Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Igor Dodon: Eu cred că Ministerul Finanțelor jonglează cu cifrele. De fapt situația este cu mult-cu mult mai proastă și o recunosc aceasta și în discuții private responsabilii de la Ministerul Finanțelor. Este vorba de peste 3 miliarde 400 milioane lei care la moment sunt facturate în trezorerie și nu sunt achitate. Ei cunosc acest lucru. Ei sper că până la sfârșitul anului vor veni 60 de milioane de euro, un miliard 200 milioane de lei dacă să transferăm în moneda națională din România și 13 - 15 milioane de euro de la Banca Mondială și de la Comisia Europeană.

Acești bani cel mai probabil nu vor veni. Astfel, față de bugetul care astăzi în Parlament se examinează, bugetul rectificat, va fi necesară încă o rectificare peste câteva săptămâni unde se va merge în continuare pe tăierea cheltuielilor sociale. La modul practic, față de sănătate, sectorul sănătate, datoriile sunt peste 450 de milioane de lei. La momentul de față. Spitalele din Republica Moldova nu primesc pacienții. Nu deservesc în baza poliței de asigurare obligatorie medicală care este achitată de cetățean cu mai mult de 4000 de lei. Oamenii au achitat peste 4000 de lei și pe ei în baza poliței de asigurare nu-i primesc pentru că spun că bani nu-s. Nu sunt medicamente. Sunt cazuri când oamenii au decedat  din cauza că nu au fost primiți la spitale. Am câteva cazuri din Briceni și din Edineț confirmare deja.

Agricultorii care trebuiau să primească 600 de milioane, inclusiv peste 200 de milioane datorii din anul 2014. Au primit doar 17-20 de milioane în acest an. Datorii peste 500 de milioane de lei. Sistemul educației față de planificat - 800 de milioane de lei. Infrastructura drumurilor față de planificat care s-a aprobat în luna aprilie aici în Parlament, de fapt nici nu în Parlament, s-a luat act, a fost aprobare în Guvern, peste un miliard de lei nefinanțate.

Situația este foarte-foarte dificilă. Și nu poate fi salvată cu această majoritate parlamentară. Am menționat și menționez încă o dată - aceste partide care încearcă să creeze o majoritate parlamentară nu pot schimba situația spre bine. Sunt necesare alegeri parlamentare și resetarea întregii clasei politice. Altfel acest sistem nu va fi distrus.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Igor Dodon: Eu nu știu pe ce mizează euro-unioniștii care încearcă să facă majoritate parlamentară. Știți, vrabia mălai visează, dar Arapu granturi sau creditul românesc. Nu o să fie nici mălai la vrabie, o fost un an greu. Și nu o să fie nici creditul românesc. Pentru că deja și partenerii externi înțeleg foarte bine că Guvernul și sistemul oligarhic din Republica Moldova nu trebuie să fie susținut. De unde vor tăia aceste cheltuieli. Lor nu le-a rămas deja de unde să taie. Le-au rămas doar plățile sociale, salarii și cheltuielile simple de întreținere. Deoarece în investiție au tăiat, în agricultură au tăiat, în medicină nu finațează am spus deja și puteți să verificați în toate spitalele din Republica Moldova. Marea majoritate și o să aveți același răspuns. Le rămâne doar plățile sociale, salariile și pensiile.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Igor Dodon: În cazul și atunci când socialiștii vor veni la guvernare, sunt câțiva pași care trebuie să întreprindem. Prima - trebuie de făcut ordine pe intern în ceea ce ține de administrarea fiscală, vamală, bugetară. Aceasta ne va permite pe termen scurt să găsim sursele financiare necesare pentru a acoperi aceste borți, să le numim așa, bugetare. Pe termen mediu și lung sunt necesare investiții, inclusiv străine, inclusiv investiții în infrastructură, inclusiv deschiderea piețelor de desfacere pentru a crea premize, pentru a acumula bugete... a acumula în buget venituri pe intern.

Mai aveți întrebări? Vă mulțumesc.