În 1919, drumul Galați–Chișinău se făcea în 19 ore, în 1938 se făcea în 8 ore. Dacă înainte de război în Basarabia circulau 29 de locomotive, în 1920 circulau 130. România a fost printre primele țări din lume care a folosit transportul aerian, în Basarabia construindu-se 3 aeroporturi: la Chișinău în 1921, Cetatea Albă – 1935 și Ismail – 1935.
Înaintașii noștri: Ion Inculeț, Constantin Stere, Pan Halipa care au făurit unirea Basarabiei cu România în 1918 vor rămîne în istorie ca modele de politicieni de o rară sensibilitate, intelectuali notorii, adevărați vizionari ai perioadei interbelice. Ei nu s-au gîndit la fotolii, stimați deputați, privilegii și foloase. Făuritorii unirii Basarabiei cu România astăzi ar intra în pămînt de rușine pentru pădurile privatizate și îngrădite, pentru dezastrul din sistemul economic și financiar-bancar, pentru refuzul multora dintre dumneavoastră de a se identifica români. Ei ne-ar întreba, stimați deputați, unde-i țara, unde-i neamul, ce-ați făcut cu românii din Basarabia? Sau cum se întreba marți la Bruxelles un europarlamentar român: dacă cetățenii Basarabiei nu știu de unde vin, de unde să știe unde merg?
Vă asigur că nu veți putea răspunde la aceste întrebări, nu veți putea răspunde, doamnelor și domnilor deputați, pentru că mai mult din jumătate dintre dumneavoastră nu știți că sînteți români, pentru că mai mult de jumătate dintre dumneavoastră pretindeți că vorbiți o altă limbă decît cea română, chiar dacă vă închinați la Ștefan cel Mare, înmormîntat la Putna, lui Eminescu care a spus că „sîntem români și punctum”, lui Vieru ce spunea, citez: „Dacă visul unora a fost să ajungă în cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul”.
Nu veți răspunde, pentru că dumneavoastră vreți să treceți Prutul doar ca turiști sau afaceriști, dumneavoastră vă temeți de unire. Unii dintre dumneavoastră ați rupt de mare frică harta României Mari în legislativul de la Chișinău. Frica vă macină și vă distruge proiectele politice finanțate de „matușca” unora dintre voi, Rusia. Frica v-a determinat nici să nu votați barem includerea în ordinea de zi a ședinței de plen inițiativa mea legislativă de a marca la 27 martie Ziua Naţională a unirii Basarabiei cu România, ați declinat un proiect de hotărîre, doamnelor și domnilor deputați, care venea doar să facă o dreptate istorică pentru românii din Republica Moldova.
Un lucru este cert, chiar dacă vă este frică, chiar dacă faceți slujbi pentru bani în fața altui stăpîn, dumneavoastră, oricum, sînteți români. Pur și simplu, veți avea nevoie de mai mult timp decît liceenii de astăzi ca să vă cunoașteți rădăcinile. Este o rușine națională că astăzi mai cinstiți sărbători ale regimului de ocupație sovietică: 9 mai, 23 februarie, 24 august, vă afișați, din datorie sfîntă pentru patria voastră inexistentă URSS, pe la mormintele și crucile ocupanților.
Și noi, românii din Basarabia, vrem să avem o sărbătoare a noastră legitimă, votată în Parlament. Noi vrem să sărbătorim unirea cu România într-o epocă în care lumea se dezbină. Noi, românii, unioniștii, sîntem mulți, sîntem puternici și vă asigur că vom reuși mai devreme sau mai tîrziu, performanța reunificării națiunii române.
Proiectul meu de hotărîre v-a oferit azi șansa să faceți dovada celui mai viu argument al fidelității față de țară, față de neam, căci chiar dacă sîntem două țări,