Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ion Ceban, președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor din cadrul Consiliului Municipal Chișinău: Suntem gata? Foarte succint. Astăzi a fost depus dosarul în instanța de judecată privind înregistrarea grupului de inițiativă de revocare a primarului general din funcția deținută. Așa cum am spus, suntem foarte organizați, deci grupul juridic a perfectat toate actele, sunt mii de pagini care au fost depuse, inclusiv multiple probe și argumente suplimentare pentru ca acest referendum să aibă loc. Noi suntem siguri, am zis și anterior, că până la finele acestui an, că alegeri în Chișinău vor fi anunțate, iar oamenii își vor putea alege un primar pe măsura așteptărilor lor.

Jurnalist: Dar care sunt argumentele alea suplimentare? să ni le enumerați și nouă.

Ion Ceban: Sunt foarte multe, de la constatările Curții de Conturi privind fraudele care s-au întâmplat în cadrul primăriei, în cadrul subdiviziunilor primăriei, multe alte lucruri care țin de organele de control, organele de audit deci constatările auditului intern și rapoartele Centrului Național Anticorupție. Deci sunt foarte foarte foarte multe, dar eu cred că cel mai bun raport este starea de lucruri din oraș prin care dumneavoastră și mulți alții merg în fiecare zi și văd tot bardacul care se întâmplă.

Jurnalist: Care sunt următoarele etape?

Ion Ceban: Așteptăm să vedem ce spune instanța de judecată, am zis că în paralel avem pregătită cererea la CEDO, eu și colegii noștri deci facem un apel către instanța de judecată să facă lege, deci să pună în capul mesei buchia legii, atât. Pentru că dacă așa se va întâmpla, până la finele anului primarul va zbura din această funcție, eu sunt sigur că cetățenii vor vota pro.

Jurnalist: Dacă nu se va întâmpla asta?

Ion Ceban: Am zis că sunt mai multe instrumente pe care putem să le utilizăm, inclusiv cererea la CEDO, dar n-am vrea să tărăgănăm și n-am vrea să timpul să decurgă în acest sens în defavoarea locuitorilor municipiului.

Jurnalist: Am înțeles ceva de genul că sâmbătă a fost înregistrat grupul de inițiativă?

Ion Ceban: Da. A fost creat.

Jurnalist: A, creat.

Ion Ceban: Creat. Astăzi deja documentele cu privire la acest grup de inițiativă a fost depus la instanța de judecată.

Jurnalist: [indescifrabil].

Ion Ceban: Depinde de instanța de judecată. Sunt... probabil de la 3 la 5 zile. Prima, mai departe vedem că oricum după procedură ar putea dura în dependență de unele sau altele acțiuni până la o lună și jumătate. Asta cu tot cu dreptul de apel. A oricăror dintre părți. Noi planificăm nu mai tarziu de luna mai, sau sfârșitul lunii mai să începem colectarea de semnături. Eu sunt sigur că vom colecta mult mai multe decât este nevoie și într-un ceas bun ca oamenii să poată, repet, să-și aleagă un primar pe măsura așteptărilor pe care le au, care să nu facă politică, dar să facă administrare în acest oraș, că de asta are nevoie orașul.

Jurnalist: Dar pe primar l-ați anunțat că ați depus...?

Ion Ceban: Primarul este conform legislației, anunțat absolut de toate procedurile care sunt la momentul de față în desfășurare.

Jurnalist: Cine face parte din acest grup de inițiativă și de câte persoane este vorba?

Ion Ceban: Este vorba despre 466 de persoane care astăzi deci fac parte din acest grup. Sunt preponderent persoane cu un spirit civic deosebit. Sunt și membri PSRM, este un grup care eu cred că în timp foarte scurt, în momentul în care i se va da undă verde pentru colectarea de semnături, va colecta aceste semnături pentru ca să organizăm referendumul.

Jurnalist: Sunt și persoane care nu sunt din partid?

Ion Ceban: Sunt și persoane care nu sunt din partid.

Jurnalist: Și de câte semnături aveți nevoie în total?

Ion Ceban: 10% de la cifra respectivă, asta ar însemna șaizeci și ceva de mii de semnături. Am mai vorbit despre asta cu CEC-ul. O zi bună!