Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Igor Dodon: O, la masă. Așa, bună ziua stimați reprezenți mass-media. Voi veni cu... fără introducere, da? Mai simplu, ca pe urmă să nu aveți de tăiat, de... Trei subiecte despre care vreau să vă informez.

Primul subiect. La începutul anului curent, socialiștii au lansat public o invitație în Parlament pentru deputați de a iniția modificarea Constituției pentru ca Președintele țării să fie ales prin vot direct. Luna martie, eu m-am adresat oficial către toți președinții fracțiunele partidelor parlamentare pentru ca să se alăture inițiativei socialiștilor de modificarea Constituției. De ce aveam nevoie de semnăturile și altor deputați? Deoarece se inițiază modificarea Constituției de 34 de deputați. Cu regret până săptămâna trecută, până acum 2 săptămâni, nu am avut nici un răspuns. De la nimeni. Săptămâna trecută am lansat această inițiativă repetat către fracțiunea Partidului Liberal Democrat și vreau să vă informez că acum avem semnăturile deputaților PLDM. A semnat și Vladimir Filat. Care împreună împreună cu fracțiunea Socialiștilor vin cu inițiativa de modificare a Constituției pentru ca Președintele țării să fie ales prin vot direct de către cetățenii Republicii Moldova. Această inițiativă va fi depusă mâine la Curtea Constituțională. Regretabil că nu au acceptat să ne susțină anterior, dar vorba ceea care o avem în popor: „dă-i moldoveanului mintea ceea de pe urmă”. Trebuia să ajungă cineva la pușcărie, sau să inițieze dosarele, cineva trebuia să fie demis pentru corupție, pentru ca în sfârșit deputații din acest partid să înțeleagă că trebuie să susțină dreptul cetățeanului de a-și alege Președintele țării.
Eu sper foarte mult că vom primit destul de rapid răspund de la Curtea Constituțională. Noi propunem modificarea la câteva articole. Special la articolul 78, unde este... va fi propunerea noastră, este scris: Președintele Republicii Moldova este ales în mod universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Și câteva aritcole care țin nemijlocit de chestii tehnică, procedura, demisia și așa mai departe.
Aceasta este prima ce am vrut să spun.

Al doilea subiect pentru a nu face o conferință de presă separat la orele 14.  Vreau să vă informez că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova inițiază și se va adresa, va contesta la CEDO, se adresează la CEDO pe două subiecte.
Primul subiect - noi considerăm că au fost legale drepturile alegătorilor atunci când nu li s-a permis cetățenilor Republicii Moldova care lucrează peste hotare, care muncesc peste hotare, să-și exprime votul la alegerile Parlamentare care au avut loc anul trecut. Mai mult de 500 mii dee alegători nu au avut posibilitate să voteze deoarece autoritățile nu au deschis secții de votare, în special în Federația Rusă, dar și în alte state. Pe acest subiect noi ne-am adresat la Curtea Constituțională, am propus proiecte de legi. În justiția autohtonă și în instanțele autohtone nu au fost susținuți. De aceea pe acest subiect am colectat deja adresările a peste 800 de persoane, moldoveni care muncesc peste hotare și vom colecta și în timpul apropiat,pentru ca din numele acestora voi semna și eu. Și juriștii noștri, aici sunt doi juriști care se vor ocupa. Este vorba de domnul Lebedinschi Maxim și domnul Nagacevschi, care sunt juriștii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, se vor ocupa de contestarea la CEDO a acestui subiect.
Al doilea subiect pe care mergem la CEDO - din nou un subiect cu care am mers la Curtea Constituțională. Însă Curtea Constituțională a respins această inițiativă. Noi considerăm că este anticonstituțional să impui cetățenii care nu au un venit stabil și nu sunt angajați - să achite polița de asigurare medicală. De aceea și pe acest subiect, vom merge la CEDO. Aceste două subiecte, termenul limită de depunere a cererilor la CEDO este mijlocul lunii decembrie. De aceea, avem practic o lună în față pentru ca aceste cereri să fie depuse și vă promit că vor fi depuse și le promit și cetățenilor Republicii Moldova că vom face tot posibilul ca să avem câștig de cauză pe aceste două subiecte.
Sunt importante ambele. Unul sub aspect social, cât și cel în ceea ce ține de dreptul de vot. Deoarece sunt ferm convins că în anul viitor vom avea alegeri Parlamentare anticipate și ar fi bine acele fărădelegi care le-am avut anul trecut, să nu se repete.

Și al treilea subiect pur informativ. Noaptea aceasta au stricat geamurile în oficiul Partidului Socialiștilor și au intrat în biroul secretarului executiv. Au încercat să caute niște arhive de partid, niște mape cu informație și așa mai departe. Vreau să le transmit oponenților politici care probabil stau în urma organizării la ceea ce s-a întâmplat noaptea trecută: avem ușă. De mai multe ori ați trimis FISC-ul, Centrul, SIS-ul caută pe aici. Pentru ce vă trebuie să fărmați geamurile noaptea și ca niște hoți să săriți peste fereastră la ora 4.20 dimineața. Este ușă, intrați pe ușă, poftim vă dăm toată informația care este publică de fapt.

Acestea au fost trei lucruri despre care am vrut să vă informez. Am spus că va fi briefing, dar sunt gata în 2-3 minute dacă mai sunt careva întrebări să vă răspund.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Igor Dodon: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17 văd la această etapă. Noi avem 24 de deputați în fracțiune. Practic inițiativă inițială a fost semnată de 24. Acum se alătură ceilalți colegi care sunt acum în teritoriu. De aceea și această inițiativă va fi depusă mâine la Curtea Constituțională.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Igor Dodon: Noi din start la începutul anului am vorbit că ar fi bine să modificăm Constituția, sperând că această modificare va intra în vigoare până la începerea procedurii de alegere a următorului președinte. Sunt două modalități de a modifica Constituția, sunt două căi: sau prin colectarea semnăturilor, sau prin procedură Parlamentară. Practic, inițierea de către 34 de deputați minimum. Este un pas înainte și nu sunt necesare semnături, colectarea semnăturilor a 400 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova. 360 de mii, dacă să fim exact.
Noi am propus colegilor și ne-am luat angajamentul, noi socialiștii, că vom merge pe două căi: sau colectăm 360 de mii - 400 de mii semnături și creăm un grup de inițiativă, sau începem... lansăm procedura Parlamentară. Nu am avut semnături până acum. Eram doar 24. Acum ma sunt încă 17 deputați care au semnat și sperăm că această inițiativă, acest lucru va începe cât se poate de rapid. Conform procedurii mai departe, această inițiativă merge la Curtea Constituțională. Curtea Constituțională se expune. Sunt 6 luni de zile din momentul când vine avizul de la Curtea Constituțională, la expirarea cărora această inițiativă poate fi supusă votului în Parlament - sunt necesare 67 de deputați, sau votului prin referendum Constituțional. Va trece sau nu. Eu chiar aș vrea să vin cu mesaj. Ar fi bine să se alăture și comuniștii. Dacă se alătură comuniștii, practic avem aproape voturi necesare pentru această modificare să fie votată în Parlament. Și cred că ar fi mai ieftin și mai rapid și mai simplu să fie votată în Parlament. Și să restituim cetățenilor dreptul care li s-a luat în anul 2000 de a vota direct Președintele țării.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Igor Dodon: Da, ar putea fi votată în Parlament. Mai sunt întrebări? Vă mulțumesc. O zi bună.