Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Bună seara! Am terminat astăzi a doua rundă de consultări cu partidele politice și am ajuns la câteva concluzii importante. În urma primei runde de consultări și în urma consultării și cu societatea civilă, și cu foarte mulți oameni care au fost în stradă, mi-am format o opinie și vreau să v-o prezint și dumneavoastră, pe scurt.

După părerea mea, în această etapă, pentru a rezolva problema guvernării și pentru a avea garanția că vom avea o îmbunătățire netă a performanței clasei politice, este nevoie de un Prim-ministru independent  sau tehnocrat, cum spunem de multe ori; o persoană curată, adică care să nu fi fost implicată în niciun fel de scandaluri, o persoană integră, o persoană care a dovedit practic că știe să gestioneze sisteme și situații complicate. Este nevoie să fie promovați miniștri care sunt performanți, care au dovedit această performanță și asupra cărora nu planează niciun dubiu. Este nevoie de partide fără corupți; este nevoie ca partidele politice să facă curățenie în interior și să nu promoveze în poziții publice persoane care sunt suspectate de corupție sau au fost vreodată implicate în acte de corupție. Avem nevoie cu toții de alegeri corecte în 2016, alegeri locale corecte în primăvară și alegeri parlamentare corecte în toamna anului 2016. Avem în continuare mare nevoie de întărirea statului de drept. Asta, tradus pentru partidele politice, înseamnă de exemplu ca, atunci când procurorii cer încuviințări în Parlament, să primească aceste încuviințări.

Este nevoie de deschiderea competiției politice. Nu putem să așteptăm o îmbunătățire, o revigorare, a clasei politice doar din interiorul partidelor. Este cu siguranță nevoie și de oameni noi. Am spus acest lucru în multe întâlniri și am încurajat oameni tineri să intre în politică. Fără oameni noi, este greu de presupus că vom avea o clasă politică nouă. Asta nu înseamnă că cei vechi trebuie să plece; cei vechi care sunt buni, sigur, e nevoie să rămână. Dar trebuie să avem și intrări noi în sistem.

Este nevoie, după părerea mea, să afirm că România rămâne fermă pe calea europeană și euro-atlantică. și, de asemenea, după părerea mea, este nevoie ca orice Guvern vom avea, să fie sprijinit de Parlament, de partidele politice, pentru a lua măsuri care garantează o creștere economică sustenabilă.

Aceste lucruri le-am prezentat aseară și astăzi și partidelor politice. Am întrunit o largă majoritate pe aceste teme. A fost o situație interesantă pentru mine că partidele au înțeles imediat care este miza și că este nevoie să găsim o soluție împreună. Această soluție o văd eu într-un Guvern tehnocrat. Partidele politice au agreat această idee, cu foarte puține excepții, și am convingerea că este calea corectă pentru următorul an, până la alegerile parlamentare, când, cu siguranță, vom avea un nou Parlament, un nou Guvern, și intrăm într-o nouă etapă.

Așadar, având în vedere toate acestea, îl desemnez pentru funcția de Prim-ministru al României pe domnul Dacian Cioloș, pe care vi-l prezint!
Îl rog pe Prim-ministrul desemnat să ni se adreseze. Vă rog, aveți cuvântul!”

Prim-ministrul desemnat al României, domnul Dacian Cioloș: „Mulțumesc, domnule Președinte, pentru încrederea pe care mi-o acordați și doresc să-i asigur pe toți cei care ne privesc acum că voi face tot ce-mi stă în putință pentru a mă ridica la înălțimea încrederii care mi-a fost acordată. Sunt conștient de faptul că trecem printr-o perioadă, cred eu, cheie pentru societatea românească, o perioadă în care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesită o prezență publică a Guvernului, în așa fel încât să asigure puntea de legătură între diferite instituții ale statului, și aș spune mai precis: între politic și între societate. și sunt conștient de faptul că acest lucru se așteaptă de la viitorul Guvern, să fie în măsură să aibă urechea aplecată la cei care au idei nu doar pentru a ridica problemele cu care ne confruntăm, dar și pentru a identifica soluțiile pentru a merge mai departe, și în același timp să aibă acest Guvern înțelepciunea și maturitatea să poată să lucreze cu Parlamentul, cu cei care sunt în măsură să ia deciziile care să ne permită să progresăm. Cred că acest mod de lucru ne va dovedi maturitate și ne va permite să schimbăm ceea ce este de schimbat în societate.

Sunt conștient, totodată, că un an de zile este o perioadă lungă, dar în același timp scurtă. Este o perioadă lungă în sensul că n-o să ne putem limita doar la anumite acțiuni și la anumite decizii strict administrative; pe de altă parte, este o perioadă prea scurtă pentru a declanșa și pentru a finaliza reformele pe care foarte mulți din societate le așteaptă. Am intenția, însă, să deschid Guvernul și administrația guvernamentală spre societate, să ascultăm și să pregătim decizii împreună și, totodată, în măsura în care Parlamentul va decide să dea mandat acestui Guvern, voi lucra îndeaproape cu Parlamentul, cu grupurile politice din Parlament, chiar dacă vorbim de un Guvern de tehnocrați, pentru a progresa împreună pe proiectele pe care o să le propunem.

În perioada următoare o să vă rog să mă înțelegeți, îmi voi concentra atenția și energia pentru a-mi forma echipa cu care vreau să merg în fața Parlamentului, și imediat ce această echipă va fi formată și vom avea, sper eu, susținerea majoritară în Parlament, o să putem discuta mai în detaliu legat de proiectele pe care le avem. Oricum, pentru mine lucrul în echipă e esențial, și de aceea, înainte de a comunica prea mult legat de intențiile pe care le am în această calitate în care am fost desemnat, vreau să-mi concentrez energia spre a-mi structura echipa, atât din punct de vedere al persoanelor și al celor pe care o să-i invit să facă parte din Guvern, cât și al conceptului de program de guvernare. Vă mulțumesc și sper să putem lucra împreună, în perioada următoare.”

Citate Video