Deputații nu pot formula întrebări Președintelui, reprezentanților puterii judecătorești, autorităților administrației publice locale și tot așa. Deci trebuie foarte bine să vadă partea juridică din Aparat, dacă noi sîntem în definitivă concordanță cu prevederile Regulamentului.
Și înainte de a oferi cuvîntul colegilor noștri care au solicitat timp pentru declarații, vreau să menționez că în perioada premergătoare ședinței plenului de astăzi a Parlamentului și-au sărbătorit ziua de naștere mai mulți dintre colegii noștri precum: Grigore Petrenco, Anatolie Ghilaș, Mihai Godea, Grigore Cobzac, Serghei Filipov, Zinaida Greceanîi, Anatolie Șalaru, Petru Știrbate, Inna Șupac și astăzi doi dintre colegii noștri: Dumitru Diacov și Marcel Răducan își sărbătoresc ziua de naștere.
Să-i felicităm. Să le dorim multă sănătate și succes! (Aplauze.)
Două solicitări pentru declarații pe final de undă. Cel puțin așa mi-a transmis Secretariatul. Domnul Iurie Muntean și domnul Zagorodnîi.
Începem cu domnul Muntean.
Vă rog, la tribuna centrală. (Rumoare în sală.) Zagorodnîi.
Domnule Zagorodnîi, vă rog.
Domnul Anatolie Zagorodnîi – Fracțiunea PCRM:
Stimați colegi,
Declarația Fracțiunii Partidului Comuniștilor din Republica Moldova privind decizia Curții Constituționale din 8 februarie 2011.
Fracțiunea Partidului Comuniștilor din Parlamentul Republicii Moldova condamnă decizia Curții Constituționale de a se eschiva de la orice responsabilitate și de a-și declina competența în problema termenului de organizare a alegerilor Președintelui Țării Republicii Moldova celui mai iresponsabil și mai instabil în acest moment organ – Parlamentul Republicii Moldova, format din majoritatea parlamentară, cu alte cuvinte Alianța pentru Integrare Europeană 2.
La data de 8 februarie 2011, Republica Moldova a fost ținta unui nou atac împotriva democrației principiilor unui stat de drept și, în primul rînd, împotriva Legii Supreme în stat – Constituția Republicii Moldova.
Fracțiunea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova a solicitat unicului organ suprem de jurisdicție constituțională, Curții Constituționale, să dea răspuns la o simplă întrebare: cînd urmează Parlamentul nou-ales să organizeze procedura de alegere a Șefului Statului și dacă termenul de două luni, prevăzut expres în articolul 90 alineatul (4) din Constituție, se aplică și în cazul în care ne aflăm astăzi.
Pentru Partidul Comuniștilor răspunsul la această întrebare întotdeauna a fost, evident, termenul de două luni. Este obligatoriu situației de astăzi, dat fiind că este inadmisibil ca statul să fie condus la nesfîrșit de un președinte interimar care nu răspunde de nimeni și de nimic.
Fracțiunea Partidului Comuniștilor s-a adresat Curții nu pentru că noi nu înțelegem sensul acestei norme constituționale, ci pentru ca forul constituțional suprem să concretizeze… să contracareze tentativele guvernării de a uzurpa puterea în stat și pentru a stopa batjocorirea Legii Supreme în stat.