de a participa la acest briefing. Un briefing pe care Platforma Demnitate și Adevăr îl dedică celor 25 de independență ai Republicii Moldova. Vom da citire unei declarații pe care vă solicităm Dumneavoastră și întregii presei din Republica Moldova să o difuzeze cât se poate de mult, pentru că presă liberă după cum știți în Republica Moldova, după 25 de ani de independență, aproape că nu este. Sunteți Dumneavoastră și câteva portaluri probabil ne urmăresc datorită și Dumneavoastră.

Dau citire declarației președintelui Platforma Demnitate și Adevăr:

Concetățeni,
Țara noastră a împlinit 25 de ani. Dar după un sfert de secol de speranță și tranziție, viitorul arată și mai sumbru decât trecutul. E timpul să tragem linia și să facem bilanțul, de unde am pornit, unde am ajuns și pe ce drum mergem în viitor.

Spre marele meu regret, Republica Moldova s-a întors de unde a pornit: la un stat autoritar, în care drepturile și libertățile oamenilor sunt doar pe hârtie și la televizor. Avem o țară bolnavă de sărăcie, corupție şi de nedreptate. Cei care, fie au luptat pentru independența noastră cu arma în mâini, fie au protestat în Piața Marii Adunări Naționale sunt astăzi dați uitării, șterși din istorie, ca să încapă acolo ei și partidele lor SRL.

Resimt acest sentiment de mâhnire și mai profund pentru faptul că printre semnatarii Declarației de Independență este și un membru al familiei mele.

În cei 25 de ani, politicienii care s-au perindat la guvernare, au întors pe dos buzunarele oamenilor și nu le-au furat doar banii, dar și speranța în ziua de mâine.

Ne mai aparțin doar simbolurile naționale: limba, tricolorul, imnul și dreptul la istorie, restul, în 25 de ani, ne-au fost furate.

Au schimbat vectorul țării cum le-a convenit lor, ba cu Estul, ba cu Vestul.
Pentru a se menține la guvernare sau a ajunge acolo, au divizat oamenii și i-au întors unul împotriva altuia, pentru că o societate dezbinată este mai ușor de manipulat și de jefuit.
Economia țării a fost pusă pe brânci. În loc să vorbim astăzi despre bunăstarea oamenilor, noi contabilizăm doar atacuri raider, miliarde furate, bănci devalizate, afaceri ruinate, familii rătăcite prin străinătăți, copii rămași fără tutela părintească.

Justiția a devenit scutul fărădelegilor, iar slujitorii ei sunt apărătorii hoților și părtași la schemele de sărăcire a oamenilor acestei țări. Astăzi, dreptatea este de partea celor care au bani, iar oamenii simpli sunt persecutați și batjocoriți.

Da, asta este țara noastră, unde pentru 5 harbuji stai la pușcărie ani de zile, iar pentru miliarde furate ești la libertate și continui să furi.

În 25 de ani, sistemul social din Moldova seamănă mai mult cu un instrument de genocid. Să fii bătrân în Moldova înseamnă să fii condamnat la o viață în sărăcie și umilință. Să naști și să crești un copil este un act de curaj, iar bănuții, care-i dă statul sub formă de alocații, nu ajung nici de „pelincuțe”.

Am ajuns în anul 2016 ca spitalele să facă schimb de medicamente, pentru că nu au bani să le procure! Piața de medicamente s-a transformat într-un cartel. Avem cele mai scumpe prețuri din regiune, iar medicii pleacă peste hotare să-și câștige existența.
Dar cel mai grav este că pleacă în căutarea unui trai mai bun tinerii – viitorul acestei țări, pentru că aici, acasă, nimeni nu dă doi bani pe ei.

Oare asta este țara pe care ne-am închipuit-o cu 25 de ani în urmă? Oare mult o să mai trăim în această stabilitate imaginară?

Eu, împreună cu echipa, am cutreierat Moldova, am fost la Nord, la Sud, la Estul și Vestul țării noastre, în sate și orașe. Peste tot am auzit de la oameni un adevăr trist - în Republica Moldova timpul s-a oprit în loc, parcă am rămas în 1991. Aceleași probleme și aceeași stare de disperare și deznădejde pentru ziua de mâine. Doar că, după 25 de ani de minciuni, promisiuni deșarte și hoții astronomice, produsul intern brut de astăzi este mai mic decât cel de atunci.

Nu avem astăzi ce sărbători, decât un sfert de secol de eșecuri. Oamenilor nu le arde de parade și focuri de artificii, când nu au cu ce își cumpăra medicamente și cu ce plăti facturile.

Mă adresez către guvernanți, către cei care, pe 27 august, vor ține la tribună discursuri elogioase, cinice și perfide despre cât de bine trăim:

Vă îndemn să faceți un bine oamenilor acestei țări și, la 25 de ani de la independență, să vă dați cu toții demisia. O să trăim mai bine fără voi, o să răsuflăm mai ușor când o să vă luați mâna de la gura oamenilor și din buzunarul lor. Țara are nevoie de o altfel de guvernare, de un altfel de Parlament, de un președinte al poporului.

Noi, oamenii acestei țări, nu vom ceda. Sunt sigur că vom dărâma acest sistem corupt, care a pus țara în genunchi, și vom construi un stat liber, în care justiția e dreaptă, economia este funcțională, iar oamenii privesc cu demnitate și încredere în viitorul lor, aici, acasă.

Fiecare din noi este obligat în fața copiilor și părinților săi să ridice fruntea și să lupte pentru un viitor demn.
Nu mai avem drum înapoi.
Dacă nu învingem acum, Moldova va rămâne pustie.


Vă mulțumesc.

Am spus că va fi un briefing, dar profit de această ocazie și îl rog pe domnul Dolganiuc să facă în fața Dumneavoastră o informație, sau să vă aducă la cunoștință o informație ceea ce s-a produs acum o oră în urmă la o conferință de presă. S-a dat... dar mai bine o să vă vorbească domnul Dolganiuc. Mulțumesc.

Valentin Dolganiuc: Bună dimineața tuturor. Mulțumesc organizatorilor pentru această ocazie că noi cei care venim de la altă conferință de presă, la ora 10, la Casa Presei, reprezentăm deputații care au votat Indepedența Republicii Moldova și nu am putut fi indiferenți de ceea ce s-a întâmplat pe parcursul acestor 25 de ani în Republica Moldova, fiindcă avem o cu totul altă realitate decât cea prezentată de către presa oficială și de către cei de la guvernare. Eu nu voi da citire încă o dată acestei declarații, fiindcă am făcut acest lucru la conferință, dar vreau doar câteva fraze să le enunț și să vă anunț decizia care a fost luată de către un grup de deputați și incorpore de către tot Parlamentul din 1990, acel Parlament care a votat indepedența Republicii Moldova.

În primul rând, independența și acel votat trebuie reabilitat, fiindcă foarte multe voci spun că „ne-a căzut pară mălăiață în gura lui nătăfleață!”. Votul din 27 august 1991 este un votat de reabilitare acelor care au fost deportați, este un vot de reabilitare acelor care au fost decimați în foamete aici, votul de reabilitare acelor care au rezistat, vot de reabilitare acelor tineri care în 1945 au arborat tricolorul în Bălți, celor care au opus rezistență cum ar fi grupurile Filimon Boghiu sau Arcașii lui Ștefan despre care nu se știe nimic, pentru că special această guvernare a continuat și după 1990, acea politică de desnaționalizare și acea politică de ștergere a memoriei colective de cine suntem noi? de unde venim noi? Noi avem o mare restanță că astăzi în Republica Moldova legislaturile continuă să fie enumerate așa cum s-au început în 1940. Deci vă dați seama că nu suntem nimic altceva, decât o clonă rusească.

De aceea, în această declarație, o singură frază de început: Votul istoric i-a reabilitat pe toți cei care s-au opus regimului de ocupație, pe cei care au fost omorâți prin foametea organizată, pe cei care au fost deportați și nu s-au mai întors la baștină. Toți cei care au votat pentru la 27 august 1991 au fost la înălțimea timpului. Astăzi în Republica Moldova se confruntă cu două pericole mari. Primul: cel intern - care vine de la clasa politică oligarhizată; și cel extern - reprezentat de mercenarii estului care vor să ne țină pe orbita Rusiei. Astfel, astăzi putem constata câteva lucruri fundamentale: avem un stat captiv, avem un stat oligarhizat, avem un stat unde democrația este profanată și lipsește cu desăvârșire prin faptul că lipsește separarea puterilor în stat, avem un stat unde 80% din mass-media este deținută și controlată de către oligarhie ceea ce este un atentat direct la drepturile și libertățile fundamentale ale omului, avem un stat unde puterea este uzurpată, ori articolul 2 din Constituție spune că uzurparea puterii este cea mai mare crimă în stat.

De aceea, pornind de la toate acestea, noi ne adresăm concetățenilor și declarăm următoarele: la cei 25 de ani de indepedență a Republicii Moldova, ne vedem obligați de conștiința noastră cetățenească și de responsabilitatea care cade pe umerii noștri pentru votul din 27 august 1991, să batem alarma de mobilizare pentru a salva populația de la colapsul care se apropie cu pași rapizi. Totodată, declarăm că pe data de 27 august nu putem sta alături de cei care au dat foc declarației de independență, alături de cei care au compromis viitorul european al Republicii Moldova, au uzurpat puterea de stat, au capturat și subordonat toate instituțiile statului, au instaurat un Guvern la miez de noapte în care au încredere în mai puțin de 10% din populație, au furat un miliard de dolari și l-au pus pe umerii cetățenilor, au declanșat un genocid împotriva propriului popor.

Facem apel către colegii noștri din Parlament pe care nu i-am contactat, nu am reușit, și către toți oamenii cu demnitate, să nu participe la această farsă care se numește: Parada Indepedenței. De fapt, nu este nimic altceva decât o manifestare a mușchilor oligarhiei pentru că în condițiile Republicii Moldova când sunt adunați în Piața Marii Adunări Naționale 5500 de polițiști, nu este nimic altceva decât un element fundamental a unui stat criminal-oligarhizat-dictatorial. În aceste condiții, noi deputații din primul Parlament am venit cu această declarație ca să spălăm obrazul tuturor cetățenilor care merită acest lucru ca să spălăm obrazul nostru și să declarăm sus și tare: NOI, cei care am votat declarația de indenpendență, suntem urmăriți de acest vot și pe parcursul întregii noastre vieți, ne vom împotrivi oligarhizării și crimei în Republica Moldova și în continuare. Vă mulțumesc foarte mult.

Andrei Năstase: Vă mulțumesc foarte mult pentru că ați fost alături de noi. Și o să vă informăm cu privire la celelalte evenimente ale noastre pe parcurs. Ceea ce vreau să transmit presei este că pe data de 27, nimeni dintre noi nu se teme și am ales să fim alături de cei care s-au jerfit pentru independența Republicii Moldova. Personal împreună cu un grup de colegi de-ai mei, după ce îmi voi manifesta osteritatea față de această guvernare criminală, așa cum o fac cetățenii Republicii Moldova care au inițiat această inițiativă civică NU MĂ TEM, după ce voi face acest gest, voi merge alături de oamenii țării la Cocieri, voi merge alături de veteranii noștri, de cei care în '92 își sacrificau viața, își sacrificau sănătatea, pentru ca astăzi să fim liberi, să avem independență. Nimeni dintre ei, cei care își riscau viața atunci, nu știau și nu se gândeau că după 25 de ani cel care în paralel făcea trafic de ființe umane, făcea crime în interiorul și în exteriorul țării, astăzi va sta pe tribunele din Piața Marii Adunări Naționale. Este o crimă împotriva acestui popor ceea ce face această oligarhie, dar toate crimele pe lumea asta se pedepsesc. Uzurparea puterii în stat despre care vorbea domnul Dolganiuc este cea mai gravă infracțiune împotriva poporului și statului Republica Moldova și această infracțiune săvărșită de clanul Plahotniuc va fi sancționată cu tărie pe baza unui proces echitabil în strictă conformitate cu convenția europeană pentru drepturile omului. Vă mulțumesc.

Citate Video