Ori edificarea statului de drept este un efort deosebit privind respectarea esenței, dar și spiritului legii. Guvernarea este obligată să fie un exemplu privind respectarea legii, altfel nu are dreptul moral să ceară acest lucru de la cetățeni.
Și despre fondul problemei. Aprobînd Programul de guvernare, dar și lista Guvernului, fără a le dezbate, majoritatea parlamentară, mimînd acest exercițiu democratic, riscă să compromită procesul de reformă.
În acest sens, Fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova atenționează asupra incoerenței dintre declarațiile și faptele majorității parlamentare. Vom preciza, că scopul declarației nu este, pur și simplu, de a critica guvernarea, chiar dacă o merită, vom respecta principiul celor 100 de zile. Dar socotim oportun de a atenționa importanța acestor 100 de zile, cînd, de fapt, se pune baza reformelor pentru perioada mandatului și, în special, pentru cei doi ani de zile care au rămas pentru implementarea Acordului de Asociere.
În acest sens, vom preciza că Acordul de Asociere prevede o reformă administrativă profundă care s-ar baza pe trei dimensiuni: descentralizarea statului, reforma administrației publice centrale, reforma administrației publice locale. În acest context socotim logic de a defini două domenii care s-ar regăsi în Programul de guvernare.
Primul. Consolidarea și managementul administrației publice și care ar prevedea atingerea a patru obiective: consolidarea performanței și meritocrației în serviciul public, contracararea corupției, eficientizarea serviciilor publice, elaborarea politicilor în bază de dovezi. Respectiv, urmează să fie prevăzute reformele imediate pînă la 100 de zile. În parte aici este vorba despre stabilirea direcțiilor strategice și a priorităților pentru reforma administrației publice pentru anii 2016 – 2020 și adoptarea foii de parcurs cu obiective clare la nivel de rezultate, probleme de performanță identificate și o viziune integrată a modului în care vor fi prestate serviciile în anul 2020. Structurat să fie stabilite reformele pe termen scurt, pînă la 12 luni și pînă la mai mult de 12 luni, deci pe al doilea și al treilea an de implementare a prevederilor Acordului și, respectiv, pe trei dimensiuni: modernizarea serviciilor publice, crearea unui serviciu public profesionist și elaborarea politicilor.
Al doilea domeniu care ar trebui să fie stabilit sau abordat ar fi descentralizarea și dezvoltarea regională. Respectiv, reforme pentru 100 de zile, pînă la 12 luni și mai mult de 12 luni, în concordanță cu prevederile Acordului. Avem și lista acestora, n-o să le dau aici citire, pentru că, în final, voi reveni la acest subiect.
În concluzie voi reitera, pe lîngă o reformă autentică în justiție, reforma administrativă va susține succesul reformelor în toate domeniile. Ori o birocrație raționalizată, competentă și deschisă stă la baza procesului de transformare a relațiilor dintre stat, cetățeni și sectorul privat. Despre aceasta, stimați colegi, ne-au spus și colegii… partenerii de dezvoltare prezentînd în ianuarie 2015 note informative privind implementarea Acordului de Asociere. De fapt, aceste note vorbesc despre faptul că ceea ce ne-am propus noi nu a fost o viziune clară și coerentă. Spre regret, nici atunci, dar nici acum ea nu a fost luată ca bază.