nevoiași, de copii. Și eu sper că dumneavoastră și faceți acest lucru, dar ar fi mult mai bine ca să vă uniți forțele și să faceți acest lucru în comun.
Am avut multe partide politice de la înființarea, de la proclamarea independenței Republicii Moldova. Am avut și „furnici”, și „rîndunele”, și „cucoș”, și „ceasuri” și multe, multe altele. Toți s-au străduit ceva să facă, nu s-a primit. Acum Parlamentul nostru, al Republicii Moldova, este format din partide politice cu denumiri foarte contemporane, frumoase și puternice. De aceea aveți această putere să-i ajutați pe cei nevoiași de la sate, pe bătrînelele noastre, pe părinții noștri și poate undeva și strămoșii noștri care mai sînt la sate. Este posibil de făcut și nu trebuie să luptați între partide, ci să vă uniți forțele și să faceți ceva ca... timpul trece, un an, 2, 3, plecăm din Parlament, plecăm din viață, dar ce rămîne după noi? Și ar fi foarte bine ca să faceți acest lucru, aceasta este rugăciunea... rugămintea creștinilor noștri, trăitorilor de pe acest pămînt.
Eu am posibilitatea să-i vizitez pe moldovenii, românii, ucrainenii, rușii noștri care sînt peste hotarele țării și de fiecare dată, cînd îi întreb: ce dorință aveți? Dorința este de a se întoarce la baștină, de a se întoarce în țara sa, de a munci pentru binele acestui binecredincios popor.
Ne străduim și noi să facem ceea ce este posibil, ce putem, îi rugăm pe confrații noștri din alte țări să pună la dispoziția Bisericii Ortodoxe din Moldova edificiile care sînt pe acolo, înființăm biserici, ne întîlnim în aceste biserici, slujim serviciile divine. După serviciul divin, cum este primit la noi în țară, ne întîlnim la un pahar de vorbă, discutăm și dînșii, cînd îi văd pe moldovenii noștri, se bucură și adeseori ne spun: „Uitați-vă, cîtă dragoste acest popor, aflîndu-se departe de țara sa, are în el.”, fiindcă după slujbă, cînd s-au mărturisit, s-au împărtășit, vin la masa de sărbătoare, servesc și un pahar de vin, unii plîng, alții cîntă și prin aceasta își exprimă dorința de Patrie, își exprimă dragostea unul față de altul.
Și eu țin să-i mulțumesc Preasfințitului Antonie, Episcopul Bisericii Romano-Catolice, prin străduința sfinției sale, noi în Italia avem deja 31 de biserici în care se slujesc sfintele liturghii. Și episcopii romano-catolici, care sînt invitați la slujba noastră, adică să vină să vadă cum noi ne rugăm, ei spun: „Ni se pare că noi sîntem la dumneavoastră în musafirie, în țara dumneavoastră, dar nu dumneavoastră la noi în țară”. De aceea se vorbește despre unire, se vorbește despre dragoste unul față de altul.
Vă rog frumos, din partea poporului din Republica Moldova, uniți forțele, faceți lucruri frumoase pentru acest popor.
Și încă o dorință este – cînd se primesc legile care ne conduc pe noi, pe toți, pe calea cea bună, s-ar părea, adeseori sînt care ne dezbat de la calea cea bună și ne îndreaptă pe altă cale din unica numai pricină că sîntem mai sărăcăcioși. Adeseori aplecăm urechea și ascultăm pe toți cei care vin din alte țări și ne îndeamnă pe care cale să mergem.
Eu vorbesc... dumneavoastră deja, probabil, cunoașteți despre legea care a fost mult discutată și în Parlament, și în societatea noastră, și mai mult în bisericile noastre, și în Mitropolia Moldovei, și în Mitropolia Basarabiei, și în Biserica