Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută la finalul participării la dezbaterea „Orașele României la 100 de ani de la Marea Unire. Un viitor SMART pentru Ploiești”

Președintele României, Klaus Iohannis: Bună seara! Am avut o întâlnire foarte bună aici, la Ploiești, cu cei care au dorit să participe la dezbaterea despre cum să se dezvolte orașele acum în pragul Centenarului. Întrebări foarte multe, sugestii foarte interesante, deci, pe scurt, o întâlnire foarte bună.

Jurnalist: Ați menționat, printre altele, și modificările la Codul Fiscal. Se vorbește foarte mult pe această temă, se vorbește și despre legile Justiției. Chiar în această seară lucrează aleșii la aceste modificări, vor începe și mâine dimineață, vor continua treaba. Care este mesajul, în condițiile în care se anunță și proteste masive?

Președintele României, Klaus Iohannis: Ați abordat așa, dintr-o întrebare, foarte multe chestiuni sensibile și complicate. Așa-zisa revoluție sau reformă fiscală este un concept impus de PSD și pus în practică de guvern. Dacă dumnealor sunt hotărâți să meargă înainte cu aceste schimbări, atunci, sigur, este nevoie de anumite măsuri corective. Bunăoară, în sală am avut întrebări de la primari care gestionează treburile unor comunități mai mici și care se tem că rămân fără bani. Aici este clar că trebuie să se intervină de la nivel guvernamental. Au fost întrebări legate de descentralizare și aici, iarăși, este nevoie să intervină guvernul cu măsuri înțelepte, pentru a diminua impactul negativ al acestor schimbări în Codul Fiscal. Iar în ceea ce privește legile Justiției, e foarte bine că se lucrează la Parlament și seara , și dimineața. Important nu este când se lucrează, ci rezultatul să fie unul rezonabil. Sunt foarte îngrijorat fiindcă se poate constata, cu ușurință, un dialog al surzilor între cei care promovează schimbările legislației specifice și sistemul care ar trebui să pună, pe urmă, în practică această legislație. Avem opinii negative de la CSM, avem opinii negative din societatea civilă și cred că ar fi momentul acum, în ceasul al doisprezecelea, ca parlamentarii să înțeleagă nevoia unei consultări reale, așezate, cu toți factorii implicați. Dacă tot trebuie să se schimbe legislația în domeniul justiției și, probabil, este nevoie de unele modificări, să fie făcute acele modificări care sunt necesare și să fie făcute după o discuție prealabilă cu toți cei implicați și să se țină, evident, cont de opiniile celor care vin să îmbunătățească această legislație.

Jurnalist: Președinții celor două Camere vă acuză că patronați statul paralel. Cum le răspundeți?

Președintele României, Klaus Iohannis: Este o glumă destul de proastă asta cu statul paralel și sper să înțeleagă și românii că, de fapt, nu există niciun stat paralel. Dar, există câteva persoane care vor să acapareze toată puterea și care, pentru a face acest lucru, se victimizează și inventează astfel de concepte. În România nu a existat și nu există un stat paralel, există un concept care vine din țări cu sistem relativ nedemocratice și nu are rost să facem paralele. Există, însă, într-adevăr, diferiți centri care promovează concepte politice diferite și, dacă stăm să judecăm bine, atunci avem forțe politice care sunt la putere și forțe politice care sunt în opoziție. Este clar că există diferențe majore de abordare între aceștia, dar asta nu înseamnă că avem de a face cu un stat paralel. Avem abordări politice diferite ș i, atâta timp cât avem o democrație vie în România, acest lucru mie mi se pare ok. Este în regulă să existe opinii diferite.

Jurnalist: (...) direct într-un document adoptat oficial că nu v-ați respectat atribuțiile constituționale, dar țineți sub control acest stat paralel. Vă temeți de o nouă suspendare sau cum credeți că va evolua relația dumneavoastră cu partidul de guvernământ?

Președintele României, Klaus Iohannis: Nu mă tem absolut deloc de o suspendare, cum nu m-am temut niciodată. În primul rând, nu există niciun temei, în al doilea rând nu cred că românii îți doresc așa ceva. Iar, dacă vorbim despre acel document adoptat de un for de conducere dintr-un partid politic la guvernare, dați-mi voie să spun că mie mi se pare o abordare fundamental greșită și, cu astfel de rezoluții, nu fac decât să se situeze singuri chiar la marginea unui comportament democratic.

Jurnalist: Suspendarea dumneavoastră a pornit și în contextul în care mai mulți parlamentari cer revocarea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA. Doar o asemenea propunere ar ajunge la dumneavoastră, care aveți ultimul cuvânt de spus. Considerați că șefa DNA ar trebui să plece din fruntea instituției?

Președintele României, Klaus Iohannis: Acesta este un raționament din povestea lui dacă și cu parcă. Nu a ajuns la mine o astfel de solicitare, deci nu am ce comenta.

Jurnalist: Dar care este opinia dumneavoastră?

Președintele României, Klaus Iohannis: Că nu am ce comenta.

Jurnalist: Domnule Președinte, trece moțiunea de cenzură? Ce credeți?

Președintele României, Klaus Iohannis: Cred că mă cunoașteți, între timp. Eu nu comentez speculații de această natură. Moțiunea de cenzură, vom vedea dacă trece, nu trece. În orice caz, mi se pare că este un demers democratic, absolut legitim, din partea opoziției, să vină cu moțiune de cenzură, dacă sunt nemulțumiți de ceea ce fac guvernanții. Este un exercițiu democratic bun.

Jurnalist: Al treilea om în stat are averea sub sechestru, iar al doilea om în stat este acuzat de DNA de atacuri repetate la adresa procurorilor, la adresa justiției. Cum vedeți situația?

Președintele României, Klaus Iohannis: Păi, știți foarte bine cum o văd și cum am expus-o public încă din toamna anului trecut, când am spus foarte clar, este greșit ca în conducerea statului să ajungă oameni cu probleme penale, fiindcă acesta este rezultatul: ei ajung acolo și vor să-și apere pielea proprie, nu pielea românului, și atunci apar astfel de situații de tip circ, când oameni în toată firea vin și statuează prostii de tipul statului paralel, se victimizează și așa mai departe când, de fapt, scopul lor este doar de a-și proteja propria persoană.

Jurnalist: Domnule Președinte, anul trecut de 1 Decembrie spuneați că nu veți sta cu penalii... Anul acesta ați transmis invitația către domnul Tăriceanu și domnul Dragnea. Ce s-a schimbat între timp?

Președintele României, Klaus Iohannis: Anul trecut, într-adevăr, nu am invitat pe toată lumea, fiindcă am vrut să subliniez că există oameni care au probleme care, după părerea mea, sunt foarte mari. Însă, am constatat în același timp, că românii își doresc ca în conducerea statului să existe o bună înțelegere. Acum, nu întotdeauna este posibilă această bună înțelegere, dar anul acesta, de Ziua Națională, am hotărât să invit oamenii după funcții, după merite. De exemplu, dacă cineva a fost ales parlamentar, are un merit că a convins un număr important de alegători. Deci, una peste alta, am luat lista de protocol așa cum există ea, și avem o legislație nouă în materie și am invitat pe toată lumea.

Jurnalist: Apropo de vizita domnului Tillerson, cum comentați această vizită și dacă considerați că ar avea legătură faptul că imediat după această vizită a trecut și proiectul pentru achiziția sistemului Patriot?

Președintele României, Klaus Iohannis: Nu știu dacă există o legătură directă între aceste două evenimente, dar pot să vă spun că am fost foarte neplăcut surprins când într-o comisie a Parlamentului României s-a discutat, trebuia discutată o chestiune vitală pentru securitatea națională și un anumit grup de parlamentari pur și simplu a considerat că nu este cazul să meargă acolo. O abordare totuși nepotrivită, și cred că este bine că și-au dat seama și dumnealor că a fost nepotrivit, au corectat-o între timp, a trecut prin ambele Camere, și imediat ce va ajunge la mine această lege o să fie promulgată, și mergem mai departe.

Jurnalist: Domnule Președinte, în acest moment mai aveți dialog instituțional sau de altă natură cu liderii Coaliției de guvernare, având în vedere acuzațiile privind statul paralel și faptul că recent au refuzat invitația de a participa la ceremonia de 1 Decembrie?

Președintele României, Klaus Iohannis: Nu am avut discuții pe această temă, însă întreaga abordare a acestor domni, care în mod dovedit au probleme penale, mi se pare destul de contraproductivă. Ei vor să concentreze toată atenția statului pe problemele lor, exact lucrul care nu trebuie să se întâmple, și exact lucrul asupra căruia am avertizat și am tras semnale de atenționare încă de mai multă vreme. M-ați întrebat dacă am asistat la acel circ din fața DNA-ului. Nu m-am uitat expres, dar a fost atât de evident în toată media încât nu a putut fi evitat, și eu cred...

Jurnalist: Și credeți că ar trebui să demisioneze?

Președintele României, Klaus Iohannis: ...da, este clar că trebuie să demisioneze. Trebuia nici să nu ajungă acolo, nu să demisioneze. Însă cred că acest tip de circ cu victimizări, și așa mai departe, nu face deloc, deloc bine democrației românești.

Jurnalist: Și cum se vede în afară acest lucru?

Președintele României, Klaus Iohannis: Tot așa cum îl vedem și noi, adică îți pui mâinile în cap și te gândești ce se întâmplă acolo. Vă dați seama ce întrebări interesante primesc de la ceilalți șefi de stat și de guvern cu care mă întâlnesc aproape săptămânal în diferite locuri. Lumea nu înțelege cum s-a putut ajunge până aici, și e destul de greu de explicat cum de românii tolerează o astfel de abordare în fruntea statului. Sper să se rezolve destul de repede.

Jurnalist: V-ați simțit stânjenit vreodată în fața acestor întrebări?

Președintele României, Klaus Iohannis: Nu mă simt stânjenit, fiindcă eu reprezint România și reprezint toți românii, și sunt mândru că reprezint România, dar nu pot să evit aceste întrebări și, chiar dacă găsesc explicații care țin de statul de drept și de felul cum vedem noi statul de drept, totuși, e neplăcut să te întrebe cum e posibil ca numărul doi și numărul trei din stat să fie implicați în cercetări penale.

Jurnalist: Domnule Președinte, ați studiat Raportul Inspecției Judiciare cu privire la activitatea Laurei Codruța Kovesi?

Președintele României, Klaus Iohannis: Sistemul judiciar are un mecanism foarte clar statuat în Constituție, CSM-ul este garantul independenței justiției, și cred că CSM-ul va avea capacitatea și știința să rezolve problemele care apar în cadrul magistraturii. Mi-a făcut mare plăcere că am stat mult de vorbă cu dumneavoastră. Vă doresc o seară bună, și ne mai vedem și în zilele următoare. Vă mulțumesc!