Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Iurie Leancă: Bună ziua. Mă auziți? Mă vedeți? Eu nu vă văd ca deobicei. Am vrut să punctez câteva elemente acum. Astăzi e ziua de joi și mi-am dat seama că suntem mai exact la 4 săptămâni din momentul în care a fost votată moțiunea de cenzură, a fost demis Guvernul. Deci iată că 4 săptămâni Republica Moldova este în plină criză politică. Republica Moldova este în plină criză economică - financiară. Republica Moldova este într-un proces în care bugetul Republicii Moldova am impresia că se află pe epuizare. Tarifele între timp au fost majorate. Cetățenii sărăcesc în continuare. Și ce am reușit noi în 4 săptămâni. Iată în 4 săptămâni nici măcar nu am inițiat discuții serioase, nu mai vorbesc de negocieri. Deci nu am inițiat măcar discuții serioase pe crearea unei viitoare coaliții, pe crearea unei majorități funcționale în Parlament. Nu am inițiat discuții pe aceste priorități și cum viitoarea coaliție, viitoare guvernare ar trebui să fie totalmente diferită în raport cu tot ce a fost din 2009 până încoace. Iar premisele pentru a construi o astfel de coaliție nouă, un fel nouă de guvernare, mult mai responsabilă, care s-ar axa pe problemele sistemice ale Republicii Moldova în primul și în primul pe reforma justiției. Deci aceste premise de data aceasta sunt categoric la suprafață. Uitați-vă că pauperizarea, sărăcirea, nemulțumirea, insatisfacția pe care o au cetățenii în Republica Moldova azi a ajuns cote fără precedent, ceea ce înseamnă că nimeni nu mai tolerează o guvernare pe anumite principii greșite, incorecte, așa cum s-a întâmplat până în 2015.

Pe de altă parte vedeți că s-a schimbat în totalitate atitduinea partenerilor noștri din străinătate. Gestul despre care am vorbit, decizia președintelui Iohannis a României de a trimite înapoi în Parlament acordul privind finanțarea, acordarea acestui sprijin financiar pentru Republica Moldova demonstrează încă o dată un simplu lucru - nu vom mai primii de astăzi înainte bani, sprijin financiar necondiționat. Doar în baza unor reforme, doar în baza unor angajamente clare și acțiunilor respective. Deci uitați-vă că pe de o parte premisele pentru a avea o altă guvernare sunt la suprafață și în același timp constat că din păcate iarăși noi nu ne mișcăm deloc. Iarăși tot în continuare suntem absorbiți de mai multe problemele, frustrările trecutului, în loc să înțelegem că cetățenii, dar și partenerii noștri din afară așteaptă de la noi acum acțiuni foarte concrete. Uitați-vă încă o dată 4 săptămâni au trecut și nimic, absolut nimic, nu s-a întâmplat. Toată lumea conștientizează că Republica Moldova merge într-un fel de criză totală. Încă o dată nu știu pentru ce perioadă mai putem încă sau statul își poate permite să plătească pensiile și salariile așa cum sunt ele mici pe fundalul acestor scumpiri, inflației și așa mai departe.

Deci eu vreau folosind acest prilej să fac încă o dată un apel către toți cei 55 de deputați votați pe platforma pro-europeană, pro-modernizare - să-și demonstreze atașamentul acestor principii interesului cetățeanului, nu doar la nivel de declarații, dar și la nivel de acțiuni. Deja s-au referit unii colegi din Parlament la video conferința care am avut-o ieri cu reprezentanții familiilor politice, cele mai mari familii politice din Uniunea Europeană. După mine cel mai important lucru în această discuție de ieri a fost faptul că pe fundalul frustrărilor și nemulțumirilor și înrijorărilor care cresc la fel în Uniunea Europeană vis-a-vis de noi, totuși ei încă sunt extrem de interesați, sunt deschiși, sunt dornici de a ne ajuta pe noi, dar cu o singură condiție - că noi dorim să fim ajutați, că noi avem această rațiune, abordare rațională, pragmatică, nu iarăși bazată doar pe frustrări și pe supărări. Fiindcă ceea ce se întâmplă astăzi... mie nu-mi place să folosesc rusisme în discursul meu, dar sentimentul meu, știți mai aud această expresie „eu обиделся”. Deci nicidecum nu putem să depășim această stare a noastră și să ne revenim acolo unde trebuie să fim - la masa de discuții, la masa de negocieri.

Fondul Monetar trebuia să-și trimită misiunea la finele lunii noiembrie. Iată că e foarte clar că misiunea nu va veni. Înseamnă că în acest an teoretic nu avem șansa să inițiem aceste negocieri și să semnăm memorandum. Iarăși am pus prin această inacțiune, am pus sub primejdie finanțarea din afară a Republicii Moldova. Și sper că pentru toată lumea e clar că până vom face ordine în Republica Moldova la nivel de plata impozitelor, la nivel de contribuție la fondul social prin eliminarea acestor salarizări în plic și așa mai departe. Până facem ordine avem nevoie de ceva timp. Cel puțin 6-7 luni. Iată până atunci dialogul cu partenerii occidentali, sprijinul de acolo în baza a unor acțiuni concrete de la noi este absolut esențial. Încă o dată vreau să chem toți colegii din Parlament, cei 55 de deputați, asta trebuie să fie o [...] a viitoarei majorități. Să ne axăm încă o dată pe priorități, fiindcă nu există prea mari diferențe. Uitați-vă, PLDM-ul a venit cu proiectele sale, PD-ul la fel, avem și noi obiectivele noastre, dar nu văd o diferență mare. Toți vrem reformarea justiției. Uitați-vă că chiar astăzi am mai vorbit încă o dată cu ambasadorul Uniunii Europene, cu domnul Tapiola. Săptămâna viitoare dânsul urmează să anunțe despre începutul acestei evaluări a instituțiilor de drept din Republica Moldova. Deci asta înseamnă instituții care trebuie în primul și în primul rând să respecte legea în Republica Moldova, să lupte împotriva corupției. Va fi pentru prima dată efectuată timp de două luni, dacă nu mă înșel, o evaluare sistemică, a întregului sistem, nu doar a unor instituții, nu doar a unor verigi din acest sistem, dar a întregului sistem care trebuie să asigure respectul, supremația legii în Republica Moldova. Și astfel să luptăm împotriva corupției. Să-i pedepsim pe cei care trebuie să fie pedepsiți pentru faptul că și-au băgat în buzunarul statului, în buzunarul omului și așa mai departe.

Păi de ce noi nu am putea ca un element cheie al viitoarei majorități să spunem că vom accepta în totalitate toate recomandările, instituționale, de selectare a conducerii a acestor inistituții, de reformare, să creăm acest DNA moldovenesc trebuie să aplicăm modelul românesc pe malul stâng al Prutului. Care este probleme. De ce noi avem având o asemenea șansă nu ne putem axa pe această ofertă pe care ne-o fac partenerii noștri europeni. Și în baza recomandărilor pe care le vor face ei, să le acceptăm și la fel după asta să asigurăm și venirea acestei misiune pe reforma justiției despre care vorbeam atâta timp ca să facă presiuni pe noi dacă vor vedea că nu-i suficientă voiță politică.

Deci, din păcate îmi vine greu să înțeleg care e interesul mai multor colegi de-ai mei. Ieri am fost încă o dată chemați să depășim interesul îngust de partid. Să ne gândim la interesul cetățeanului din Republica Moldova. Oamenii, moldovenii suferă. Și suferința se va agrava tot mai mult, dacă noi nu ne vom gândi în primul rând la dânșii. Iar asta înseamnă voiță politică, ne așezăm la masă. O să vină în așa caz, dacă ne așezăm la masă, mediatorii europeni. Fiindcă ieri au spus-o foarte clar: nu ne pot impune nouă, ei ne pot ajuta cu condiția ca noi ne dorim exact același lucru. Iată aceste elemente am vrut să le punctez prin intermediul Dumneavoastră să le comunic și cetățenilor din Republica Moldova. E nevoie acum de presiuni asupra noastră tuturor.

Mulțumesc.

Jurnalist: [indescifrabil]

Iurie Leancă: Deci, eu am spus și dimineața. Din păcate nu am reușit să le văd. Dar am comunicat permanent cu prietenii noștri din occident, cei care s-au implicat de-a lungul ultimelor ani, care au făcut astfel încât Republica Moldova să fie pe agenda instituțiilor Uniunii Europene, pe agenda capitalelor Europene și astfel încât să fim sprijiniți politic, economic, financiar la nivel de expertiză și așa mai departe. Și cunosc foarte bine ceea ce spun ei despre situația din Republica Moldova, astfel încât criticile la care vă referiți Dumneavoastră că au fost sonorizate ieri nu mă miră absolut deloc.

Dar sunt convins că în afară de critici au fost auzite încă o dată voci care au zis că sunt gata în continuare să sprijine Republica Moldova cu condiția că ne asumim într-o manieră foarte responsabilă priorități bine structurate, nu văd diferențe de principiu între aceste formațiuni politice, în acești deputați. Deci asta e cel mai important element. În continuare sunt gata să ne sprijine. Eu pe acest lucru m-aș axa. Fiindcă nu totul e pierdut. Am zis ieri când am fost rugat să comentez video conferința ce au zis prietenii noștri - este ultima șansă a Republicii Moldova. Am fost rugați încă o dată să nu o pierdem această ultimă șansă. Atâtea ori am ratat. Dacă nu mai facem acest lucru acum, iată în zilele care vin, mă tem că-mă tem că ne vom mișca doar în direcție negativă, în trecut și nicidecum în viitor. Și vom pierde în continuare cetățeni ai Republicii Moldova și vor sărăci majoritatea și cei care pot - vor pleca din Republica Moldova. Oare asta ne dorim noi?

Jurnalist: [indescifrabil]

Iurie Leancă: În primul rând, am punctul meu de vedere și vreau să zic acest punct de vedere și-a găsit sprijin și în pozițiile partenerilor noștri europeni. Anul acesta am mai avut deja un prim-ministru neafiliat politic, la începutul anului. Unde am ajuns noi, nu din cauza premierul neafiliat, din cauza faptului că nu a existat un sprijin funcțional în Parlament. O majoritate sigură, o majoritate stabilă. Iată am ajuns unde am ajuns: incapacitate de promovare a refomeri, incapacitate de a-și asuma responsabilități, incapacitate de a mișca Republica Moldova înainte. Astfel încât ceea ce au mai spus și colegii ieri: consumă întru totul cu punctul meu de vedere și al Partidului Popular European.

Un Guvern tehnocrat nu este în stare să-și asume decizii necesare, decizii uneori dureroase. Un Guvern trebuie se reprezinte o guvernare. O guvernare înseamnă în primul și în primul rând o majoritate stabiliă, o majoritate în Parlament care să-și asume inclusiv aceste reforme despre care vă vorbeam că vor fi necesare în domeniul justiției, dacă suntem întradevăr serioși și vrem să luptăm împotriva acestui fenomen al corupției. Să diminuăm presiunea pe cetățeni și așa mai departe. Deci e nevoie de un Guvern în primul rând: guvernare - elementul cheie, o majoritate funcțională în Parlametul Republicii Moldova și în baza acestei majorități să avem și un Guvern cu capacități, cu reformă foarte clară, să avem capacitatea de a reforma instituțiile, de a le depolitiza, regulatorii. Uitați-vă cât am vorbit noi și despre Banca Națională, și despre ANRE, și Consiliul Concurenții, și așa mai departe. Deci, asta este punctul nostru de vedere. E nevoie de o majoritate în primul rând și în baza acestei majorități să construim și instituții funcționale, dar Guvernul trebuie să fie... ca să folosesc o expresie „o emanație a acestei guvernări”, nu altfel cu capacități, cu agendă și cu sprijin, nu doar să vină cu un proiect de lege și la unul să aibă majoritate, dar la altul să nu aibă majoritate și atunci iarăși ne apropiem de alegeri anticipate.

Eu vă mulțumesc și vă doresc o zi bună în continuare.