Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Liliana Nicolăescu-Onofrei: Bună seara, vă mulțumim că ați dat curs invitației noastre. Sunt Liliana Nicolăescu-Onofrei, membru în Biroul Politic Național al Partidului PAS.Pentru că și ieri și astăzi am fost martorii unor momente care nu fac față și cinste celor care și-au permis să aplice lovituri sub centură în cadrul dezbaterilor și în conferințele de presă, noi am luat decizia să venim în fața dumneavoastră pentru a dezavua încă o dată acele minciuni și acele speculații care au fost făcute. Aș vrea să încep în primul rând de la un lucru pe care personal îl consider foarte josnic, de la acea manipulare cu cifre și faptul că Igor Dodon a îndrăznit să folosească în campania electorală o problemă care este suicidul, venind în fața populației Republicii Moldova cu cifre incorecte, venind cu insinuări că problema suicidului ar putea fi provocată de anumite acțiuni care țin de mediul educațional, vrem cu toată convingerea să-i adresăm acest reproș: domnule Dodon este foarte josnic ceea ce faceți dumneavoastră, se știe foarte bine că nici un om nu poate acționa, nu se gândește la suicid având o situație în care să-l provoace ceva extern, există mult mai multe lucruri și una din problemele principale este singurătatea. În Republica Moldova foarte mulți copii sunt singuri pentru că părinții nu sunt alături. Și aceste lucruri au fost semnalate încă din 2004, când a fost pentru prima dată făcut un studiu conform căruia era foarte clar că încă pe atunci, 20 de mii de copii din Republica Moldova erau în singurătate sau erau cu un singur părinte acasă. Există opinia specialiștilor care spune foarte clar în ce situații se poate întâmpla așa ceva. Personal consider că ar trebui să vă fie foarte rușine domnule Dodon pentru asemenea manipulări josnice. Avem aici și pentru dumneavoastră, colegii de la presă opinia unui specialist care vorbește despre această problemă încă o dată este un gest foarte josnic. Dumneavoastră doriți să deveniți președinte folosind asemenea acțiuni este mai mult decât abominabil, ca să nu folosesc alte cuvinte pe care cred că merită să le folosim. Deci avem această informație pentru colegii de la presă și acum aș vrea să-i rog pe colgii mei să continuie pentru că șirul de minciuni a fost mare și trebuie contracarat.

Igor Grosu: Stimați colegi bună ziua, Igor Grosu mă numesc, sunt secretarul partidului PAS. Vin cu următorul mesaj: domnul Dodon în dezbaterile de ieri așa și nu a răspuns la nici o întrebare care îl viza personal și în special veniturile care-și poate permite un angajat în sectorul public. Noi așa și nu am primit un răspuns de fapt era recunoscut ca fiind bugetar a călătorit cu avionul unei companii private deținute de Vlad Plahotniuc. Costurile acestei plăceri a fost de 4,5 molioane de lei. Plus a beneficiat de un credit de 1 milion și jumătate de lei și toate astea depășesc cu mult veniturile pe care le-a declarat domnul Dodon. Noi n-am auzit niciun răspuns exhaustiv la aceste întrebări. Mai mult ca atât, dânsul, potrivit presei de investigație, presei adevărat independente, a fost implicat personal în planificarea și construirea schemelor care a ținut de importul de carne, de exportul de metale, deci grație în ghilimele, dumnealui și echipei pe care a condus-o pe timpuri la Ministerul Economiei au avut loc astfel de, au fost implementate astfel de scheme. Mai mult ca atât, încă din 2007, atunci când era în Ministerul Economiei, a pus umărul din greu la crearea cadrului legal pentru ca ulterior noi cu dumneavoastră să devenim o țară prin care s-au spălat miliarde de dolari. Deci iarăși este o contribuție a domnului Dodon și a echipei pe care o reprezintă. Referitor la acuzație privind călătoria doamnei Sandu la un For Internațional Doha, în 2012. Iarăși este o minciună că a fost o călătorie privată. Aici vă prezentăm și colegii o să vă distribuie o hotărâre a Guvernului, da, care ne arată că a făcut parte dintr-o dleegație guvernamentală. Jumătate din membrii Guvernului, miniștri au participat această întrevedere. Diferența este următoarea că domnul Dodon călătorește cu avioanele domnului Plahotniuc, iar demnitarii onești publici folosesc posibilitățile legale de a se deplasa la evenimente internaționale. Cât ține de calitatea de membru al Guvernului a doamnei Sandu în câteva guverne, da, doamna Sandu a făcut parte din câteva guverne, doamna Sandu în ipostaza de ministru al educației a dmeonstrat că poate face reforme, că are caracter, ceea ce n-a demonstrat domnul Dodon. De aceea, noi și echipa doamnei Sandu putem cu brio să demonstrăm cu lux de amănunte ceea ce am făcut noi la Ministerul Educației, ceea ce a prins și drept dovadă noi vedem pe anumite segmente continuitatea acestor reforme. Ceea ce nu vedem în domeniile de competență și responsabilitate a domnului Dodon. Domeniul economic care este unul dezastruos la moment. Merci.

Virgil Pâslariuc: Bună ziua, eu mă numesc Virgil Pâslariuc, sunt membru al Biroului Politic Național și mă voi axa aici pe sucrt pe 3 probleme pe care vreau să le semnalizez societății noastre. Deci în primul rând nu acceptăm ca într-o societatea ca a noastră care a trecut prin experiențele traumatice ale regimului totalitar care și-a obținut dreptul la libertate și democrație într-o luptă acerbă cu regimul comunist, să fie reinstaurată o stare de frică generalizată. Doar niște politicieni iresponsabili pot juca pe fricile oamenilor cu scopul expres de a diviza societatea între ai noștri și cei străini, între patrioți și nepatrioți, între stataliști și unioniști, între creștini și necreștini. Toți cetățenii Republicii Moldova au drepturi egale, garantate constituțional, indiferent de vârstă, limbă, gen și confesiune. Iar lupta care trebuie să se ducă astăzi este cea între cinstiți și necinstiți, între onești și corupți. A doua problemă: semiadevărl și chiar minciuna de cea mai joasă speță devin instrumente de manipulare și de inducere în eroare a cetățenilor. Mass-media angajată politic activează în stilul propagandei naziste, care afirma că minciuna spusă de mii de ori devine adevăr. Falsul despre migranți sirieni, despre masoni, despre închiderea bisericilor, despre afacerea aeroportului, despre furtul miliardului și așa mai departe, chiar dacă sunt combătute argumentat de sute de ori, continuă să fie tirajate fără nerușinare. De altfel amintim celor care se dau drept apărători ai valorilor creștine, că unul dintre păcatele capitale este anume limba minciunoasă. De altfel implicarea bisericii în această campanie electorală devine alt semn care îngrijorează societatea noastră. Menirea bisericii care nu este altceva decât comunitatea tuturor credincioșilor, este să unifice, nu să dezbine. De aceea, așteptăm ca și ierarhii bisericii, clerul, atât cel parohial cât și cel monastic să răspândească în societate credință și nu discordie, speranță și nu deznădejde, iubire și nu ură.

Nicolae Roșca: Îmi spune Nicolae Roșca, sunt membru al Biroului Politic Național. Vreau să mă axez pe 2 probleme care aseară, domnul Dodon a pronunțat că el vrea să fie un președinte al întregului popor, fără a-i diviza, adică de a-i uni. Mă refer la problema federalizării și relațiile cu vecinii. În problema federalizării, domnul Dodon a declarat clar că vrea să federalizeze Republica Moldova, pentru a o guverna. Cum poți să divizezi ceva pentru a uni? eu cred că federalizarea este cea mai rea soluție care poate s-o propună un candidat la președinția Republicii Moldova. A doua problemă- relațiile cu vecinii. Iarăși dumnealui delcară că ne va uni, dar se referă la românii care trăiesc în Republica Moldova ca la persoane dușmănoase, el vrea să-i elimine din competiția politică și de pe arenă, deoarece consideră că unionismul este cel mai mare dușman. eu cred că sutele de mii care se proclamă români nu vor fi mulțumiți și se va ridica un val de nemulțumire împotriva unui asemenea președinte. A doua problemă cu cel de-al doilea vecin care este Ucraina, nu altcineva decât Dodon a recunoscut Crimeea ca parte componentă a Federației Ruse. Și în legătură cu aceasta, deci a trezit un val de nemulțumire între politicienii din ucraineni care au declarat că dacă Republica Moldova va avea un asemenea președinte, ei ar putea inclusiv și bloca hotarul pentru cetățenii acestei țări. De asemenea, știți foarte bine că a fost rechemat pentru consultații și ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova. Întrebarea mea: ce fel de unire vrea să realizeze candidatul la președinție Dodon? deși aseară a încercat puțin să se retragă din aceste declarații, dar asta dmeonstrează doar faptul fățărnicia unui candidat la președinție și sper că cetățenii aceste fapte le va analiza și va adopta o decizie că nu este calea nu este împreună cu un asemenea președinte.

Liliana Nicolăescu-Onofrei: Pe final aș vrea doar să mai menționez că noi suntem foarte conștienți că acele fețe bisericești care au ieșit astăzi în fața presei nu reprezintă întreaga biserică ortodoxă din Republica Moldova, este regretabil că dumnealor s-au implicat în politică, încălcând de fapt Constituția și încălcând acel drept constituțional oferit tuturor, încălcând de fapt și dreptul la libertatea conștiinței prin ceea ce au spus la această conferință. Vă atenționăm că aveți pentru dumneavoastră și o copie a scrisorii de mulțumire care a fost adresată doamnei ministru Maia Sandu de către Înalt Prea Sfinția Sa Mitropolitul Vladimir cu o ocazie concretă de sprijin pentru activitățile care țin de calitatea educației, inclusiv calitatea predării disciplinei Religia, care este opțională acuma în școală. Pe final, ceea ce am vrea să zicem este un apel în acest moment foarte important pentru noi toți, pentru noi, toți cetățenii Republicii Moldova, un apel de mobilizare, este foarte important ca pe data de 13 să ieșim cu toții la vot și îndemnul nostru către toți oamenii de bună credință este să se mobilizeze, să meargă din casă în casă explicând tuturor celor care nu au ieșit la vot, explicând cât este de important pentru ca decizia noastră să conteze. Fac acest apel acum din partea tuturor colegilor din PAS, către toți oamenii de bună credință: haideți împreună să mobilizăm societatea, fiecare să-și exercite acest drept la vot, fără a se lăsa manipulat, fiind bazat pe libertatea conștiinței pe care ne-o garantează Constituția și haideți să facem o alegere corectă. Vă mulțumim.