Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarațiile de presă comune susținute de Președintele României, Klaus Iohannis, cu Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola

Bună ziua!

Am primit-o astăzi în vizită pe doamna Roberta Metsola, Președinta Parlamentului European. Bine ați venit, doamnă Președinte! Welcome, Roberta, it is my pleasure to receive you here, at Cotroceni.

Am avut foarte multe chestiuni de discutat, cum este și natural. Suntem amândoi foarte implicați în chestiunile europene și aș menționa doar câteva chestiuni care au făcut obiectul discuției noastre de astăzi.

În primul rând, aș menționa Schengen. Am apreciat în mod deosebit implicarea doamnei Președinte personal, dar și a Parlamentului în speța Schengen. Parlamentul European și doamna Președinte Metsola au fost, din capul locului, de partea noastră și au recomandat, și prin vot politic, și prin discuții politice, primirea României în spațiul Schengen.

Am rugat-o pe doamna Președinte să păstreze această abordare și acest optimism și în continuare, cu speranța noastră legitimă ca în anul care vine, curând, în 2023, România să devină parte din spațiul Schengen.

Am discutat și chestiuni mai generale, mai complicate legate de Uniunea Europeană și am concluzionat, cum cred că s-a și așteptat, că este extrem de importantă unitatea noastră în Uniunea Europeană. Unitatea este arma cea mai puternică pe care o avem, indiferent dacă vorbim de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, unde unitatea este vitală, sau în alte crize, unde fără unitate nu vom reuși să facem față, de exemplu crizei energetice.

În acest context, evident că a venit vorba și despre sancțiunile pe care le-am hotărât împotriva Rusiei. Chiar în ultima seară a Consiliului de săptămâna trecută, a fost aprobat al nouălea pachet de sancțiuni, și aici s-a văzut încă o dată că unitatea este vitală. Iar unitate și solidaritate, este nevoie de ambele și în relația cu Ucraina, dar și în interiorul Uniunii.

O chestiune complicată, neașteptată, este scandalul care a izbucnit acum câteva zile în Parlamentul European legat de acuzații de corupție și vreau să spun public – am spus-o și doamnei Președinte – că o susțin, o susținem 100%. Felul direct, corect, deschis și ferm în care a abordat aceste chestiuni este cu siguranță calea corectă, fiindcă Parlamentul European, în ansamblu, își face treaba foarte bine. Uniunea Europeană, în ansamblu, rezolvă problemele, dar, atunci când sunt găsite situații că anumite persoane nu fac ceea ce așteaptă electoratul de la ele, e clar că trebuie să fie anchetate așa cum scrie la carte, fără prea multe menajamente politice. Procurorii trebuie lăsați să își facă treaba.

O chestiune care în toate aceste discuții complicate a dispărut aproape din vizor, dar este extrem de importantă este extinderea Uniunii Europene. Parlamentul și doamna Președinte în mod expres au fost alături de noi când am hotărât acordarea statutului de candidat Republicii Moldova și Ucrainei, dar acum, în ultima sesiune, am continuat și am acordat statutul de candidat și Bosniei și Herțegovina. Un pas important, a fost ultimul stat din zonă care de multă vreme solicită să fie declarat candidat și să se alăture Uniunii Europene.

Toate aceste chestiuni rămân în discuție și, chiar dacă anul care se termină în câteva zile a fost unul cu mai degrabă complicații decât soluții, suntem optimiști că împreună, la anul, vom găsi soluții pentru problemele cu care se confruntă Uniunea.

Doamnă Președinte, aveți cuvântul. Roberta, you have the floor.


Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Domnule Președinte, ați avut săptămâna trecută, în marja Consiliului European, discuții chiar în mai multe rânduri cu premierul suedez, este țara care va deține Președinția rotativă a Uniunii Europene începând de anul viitor. Ați reușit sau v-a promis că Suedia este deschisă punerii subiectului Schengen pe agenda Consiliilor care vor fi anul viitor și dacă dumneavoastră considerați că la Consiliul European extraordinar din februarie ar putea fi luată o decizie fermă în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen?

Președintele României: Am avut o discuție destul de lungă cu Prim-ministrul Suediei, domnul Ulf Kristersson, și este clar că domnia sa cunoaște problema, este în temă cu solicitările noastre, cu problematica în general și părerea domniei sale a fost că această chestiune trebuie repusă în discuție.

Însă dați-mi voie să clarific niște lucruri înainte ca unii formatori de opinie avizi de publicitate să creeze așteptări care nu vor fi îndeplinite.

Chestiunea Schengen nu se discută la Consiliul European, nu se tranșează acolo. Deci, încă o dată: chestiunea Schengen nu se tranșează la Consiliul European, ci se tranșează la Consiliul JAI. Este un format al miniștrilor de interne din cadrul Consiliului Uniunii Europene. Imediat după ce cele două chestiuni în discuție vor fi clarificate politic, prin discuții bilaterale în diferite formate, sunt convins că va fi pusă problema în Consiliul JAI și convingerea mea este că, atunci va fi pusă pe agendă, va primi un răspuns pozitiv. Nu putem – noi, Uniunea Europeană – nu putem să ne permitem încă un eșec!

Consiliul European la care faceți referire din 9 și 10 februarie nu va avea pe ordinea de zi chestiunea Schengen. După părerea mea, este oricum prea devreme. Până în 15 ianuarie este greu de crezut că se va discuta ceva și în două săptămâni nu mă aștept să se rezolve problema abordării austriece și problema abordării olandeze față de Bulgaria.

Trebuie să înțelegem, cu toții împreună, că aceste chestiuni trebuie rezolvate înainte să se voteze încă o dată în Consiliul JAI. Deci, în concluzie: voi continua toate discuțiile, însă nu mă aștept ca la Consiliul extraordinar din februarie această temă să fie dezbătută. Va fi discutată, sigur, în marja reuniunii, între noi, dar fără să apară în concluzii, și sunt optimist că, în continuare, vom găsi soluții și pentru votul austriac, și pentru abordarea olandeză față de Bulgaria. Fiindcă cea mai bună soluție, și asta este clar pentru toată lumea, este ca România și Bulgaria să primească un vot în același timp, deci să intre împreună în spațiul Schengen.

Jurnalist: Având în vedere standardele de integritate scăzute la care s-a referit și întrebarea pentru doamna Metsola, există preocupări în societate că ar fi și oficiali români implicați în acest caz de corupție din Parlamentul European, vreau să vă întreb: ce informații aveți dumneavoastră în acest sens?

Președintele României: Nu am alte informații decât cele pe care ni le-a comunicat Parlamentul European, dar părerea mea este că e o speță complicată și trebuie să lăsăm pe cei care trebuie să verifice să verifice, în speță să lăsăm procurorii să își facă treaba.

Vă mulțumesc tuturor! Thank you very much!