Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Jurnalist: Vorbeaţi despre nevoia de securitate la Summitul care tocmai a început. Spuneţi-mi, vă rog, cum vedeţi demersul pe care îl face astăzi Parlamentul, de înfiinţare a unei comisii speciale de modificare a legilor în domeniul securităţii naţionale? Dumneavoastră, Administraţia Prezidenţială, ar trebui să aveţi un rol?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Este evident că securitatea naţională este o temă atât de importantă încât ea nu poate fi ocupată de o singură instituţie, de aceea şi în Constituţie toate instituţiile mari au un rol în asigurarea securităţii naţionale, începând de la Preşedinte, la CSAT, la Parlament, la Guvern şi, bineînţeles, la entităţile de specialitate, Armată, servicii ş.a.m.d. În acest sens, cred că este important să înțelegem că orice demers făcut de vreuna dintre aceste părţi pentru a schimba sau a îmbunătăţi cadrul general are nevoie de colaborarea tuturor celorlalţi.

În acest context, sigur, teoretic, sunt imaginabile două scenarii. Un scenariu ar fi ca un PSD dornic să ocupe toate instituţiile statului, să le acapareze, să forţeze schimbări ale legislaţiei în domeniul securităţii naţionale, în sensul unui control politic, fără să colaboreze cu Preşedinţia, fără să colaboreze cu CSAT, fără să colaboreze cu Armata, cu serviciile. Acesta este un scenariu prost. Alt scenariu: o coaliţie responsabilă, care înţelege nevoia modernizării legislaţiei în domeniul securităţii naţionale se apucă să lucreze pe aceste teme foarte importante, colaborează cu Preşedintele, cu Preşedinţia, colaborează cu CSAT, colaborează, inclusiv, cu reprezentanţii serviciilor vizate şi, în final, se obţine ceea ce ne  dorim cu toţii: o legislaţie modernizată, o legislaţie europeană, o legislaţie care într-adevăr conduce la un cadru care permite o securitate naţională modernă, care permite să spunem cetăţeanului „da, statul român este capabil şi are toate instrumentele şi legislaţia aferentă pentru a vă apăra aşa cum vă doriţi cu toţii”. Acesta este scenariul pe care mi-l doresc şi am speranţa că acest al doilea scenariu de colaborare va deveni realitate.

Jurnalist: Să înţelegem că nu aţi fi de acord, domnule Preşedinte, cu scoaterea serviciilor de sub autoritatea Preşedinţiei şi a CSAT?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, nu aş fi de acord cu aşa ceva.

Jurnalist: Preşedinţia a fost contactată până acum pentru a colabora la o eventuală legislaţie, îmbunătăţirea legislaţiei?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Până acum nu a fost nimeni contactat, dar bănuiesc că după ce astăzi se înfiinţează comisia specială, se vor apuca să îşi noteze care sunt partenerii importanţi în aceste discuţii.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, ministrul Justiţiei a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională după decizia dumneavoastră de a nu o revoca pe şefa DNA. Dumneavoastră consideraţi că există un conflict între Guvern şi Administraţia Prezidenţială? Sunt motive de a se sesiza Curtea Constituţională?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: După părerea mea, nu există niciun conflict şi niciun temei pentru o sesizare a Curţii Constituţionale. În tot procedeul început de ministru cu solicitarea de revocare, solicitarea avizului CSM şi, în final, decizia mea, legislaţia în vigoare, în materie, a fost respectată 100%, iar, după cum cu toţii cunoaştem, legea lasă la latitudinea Preşedintelui dacă acceptă sau nu acceptă această propunere de revocare. Deci nu există niciun temei. Ar fi deosebit de ciudat dacă de fiecare dată când un decident ia o decizie care nu convine unui partener sau unei instituţii să ne aflăm în faţa unui conflict constituţional. Nici vorbă de aşa ceva! Personal, sigur, cred că putem să înţelegem că ministrul este personal nemulţumit că nu i s-a acceptat solicitarea. Dar de acolo până la un conflict constituţional este cale lungă, repet, nu există nici un conflict între Președinte și Guvern, și nu există absolut, dar absolut niciun temei pentru o sesizare a Curții Constituționale. Ce să sesizeze sau ce să judece Curtea? Că nu am fost de acord într-o chestiune unde legea îmi spune expres ca eu pot să fiu de acord sau pot să fiu în dezacord. Sau poate Curtea să judece oportunitatea deciziei pe care am luat-o? În niciun caz! Deci, din punctul meu de vedere, procedeul sau procedura s-a finalizat.

Jurnalist: În acest context în care nu ați revocat-o pe Laura Codruța Kövesi și în condițiile în care spuneați că, dacă va fi nevoie, îl veți chema și pe ministrul Justiției și pe Laura Codruța Kövesi, să discutați, cum vedeți ceea ce se întâmplă în cadrul DNA în momentul de față? E nevoie de o discuție? E normal ce se întâmplă?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: DNA este o instituție cu rezultate remarcabile și o instituție responsabilă, iar dacă în anumite unități ale DNA apar probleme, eu sunt convins că există absolut toate instrumentele necesare și legale pentru a face ordine și am spus-o în repetate rânduri, atunci când apar probleme și, în toate sistemele mari apar din când în când probleme, este foarte important să se acționeze repede, ferm și să se clarifice.

Jurnalist: V-au întrebat ceva legat de decizia dumneavoastră de a respinge propunerea de revocare? În discuțiile pe care le-ați avut pe hol sau acum la plecare?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, nu am discutat aceste chestiuni. Nici înainte și nici cum, nici nu ar fi fost oportun, nici nu a fost cazul. Și cred că acest lucru arată că toată lumea a înțeles rolul fiecărei instituții în acest demers. E un lucru bun că nu se poartă discuții inoportune.

Jurnalist: Dar Laura Codruța Kövesi are vreo responsabilitate pentru ce s-a întâmplat sau ceea ce se întâmplă în cadrul DNA în momentul de față?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Haideți să discutăm și despre B9 ceva astăzi...

Jurnalist: V-aș întreba despre familia tradițională, va fi susținută în stradă, într-un mare miting în luna mai. Ați mai mers la mitinguri, la acțiuni de stradă. Participați la acest miting în mai?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Să vedem odată mitingul organizat și să vedem care va fi scopul acestui miting, nu pot să mă pronunț despre o chestiune care este momentan doar la nivel de idee.

Jurnalist: Referendumul pentru redefinirea familiei îl mai vedeți posibil în mai?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Referendumul a fost solicitat de un număr important de cetățeni și, cu siguranță, atunci când Parlamentul va decide că e nevoie să se țină, se va ține acest referendum. Aici rolul Președintelui se pare că este în curs de diminuare prin demersurile pe care le face Parlamentul, legislația încă este în circuit și vom vedea cum se finalizează.

Jurnalist: Tocmai de aceea vă întrebam pentru că ați trimis legea aici, la Parlament, Parlamentul v-a trimis-o înapoi, în aceeași formă, fără să țină cont de observațiile dumneavoastră. Întrebarea era dacă veți promulga Legea referendumului așa cum v-a ajuns de la Parlament.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Legea referendumului, așa cum a ajuns acum la mine, nu va fi promulgată. Eu am oarece nemulțumiri față de această lege și voi solicita opinia Curții Constituționale.

Jurnalist: În contextul în care liberalii au votat să fiți candidatul pe care îl susțin la alegerile prezidențiale și în contextul în care există mai multe idei în presă că veți fi interesat de Președinția Consiliului European, v-ați decis în care direcție o luați?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu acum sunt Președintele României și mă simt foarte confortabil în această postură.

Jurnalist: Ministrul Justiției a acuzat faptul că încă nu a primit motivarea de la dumneavoastră cu privire la decizia pe care ați luat-o și are nevoie de această motivare pentru a sesiza Curtea Constituțională. Când o să-i trimiteți motivarea?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Poate nu s-a uitat în poștă. I-am trimis o scrisoare a doua zi după ce am făcut declarația de presă, chiar la prima oră. Poate a lipsit de la minister, s-a mai întâmplat.

Jurnalist: Pilonul II de pensie e bine să devină opțional? Cum vedeți aceste schimbări?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Cred că aceste veșnice schimbări nu aduc decât bulversări și incertitudini. Am observat că PSD a făcut un hobby din a schimba tot ce funcționează în România, a schimbat sistemul de impozite și taxe, a mărit salariile până le-a micșorat, acum vrea să desființeze pilonul II de pensii, nu este bine așa. Se poate guverna așa, dar nu cu rezultate bune. Părerea mea e că lucrurile care au fost stabilite pentru mulți ani și PSD a fost acolo, în Parlament, nu cred că poate să facă abstracție de faptul că această decizie a fost luată de toți factorii politici, nu cred că este bine. Dacă se schimbă, trebuie, nu trebuie, legile Justiției. Se schimbă, trebuie, nu trebuie impozitarea, salariile, acum umblăm la sistemul de pensii, după aceea umblăm la securitatea națională, nu cred că mergem spre o stabilitate a statului rom&acir c;n ci, dimpotrivă, cred că prea multe lucruri abordate în prea scurt timp, duc la o instabilitate pe care, în definitiv, nu și-o dorește nimeni.

Jurnalist: Pentru protestele din sănătate, care ar fi soluția? Pentru că am observat două viziuni diferite: pe o parte, angajații din sănătate care spun că le-au scăzut veniturile; în cealaltă parte, Ministrul Finanțelor și Ministrul Muncii, care spun că salariile au crescut.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, aici se vede foarte clar că nu există o gândire unitară la nivel de guvern și este păcat. Ar trebui să se formeze una. Această chestiune trebuie rezolvată de Guvern, nu poate fi aruncată în curtea absolut nimănui. Legislația este așa cum este și cum am spus acum 2 minute, apare instabilitate, apare neclaritate și toate acestea duc la mișcări sociale care nu îmbunătățesc absolut deloc climatul social. Până la urmă, statul funcționează bine dacă există un climat social calm. Dacă toată lumea protestează, toată lumea schimbă legi, toată lumea vrea să arate că știe mai bine, rezultatul este un declin, evident.

Mulțumesc!

Citate Video