Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Chiril Moțpan: Bine v-am găsit, prieteni. Bună ziua tuturor. Ne cerem scuze pentru reținerea anunțată conferință de presă la ora 14 și un pic. Ne-am reținut din motiv că așa cum vă spuneam inițial, lucrăm foarte mult asupra unui document principial pe care trebuie să-l propunem la întâlnirea din 14 octombrie, la masa rotundă. Astăzi Consiliul în genere are o activitate foarte intensă. În principiu privind cele 5 priorități principale pe care vrem să le promovăm și un plan de alte lucruri importante în opinia noastră trebuie prezentate la acea masă rotundă preconizată, așa zisul Pact Social. Vreau să vă informez de asemene că ne pregătim să reușim și pentru 15 octombrie, pentru întâlnirea care urmează să aibă loc în Parlamentul Republicii Moldova, așa cum a fost anunțat. Cu detalii privind activitățile noastre curente, rog să-l invit la microfon pe Andrei Năstase, președintele Consiliului Marii Adunări Naționale.

Andrei Năstase: Bună ziua. Sper că astăzi vom avea mai multe întrebări de până acum. Dar trebuie să vă anunțăm că în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Marii Adunări Naționale s-a decis... s-a decis ca la data de 14 octombrie 2015, membrii Consiliului Marii Adunări Naționale să participe la ședința organizată de președinte, primul-ministru și președintele Parlamentului în care vor fi prezentate revendicările populare și poziția oficială a Consiliului Marii Adunări Naționale cu privire la etapizarea lor și rezolvarea lor în mod de urgență. S-a decis astăzi ca începând cu ziua de astăzi, un grup de lucru să se întrunească și să elaboreze toate actele și toate documentele necesare pentru inițierea referendumului cu privire la alegerea președintelui de către între poporul. În pofida unor reacții, ați văzut ale guvernării și nu numai ale guvernării, dar și a unor reprezentați a Curții Constituționale. Totodată, în momentul de față, un alt grup de lucru lucrează asupra unei reacții cu privire la distorsionarea de către guvernare prin intermediul mass-mediei capturate a realităților. Și aici putem specifica, că ați văzut o serie de instituții media au recurs la mijloace de propagandă prin care antrenează consilierii și tot felul de angajați a partidelor politice ca să discrediteze mișcarea protestatară și oamenii care stau aici în Orașul Demnității. Iată de ce vom avea o reacție și cu privire la acest capitol. În același timp, se elaborează documente adresate instituțiilor internaționale pentru a media sau a intermedia dialogul dintre guvernarea contestată și protestatari, sau dintre protestatari și această guvernare contestată. Iată care este planul nostru de activitate pentru astăzi.
Pentru zilele următoare vom veni inclusiv cu o informație cu privire la ședințele Parlamentului... ședința Parlamentului de joi și sperăm că va fi și vinerea care urmează, ca să vă informăm cum vom proceda în situația acestor două ședințe având în vedere și intențiile unui partid parlamentar și unui partid extraparlamentar de a acționa în ziua ședinței Parlamentului. Cu această ocazie, sau cu referire la acest eveniment vom reveni pe parcursul zilei de mâine, probabil. Acum...

Chiril Moțpan: Ca să continui un gând, expus de Andrei, nu doar denigrarea activităților acțiunilor Consiliului Marii Adunări Naționale, a cetățenilor implicați în acest proces de revigorare a țării. Nu doar acestea, dar sunt și acțiuni directe împotriva unor susținători ai platformei, ai Consiliului Marii Adunări Naționale și astăzi vrem s-o invităm la microfon aici, c să vină cu niște detalii pe doamna Olga Ceapchi, consilier în orășelul Ștefan Vodă, susținător al acțiunilor noastre.

Olga Ceapchi: Stimați concetățeni, frați și surori. Nu știam că-i atât de periculos ca Republica Moldova să vorbești adevărul. Mi s-a pus călușul în gură. În pofida tuturor pretextelor care încearcă să mă sperie, vreau să vă zic că zi de zi devin mai puternică și mai verticală. Am doi copii și vreau să-i avertizez pe cei de la SIS, că nu au curajul să-mi privească în ochi și să-mi vorbească adevărul în față. Adevărul Republica Moldova trebuie spus și de mers cu el până la capăt. SIS-ul ar trebui de facto să se ocupe de acei care au furat miliardele și astăzi să îngenuncheze țara, alde Plahotniuc, Filat, Ghimpu și toată gașca lor. În context, fiind consilier independent și susținând întrutot ideile Platforme Civice „Demnitate și Adevăr”. Vreau să fac o marcă și un demn celorlalți consilieri din alte raioane, de tipul Râșcani, Rezina, Orhei, care au ieșit în fața televiziunilor de lepădături și încearcă să defaimeze platforma care îndeamnă întreaga societate civilă să fie consolidată și meargă până la capăt pentru a pune capăt fără de legilor din Republica Moldova.
Și în context, vreau să vă îndemn, frați și surori, de orice naționalitate nu ați fi: să ne consolidăm. Și vă îndemn la unitate, căci numai fiind uniți, vom izbuti să ridicăm din genunchi fosta cândva Republica Moldova un picior de plai.
Vă mulțumesc mult.

Chiril Moțpan: Vă mulțumim și noi. Reiterăm că nu ne vom lăsa speriați de atacurile furibunde ale guvernanților corupți la adresa membrilor Consiliului sau a susținătorilor noștri, pentru că defapt doamna ne-a spus că este persecutată, foarte grav acest termen, persecutată de anumiți reprezentanți ai puterii. Dacă e așa, este grav și acest lucru trebuie să-l avem în vedere, inclusiv la discuțiile pe care le vom purta cu actualii guvernanți. Suntem așa cum am spus în repetate rânduri: fermi pe poziția anunțată de a merge până la capăt și de a ne apăra și susținătorii în eventualitatea unor gen de acțiuni ale guvernanților. Este o rușine dacă se întâmplă așa cum spune doamna. Deși am avut asemenea semnare. Sper că este doar un accident. Vă mulțumim deocamdată. Reprezentanții presei dacă aveți întrebări, dacă doriți să adresați întrebări. Vă mulțumim. O zi frumoasă tuturor.