Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Vladimir Plahotniuc, președinte PDM: Bună ziua. Îmi cer scuze pentru reținere. Cauza desigur că a fost ședința noastră săptămânală de partid, plină de evenimente, discuții, dezbateri pe mai multe subiecte precum: problemele în sectorul medical, am dezbătut Legea privind actele de identitate, am dezbătut anumite aspecte ale proiectului „Prima Casă”, am discutat propuneri privind Legea achizițiilor publice și desigur am discutat cu colegii situația în Primăria municipiului Chișinău și multe altele. Și totodată, datorită faptului că noi am avut o săptămână foarte acivă mai ales la capitolul reacții și declarații aberante, înțeleg că așteptați comentariile mele la unele din ele în special, de aceea am să vă relatez următoarele:
Referitor la acest declarații. Săptămâna trecută opinia publică a auzit. Întâi, ce spune un criminal ordinar condamnat la 21 de ani în România, apoi cum psihanalizează Maia Sandu spusele criminalului și împărtășește poziția acestuia, apoi un alt expert în interpretarea vorbelor criminalilor Igor dodon a completat-o pe Maia Sandu cu o abordare filosofică, și în final, o parte a presei care se autointitulează „presa liberă” a susținut spusele acestui ucigaș de parcă ar fi participat direct la tot ce a declarat și a relatat interlopul.
Regizorii acestui episod murdar, acești curajoși în ghilimele, care se ascund după hotarele țării au ajuns total lipsiți de imaginație și de teme de atac și deja fabrică adevărate scenarii aidoma scenariilor de Hollywood.
Din istoria Partidului Democrat eu cunosc că oponenții au lovit în partid atunci când partidul a fost puternic și l-au ignorat în totalmente atunci când partidul nici nu a intrat în Parlament. așa că noi o să avem grijă ca concurenții noștri să aibă tot timpul ocupație.

Cam atât la acest subiect. Restul trebuie să lămurească timpul și desigur instituțiile de drept, atât referitor la regizorii acestui scenariu fals cât și la cei care l-au promovat.

Acum un subiect de data asta cu adevărat important unde din nou s-a făcut referință la mine și la Partidul Democrat. Acest subiect ține de situația în Primăria municipiului Chișinău. Am văzut cu toții cum socialiștii și liberalii au ieșit în fața opiniei publice practic cu aceeași idee: Plahotniuc prin atac raider, prin nominalizarea anumitor viceprimari a preluat primăria. Sună cunoscută melodia aceasta, au mai spus-o și alții până acum. Eu vreau să-i întreb pe Dodon și Ghimpu: voi, împreună ca partide, dețineți majoritatea în consiliul municipal. Și atunci, de ce nu puneți voi împreună un primar interimar, dacă oricum așa omogen exprimați nemulțumirea față de cei care au fost nominalizați ca viceprimari? De ce lăsați Partidul Democrat, care are doar un singur consilier în Consiliul municipal să vă pună primarul interimar și viceprimarii? Încă odată ca să fie clar, spun pentru toată lumea. Astăzi socialiștii și liberalii pot să facă tot ce vor în Primăria municipiului Chișinău. Ei dețin majoritatea în Consiliul municipal. Ei pot să mute chiar și primăria ori la Colonița, ori la Condrița. Au toate voturile s-o facă.Dar ei stau și plâng la televizoare precum că Partidul Democrat cu doar un singur vot în Consiliul municipal le-a luat primăria. Apare întrebarea firească: fie socialiștii și liberalii sunt niște neputincioși și democrații doar cu un vot au ajuns mai tare decât ambele partide, fie ei mint ca totdeauna. Știți de ce Partidul Liberal și Partidul Socialiștilor s-au speriat așa de mult la numirea viceprimarilor? În primul rând ei se tem că lucrurile în primăria capitalei se va schimba spre bine. În al doilea rând evident că se tem că pierd controlul asupra instituției, care până acum atâția ani le-a adus atâta satisfacție și beneficii. Și atâta insatisfacție locuitorilor capitalei. Capitala, cunoaștem cu toții, astăzi este un dezastru. Și din păcate pentru ei, ei nu pot astăzi să justifice că în capitală lucrurile stau prost pentru că Plahotniuc e vinovat. Societatea civilă și o parte a presei de ani de zile semnalează schemele de corupție din Primăria Chișinău cu diferite probe. Recunosc, astăzi că acest semnalări nu au fost tratate suficient de serios de instituții. Este cred, tmpul, să corectăm și această situație, cum am mai făcut-o și în alte domenii. Am decis cu colgii că indiferent cine va conduce primăria capitalei o să găsim o cale de a conlucra activ cu primăria pentru eficientizarea activității primăriei dar și pentru eliminarea tuturor schemelor de corupție care paralizează activitatea instituției.

Declar responsabil că la moment Partidul Democrat nu are niciun fel de aspirații politice în ceea ce privește primăria, dar este gata să sprijine, prin intermediul Guvernului, toate proiectele bune pentru capitală, care vor fi în interesul cetățenilor. Un alt proiect care l-am discutat astăzi cu colegii a fost proiectul „Prima Casă”, unde Guvernul ne-a prezentat cadrul general final al acestui proiect care în scurt timp va fi aprobat într-o ședință de Guvern.
Am acordat sprijin politic pentru acest proiect destinat tinerilor pentru ca ei să nu mai plece și să poată rămâne aici, acasă, în Moldova.

Colegii în ședință au venit cu mai multe sugestii la solicitarea, la adresa Guvernului ca să vină cu completări la etapa a II-a a acestui proiect. Au fost propuse câteva soluții concrete prin care să stimulăm tinerii din anumite categorii sociale și profesionale, angajați în sistemul bugetar să achiziționeze aceste locuințe beneficiind de anumite facilități. Am cerut inclusiv să se vadă dacă putem găsi soluții ca statul să compenseze tinerilor jumătatea din dobânda achitată pentru creditul imobiliar. Așadar, Guvernul va aproba acum, presupun chiar mâine, cadrul general al proiectului „Prima Casă” după care imediat ce vor fi identificate soluții, la propunerile apărute suplimentar, vor fi făcute și complementările despre am discutat cu colegii care să aducă un plus de beneficii pentru oameni, înspecial pentru tinerii specialiști.
Cam asta este totul pentru astăzi, vă mulțumesc pentru atenție.