Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Eduard Rudenco, avocat: Bună ziua stimațireprezentanți mass media. Drept subiect pentru conferinta de presă de azi a servit faptul abuzurilor în continuu de către instanțele de judecată în privința cazului Platon. Deci am putea vorbi astăzi și despre încălcările comise în cadrul urmăririi penale, despre încălcările cu privire la extrădarea cetățeanului Platon în Republica Moldova, dar asta sunt subiecte aparte, cu siguranță voi face și alte conferințe de presă pe aceste cazuri, dar astăzi aș dori să vorbesc despre cele întâmplate în ultima săptămână în instanța de instanța de judecată Buiucani pe cauza Platon. Deci stimați reprezentanți, vineri instanța de judecată a hotărât ca Platon Veaceslav mai mult să nu mai participe în instanța de judecată. Adică a fost înlăturat din sala de judecată. Deci mâine vom avea ședința de judecată în lipsa dumnealui. Ba mai mult nu asta este cel mai important și cel mai grav, motivul pentru care al a fost înlăturat din sala de judecată după mine este cel mai important și cel mai grav. Deci stimați reprezentanți ai mass-media, deci Platon Veaceslav a fost înlăturat din sala de judecată din cauză că vorbește, din cauza că încearcă să lămurească mult stimatului complet de judecată cine este vinovat în comiterea acestui furt odios. Deci dânșii au constatat că înaintarea demersurilor și cererilor în instanțele de judecată este o încălcare gravă, după dânșii, a mersului bun a ședințelor de judecată. Deci după mine asta este ceva grav. Deci cum se marginalizează la ședința judecătoriei Buiucani, când inculpatul depune cereri și demersuri în judecată, asta este o încălcare a ordinii publice. Ba mai mult, magistrații de la Judecătoria Buiucani pe ziua de mâine au solicitat intervenția avocaților din oficiu.

Deci mâine poate să se întîmple următorul lucru: în ședința de judecată nu va fi nici Veaceslav Platon, fapta este deja constatată prin încheierea instanței de judecată. Mâine putem fi înlăturați și noi, avocații aleși de către Veaceslav Platon. Deci totodată mult stimați reprezentanți ai mass- media, abuzurile care au fost comise pe această cauză penală nu ating numai drepturile lui Veaceslav Platon. Deci noi toți suntem vizați în acest dosar. Deci reiterez, tot ce se întâmplă în justiția din Republica Moldova relatează doar un singur fapt: că această guvernare nu dorește să afle adevărul despre furtul miliardului. Deci cum vedem și ședința cauzei Filat a fost cu ușile închise. Cum vedem nici nu cunoaștem ce se întâmplă în cauza Șor care deja se află pe masa judecătorului. Acum se încearcă să nu știm ce se întâmplă în cauza lui Platon. Ba mai mult, vineri procurorul care a înaintat învinuirea și dosarul spre examinare în judecătoria Buiucani a solicitat prin demers care încă nu a pledat în susținerea lui ca și pagina pe facebook a lui Veaceslav Platon să fie închisă. Deci nici pe această linie guvernarea nu dorește ca Platon să relateze adevărul pe această cauză.

Cel mai mare atac față de Veaceslav Platon a fost petrecut atunci când Veaceslav Platon a început să vorbească despre atacurile raider asupra Băncii Moldindconbank și MAIB ca să cunoască toată lumea că printr-o decizie a Băncii Naționale au fost blocate acțiunile a 60 de acționari de la Moldinconbank și 30 Agroindbank.

Ana Ursachi, avocat: Eu îmi cer scuze că intervin Eduard, din păcate eu nu-l aud pe Eduard ceea ce spune, așa că în momentul în care colega o să crezi că pot săintervin eu, vă rog să-mi dați un semn, pentru că pe Eduard practic nu-l aud deloc. Deși știu foarte bine ce spune, mulțumesc Eduard, scuză-mă, te rog să continui.

Eduard Rudenco: Nu-i nimic, nu-i nimic. Deci să cunoască toată lumea că din septembrie sunt atacuri raider asupra a două bănci, prin decizia Băncii Naționale a fost schimbată conducerea la MAIB și Băncii de Economii. Deci de facto ele acuma sunt gestionate de cu totul alte persoane care nu au dreptul de proprietate asupra acestor bănci, care sunt bănci private. În continuare se încearcă atacuri raider asupra Companiei de Asigurări ASITO. Deci după acestea întâmplate, domnul Platon, Veaceslav Platon încearcă să le ducă în publicul larg. El face declarații în cadrul ședinței de judecată, el face declarații pe pagina sa de facebook. Acuma se încearcă înlăturarea nu numai a lui de facto, dar și glasul lui la propriu. Deci în afara acelor comisii de magistrați vreau să atrag atenția mult stimatului public, că toate deciziile și încheierele luate de acești magistrași sunt unele cu grave abateri, sunt unele care în sine conțin informații tardive, informații aberante. Deci în mai multe rânduri am încercat să deschidem această ședință de judecată, în mai multe rânduri am înaintat cereri prin care săfie ședință publică, nu am reușit. Deci prin urmare vineri a fost înlăturat și Veaceslav Platon din ședința de judecată. Prin urmare se încearcă mâine să fim înlăturați și noi din sala de judecată. Căci ședințele petrecute cu acuzatori de stat, cu judecători și cu avocați, dar pe care nu el i-a ales, cu avocați din oficiu. Deci toate celea pe care le-am indicat acuma, sunt încălcări foarte grave, sunt încălcări ale Constituției Republicii Moldova, sunt încălcări ale Codului de procedură penală.

Ana Ursachi: Da, sigur că da. Bună ziua tuturor, după cum vă spuneam, din păcate nu am auzit chiar tot ce a spus Eduard, deși problema pe care în conferința de presă o punem astăzi, este încălcarea (indescifrabil), cât și are un efect foarte nociv asupra tuturor cazurilor politice, în care se judecă în Republica Moldova, dar și un efect toatl distrugător asupra posibilității societății noastre de a afla adevărul care ne interesează în cazurile rezonante, care au zguduit societatea noastră din 2014 încoace.

În primul și în primul rând, este vorba despre vorba despre cazurile jafului secolului, așa cum numim noi dispariția miliardului de dolari în 2014 printr-o schemă bancară, de fapt dispariția miliardului care a fost pus pentru recuperare pe umerii noștri, a cetățenilor și dosarul cu privire la spălarea unor sume exorbitante de bani, miliarde de dolari americani din sistemul financiar-bancar și utilizarea (indescfrabil) al Republicii Moldova. Sunt cazuri care pe lângă dosarele politice în special dosarul grupului Petrenco, sau dosarul unor martori-cheie precum Sergiu Cebotari dezvăluie despre schemele de contrabandă în care sunt implicați oamenii lui Plahotniuc, trebuie să fie întotdeauna în vizorul societății.

Uitați-vă ce pericol întâmpinăm acum: deci în primul rând mesajul este pentru dumnavoastră, reprezentanții presei, pentru că tocmai începând de vineri, ziua în care în procesul lui Veaceslav Platon s-a întâmplat acea iserție, în urma căreia 3 judecători au hotărât să înlăture din sală inculpatul pentru faptul că a îndrăznit să-și ceară drepturile și a făcut cereri și demersuri și a solicitat (indescifrabil) statutul de inculpat ținta de fapt a fost societatea, ați fost dumneavoastră cei reprezentanți ai presei, și poate în ultimul rând Veaceslav Platon. Pentru că odată cu reducerea la tăcere a vocilor din dosarele politice și din dosarele de mare importanță pentru societatea Republicii Moldova, odată cu o mică reușită pe care deja au avut-o cei de la guvernare atunci când (indescifrabil). Noi societatea, fiecare om din Republica Moldova, cei care deja plătim tributul crimelor pe care le-a făcut Plahotniuc și gașca lui, instaurați după 2014 încoace. Noi suntem cei, fiecare din noi, care înprimul și în primul rând avem dreptul că cunoaștem ce și cum se judecă în asemenea dosare.

Noi, în primul rând, societatea din Republica Moldova, fiecare din noi, avem dreptul să cunoaștem cine este tras la răspundere și în privința cui potențial se poate investiga asemenea crimă precum furtul de proporții de la stat, de la țara noastră care a ajuns falită la toate capitolele tocmai din cauza că este guvernată de oameni care nu au nimic în comun nici cu statutul de politicieni, nici cu statutul oameni onești și au toate semnele de calificare penală pe care din păcate nu vrea și nu poate să le-o confere o procuratură absolut lipsită de independență și total aservită acestui regim oligarhic. Din acest motiv, este foarte important și până acuma am avut speranța că cel puțin mass-media va putea asista la asemenea procese și va putea să lumineze oamenii, cel puțin asupra acelor crâmpei de probe care au devenitcunoscute în dosarele politice.

Însă uitați-vă, având în vedere faptul că vorbim de Veaceslav Platon, care este unul din martorii principali împotriva lui Plahotniuc, iar subiectul conferinței de presă pe care am anunțat-o este de fapt consacrat încălcărilor care s-au petrecut în dosarul lui, dar și unui mesaj foarte important. Unei confirmări absolut certe care s-a întâmplat după ziua de vineri a săptămânii trecute: Plahotniuc se teme de orice dezvăluire pe care o poate face Veaceslav Platon. Plahotniuc se teme de orice scrisoare care este postată pe rețeaua de socializare în profilul deschis în numele lui Veaceslav Platon, Plahotniuc se teme și are o mare oroare și groază de toate rezoluțiile care sunt adoptate aici în străinătate, în mod special (indescifrabil) și sigur că haideți să nu uităm că Plahotniuc nominal, deci nu cineva abstract, el în persoană a fost menționat în mai mult de 20 de rezoluții care au fost adoptată în perioada noiembrie-decembrie de către un număr impunător de participanți la discuțiile cu societatea civilă a Republicii Moldova și au fost semnate de către deputații Parlamentului European în care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lucrurile ce se petrec la noi.

Iată acestea vin să confirme și nu să combată declarațiile lui Veaceslav care încă din perioada de când a fost ascultat pentru prima dată în ședința de judecată în dosarul de urmărire penală, a vorbit foarte clar, dând nume, gen Șor, gen Gurin, gen Drăguțanu, gen Plahotniuc în mai multe ipoteze și ipostaze (indescifrabil) și multe alte nume. Mai mult decât atât, împreună cu cele declarate, sau în confimarea celor declarate de Veaceslav Platon sunt și documentele care el a solicitat procurorilor să fie anexate în (indescifrabil). Niciunul din aceste documente din păcate nu s-a regăsit în momentul de față în dosarul legat care este fabricat lui Platon. Deși în mod normal dacă (indescifrabil) și documentele care a cerut să le prezinte trebuiau să fie anexate în același loc cu documentele de bază (indescifrabil). Astăzi Eduard o să vă confirme, că sunt 28 de volume cu hârtie, mă iertați de expresie, (indescifrabil) dintre care un volum sau două înseamnă dosarul penal propriu-zis și restul înseamnă pur și simplu niște documente financiar-bancare care nu prezintă absolut niciun interes pentru un justițiar sau pentru un judecător în vederea emiterii unui verdict, oricare nu ar fi el, iar toate documentele pe care le-a prezentat Platon cu privire la incriminarea directă, nemijlocită și imediată a faptelor lui Șor, (indescifrabil), Drăguțanu, Gurin, Politov și evident Plahotniuc nu au fost anexate la materialele dosarului.

În continuarea acestor banalități, vineri s-a întâmplat un lucru pe care eu personal ca apărător l-am urmărit drept precedent periculos în cazul dosarului politic grupul Petrenco. Acolo judecătoria Râșcani a mers cu un pas înainte decât cei de la Buiucani, probabil nu știu probabil au avut o conferință comună unde s-au învățat unul pe altul cum să încalce legea într-un mod (indescifrabil). Deci se încearcă depărtarea inculpatului din sală pentru a reduce la tăcere vocea lui și pentru că inculpatul să nu vorbească. Dacă pentru presă, care este ținută în mod nenormal după ușă deși voi încă odată repet, aveți dreptul să fiți în sală la ședințele publice, aici sunt taote absolut publice. Cu excepția cazului domnului Filat unde eu nu am înțeles până acum de ce s-a discutat în ședință secretă. Cazul lui Platon nu poate fi numit în ședință secretă, cazul lui Petrenco nu este ședință secretă, alte cazuri unde se vorbește deschis de infracțiunile lui Plahotniuc nu se judecă în ședință cu presa. Ținerea după ușă a presei nu este nimci altceva decât expresia voinței lui Plahotniuc prin intermediul procurorilor și judecătorilor aserviți, pentru ca noi societatea să nu cunoaștem nimic sau cât mai puțin despre ceea ce se întâmplă în cazurile date. Mai există (indescifrabil) această înregistrare audio care se face la toate ședințele de judecată și acest segment îl deranjează foarte mult pe Plahotniuc, deoarece... (întrerupere).

Eduard Rudenco: Ana a vrut să spună că ori de câte ori Platon are posibilitatea de a declara în instanța de judecată despre cele întâmplate în Republica Moldova despre furtul miliardului, despre spălarea de bani, el numește nume, numește nume care au fost acuma relatate de Ana. Deci asta este scopul lor principal, ca să-l aducă pe Platon la tăcere, ca să nu cunoască publicul larg despre cei care întradevăr au comis această crimă. Deci în ședința de vineri care a avut loc Platon Veaceslav a înaintat un șir de demersuri și cereri care, după dânșii, au fost recunoscute ca abuzive și pentru aceasta el a fost înlăturat din sala de judecată.

Dânsul în ședința preliminară a solicitat ca martorii-cheie pe această cauză penală să fie chemate persoanele care acum au fost enumerate de Ana. Adică Plahatniuc, Politcova, Iaralov și toți cei care de fapt au comis această crimă. După aceste declarații magistrații au trecut la o procedură barbară după mine care nu este prevăzută de lege- înlăturarea inculpatului din sala de judecată. Și prin urmare se încearcă și înlăturarea noastră de mâine. Deci cum am spus mai înainte, pentru mâine a fost solicitată intervenția avocaților din oficiu. Deci mâine pate să se întâmple așa că în sala de judecată nu vor fi nici avocații lui Platon, nici el. Deci ce va fi în continuare noi nu cunoaștem. Deci cu siguranță, în timp scurt, dacă nu vom fi nici noi nici Platon, noi vom avea o sentință de condamnare.

Totodată vreau să aduc la cunoștință și procedeele barbare care sunt comise de către așa numitele grupe cu destinație specială ”Pantera” care ori de câte ori se începe ședința de judecată se comportă agresiv față de avocat și inculpat.

Deci un avocat care face parte din grupul de apărători a încercat să comunice cu Platon Veaceslav și să arate unele documente care au tangență la această cauză penală. Deci unul din membrii acestei grupe de destinație specială a încercat să smulgă din mâna avocatului actele procesuale.

Jurnalist: Domnul Eduard, vă rog să ne explicați prin cuvinte ce se întâmplă și după asta o să filmăm, pentru că e haos și nu...

Eduard Rudenco: Deci, în ședința de judecată avocatul a încercat să prezinte inculpatului Platon unele acte de procedură: rechizitoriul, documente. Un reprezentant al detașamentului special ”Pantera” a smuls din mâna avocatului aceste documente și aruncat pe masa procurorului și asta nu este prima dată, asta nu este cel mai grav abuz pe care l-a comis această grupă. Se smulg telefoane, se smulg actele, se interzice apropierea de inculpat și multe multe altele.

Jurnalist: Instanța nu a reacționat nicidecum?

Eduard Rudenco: Nicidecum, nici într-un fel, absolut nimic.

Jurnalist: Domnule Rudenco, cine le dă indicații mascaților de la Pantera, pentru că știm precedentul cu domnul Filat în care procurorul dădea vina pe judecător, judecătorul pe Departamentul Instițiilor Penitenciare și tot așa în cerc. La domnul Platon dumneavoastră cunoașteți cine le dă...?

Eduard Rudenco: Ei se conduc după regulile care le au ei și le cunosc numai ei singuri. Deci cunoaștem cu toții că un șef adjunct al acestui detașament Pantera este fratele lui Damir. Deci după mine asta e un răspuns clar, nu trebuie să comentez.

Jurnalist: Domnul Eduard am vrut câte ceva să întrebăm. Dumneavoastră ați spus că domnul Platon este exclus din sală fiindcă vorbește, dar în documentele oficiale care e temeiul?

Eduard Rudenco: Este o încheiere protocolară care nu este motivată a nu se eliberează în scris. Pur și simplu prin decizia instanței de judecată protocolară el a fost eliminat din sala de judecată.

Jurnalist: Fără argumente?

Eduard Rudenco: Fără argumente. Eu v-am spus care sunt argumentele. Ei consideră că înaintarea demersurilor și cererilor este ca un temei pentru a înlătura pe inculpat din sala de judecată.

Jurnalist: Dar mai sunt așa precedente, nu știu, s-au mai întâlnit așa cazuri?

Eduard Rudenco: Nu mai sunt. Se mai întâmplă că este persoana înlăturată numai din cauză că el se poartă obraznic, se poartă vulgar în sala de judecată sau atacă nemijlocit participanții la proces. Veaceslav Platon numai a înaintat cereri și demersuri. Ei au considerat că acest lucru este abuziv și permit ca acest cetățean să fie înlăturat din sala de judecată.

Să înțelegeți că acest detașament are acces și la Penitenciarul numărul 13, noi când avem posibilități rare de a avea întrevederi cu clientul nostru, la fel intervin și ei. Ei sunt tot timpul alături. Și se poartă tot în același stil. Și e suspectă acțiunile multstimatului complet. Căci ei răspund de ordinea publică în instanța de judecată, nu detașamentul special Pantera, adică ordinea publică este pe seama magistraților, care nu au avut absolut nicio reacție față de cele întâmplate în instanța de judecată și aceasta nu este prima dată.

(indescifrabil).

Jurnalist: Domnul Rudenco, dacă puteți să ne spuneși, domnul Platon nu va mai participa la nici o ședință sau doar la cele preliminare, la asta preliminară?

Eduard Rudenco: După decizia de vineri, magistrații s-au exprimat că el a fost înlăturat din sala de judecată și cauza va continua în lipsa inculpatului. Alte decizii, va fi el eliminat numai din ședința preliminară sau în continuare, nu este. Este o încheiere protocolară care nu este fixată nicăieri ci doar în procesul verbal, adică s-a decis eliminarea lui din sala de judecată. Plus la asta ca pe ziua de mâine să fie invitat avocat din oficiu. Deja aici putem conclude pentru ce îi trebuiesc.

Jurnalist: Asta ce înseamnă?

Eduard Rudenco: Putem fi înlăturați și noi dacă deja este invitat un avocat din oficiu.

Jurnalist: Dar au dreptul să facă asta?

Eduard Rudenco: Sigur că nu au dreptul. Nu au avut dreptul nici să-l înlăture din sală pe Veaceslav Platon.

Jurnalist: Dar care este regulamentul ca să știm clar adică în ce situații un avocat poate fi înlăturat din...?

Eduard Rudenco: Iarăși printr-o încheiere a judecății poate să fie înlăturat. În caz dacă noi abuzăm de careva drepturi sau încălcăm iarăși ordinea bunului mers al ședințelor de judecată. Ce încă nu a fost. Ei deja prezumă că ceva se va întâmpla marți din partea noastră.

Jurnalist: Cererile de recuzări pot fi calificate ca aceste încălcări despre care spuneți?

Eduard Rudenco: Sigur că nu, acesta este un drept prevăzut de articolul 66 Codul de procedură penală: orice persoană chiar și inculpatul are dreptul să înainteze ce este recuzări și cereri. Deci asta poate fi constatat numai de alt colegiu și nicidecum nu poate fi calificată așa cum au calificat-o ei prin prisma articolului 33-34 Codul de procedură penală unele care încalcă bunul mers al ședinței de judecată. Este un absurd și o încălcare gravă. Deci prin urmare noi nu avem dreptul să înaintăm cereri și demersuri, noi nu avem dreptul să ne apărăm la această ședință, deci noi suntem lipsiți și privați în cel mai obraznic mod.

Ana Ursachi: Bine, eu astăzi (indescifrabil) o să încerce să facă tot posibilul să ne prăbușească, încă o dovadă că se tem (indescifrabil) în legătură cu dosarul lui Platon, pentru că... (indescifrabil)... toată activitatea integrală a organelor de drept...(indescifrabil)... asupra liderilor politici care sunt în exil pentru că Plahotniuc nu dorește apariția lor și perturbarea activității ilegale pe care...(indescifrabil)... pentru că vrea să ajute acoliții sau transfugii care au preferat să trădeze idealurile , cel puțin să trădeze pașii democratici și europeni ai Republicii Moldova. Pentru a întoarce cursul nostru de integrare europeană pentru că pentru Plahotniuc sunt foarte periculoase, vreau să vă spun că tot ceea ce vorbesc acum este deja pe masa instanțelor europene și lui Plahotniuc nu o să-i meargă, nu o să-i meargtă această joacă pe care încearcă s-o folosească odată cu decalarația absolut aberantă a președintelui țării noastre Igor Dodon cu privire la așa-zisa rupere a Acordului de asociere pentru că lucurl ăsta nu o să se întâmple niciodată, nu este posibil. Ceea ce este foarte deranjant în declarația domnului Dodon este faptul că a spus că o va face în 2018, atunci când va avea majoritatea la care speră, asta înseamnă că s-a dezis și a uitat de promisiunea pe care a făcut-o în momentul scrutinului eletoral de a declanșa alegeri anticipate. Asta totodată înseamnă că s-a dezis de unul din dezideratele principale pe care le avuse în momentul în care candida pentru această funcție și poporul a rămas să aleagă pe unul din cei doi candidați. Nu vreau să mă pronunț asupra ilegalității acestor alegeri pentru că toată lumea știe părerea mea. Eu consider că alegerile prezidențiale (indescifrabil) și lucrul ăsta îl cunoaște la fel de bine și președintele Curții Constituționale care a permis (indescifrabil), dar se pare ă încălcarea totală a oricăror norme de drept a devenit o practică (indescifrabil) în Republica Moldova și eu îndemn toți colegii avocați, în mod special (indescifrabil), pentru că marți unul din puținii avocați care înfruntă realitatea dură a lui Plahotniuc și toți procurorii săi aserviți gen Băieșu, Harunjen, deci vă îndemn colegilor avocați, nu vă temeți, eu chiar vă rog cîntăriți cât puteți de mult (indecifrabil) al apărătorilor pentru că revenind până la urmă la subiectul conferinței de presă pe care l-am declanșat astăzi, este foarte important presa, pentyru dumneavoastră mesajul principal, avocații pentru voi este mesajul principal. În combinație, avocații și presa, insistați asupra faptului la ședințele publice unde se judecă dosare cu privire la furturile din țara noastră, la ședințele unde putem afla ce-a făcut Șor, Plahotniuc, Gurin, Drăguțanu, Politova, în aceste ședințe de judecată trebuie să participați, sper mult să fiți.

Vă îndemn totodată cetățenii Republicii Moldova, să fiți foarte atenți și să încurajați acea inițiativă extraordinară pe care a avut-o grupul Petrenco în momentul în care a semnat o acțiune civilă (indescifrabil), deci se judecă furturile sau pretinsele furturi, dar se încearcă aflarea adevărului cine, când și de ce a furat banii de la noi. Cine, cum, când și de ce a pus acești bani în seama noastră dacă noi nu vrem să-i plătim 25 de ani, 75 de ani înainte, dacă noi nu vrem ca copiii noștri să ajungă robii acestei perioade în care țara noastră a fost guvernată pur și simplu de o haită de bandiți. Noi trenuie să fim cu toții foarte perseverenți, în momentul în care chiar justiția așa cum este moldovenească, șchioapă, oarbă, lipsită de orice posibilitate și de orice vlagă încearcă totuși să obțină succes în asemenea dosare. Trebuie să mergeți cât mai mulți, societatea civilă, apărători ai drepturilor omului, NOG-uri, jurnaliști, nu fiți indiferenți față de dosarul lui Veaceslav Platon.

Nu fiți indiferenți față de faptul că omul a fost înlăturat din ședință doar pentru faptul că își cere niște drepturi și pentru că vorbește lucruri incomode. Mai evitați întrebări pe dosarul premierului Filat să vedem acolo informații, nu cine, unde și cum, dar ceea ce a vrut Plahotniuc să ascundă în dosarul lui Filat și n-a vrut ca noi să cunoaștem. Mergeți, susțineți persoane în dosare politice așa precum dosarul lui Grigore Petrenco pentru că și acolo se întâmplă barbarități de nedescris. Cu restul o să ne ocupăm noi cei de aici, mă bucur foarte mult că astăzi în Strasbourg mă însoțesc mai mulți reprezentanți ai societății civile trezite, nu o să vă spun cine este, lasă-l pe Plahotniuc să-l pună acuma pe jar pe Șor să caute (indescifrabil), dar vă spun că deja suntem mulți, vocile noastre se amplifică și aici în Europa noi nu o să permitem ca minciunelele și gogoașele lui Pavel Filip și a tuturor celor care vin în delegații să fie unicul adevăr despre țara noastră.
Da, îmi pare rău că un pic deviez de la subiectul conferinței, căci de fapt vreau să insist asupra cerinței pe care o spun prin acest mesaj video, să mergeți si să fiți (îndescifrabil) participe în cazuri politice. În mod special interesați-vă, mergeți, urmăriți dosarul lui Platon, pentru că de acolo o să aflați foarte multe lucruri care l-au băgat în panică pe așa-zisul coordonator, cu sarcasmul de rigoare, vă rog să-l rețineți, și care din frică a declanșat o întreagă hărțuire împotriva noastră a tuturor. Lucrurile astea se vor clarifica, lucrurile astea se vor termina, nimeni nu se teme. Doi, ceea ce face Plahotniuc da, lucrul este extrem de deranjant, în momentul în care nu ne opunem- el se întărește. Modalitatea de a ne opune trăiește în fiecare din noi. Putem să stăm la nesfârșit pe facebook, pe rețelele de socializare, să discutăm în cadrul unor întâlniri private în cafenele și bucătării și să ne plângem în continuare că nu avem proteste, dar fiecare dintre noi poartă în suflet și în minte propriul său protest și el poate fi exprimat prin modalitățile care vă stau în putere: mergeți la dosarele care prezintă interes în această țară, informați-vă de acolo, insistați să fiți în posesia unor surse multilaterale. Ascultați inclusiv chiar și ceea ce spune mă rog publlicul minciunos, pentru că și de acolo dacă analizați tot o să desprindeți anumite chestii cu care vă puteți informa. Dragă societate, stimați compatrioți, haideți să nu fim indiferenți, eu vreau să vă spun că am un mesaj de mare mare regret pentru domnii judecători care s-au dedat la această ilegalitate legată de dosarul Platon și pentru a vă arăta cât de grave sunt lucrurile și cât de mult necesităm noi apărătorii ca societatea să vină, să stea la ușă. Eu mai am încă o mică secvență video pe care o să rog să fie difuzată ca să vedeți ce se întâmplă în sala de judecată în momentul în care omaneii, avocații și societatea civilă și presa sunt agresați. Să vedeți ce se întâmplă, domnule dacă mă auziți vă rog să difuzați acest mic filmuleț, după care eu o să intru cu unele comentarii probabil de precizare, urmând să am șși o mică intervenție în limba rusă.

Jurnalist: Puteți să continuați, noi deja am difuzat și am vizionat acest filmuleț.

Ana Ursachi: A, foarte bine. Deci uitați-vă, fraților, este pur și simplu de nedescris. Deci ați văzut în filmulețul pe avocat care avea în mână niște hârtii și care îl aștepta pe clientul său, haideți să utilizăm cuvântul ”client” în cazul dat, mă rog, chestia cu clientul ține (indescifrrabil), dar noi vorbim de apărarea drepturilor omului. Deci un jurist stătea alături de persoana care i-a încredințat apărarea, cerându-i numai niște hîrtii care fac parte obligatorie din procesul în care se acordă uneori asistență juridică. Adică, cereri, scrisori, demersuri, înscripții, notițe etc. și vine un din ăsta nici nuștiu cum să-i spun, da, un strajă al (insdecifrabil) al lui Plahotniuc, înarmat, (îndescifrabil) deci eu vreau să fac o precizare pe care am, mi-am rupt vocea în dosarul Petrenco, nu este voie ca Departamentul Pantera să aibă arma de foc în momentul în care (indescifrabil)că această armă de foc nu înseamnă nimic altceva decât intimidarea noastră a tuturor, pentru că în tot cazul legea nu-i va pemrite să o aplice orice nu s-ar întâmpla. Doar aflarea lor cu aceste automate înseamnă înfricoșarea, inclusiv a judecătorului și a procurorului și pericolul declanșării unei tragedii la un moment dat. Deci cunoaștem în dosarul Petrenco a avut loc o situație când din cauza căldurii și nervozității din sală, unul din ăștia mascați cu cască în cap și cu fața închisă inclusiv nasul și gura a picat fără cunoștință la un moment dat, cazând cu tot cu automat. Deci lucrurile astea se pot repeta, lucrurile astea pot declanșa mari tragedii și cei care i-au trimis pe acești tineir să stea în sala de judecată cu automatele, ei cunosc foarte bine că încalcă legea.

Deci încă odată repet, lucrul ăsta se face pentru intimidare și un avocat sau doi sau patru, după cum ați văzut cum se poartă ăștia, păi să zmulgă din mâna avocatului hârtii? avocații deja sunt în imposibilitate nuștiu, să-și prezinte clientul. Ce poți să faci un om doi, Rudenco sau Crețu sau patru avocați din momentul în care 10 mascați îi hărțuiesc sau aplică forța fizică direct în sală, pe când judecătorii stau nepăsători și pasivi. Ce poate face un avocat? nu poate face absolut nimci în cazul dat, pentru că ăștia dețin puterea, ăștia sunt înarmați, îștia sunt îmbrăcați într-un fel de haine antiglonț, și avocatul nu are nimic din asta, nimic, avocatul vine înzestrat cu puterea cuvântului și cu puterea cunoștințelor în sala de judecată, iar atacul direct asupra modului și fleului de a apăra o persoană în sala de judecată atac tolerat de către judecători, este djea ultima picătură, este deja chiar fundul fundului mării la care s-a ajuns în această (indescifrabil). Deci după toate legile dacă am ajuns la instanța de fond, ar trebui să facem un salt, să începem a aduce lucrurile la suprafață și din acest motiv venim cu mesajul cu care am ieșit eu și Rudenco Eduard azi în confeirnța de presă. Avem nevoie mare de ajutorul societății civile, avem nevoie de voi dragi cetățeni, toți cei care privesc această confernță ori veți afla despre ea mai tarziu și avem nevoie totodată de presa liberă, cea care a mai rămas în această țară, să fiți alături de noi în procesele de care Plahotniuc se teme de aflarea adevărului.
(indescifrabil)

Jurnalist: Ana, tu continui să te afli într-un loc anume. Ce faci mai exact acolo și când urmează să te întorci înapoi?

Ana Ursachi: Îmi cer scuze, dacă puteți să mai spuneți odată.

Jurnalist: În continuare vă aflați într-o țară europeană din câte am înțeles. Ce mai exact faceți acolo și când urmează să vă întoarceți?

Ana Ursachi: Acum sunt la Strasbourg, urmează să particip peste 4 zile la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, care a început de astăzi, 23 ianuarie și la care o să fie discutate anumite aspecte legate de Republica Moldova, inclusiv rezoluții noi care arată îngrijorarea Parlamentului European și Adunării Parlamentare a Consilului Europei cu privire la nerespectarea acelor obligații pe care Moldova și le-a asumat cu privire la respectarea drepturilor omului și parcursul european. Vor fi discutate cazuri individuale, cazuri în mod special hărțuirea martorilor-cheie așa precum sunt Serghei Cebotari sau Veaceslav Platon, cei care declară direct și nemijlocit împotriva lui Plahotniuc și care nu au dreptul cel puțin la o investigație obiectivă a lucrurilor pe care le declară la fel precum (indescifrabil) și noi societatea să știm despre aceasta. Urmează să particip în perioada primei săptămâni a lunii februarie la Bruxelles în fața Parlamentului European într-o dleegație în care societatea civilă, adevărata societate civilă am spus-o mai devreme, va prezenta o notă de realitate, cea diferită de realitatea pe care o prezintă minciunoșii (indescifrabil), ca să nu pemritem speculația de bază pe care se erijează acum Plahotniuc legată de pretinsul risc de a desface acorudl de asociere, ceea ce nu o să se întâmple, și cu care nu mai poate fi șantajată Uniunea Europeană. Dosarul meu sau cel puțin porcăria fabricată de către Harunjen, Ștefârță, iarăși la comanda directă și nemijlocită... .

Eduard Rudenco: Vă mulțumesc mult pentru prezență.