Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Mihai Ghimpu, deputat, președinte al Partidului Liberal: Mulțumesc că ne-am întânit, ne-am unit astăzi ca să discutăm. Cum spunem noi liberalii, uniți pentru unire, uniți pentru vecie. Tema conferinței este dedicată celora care continuă să promoveze politica ocupantului, politica Kremlinului și nicicum nu pot să se împace cu gândul că adevărul rămâne adevăr. Miunciuna are picioare scurte. Dar pe de o parte îi înțeleg. comanda, ordinul rămâne ordin și ei trebuie să cânte. Și astfel o dovadă în plus că Republica Moldova nu are partide naționale ci partide geopolitice. Unii pentru adevăr și dreptate, pentru viitor prosper, pentru democrație în cetățenilor, alții pentru interesul străinului. Și cunoașteți că din nou au început să cînte trompeta și trombonul Kremlinului. Unul spune că trebuie Ghimpu scos din campania electorală, altul că va interzice unionismul. Politica pe care noi o cunoaștem și am trăit-o în anii de ocupație. Cel mai mult din anii 40 încoace.

Igor Dodon mai ieri spunea că în cazul în care devine președinte va interzice, va rupe acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Că ne va băga în Uniunea Vamală, Uniunea Euroasiatică. Azi spune că unor oaspeți cu care se întâlnește că nu este împotriva ca să continue cursul european. Dar e împotriva unionismului și sune că în cazul în care va ajunge președinte va interzice prin lege unionismul, va interzice istoria românilor, va introduce istoria moldovei, limba moldovenească, grafia chirilică. Verzi și uscate. S-a încurcat săracul și nu mai știe ce să spună numai ca să îndeplinească ordinul Kremlinului și să ajungă președintele Moldovei ca să ne fericească în ghilimele așa cum ne-au fericit cei care ne-au ocupat.

În campania alegerilor locale se lăuda cu pozele cu Putin. Asta înseamnă că nu Republica Moldova este țara lui ci Rusia. Astăzi a devenit mare statalist. Dar niciodată n-a pomenit de retragerea armatei ruse. din contra, promite federalizarea. Ceea ce înseamnă de fapt readucerea Republicii Moldova din nou în brațele Federației Ruse. Și limba moldovenească, baza grafiei chirilice. Fiindcă dincolo de Nistru dacă se face federația, acolo este limba moldovenească în grafie chirilică, acolo este limba rusă, într-un cuvânt va fi o limbă oficială și limba moldovenească cum vrea el, dar de fapt va fi limba rusă limba oficială așa cum a fost în perioada sovietică. Dar cel mai important este că federalizarea Republicii Moldova înseamnă de fapt legalizarea armatei Federației Ruse și a munițiilor pe teritoriul Republicii Moldova. Și apare întrebarea, ce fel de statalist ești, cum îți iubești tu poporul și acest stat când tu niciodată nu spui despre prezența armatei ruse pe teritoriul nostru. Niciodată n-a vorbit despre tot ceea ce a făcut Federația Rusă împotriva noastră. Și cu emargourile și prețul mare la gaze, și multe alte lucruri.

În cazul în care Dodon ajunge președinte, vom pierde acordul cu Uniunea europeană, vom pierde libera circulație, vom pierde finanțarea externă care o avem și care cu toți cunoaștem că fără sprijinul din afară noi nu suntem în stare să plătim pensiile, salariile, bursele, indemnizațiile pentru că Republica Moldova nu are o economie, nu are surse, nu are gaze, nu are petrol, nu are aur, nu are munți, mare, are doar pământ, cernoziom bogat și oameni harnici. Deci toate acestea, acești ptrioți, de fapt patrioți ai Federației Ruse fiindcă ei tot timpul vorbesc nu pentru Republica Moldova ci vorbesc pentru Federația Rusă.

Vreau să vă spun că Dodon care pretinde și în sondaje arată că este cel mai tare dintre toți candidații la funcția de președinte, va ajunge președinte când va zbura porcul. Tot ceea ce promovează el acuma, eu sunt convins că cetățenii noștri înțeleg foarte bine că cu venirea lui s-a terminat cu viitorul nostru prosper, democratic și european. Este și împotriva ca cetățenii care dețin cetățenia dublă să nu ocupe funcții în stat. Clar că se referă la cetățenia României. Dar totodată uită că mulți moldoveni și anume din cauza comunismului, comuniștilor, au plecat peste hotare și astăzi noi avem moldoveni cetățeni ai Rusiei, Bulgariei, Portugaliei, Italiei, ce facem noi? cum poți să vorbești de democrație cu astfel de interdicții? democrația înseamnă cu totul altceva.

Prietenul meu în ghilimele, Voronin, spune că să fiu eu scos din cursa electorală. Vreau să-i amintesc tovarășului voronin și lui Dodon și celorlalți care reprezintă interesele Moscovei la noi, că Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice, la congresul său a condamnat Pactul Ribentrop-Molotov, unde clar se vorbește despre documentul secret prin care se vede împărțirea Europei între Germania și Uniunea Sovietică, inclusiv și ruperea Basarabiei din componența României. Domnilor trompetiști și tromboniști, spuneți-mi vă rog, ce facem cu acest document? acest document vorbește că noi suntem români, că am fost ocupați și că dreptatea trebuie să triumfe.

Dacă ar fi să mergem pe calea lor, a lui Dodon care spune că trebuie să interzicem unioniștii, unionismul și să revenim la istoria Moldovei, spuneți-mi vă rog, care istorie a Moldovei? în ce perioadă? istoria Principatului Moldovei, a lui Ștefan cel Mare? păi două treimi din această Moldovă teritoriul și cetățenii se află dincolo de Prut. Acești moldoveni au format România cu muntenii în 1859. Unde se află Ștefan cel Mare? und e înmormântat? unde e înmormântat Eminescu? Alecsandri, Negruzzi, toți ceilalți? ce istorie, ce literatură să învățăm noi? istoria Moldovei din perioada sovietică? Din 1940 până în 1991 când ne-am declarat idnependența? și despre ce să vorbim aici? despre deportări? altceva nu avem aici. Deportări, foamete organizată, gulaguri, naționalizare, totalitarism. Perioada de la independență încoace, 25 de ani? despre mizerie, corupție, sărăcie, oligarhi, trădători? care istorie? doamnelor și domnilor, stimați moldoveni, opriți aceste persoane care vin să ne fericească. Istoria este una, suntem români moldoveni și țara noastră este Româna, fapt confirmat cum am spus și prin hotărârea congresului Sovietului Suprem al Uniunii Sovietice, dacă să nu vorbim de celelalte documente, că ăstlalte nu le recunosc, spun că-s scrise de unioniști. Poftim, document. Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice.

Burebista spunea așa: vedeți acest mănunchi de nuiele? ia luați-l fiecare și încercați să-l înfrângeți. Așa-i că nu puteți? acum dacă ați lua câte o nuia, atunci o să le înfrângeți cu ușurință. Așa suntem și noi, câte unul ne poate învinge orice năvălitor, dar uniți vom deveni o țară puternică. Era vorba de Dacia. Astăzi e vorba de noi, de cetățenii Republicii Moldova, care timp de 25 de ani de zile trăiesc în mizerie, sărăcie. S-a reușit în acești ani de zile să avem o clasă politică bogată și cetățeni săraci. De la republică cu succes la furtul miliardului. Spălare de 20 de miliarde. Asta istorie s-o predăm noi copiilor? despre asta să vorbim noi? este o mare rușine. Singura soluție pe care o au cetățenii Republicii Moldova și eu sunt convins, cetățenii înțeleg acest lucru și numărul lor crește: că viitorul nostru este în România. România este membră NATO și UE, noi tindem spre integrarea în Uniunea Europeană, dar acest drum este lung și anevoios. Așa cum îmi spunea mie un oficial de la Bruxelles: nu înțeleg de ce doriți să ajungeți în familia europeană ocolind România, pe când acest drum este cel mai scurt și mai sigur. Pe când integrarea europeană este departe-departe. Plus situația care s-a creat acuma în Europa cu Brexit-ul și cu refugiații. Războiul din Ucraina. Cel mai important este că noi vom scăpa odată și pentru totdeauna de frica pe care o trăim ca să nu fim din nou ocupați de Rusia. România este membră NATO și orice țară care este membră NATO are deja scutul, umbrela NATO.

Iată care este viitorul nostru și de ce acești oameni, slugile Moscovei se împotrivesc? fiindcă ei înțeleg că eu, în calitate de candidat spun adevărul. Și adevărul doare. Și ei nu vor și nu pot să-l spună fiindcă nu-i dau voie Moscova. Ei cântă în continuare ceea ce ne-au cântat nouă aproape 200 de ani Rusia. Suntem diferiți. România nu este recunoscută că e formată de moldoveni și munteni, apoi în 18 a aderat Transilvania, Basarabia a fost ocupată, Bucovina. Dar Rusia este recunoscută că a fost în secolul XIX unificată prin cnezatele care erau diferite: Novgorod, Moscova, Pskov și altele. Și cum spuneam, ei nu se numeau atunci ruși și Rusia, ci moscali și țara Mosocvei. S-au unit și au format Rusia. Noi însă, trei principate, având aceeași limbă, cultură, istorie, tradiții, nu, noi trebuie să avem 2 limbi, 2 state, așa cum vor ei. Fac apel către cetățeni. Voronin ca Voronin, el deacuma îi stă pe plută și-l duce și altă soluție nu are decât să mai iasă din când în când și să mai spună câte o vorbă, să arate că încă există. Dar Dodon, acest om care vine să ne fericească, nu susțineți oamenii Moscovei, Moscova niciodată, cer scuze Moscova nu, politica Moscovei niciodată nu ne-a adus nouă fericire.
Pledați în continuare pentru adevăr și dreptate. Pentru a ne distanța cât mai mult de acest imperiu și a adera prin România la marea familie europeană. Acesta este viitorul garantat pentru noi și copiii noștri. Mulțumesc și întrebări.

Jurnalist: Jurnaliștii de la Rise Moldova au publicat o investigație, conform căreia dumneavoastră ați dori să construiți un centru de business aici în locul unei vile urbane vechi care a fost înscrisă în Registrul monumentelor istorice.

Mihai Ghimpu: Ați văzut casa ceea? Aceea e monument? Și doi: vrea! eu multe vreau. Ăstea sunt niște aberații, casa ceea care se dărîmă, o casă, la noi la Colonița, mă scuzați de comparație saraiul pentru vaci era mai frumos construit decât casa asta. Aici în mijloc are sediul PL cum stai cu fața la casă în stânga este proprietarul o doamnă cu patru camere și-n partea dreaptă alți proprietari. Cum să construiești acolo dacă nu-i doar un singur proprietar? sunt aberații și minciuni în campania electorală. Pentru a manipula lumea. Acest material care a apărut dmeonstrează că Ghimpu este curat, cinstit și n-au cu ce se anina, n-au cu ce și caută, găsesc niște muște moarte și încearcă să le învie. Alte întrebări.

Jurnalist: Angajații de la Calea Ferată [indescifrabil].

Mihai Ghimpu: Doamnă, angajații s-au doamnă, un angajat. Hai fiți mai corectă puțin. Nu transformați musca sau țînțarul în elefant. Am auzit eu acolo un interviu o doamnă a spus, care sunt probele? tot ceea ce am făcut noi am făcut legal, am procurat bilete și cu trenul și cu autobusele tot este și va fi declarat Comisiei Electorale Centrale, toate cheltuielile noastre. Ăștia sunt oameni scoși de socialiști. Alte întrebări?

Jurnalist: [indescifrabil], cei de la Comisia Electorală Centrală contactați de noi ne-au spus că este interzis să se facă agitație electorală în timpul orelor de muncă, respectiv vă înțelegeți cu conducerea, faceți în oricare zi ca să nu periclitați regimul de muncă sau al muncii, mă rog.

Mihai Ghimpu: Regimul de muncă nu a fost periclitat, a fost o pauză și cel mai important că Codul electoral nu prevede ceea ce va spus domnișoara sau domnul de la Comisia Electorală Centrală. Dacă au adoptat ei un regulament, e problema lor. Eu sunt omul care mă conduc de legeîn Codul electoral nu este interzis, cum doriți dumneavoastră să facem campania electorală într-o lună de zile? cum? hai spuneți-mi. E mă rog, dorința dumneavoastră, mă rog, JurnalTV să veniți să băgați microfonul pe sub masă, pe fereastră să cautați, iarăși o dovadă în plus că nu aveți ce vă anina de Ghimpu. Nu am furat miliardu, nu am spălat bani, nu am luat nici un bănuț de la stat, sunt om cinstit și corect. Și iată asta vă deranjează și scoateți așa câte o furnică din cuibul unde își trăiește viața. Nu văd o problemă aici, absolut. Nu interzice Codul electoral, încă o dată repet. Iată ați văzut când am intrat mi-a adus Codul. Dau citire art. 47: exercițiul acestui drept poate fi supus unor formalități, condiții, restricții sau sancțiuni prevăzute de lege care constituie măsuri necesare într-o societate democratică pentru securitatea națională, integritatea teritorială sau siguranța publică, apărarea ordinei și prevenirea infracțiunilor, ocrotirea sănătății sau protecția moralei, protecția reputației, apărarea drepturilor altora pentru a împiedica divulgarea de informații. Iată în ce condiții poate să existe un regulament care să interzică, dar nu pur și simplu că cineva vrea așa. E normal, s-a făcut o pauză și principalul că nu au fost sustrași de la activitatea sa medicii, acolo erau mai mult tineret și care erau liberi. Cei care erau în oră de muncă, își făceau datoria în secțiile în care activează. alte întrebări?

Jurnalist: Cum apreciați dumneavoastră decizia Guvernului de a transforma în datorie publică acel miliard?

Mihai Ghimpu: La acest subiect eu o să mai susțin o conferință de presă și o să vă răspund la toate întrebările. Și cu furtul, și cu hotărârea Guvernului și cu toate.

Jurnalist: [indescifrabil].

Mihai Ghimpu: Care ar fi răspunsul CEC? eu pot să spun care e răspunsul meu. Al CEC-ului trebuie să fie un răspuns care nu contravine legislației. Dacă să ne conducem de logica lui Voronin, păi atunci noi trebuie să cerem desființarea Germaniei ca stat. Fiindcă germanii s-au unit în 89. Erau fix în situația în care suntem noi. Două state germane, două state românești. Voronin umblă cu leuca Kremlinului, eu umblu cu adevărul. Asta e. Cum adică să fie scos Ghimpu din. Pentru ce? că am făcut lansarea la Iași? El spune că e moldovan, eu am fost la moldoveni. E moldovan Voronin, așa-i? unde am fost? la moldoveni. Care-i problema? Haideți să trecem peste ăștia care mai continuă într-o mașină ruginită sovietică, rusească să ne mai mințască și să ne mai amenințe. Alte întrebări?

Jurnalist: Promo-LEX a făcut public acum cu o oră înainte de conferința dumneavoastră un raport de monitorizare a campaniei și aicea se spune că dumneavoastră pentru strângerea semnăturilor ați raportat, dar ei cel puțin numai pentru cheltuielile de transport au socotit 14 843 lei.

Mihai Ghimpu: Cât?

Jurnalist: 14 842 de lei.

Mihai Ghimpu: Păi eu nu am spus că, eu am spus că eu, candidatul am cheltuit zero, dar au cheltuit membrii, colegii mei de partid. Ei cu mașina lor au umblat au lucrat, care-i aicea, ce încălcare este aici?

Jurnalist: Că adică nu este corect să raportați zero.

Mihai Ghimpu: E corect, fiindcă am raportat și raportez banii care se cheltuie. aici bani nu s-au cheltuit, repet încă o dată, semnăturile au fost strânse de membrii partidului șiam mers cu mașina proprie, în sat cu picioarele proprii, nu cu a PromoLex-ului sau ce acolo, de ce să arăt banii care nu a fost cheltuit. Tot ce cheltuim noi arătăm în raport. Eu acum cu a cui mașină umblu la întâlnire, spuneți-mi vă rog. Am dreptul să folosesc mașina de serviciu, așa-i? eu am să declar benzina care o cheltui? am să scriu acolo că umblu cu mașina lui Ghimpu? dap ei o să zică da cum cu a lui Ghimpu dacă la volan era Ghimpu? sânt niște lucruri care, ce căutați nod în ... mă rog, e părerea dumnealor, dar am spus și repet încă o dată. Nu e pentru banii care se cheltuie în campania electorală nu era o problemă dacă noi i-am fi arătat, dar dacă nu-i cheltuim de ce eu să arat? eu nu sunt omul care mint. Cât o fi, o mie, două mii de lei.

Jurnalist: Aseară a fost publicat un mic sondaj în care dumneavoastră nu țin minte exact dar ați fi cotat cu un procent și ceva dacă nu greșesc. În contextul în care au mai fost anterior și alte sondaje în care tot erați cotat...

Mihai Ghimpu: Eu manipulez cu oamenii și cu atât mai mult cu sondaje și niciodată din 88 încoace n-am luptat ca să arăt frumos în sondaje. Eu în cauza națională, cauza românească lupt. Și după cum vedeți, că toate sondajele care au fost, toate criticele, și dreapta mă critică și stânga, eu am mișcat lucrurile înainte și am adus multe pentru cetățenii. Începând de la limbă și alfabet, și limba română oficială și decretul și acuma am dat startul unei lupte la modul serios pentru unirea cu țara, ca să nu ne mai chinuim aici și să stăm permanent cu frica în sân că vin rușii. Sondajele, sondajele, întotdeauna sondajele nouă ne arată mai puțin. Luați sondajele din înainte de alegerile din 2014, 2010, în sondaje totdeauna noi liberalii ne dau foarte puțin. Votarea arată altfel. Este o manipulare și atât.

Jurnalist: Dle Ghimpu, spuneți-ne vă rog ce s-a întâmplat cu lansarea dumneavoastră că a venit un tânăr care..

Mihai Ghimpu: Hai lăsați, lăsați-mă vă rog, ați găsit și dumneavoastră un tânăr o apărut acolo cu o hârtie, ce are Ghimpu cu furtul miliardului, nu vi-i rușine să transmiteți despre asta? să arătați? Ghimpu din contra spunea că fură miliardul. Ghimpu spunea, ridicați știrile dumneavoastră la televiziunile dumneavoastră, emisiuni la care am participat cand eu băteam clopotul că se fură Banca de Economii și acuma dumneavoastră ați găsit un mare erou și-l puneți în prim plan în Piața Unirii din Iași. Hai, nu vi-i rușne. Arătați lucruri frumoase și mari ce fac oamenii, și nu puneți în cîrca unui om ceea ce.. Că lumea nu cunoaște și nu înțelege și l-au văzut cu hârtia ceea acolo înseamnă că dumneavoastră transmiteți adevărul. Dar acolo eminciună. L-a trimis cineva. Ce are Ghimpu cu miliardu ca să vină el acolo, doar toată lumea și dumneavoastră în primul rând pres știți că noi am fost toți la guvernare în 2013 în februarie și miliardul s-a furat în perioada când noi am fost scoși de la guvernare și știți că după ce s-a furat miliardul după alegerile din 2014 iarăși nu au acceptat noua alianță, au făcut o alianță minoritară și cu Voronin.

Jurnalist: Acolo [indescifrabil].

Mihai Ghimpu: Eu guvernez cu țara, pentru țară. Eu nu promovez politica comuniștilor. eu promovez democrația, reformele, ceea ce nu are nimic comun cu comuniștii. Iarăși umblați cu ca să nu spun cuvântul moldovenesc. Eu cred că dumneavoastră o să vedeți lucrurile mai mari. Iată, tot printre dumneavoastră este care spun că au scos că eu cândva la nuștiu ce, la Komsomolskaia Pravda de ce nu spun și nu transmit când am fost prima invitat la prima emisiune cand am devenit președinte interimar și m-au întrebat ”vă mai considerați român și unionist, domnul Ghimpu, de când sunteți președinte?” și eu am spus că funcțiile pe mine nu mă schimbă, am fost, sânt și rămân român și unionist. De ce nu spuneți asta la oameni, de ce scoateți niște lucruri care manipulați? faceți același lucru cum fac cei cu sondajele. Alte întrebări? Nu-s, o zi bună. Uniți pentru unire, uniți pentru vecie. Cu țara mamă, România. La revedere.

Citate Video