Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarații de presă susținute de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, înaintea participării la reuniunea Consiliului European

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună seara!

Începem o nouă rundă de negocieri pentru, sigur, în primul rând, poziția de Președinte al Comisiei Europene, dar și celelalte poziții vor fi cel puțin discutate. Impresia mea de până acum este că va fi o noapte foarte lungă, cu un final nu neapărat cert.

Jurnalist: Domnule Președinte, în acest context, cum credeți că va evolua procesul decizional european în următorii cinci ani, având în speță blocajul creat de gruparea ALDE, Emmanuel Macron și Renew Europe, condus de Dacian Cioloș, față de opoziția exprimată cu privire la Manfred Weber?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Suntem într-o anumită etapă acum și negocierile politice vor avea loc și procesul va merge înainte. Sigur, ar fi optimal să ajungem la o concluzie comună înainte să înceapă Parlamentul lucrul în mandatul nou. Aceasta este varianta cea mai bună, dar, dacă nu se întâmplă așa, nu este, în sine, o catastrofă. Au mai fost mandate care au început după lungi negocieri. În final, este important să se găsească soluții care sunt viabile și acceptabile.

Jurnalist: Domnule Președinte, în cadrul negocierilor pentru conducerea instituțiilor europene era prevăzut să se țină cont de un echilibru geografic, astfel încât și țările din est să fie reprezentate. Și dumneavoastră v-ați aflat printre favoriți. În cazul în care se va respecta acest echilibru geografic, cum ar trebui să acționeze aceste persoane pentru ca și vocea țărilor din est să se facă mai bine auzită?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu sunt ferm hotărât să mă implic total pentru a obține acest echilibru. Din punctul meu de vedere, este inacceptabil să nu avem o persoană într-o funcție importantă care provine din țările care au devenit mai recent membre ale Uniunii Europene și, evident, o persoană aleasă în funcție de conducere trebuie să se implice pentru Uniune, nu pentru statul membru din care provine, dar întotdeauna este important să fie persoane din toate zonele, fiindcă, la o adică, negocierile de orice fel trebuie să țină cont și de o problemă care este importantă. Nu trebuie să apară noi și noi falii, și falia dintre Est și Vest care s-a cam atenuat nu trebuie să se redeschidă, bunăoară, și pentru acest lucru este nevoie de o echilibrare și din acest punct de vedere, adică criteriul geografic.

Jurnalist: Ați închis ieri speculațiile privind viitorul dumneavoastră politic spunând că doriți să rămâneți Președintele României. De ce ați luat această decizie și ce vă propuneți să faceți pentru România europeană, pornind chiar de la acest Consiliu European decisiv?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu îmi propun să fac foarte multe pentru România europeană și pentru asta vreau să fiu Președintele României.

Jurnalist: Este ultima zi a Președinției române a Consiliului, și, ca în cazurile în care avem de a face cu un succes, foarte multe voci își asumă acest succes. În opinia dumneavoastră, cui trebuie atribuit creditul, specialiștilor, diplomaților, politicienilor?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu cred că toată lumea a constatat că echipa, care este o echipă mare, care a lucrat la Bruxelles a dus greul acestei Președinții. Dar, evident, lucrurile nu se mișcă în politică fără politicieni și atunci pot să spun că toată lumea care s-a implicat cu bună-credință a contribuit la succesul nostru.