Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ion Ceban, președintele fracțiunii PSRM: Bună ziua. Ce faceți, sunteți gata? Putem începe? Putem sau nu începe? Cine spune? Privesc.eu, suntem online?

Jurnalist: Da.

Ion Ceban, președintele fracțiunii PSRM: Da? Merci mult că ați găsit timp și ați venit la acest briefing. Putem face și conferință de presă, dacă aveți întrebări.
Vreau să mă refer în cadrul lui la mai multe dintre acțiuni ale socialiștilor, îndreptate spre scoaterea la iveală și combaterea schemelor de corupție din Primăria municipiului Chișinău.
Dar, întîi de a începe la acest subiect, să desfășor acest subiect, vreau să mă refer la o situație, chiar stupidă, după părerea mea, pe care am clarificat-o astăzi.
La prima oră, au fost 2 directori ai unor instituții educaționale din Chișinău în audiență și îmi spun că săptămîna trecută și săptămîna curentă, la ei în ospeție a fost Alexandru Fleaș-prietenul de garaj al domnului Chirtoacă și figurantul mai multor istorii foarte interesante în Primăria municipiului Chișinău. Și zic să aflu, pentru că, din cîte știu, a fost dat afară. Pînă la urmă am înțeles că nu este dat afară și este în funcția de șef-adjunct al Direcției, mai mult decît atît, este un fel de prim-adjunct adjunct al Direcției. Deci, rămîne în funcție și face boroboațele pe care le face. Cel mai interesant e că peste 2 ore, mi-a venit o scrisoare din partea unor colaboratori ai contabilității centralizate a Direcției Generale Educație Tineret și Sport a municipiului Chișinău, unde sunt descrise familii, nume, cu privire la trucarea licitațiilor din cadrul Direcției, inclusiv cu implicarea diferitor persoane, firme. Această informație o vom transmite organelor de drept, așa cum procedăm de fiecare dată, dar mi-a fost mare surprinderea să aflu că domnul Fleaș se află la locul lui de muncă. Dar nu aici mi-a fost finalizată această surprindere. Am aflat cu stupoare că astăzi, încă în funcție, se află domnul Moldovanu. Această persoană nu a fost nici măcar preavizată să părăsească locul de muncă unde se afla pînă acum. Ca să căutăm mai departe, am înțeles că și doamna Culev se află la locul de muncă. Eu cred că dacă vom încerca să găsim toate lanțurile, ne vom da seama că de fapt toți oamnenii stau bine merci, în interiorul Primăriei, în pofida celor anunțate de către conducerea Primăriei, ca să nu spun de cine am în vedere.

Tot un lucru foarte interesant, legat de transparență, astăzi am aflat, pentru că am primit mai multe cereri, apeluri, din partea diferitor instituții, că a fost o perioadă blocată finanțarea. Astăzi am aflat, din sursele pe care le am la Ministerul Finanțelor, că doamna Radu transmite documentele, dar documentele nu sunt primite, pentru că nu-i este recunoscută semnătura.
Eu foarte mult rog să fie verificată această informație, pentru că pe cale oficială, nouă oricum nu o să ni se răspundă, dacă această situație există.
Dar vreau să fie foarte clar, că din cîte înțeleg eu și Ministerulor Finanțelor înțelege că doamna Radu se află în această funcție nelegitim și nu vrea să-și asume toate consecințele ulterioare, pentru aprobarea unor sau altor planuri de finanțare, etc.
De ce zic acest lucru? Pentru că din informația pe care o am tot de la Ministerul Finanțelor, domnul Grozavu a expediat luni demersurile, pentru a fi deblocate, cel puțin cheltuielile legate de salarizare. Acum, mai departe, eu vreau să înțeleg atunci cînd doamna Radu se va implica în campanie, să înțelegem că domnul Fleaș, doamna Culev, domnul Moldovanu, Morgoci și mulți alții, vor merge din urmă ca persoane de încredere, dacă tot stau în funcții.
În fine, haideți să revenim la subiectul conferinței de presă.
Vă rog să închideți ușile, pentru că e o consultație acolo și poate bruia un pic camerele sonore.

Deci, tot astăzi, iaca mi s-a adus o dispoziție în ceea ce ține de transparență, cu privire la interzicerea accesului în incinta Primăriei, semnată tot de doamna Radu. "Se declară sistate temporar, întrunirile solicitate de către persoanele fizice și juridic, care desfășoară, sau și-au exprimat intenția de a desfășura întruniri și postul de poliție" și multe alte lucruri. Cam asta putem să înțelegem noi prin a fi mai aproape de oameni.
Subiectul conferinței a fost lupta cu corupția. Vreau să fie foarte clar, de ce am început cu acești domni: Fleaș, Moldovanu, Culev și mulți alții, pentru că nu poate să existe lupta cu corupția, atunci cînd există corupți în funcție. Da, nu sunt eu organ de anchetă, repet și nici colegii mei, dar am expediat demersuri peste demersuri și mă voi referi aici mai tîrziu la acest subiect.
În atenția diferitor organe de drept, pentru a penaliza acele persoane care se fac vinovate de fapte de corupție. Corupția este unul dintre principalele impedimente de dezvoltare a municipiului Chișinău, la fel ca și a Republicii Moldova. Repet, corupția este principalul impediment de dezvoltare a municipalității. Iar oamenii în funcție corupți, nicidecum nu pot să contribuie în acest sens.
Deci, noi tot timpul am atenționat opinia publică și pe voi, stimați jurnaliști, că în spatele declarațiilor pro-europene și de Unire ale conducerii Primăriei capitalei, apropo, care continuă pînă la momentul de față, pentru că tot aud despre capitală europeană, tot văd semnate dispoziții de organizare a marșurilor unioniste, panglici, tot felul de lucruri care reprezință unionismul în tăierea noilor obiective care sînt finanțate astăzi de Primărie. Deci, se ascund și se ascundeau scheme de corupție, proporțiile cărora sunt inimaginabile pentru mintea unui simplu cetățean.
Ați văzut cu toții și am arătat noi în repetate rînduri, castelele fastuoase a diferitor funcționari de la Primărie, așa-numitele "slugi ale poporului", averile, viața de lux pe care o poartă, începînd cu avioanele, mașinile și multe alte lucruri care sunt la momentul de față publice pînă la urmă, nedeclarate, pentru că sunt cetățeni care declară averile și sunt cetățeni care nu declară averile lor.
Singura sursă a acestor averi, după părerea noastră, este corupția. Pentru că oameni care au venit din stradă, oameni care aau venit absolut arbitrar, oameni care s-au întors în țară, oameni care nu au avut nici o funcție, nici în domeniul economic, nici în domeniul public, anterior să spunem, un bagaj mare de timp, mulți ani. Nu au de unde să aibă aceste surse de venit, pe care pur și simplu le aflăm din presă, din ziaristica de investigație, sau multe alte lucruri.
Noi am făcut foarte multe demersuri de rigoare către organele competente ale statului. Eu vreau să trec în revistă doar cîteva și aici vreau să ofer o cifră care poate să șocheze, dar sunt peste 2000 de demersuri, scheme de corupție, documente, factologie, care, în această perioadă a fost făcută publică de către colegii mei, sau care este astăzi la Procuratura Generală, alte organe de drept, în privința unor sau altor lucruri care s-au întîmplat la Primărie. Noi am zis, milioane din creditele occidentale, se încercau a fi furate. Bugetul Municipal era delapidat. Fondul Funciar în permanență a fost detașat de la municipiu, în condiții foarte dubioase. Nu o să mă repet, cînd am să zic că granturile și creditele externe, care erau îndreptate spre străzi, reabilitarea străzilor. Este suficient să vorbim despre Ștefan cel Mare, Aleco Russo, Negruzii, unde bani s-au cheltuit mai mult decît pentru un eventual autobahn german, la reabilitarea unor străzi, unde s-a pus doar un strat de asfalt.
1 kilometru de drum în Chișinău, nu poate să coste mai mult decît 1 kilometru de drum nou, în Germania, nu este normal acest lucru. Nu este normal cînd aceste lucruri sunt făcute de către firme, care au fost într-un fel sau altul puse la îndoială integritatea lor, pe teritoriul altor țări și aici mă refer la această Delta, despre care toți au scris foarte mult în presă și, repetat, să facă una după alta să facă aceste lucrări în municipiul Chișinău. Ați văzut că bulevardul Ștefan cel Mare, care trebuia să fie dat în exploatare în anul 2015, a fost finalizat abia, și tot mai sunt încă lucrări care trebuiesc să fie făcute curent.
Apropo, noi am fost primii care am tras semnalul de alarmă cînd Chirtoacă, Gamrețchi- colegul său de clasă (indescifrabil), care acum tot încearcă să intre la Primărie fastuos și cu circ, au venit cu proiectul parcajelor ilegale în Chișinău. Pentru aceste parcări, cetățenii, noi, toți chișinăuenii urma să plătim cîte 15 lei ora, iar Chirtoacă și Gamrețchi să primească pînă la sfîrșitul vieții cîte 13% fiecare, din banii achitați de către chișinăueni. Un fel de impozit de lux, pe viață, a corupților din Primărie, achitat de către chișinăueni.
Tot noi, consilierii socialiști, în timpul ședințelor a CMC, am pornit scandalul insistînd pe caracterul inadmisibil al acestui proiect și am mers și în instanța de judecată am obținut cîștig de cauză, dar și la Centrul Național Anticorupție.
Spuneam că aceste prejudicii care urmau a fi făcute municipalității, se cifrau la miliarde de lei. Deci, acești cetățeni făceau zarvă aici, în Primărie, că se furau miliardele sus, deși iarăși, tot erau interpușii lor la Banca Națională, în ministere, apropo, salut Valeriu, din PL și tot așa mai departe, iar cetățenii: Gamrețchi, Chirtoacă și mulți alții furau în acelaș timp, sau planificau să fure miliarde la Primărie.

Un alt domeniu care s-a aflat permanent în atenția fracțiunii noastre, în vederea combaterii corupției din Primărie, a fost cel al construcțiilor neautorizate, sau autorizate, cu încălcarea tuturor normelor posibile și imposibile. Amintiți-vă de protestele pe care le-am organizat la zeci și sute de adrese unde se înălțau diverse construcții dubioase. Despre toate aceste nereguli, în spatele cărora se ascundeau grave fapte de corupție, am atenționat opinia publică și am sesizat Organele de Drept în repetate rînduri, iar în unele cazuri a fost nevoie să intervenim și chiar să demolăm gardurile ce înconjurau terenurile acaparate abuziv, ilegal. În unele cazuri ne-a reușit. În altele nu ne-a reușit. Repet, doar cazul Codreanca, unde am ținut piept o bună parte de timp și astăzi se află dosarul în insanța de judecată, colegilor noștri, PSRM i se solicită pentru prejudicierea la tot ce s-a întîmplat acolo, distrugerea acelui mini-platou pentru construcție, dar și pentru oprirea acestei construcții ilegale, care nu poate să aibă loc în acea zonă, 20 de milioane de lei. Dosarul este în instanța de judecată. Colegii noștri astăzi, pentru aceste intervenții, au dosare și procese pornite, atît penale cît și administrative.
De fiecare dată noi am reacționat atunci cînd astfel de cazuri ne-au fost semnalate de locuitorii capitalei și de fiecare dată am luptat cu aceste fapte de corupție, cot la cot cu cetățenii.
În foarte multe cazuri, sau în multe cazuri, s-a ajuns pînă la decizii finale ale instanței de judecată. Asta înseamnă că, să înțeleagă toată lumea: corupția nu lucrează doar la nivel de Primărie. Cînd au văzut că nu mai pot merge pe unele subiecte legate de municipalitate, în Consiliul Municipal, unde i-am blocat, au început să inventeze scheme legate de instanța de judecată. Nu, eu nu zic că toți judecătorii sunt corupți, dar știu cu certitudine că există o sumedenie de decizii ale instanței de judecată, care nu puteau fi aprobate fără a avea caracter coruptibil. Punct.
Pentru că așa cum le-am spus și jurnaliștilor, le-am spus și unor judecători. Închipuiți-vă că acest lucru se întîmplă în curtea dumneavoastră, pe terenul de joc al copiilor dumneavoastră. Tot așa ați reacționa? Știți foarte bine că toate aceste scheme sunt preluate și realizate ilegal.

Un alt domeniu, a vizat lupta cu corupția, în procesul decizional în cadrul Consiliului Municipal Chișinău.
Apropo, reamintesc pentru toți: pînă mai un an și ceva în urmă, se vota la "pachet" foarte mult în Consiliul Municipal Chișinău. Erau cîte 800-600-500, 1000 de decizii în cadrul unei ședințe și marea majoritate a acestor decizii purtau caracter funciar sau de arendă. Caracter de interes, pentru cei care le aprobau. Anume fracțiunea PSRM a început să developeze fiecare dintre aceste decizii, pe fiecare dintre consilieri care a votat pentru aceste decizii. Am pus camere de luat vederi în fiecare comisie de specialitate a Consiliului Municipal Chișinău. În cadrul acelor comisii unde putem intra liber, am încercat să intrăm liber, deși am fost obstrucționați la prima etapă, iar pînă astăzi, de exemplu, la unele dintre comisiile de rapartizare a fondurilor municipale, nici nu ni se permite să intrăm, pentru că se invocă datele cu caracter personal.
Vreau să zic că doar în această perioadă Chișinăul a fost prejudiciat de sute de hectare de pămînt și continuă, în unele cazuri, atunci cînd se omite votul în Consiliul Municipal, deci, se trece prin fraudă în instanța de judecată. Vă amintiți și acele 20 de terenuri, o perioadă în urmă. Cînd au văzut că nu le pot trece prin Consiliu, le organizează, să le numim, atacuri asupra proprietății municipale, prin instanțele de judecată.
În Consiliul Municipal Chișinău, în ultimul an și jumătate, practic n-au existat. Sunt cîteva, foarte puține și noi le-am developat și pe acelea, fraude legate de funciar și arendă.
Tot la insistența noastră și asta se repetă, dacă nu săptămînal la ședințe, atunci o dată la 2-3 ședințe, am insistat ca tot ce ține de patrimoniul municipal, să fie documentat pe de o parte și acest lucru este în proces și, pe de altă parte, ca tot ce ține de relațiile funciare sau de arendă, să fie în exclusivitate organizate prin intermediul licitațiilor publice, în văzul tuturor, transparent. Comisia este creată și agentul economic astăzi este selectat pentru a organiza aceste licitații. Așteptăm ca în continuare să fie organizate aceste licitații. Și vreau să spun cu toată sinceritatea că am onoarea că fracțiunea pe care o reprezint, nu a votat, cel puțin în Consiliul Municipal Chișinău, la nivelul comisiilor, astfel de proeicte de decizii.

Am insistat pe implementarea sistemului de achitare online în transportul comun din capitală, în primul rînd în troleibuze și autobuze. Această nouă modalitate care urmează să fie implementată din sectembrie-octombrie anul curent, va permite o reducere semnificativă a nivelului de corupție totală și a volumului de numerar necontabilizat, care, timp de mai mulți ani era colectat și perceput de către conducerea Primăriei. Datorită sistemelor GPS, vor scădea cheltuielile pentru combustibil și deturnările în acest domeniu. Apropo, cum am zis, proiectul este planificat prin votare, începînd cu luna septembrie-octombrie, iar cel de GPS, deja pe unele cazuri se realizează.
Există așa un banc referitor la faptul că dimineața, din cadrul Regiei Transport Electric, se scoteau saci cu 1 leu, pentru că nu erau evaluate toate aceste lucruri din punct de vedere contabil și nu erau puse bine la evidență.
Socialiștii au dat startul implementării proiectului privind achizițiile publice de către Primărie și întreprinderile municipale, mă refer aici la achizițiile electronice și doar astfel putem exclude practica defectuoasă și coruptă de licitații înscenate și să excludem la maximum factorul uman, simplificînd monitorizarea desfășurării și a rezultatelor achizițiilor publice.
Reiterez, doar în prima lună, după implementare au fost economisite circa 25% din volumul de achiziții publice. La momentul de față, această platformă lucrează cu achizițiile publice de valoare mică. Trebuie să extindem această experiență și pînă la sfîrșitul anului ar fi foarte bine ca toate achizițiile din Primăria municipiului Chișinău, să fie trecute pe platforma electronică. Astfe, ca atît agenții economici să poată concura între ei, cît și societatea să vadă pentru ce a oferit sursele financiare Primăria, pe care le încasează drept din taxele și multe alte lucruri care sunt percepute de la cetățeni.

În prezent, lucrăm la implementarea unui sistem electronic unic de gestionare a documentelor și a principiului ghișeului unic, dat fiind faptul că mii de persoane și agenți economici așteaptă cu lunile, iar uneori cu anii, deciziile pentru care funcționarii din Pimărie pretind mite exorbitante.
Știți cu toții, vam mai spus cu alte ocazii, că există principiul a 11 atingeri. Trebuie să intri în 11 cabinete, ca să lași la tot felul de funcționărași și funcționari, bani, mită, orice, ca să ți se rezolve problema. Și tot nu este garantat că această problemă se rezolvă în instanță finală. Ăsta este un principiu, care este foarte bine cunoscut de toți cei care au treabă cu Primăria.
Repet, sînt mii de decizii care stau astăzi în dulapurile funcționarilor Primăriei, adresări ale oamenilor. Toate aceste lucruri trebuie eliminate și eliminate ele pot fi doar prin implementarea unui sistem integrat electronic a ghișeului unic electronic, prin care oamenii depun documentele, sunt criterii foarte clare de evaluare a acestor documente și peste o perioadă anumită tu le recepționezi fără ca să intervină una sau altă persoană.
Apropo, cineva mă întreba despre Moscova la conferința de presă de ieri. Sînt capitale, unde acest lucru funcționează deplin. Deci, nu inventăm roada, nu inventăm bicicleta. Pur și simplu trebuie să avem voință politică în acest sens. Ori, astăzi, această voință politică încă nu este suficientă din partea autorităților. Pentru că aici trebuie să existe o indicație foarte clară a celor care sunt în funcție pe verticală și pe orizontală.
Voi profita de această ocazie pentru a scoate un alt proiect important al nostru. După ce am pilotat implementarea licitațiilor electronice online, împreună cu cei din domeniul IT, difuzării online a ședințelor Consiliului Municipal și a comisiilor de profil. După promovarea proiectului privind tichetarea electronică în transportl public, altor proiecte privind implementarea de sisteme electronice performante, lucrăm, la momentul de față și pe implementarea pe determinarea modulilor unui proiect foarte important, care vine să contribuie la creșterea eficienței activității Primăriei, atît din aspectul proceselor interne, cît și a comunicării directe cu locuitorii.
Apropo, un astfel de proiect noi avem în intern, la partid. Este vorba despre petiția.md, unde online noi interacționăm direct, cu fiecare locuitor al capitalei, sau al țării, unde este responsabil, fixat debutatul, consilierul respectiv, primarul, oricine din sectorul juridic, sau alte sectoare care sunt importante și aceste probleme încercăm să le rezolvăm.
Știm cum să facem lucru și la nivel de Primărie. Vă zic, am început în aceasă direcție să lucrăm. Acest nou proiect este în sistem de gestionare electronică a documetelor și ticket management, care să asigure controlul modului de executare a majorității sarcinilor, comenzilor, modului de interacțiune între direcțiile Primăriei, preturile, întreprinderile municipale, etc.
Implementarea acestui proiect, cu certitudine va duce la diminuarea corupției în Primărie.

Stimați jurnaliști, corupția, repet, este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă municipalitatea. Este frîna ce stopează orice tentativă de schimbare în bine a vieții noatre. Este cancerul ce sufocă Primăria, este propriu-zis blocajul numărul 1 pentru dezvoltare instituțională, pentru dezvoltarea capitalei și pentru bunăstarea și confortul locuitorilor.
Vom merge pas cu pas pentru eradicarea corupției, fiind conțtienți că numai după ce vom combate astfel acest flagel, vom putea vorbi despre progrese în alte domenii: economic, social, sau umanitar.
Vom veni și suntem gata pregătiți, cu măsuri concrete și în continuare. Repet, nu voi da astăzi toate detaliile. Le voi expune odată cu anunțul oficial de înregistrare a candidaților în campania electorală, pentru că urmărim ultimile 2 săptămîni de zile, orice am spune noi, peste cîteva zile este preluat și mediatizat pe larg de către alții.
Bine. Acceptăm. Dacă se fac lucrurile pînă la urmă, mai bune, mai puțin bune, dar se fac și astfel de plagiat, dar oricum trebuie să înțelegem că este un plagiat.
Vom veni cu multiple acțiuni concrete în direcția respectivă și în cel mai scurt timp, acest lucru va fi publicat. Eu sunt sigur că absolut toată lumea este interesată ca să diminuăm la maxim acest fenomen nociv, care se numește corupția. Și socialiștii, reiterez, prin cîteva exemple clare, despre care am vorbit, la care am făcut referință, a demonstrat că pot acționa în acest sens. Și să-i facă și pe alții, chiar dacă am fost în opoziție în această perioadă, să accepte aceste reguli de joc. Important este să comunicăm între noi și cu soicietatea. Așa că noi nu ne vom opri aici pur și simplu, dar să facem tot posibilul ca pînă la ultimul corupt, începînd cu cei care au fost implicați în schemele legate de alimentație și finalizînd cu delapidarea fondului municipal, să stea la pușcărie. Cum? În cel mai scurt timp vă vom comunica.
Astăzi a fost o trecere în revistă a ceea ce am făcut.
Deci, dacă încă o dată pe scurt:
-Votul electronic,
-Comisiile online,
-Achizițiile electronice publice,
-Sistemul electronic de circulație a documentelor,
-Ticket managementul electronic.
Și multe alte lucruri pentru a îmbunătăți situația.
Și vreau să vă spun că toate aceste lucruri au demonstrat și au arătat adevărata față a celor care se declarau pro-europeni, sau unioniști. Ăștia au fost și rămîn a cui? Niște corupți ordinari, care au profitat de emoțiile oamenilor, i-au buimăcit, iar toată ziua, anul împrejur, au furat ca în Codru. Vă mulțumesc. Dacă sunt întrebări, vă răspund.

Jurnalist: Da. Vă rog să ne spuneți ce au fost aceste demisii care, pînă la urmă, nu au fost demisii? A fost o acțiune de PR, sau ce ce s-a întîmplat pînă la urmă?

Ion Ceban, președintele fracțiunii PSRM: Eu altfel nu pot să-mi explic. Dacă dumneavoastră găsiți măcar un singur argument, de ce acești oameni au rămas, n-au fost preavizați, stau în funcții bine merci, umblă pe la Primărie pușcăriași adevărați, cum ar fi Gamrețchi, atunci mai discutăm.
Eu nu am un răspuns decît faptul că sunt protejați. Altceva? Vă mulțumesc mult și vă spun o zi bună pînă mîine. La revedere!

Jurnaliști: La revedere!