Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Chiril Lucinschi: Bună ziua. Stimați reprezentați ai instituțiilor media, vă mulțumim că ați dat curs invitației noastre.

Briefingul de astăzi este organizat ca să vă informăm despre atitudinea fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Parlamentul Republicii Moldova în privința mișcării protestare care deja durează cel puțin jumătate de an și ia amploare. Nu este normal că până acum Parlamentul Republicii Moldova nu a luat nici o atitudine. De aceea, noi cunoaștem că la 1 septembrie, la 7 septembrie și la 14 septembrie în adresa Parlamentului și a deputaților a parvenit 3 petiții din partea mișcării protestatare Platformei Civice „Demnitatea și Adevăr”.

Din păcate, aceste petiții nu au distribuite și din păcate la 21 octombrie, astăzi, noi nu ne-am făcut cunoștință cu textul, cu esența acestor petiții. Prin asta se încalcă articolul 8 a Legii cu privire la petiționare și vrem să ne adresăm către Președintele Parlamentului, Andrian Candu, care trebuie și este obligat să distribuie aceste petiții deputaților. Aici se încalcă și alte legi cu privire la transparență în procesul decizional. Noi cerem ca aceste petiții, așa cum am zis mai sus, să fie distribuite în mod de urgență și prin urmare să fie organizată ședință specială a Parlamentului, a tuturor deputaților, unde vom examina revendicările expuse și înaintate Parlamentului de mișcarea protestatară Platforma Civică „Demnitate și Adevăr” cu invitația reprezentanților Consiliului Marii Adunări Naționale.

Eu cred că este o decizie corectă, este o decizie care arată că Parlamentul este aproape de popor și astfel de cazuri ce țin de proteste, de revendicări - Parlamentul este obligat să le examineze. Și nu este normal atunci când președinția a avut întâlnirea cu protestatarii, când Guvernul tot a avut loc ședință cu protestatarii și unica instituție, dar instituție foarte importantă, Parlamentul, și până acum nu a organizat această ședință unde s-ar examina revendicările protestarilor.

Astăzi, la ora 15, va avea loc biroul Parlamentului, unde vom înainta această cerere și vom aștepta cu nerăbdare și sper răspunsul pozitiv din partea biroului.

Vă mulțumesc pentru atenție.