Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Adriana Bețișor: Ați fost foarte curioși să ascultați și poziția noastră. Vă ascult. Ce întrebări, neclarități. Am văzut că mă abordați cu diferite întrebări, inclusiv cu aspectul ce ține de temeiurile înaintate pentru ziua de astăzi la prelungirea măsurii preventive în privința învinuitului. Nu am să vin cu foarte multe detalii reieșind din faptul că însă ședința are un caracter închis și secret. Vreau doar să punctez aspectele ce țin de potențialele influențări asupra martorilor care mai urmează să fie audiați pe caz, ceea ce a fost și confirmat și adus în fața instanței de judecată ca dovadă. Și respectiv, deteriorări sau alte influențări față de alți co-participanți care sunt în proces de identificare.

Deci, ca ansamblu, acestea ar fi temeiurile, plus multe alte aspecte care vă spun reieșind din caracterul secret nu vreau să vin cu divulgări, deoarece singură am să-mi deconspir aspectele care le-am invocat în cadrul ședinței de judecată.

Jurnalist: Doamna Bețișor, domnul Filat de 10 zile a intrat în greva foamei. Dumnealui a spus împotriva la ce protestează. Probabil și Dumneavoastră ați citit. Veți slăbi cumva, nu știu, sau veți face ceva schimbări la toate interdicțiile care le-am impus?

Adriana Bețișor: Este regretabil faptul, mă refer asupra stării de sănătate, că dânsul a hotărât să intre în greva foamei. Este un drept a lui. Respectiv, este la propria decizie. Este într-un regim foarte strict de supraveghere din câte cunosc. Alte detalii cu privire la greva chiar nu pot să ofer, deoarece nu intră în competența sau atribuțiile mele. Deci este instituția care supraveghează executarea arestului. Îl ține într-un mod foarte riguros de supraveghere și respectiv eu alte comentarii pe segmentul respectiv chiar nu pot să fac.

Jurnalist: Doamna procuror, referitor la interdicția avocatului poporului în penitenciarul 13. Se spunea că ar fi fost o interdicție semnat de procurorul de caz.

Adriana Bețișor: Respectiv, această interdicție am comentat și anterior. Nu am făcut nici o interdicție nimănui. Respectiv, cei care au interzis s-au făcut și comentarii pe acest subiect și au venit cu explicațiile de rigoare. Nu am primit nici o solicitare în primul rând din partea reprezenților instituției ombudsmanului pentru a merge să viziteze care sunt condițiile de detenție. Dar reiterez, nu am făcut nici o interdicție la acest segment.

Jurnalist: Cunoașteți din ce motive nu a venit învinuitul astăzi la ședința de judecată?

Adriana Bețișor: A fost depusă o cerere din partea acest pentur a fi examinat demersul în lipsa lui. Nu au fost justificate prin motive de stare de sănătate deoarece nu a fost un certificat care să ateste că el este în imposibilitate pe motiv de sănătate. Și respectiv, instanța a decis că este un drept de-a lui de nu se prezenta la ședința de judecată și s-a examinat în lipsă.

Jurnalist: [indescifrabil]

Adriana Bețișor: Nu vreau să comentez sub nici o formă. În primul rând reieșind din bunul simț față de vârstă, față de statutul dumnealui. Ceea ce a spus dumnealui îl privește. Și chiar nu vreau să fac nici un comentariu. Mai mult ca atât, s-au intensificat acuzațiile în presă în ultima perioadă în privința mea. Nu au decât cei care vor să facă chestia asta - să o facă. Chiar nu mă distabiliează și nu mă tulbură sub nici o formă, mă refer la sarcinile și atribuțiile care le am pentru a-mi le exercita în modul corespunzător. Mai mult ca atât, chiar pentru mine a fost ciudat că din declarațiile martorilor pe acest dosar s-a atestat că o parte din banii suspecți din ei sunt finanțate multe siteuri care fac asemenea atacuri mediatice în privința mea. Așa că, noi nu lucrăm procurorii pe ceea ce se publică în mass-media și pe ceea ce se critică și se aduce diferite alegații în detrimentul nostru. Noi lucrăm pe ceea ce avem pus pe masă ca probatoriu și chiar nu vrem mai mult să intru în careva detalii, să fac careva comentarii.

Jurnalist: [indescifrabil]

Adriana Bețișor: Nu sunt însoțită de gardă. Noi suntem grupuri de ofiței, procurori care participăm la mai multe acțiuni când venim chiar și în instanță, nu am avut, ați văzut, ca să fie vreo gardă. Sunt persoane care asigură ordinea publică. În momentul când există o concetrare de populație în masă, cum este chiar și la ședința de astăzi. Adică, nu este paza mea personală. Nu are lumea de ce să mă păzează pe mine. Din câte știu nu mă paște nici un pericol. Sau poate mă paște și eu nu știu?

Jurnalist: [indescifrabil]

Adriana Bețișor: În primul rând, despre așa scrisoare nu am luat cunoștință cu această scrisoare și nu știu care este conținutul acesteia. Ceea ce a făcut domnul Popa, dacă a prezentat careva scrisori din partea învinuitului în mass-media, mă rog, nu poate să fie limitată discuția între avocat și client. Însă, atât timp cât nu atest careva imixtiuni față de acțiunile concrete sau un pericol de a fi vreo imixtiune față de acțiunile concrete pe caz, nu pot să i-au vreo atitudine față de ceea ce declară din partea învinuitului domnul Igor Popa. Momentul în care voi atesta careva imixtiuni sau pericole pentru desfășurarea normală a urmării penale, atunci vom reacționa în modul corespunzător. Ceea ce declară atât avocatul, cât și învinuitul, este dreptul lor la exprimare. Pot să o facă cum vor, numai în limita în care să nu încalce drepturile altor cetățeni.

Jurnalist: Doamna Beților, înțelegem că există o taină a anchetei, dar totuși la ce etapă se află investigația și când dosarul ar putea fi transmis în judecată?

Adriana Bețișor: Investigăm fiecare capăt de acuzare. În momentul în care vom finisa și vom statua asupra unui volum pertinent și practic fiind spre finalitate pe anumite capete, vom începe să expediem în instanța de judecată. Este un volum foarte-foarte mare de lucru. Suntem foarte mulți oameni implicați și respectiv lucrăm practic 24/24 de ore.