Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova: În primul rând, vreau să vă mulțumesc că la acest briefing, sau dacă doriți conferință de presă expromtă ați dat curs acestei invitații.

Astăzi dimineața, noi cu toții am fost la 1 septembrie. Sărbătoarea 1 septembrie, Primul sunet. Eu am fost și cu copiii mei, am fost și într-un liceu din Chișinău, dar întrebarea este alta. Eu am văzut în ochii părinților și eu sunt părinte, și sunt ferm convins că marea majoritatea care ne vor privi astăzi, de asemenea astăzi au fost la școală. Am văzut ce dezastru se întâmplă în sectorul învățământului. Începând de la aceea că părinții nu au cu ce îmbrăca copii să vină la școală, cu regret, dar astăzi ne-am ciocnit și cu altă problemă. Doar în municipiul Chișinău, în 56 de licee, au fost închise clasele a X-a. Și cel mai interesant că părinții și elevii au fost preîntâmpinați cu două zile, alaltăieri. Unicii nici nu au știut. Ca să fie foarte clar: astăzi au venit elevii de clasa a X-a în 56 de licee în Chișinău, și pot să vă dau și lista: Livițchii, Lomonosov, Matei Basarab, Ștefan cel Mare, Titu Maiorescu, adică nu doar cu predarea în limba rusă, și predarea și în limba de stat. Au venit copii la școală și când colo le spun: „Dar clasa X-a nu-i. Cum nu-i? Păi iată așa, Ministerul a spus că clasa X-a nu o să fie.

Ce vă bateți joc de copii? Eu înțeleg guvernarea aceast a dus oamenii deja la limită disperării. Dar acum de copii de ce vă bateți joc?

Eu vreau să-i transmit doamnei ministru, să fie pe loc, astăzi la ora 13, părinții din mai multe licee împreună cu deputații noștri merg la Guvern. Merg la Guvern să ne clarificăm cu această situație. Și în genere, cu regret acest minister nu i-a mers cu un conducător bun. Și Corina Fusu, și Maia Sandu - aceeași teapă ambele. Doar au distrus tot ceea ce se face în Ministerul Educației și tot ce se face în sectorul învățământului. Mare reformă ați mai făcut voi. Mare reformatori voi sunteți, când 50% din copii nu dau BAC-ul. Când v-ați pus sarcina și este și cifra, vreți să închideți 360 de școli până în 2018, dar peste 200 deja le-ați închis. Când 8000 de profesori îi concediați și nu numai profesori. Profesorii umblă pe drumuri fără loc de muncă. Iată reforma lui Maia Sandu, continuată de Corina Fusu. Bătaie de joc de elevi cu Bacalaureat, bătaie de joc de profesori pe drumuri. Sunt exemple multe, nu vreau să mă opresc.

Dar ce se întâmplă la nivel de contractele de studii din anul ăsta? Știți cât costă, cât e contractul la Universitatea de Medicină? Spune cineva? Peste 30 de mii de lei la Universitatea de Medicină. Băi, bătaie de joacă. Cât e salariul? 30 de mii de lei pe an. Și trebuie să înveți 6 ani. Cât se primește? Aproape 200 de mii de lei. De unde să i-a părinții banii aceștia? Colegiul de Muzică - 15 mii de lei contractul. La ce ați adus voi sectorul învățământului? Sectorul învățământului, educației care trebuie să pună baza pentru următoarele generații.

Eu vreau să vă aduc un exemplu, dacă e să vorbim despre închiderea școlilor. Apropo, în fiecare... poziția noastră: în fiecare sat trebuie să fie școală, grădiniță obligatoriu. Aceasta este funcția socială a statului. Dar atunci când satul X, exemple sunt sute, închide școala că nu le ajunge 100 de mii de lei la bugetul anual, dar lui Drăguțan care a plecat bine-merci de la Banca Națională i-a dat 500 de mii de lei la concediu, păi salvau 10 școli. Nu, ei au dat 500 de mii lei, dar acolo închid școala în raionul Căușeni sau în raionul Briceni și așa mai departe.

Eu vreau să vă spun cum noi am rezolvat această problemă în raionul Ocnița. De ce în raionul Ocnița? Acolo președintele raionului este de-al nostru, din partea socialiștilor și avem majoritatea în Consiliul Raional. A venit indicația de la Ministerul Educației să închidă școlile în Raionul Ocnița. Un milion și 600 mii de lei nu le ajunge. Noi am luat decizia în Consiliul Raional că nu închidem nici o școală, am făcut un apel, am găsit sponsori, inclusiv în cadrul Campaniei naționale Iubesc Moldova pe care o conduc, am găsit un milion 600 mii de lei și la 1 septembrie, azi în Ocnița nu se închide nici o școală.

Păi, nestimați guvernanți, democrați, liberali, albaștri, verzi, ce sunteți voi acolo. De ce nu faceți același lucru în toate raioanele? Acolo unde dețineți puterea? Voi cheltuiți mai mult în campania electorală că umblați cu culioacele de orez și amăgiți oamenii. Dați un milion și jumătate de lei și nu închideți școlile. În fiecare raion lucrul acesta se poate de făcut. Nu, voi vă bateți joc de copii și-i trimiteți să se ducă cu autobuzul peste 30 de km în alt sat. Dar știți că copii în genere nu se duc la școală în cazul ăsta? Spun: „De ce să mă duc peste 3 sate, dar mai bine lasă să stea acasă”.

De aceea, mesajul foarte clar. La ora 13 ne întâlnim la Guvern, la Ministerul Educației. Asta e ceea ce am vrut să vă spun.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Igor Dodon: Acolo o să ne ducem și o să vedem. Explicația este următoarea: că dacă nu sunt 2 clase câte 25 de elevi, două câte 25, adică minim 50 de elevi pentru clasa a X-a, atunci nu va fi nici una. Aceasta ar fi explicația. Noi solicităm în mod de excepție, anul ăsta, să se meargă dacă este completarea pentru clasă, iată vă dau exemplu. De exemplu, în Liceul Titu Maiorescu, sunt 30 de copii de clasa X-a. Adică, o clasă plus încă puțin, și ei au decis în genere să nu fie clasa a X-a, spun: Duceți-vă și căutați în alte școli. Problema care-i? Vă spun încă o dată. Elevii astăzi au auzit. Iată eu personal, colegii mei, deputații, consilierii din Consiliul Municipal, astăzi au fost în școlile respective și acolo s-au apropiat părinții și au spus: Domnule Dodon, dar iată am venit la școală și ne-au spus că nu-i clasa. Păi asta nu e bătaie de joc de copii? Și de părinți și de copii și de noi toți. De aceea, mergem la Minister și ne clarificăm. Asta am vrut să vă spun.

Jurnalist: Ați contactat-o pe doamna Fusu, să stabiliți o întâlnire cu dumneaei?

Igor Dodon: Colegii noștri se ocupă. Eu pe Fusu nu o contactez. Și alte întrebări?

Jurnalist: [nedeslușibil]

Igor Dodon: Asta ține de 1 septembrie?

Jurnalist: Nu de 1 septembrie, dar ați spus dacă mai sunt alte întrebări. Dumnealui spunea că unii candidați se văd deja la Codrița și a făcut referire la Dumneavoastră și că jumătate din alegători vă urăsc.

Igor Dodon: Campania electorală abia începe. Vor fi discuții foarte dure și mesajele destul de dure. Noi niciodată nu ne-am visat și nu ne-am văzut nici la Condrița, comparativ cu alții care făceau deja șașlîc acolo pe marginea drumului și spuneau că o să schimbe mobila acolo și așa mai departe. Noi, eu niciodată, cel puțin eu personal nu am făcut. Dar ceea ce ține de declarații aberante care în ultimul timp sunt și vor fi. Sunt diferiți parteneri, dar este o vorbă: „ну и умом, всех не понять”. Azi spun una, mâine spun alta, poimâine spun alta. Eu vreau să vin cu un mesaj foarte clar, inclusiv și către domnul Usatîi, inclusiv și către alți deputați care... mă refer acum către cei care sunt în opoziție, dreapta sau stânga: noi avem cu cine să luptăm. Nu cu unul, cu altul. Cetățenii Republicii Moldova, alegătorii ne vor da apreciere, la alegeri. Dar dacă noi vom lupta între noi, va câștiga din nou cine? Partidul Democrat. Va câștiga din nou cine? Plahotniuc va câștiga. Și joaca cui o faceți atunci când începeți să atacați pe mine și mă provați să vă dau un răspuns înapoi. Cine câștigă din aceasta? Cu ce scop o faceți? Asta e răspunsul.

Jurnalist: Domnule Dodon, ce părere aveți despre dosarul care i s-a intentat domnului Platon, faptul că a fost extrădat? Credeți că este adevărat că este o răzbunare politic, așa cum susține dumnealui?

Igor Dodon: Era un film - Борьба клонов sau cum. La noi e борьба олигархов. Война олигархов. Se mănâncă unul pe altul, lasă să se mănânce mai repede. Lasă să se distrugă mai repede unul pe altul. Va fi mai bine pentru noi, pentru cetățenii Republicii Moldova. Este o luptă între clanurile oligarhice. Să dau o apreciere, că e corect, nu-i corect. Dar când făceau business împreună cum era? Ei au făcut business împreună și ei doi, și alții care acum sunt tare deștepți în afara țării. Băi, dar voi ați făcut cu Plahotniuc business. Încă din anii 90 și erați mari drugi până când ce v-o trecut o mâță neagră printre voi și acum faceți acest show? Băteți-vă cât mai tare unul pe altul. Băteți-vă.
Bine. Vă mulțumesc și poate mai facem aici pe viitor conferință de presă. Mulțumesc.


Citate Video