Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Igor Dodon, Președintele ales al Republicii Moldova: Stimați reprezentanți ai mass-media, astăzi am organizat ședința Consiliului Republican, în cadrul căruia au fost luate câteva decizii importante, organizatorice, care sunt dictate și sunt prevăzute de legislația în vigoare. Astfel, conform prevederilor legale, Președintele ales nu poate fi membru de partid. De aceea, pentru examinarea rezultatelor alegerilor și aprobarea acestora de către Curtea Constituțională, astăzi am luat decizia să depun mandatul de membru al Partidului Socialiștilor și această decizie a fost aprobată, a fost luat act în cadrul ședinței Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor.

În afară de aceasta, astăzi a fost luată decizia de a convoca ședința extraordinară a Congresului Partidului Socialiștilor, unde va fi luată decizia privind alegerea unui nou Prședinte și o nouă componență al Consiliului Republican. Ședința Consiliului ... Congresului, va avea loc pe data de optsprezece decembrie, 2016. Interimatul până la Congres va fi asigurat, conform deciziei executivului politic și deciziei Consiliului Republican, de către doamna Greceanîi Zinaida, care este membru al Partidului Socialiștilor și este și Președintele Fracțiunii Parlamentare. O cunoașteți pe doamna Greceanîi, Ex Prim-ministru, care va asigura interimatul Președintelui Partidului Socialiștilor Republicii Moldova până la Congres. Congresul va decide cine va fi următorul Președinte. Dacă sunt careva întrebări, suntem gata să răspundem.

Jurnalist: Nu aveți regrete că cedați funcția de Președinte al partidului?

Igor Dodon: Știți, exact cinci ani în urmă, apropo, tot pe data de optsprezece decembrie, 2011, am fost ales în funcția de Președinte al Partidului Socialiștilor și cinci ani în urmă am devenit membru al Partidului Socialiștilor. Evident că în acești cinci ani am reușit să construim o echipă puternică, cel mai puternic partid din Republica Moldova. Sunt anumite emoții, evident, dar legislația trebuie să fie respectată. Eu consider că legislația a fost modificată și a fost introdusă această prevedere special împotriva noastră. Eu înțeleg de ce au făcut-o, în speranța că partidul ar putea, în opinia dânșilor, să fie poate mai slab. Nu, partidul nu va fi mai slab. Partidul va fi puternic. În suflet rămân socialist. Președinte al tuturor, dar socialist, pentru o Moldovă și pentru o guvernare socială.

Jurnalist: Să înțelegem dacă nu era legislația, nu renunțați la această funcție.

Igor Dodon: Eu respect legislația Republicii Moldova și voi cere ca toți cetățenii Republicii Moldova să respecte legislația indiferent de funcție.

Jurnalist: Domnule Dodon, pe douăzeci și șase noiembrie vine domnul Traian Băsescu la Chișinău.

Igor Dodon: Și întrebați dacă vine la mine în ospeție?

Jurnalist: O să aveți vreo întâlnire cu dumnealui?

Igor Dodon: Eu m-am expus la acest subiect. Orice persoană trebuie să respecte legislația Republicii Moldova. Dacă va fi constatat că Domnul Băsescu a primit cetățenia Republicii Moldova cu încălcarea legislației, atunci decretul cu privire la acordarea cetățeniei va fi anulat și domnul Băsescu nu are decât să depună din nou actele conform procedurii în vigoare.

Jurnalist: Dacă nu?

Jurnalist: Indescifrabil.

Igor Dodon: Eu, încă nu sunt Președintele țării, încă nu am acces la aceste documente, dar din informația de care dispun, îmi face... îmi permite să fac unele presupuneri că a fost acordată cu încălcarea legislației. Toate avizele au fost negative de la majoritatea instituțiilor care trebuiau să reglementeze.

Jurnalist: Indescifrabil.

Jurnalist: Ați spus că vă va da în judecată.

Igor Dodon: Cu câți ne judecăm noi. O să mai fie unul. Nicio problemă. Un cetățean al altui stat. Nicio problemă.

Jurnalist: Indescifrabil.

Igor Dodon: Indescifrabil.

Jurnalist: Vrem să o întrebăm pe Doamna Greceanâi dacă va modifica ceva, va schimba în partid, nu știu...

Zinaida Greceanîi, membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova: Noi, pe tot parcursul acestor cinci ani am fost o echipă consolidată, echipa am consolidat-o și am făcut-o mai puternică și cred că aceste alegeri, această campanie electorală ne-a consolidat și mai mult. Suntem o echipă, în continuare puternică. Schimbările de cadre eu, cred că conducerea partidului este una care rămâne în această conducere a partidului. Domnul Dodon nu pleacă nicăieri din țară, de aceea, ori de câte ori va fi necesar, eu sunt sigură, va fi alături. Dar Doamna Greceanîi poate să schimbe ceva și în structură, și în ... doar după Congres, doar Congresul decide cine va fi liderul Partidului Socialiștilor în continuare. De aceea, așteptăm optsprezece decembrie, după cum v-a informat și domnul Președinte, și atunci vom vedea care vor fi rezultatele. Oricum echipa este consolidată. Eu pe parcursul la tot timpul acesta am fost alături de această echipă și ați știut lucrul acesta, l-ați văzut. Nu am zis niciodată că nu sunt de acord cu ceea ce facem noi, cu toții împreună. Și am făcut un lucru mare, până la urmă. Ne-a izbutit. Dar mai avem încă foarte multe lucruri de făcut. Lumea a avut încredere, societatea a avut încredere în Partidul Socialiștilor, și aceasta nu este doar o încredere, dar este și o responsabilitate enormă în fața cetățenilor.

Jurnalist: Să înțelegem că Domnul Dodon va conduce din umbră.

Zinaida Greceanîi: Ce înseamnă va conduce din umbră?

Igor Dodon: Asta este stilul la Pro TV.

Zinaida Greceanîi: Stilul? Indiferent. Oricum..

Igor Dodon: Toată țara va conduce din umbră.

Zinaida Greceanîi: Cu toată țara, fiindcă într-adevăr va fi un Președinte al tuturor și urmează să consolideze toată societatea noastră moldovenească și eu cu tot sufletul cred în acest lucru.

Igor Dodon: Dacă să fim sinceri, stimați reprezentanți mass-media, stimați prieteni, de fapt, eu cred că este și o parte bună la ceea că Președintele să nu fie membru de partid. Pentru că Președintele țării trebuie să fie un Președinte al tuturor. El nu trebuie să fie legat de statutul vreunei anumite formațiuni politie. Pentru că în Republica Moldova sunt oameni pentru anumite idei și sunt destul de mulți, care susțin Partidul Socialiștilor. Dar sunt și foarte mulți alți cetățeni, care cred altfel. De aceea eu cred că faptul că nu voi fi membru de partid îmi permite și este o garanție suplimentară că voi fi un Președinte al tuturor, care văd diferit lucrurile. Noi suntem diferiți, noi suntem ca viziune diferiți, oamenii vor cu totul diferite lucruri, dar Președintele are scopul să calmeze spiritele și să fie un Președinte al tuturor. Acest lucru îl și voi face.

Jurnalist: Domnule Dodon, dar nu ați renunțat prea repede la carnetul de partid, că încă nu au fost validate alegerile, încă nu ați fost numit ...

Igor Dodon: La orele șaisprezece o să fie ședința Comisiei Electorale Centrale la care sper că și, sunt sigur că vor fi validate rezultatele. De ce? Deoarece oponenții mei politici nu au mers în judecată legislația, în decurs de trei zile. Dacă aveau argumente, trebuiau să meargă până miercuri seara să depună aceste argumente la instanțele de judecată. Nu au făcut acest lucru. De aceea, din punct de vedere juridic nu sunt absolut niciun motiv ca aceste alegeri să nu fie validate. În ceea ce ține de repede sau nu, săptămâna viitoare când merge dosarul de la Comisia Electorală Centrală la Curtea Constituțională, deja trebuie să fie și actele că am refuzat la calitatea de membru de partid. De aceea, noi mergem concret conform procedurii și legislației în vigoare.

Citate Video