Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Valeriu Streleț: Am discutat. Ne-am expus opiniile. Președintele a avut un ton foarte ferm în care ne-a explicat că în cazul în care partidele nu găsesc un compromis până vineri, n-a fost fixată o oră, atunci va rămâne la discreția domniei sale ce urmează să facă. Noi am reiterat pozițiile noastre legate de desemnarea primului ministru ca o prerogativă care o revendică Partidul Liberal Democrat, explicând mai multe argumene care le-am reiterat și anterior. Am subliniat esența procesului politic de acum, că dacă participăm, atunci nu participăm de dragul participării la crearea acestei majorități, ci în numele unor schimbări de substanță, nu doar de fațadă.

Mai multe argumente s-au expus. Democrații au mai reiterat încă o dată că ei sunt cea mai mare fracțiune și că ar fi gata să își asume desemnarea unui candidat. La întrebarea dacă până la desemnarea candidatului, ei pot prezenta președintelui 51 de semnături cel puțin, au zis că doar după desemnarea candidatului. Adică e o situație deocamdată incertă. Trebuie mâine să ne convocăm, să discutăm cât se poate de tranșant și deschis pentru a găsi soluția.

Jurnalist: Domnul Lupu spune că trei formațiuni sunt de acord cu această formulă ca partidul care are cele mai multe mandate să desemneze premierul și că doar PLDM-ul nu este de acord și vă cere să vă răzgândiți. Este posibil ca să vă răzgândiți?

Valeriu Streleț: Vedeți, acest front comun a acestor trei partide e demult vizibil, el s-a manifestat chiar și în ziua de 29 octombrie, când a fost demis Guvernul AIE3, din cauză că unii au acționat, iar alții au aprobat tăcit. Ulterior, toate propunerile care vin de la Partidul Democrat sunt susținute fără prea mari ezitări de către celelalte două formațiuni. Mai exact, de o fracțiune și de un grup de deputați neafiliați. Nu ne miră această situație. Dar noi suntem în situația când promovăm un principiu logic și firesc. Odată ce mandatul unui guvern care a fost votat pentru 3 ani și jumătate a fost întrerupt într-o manieră subită și fără motive evidente, atunci partidul care a deținut funcția de prim-ministru trebuie să-și revendice dreptul de a propune o altă candidatură pentru această funcție. E doar o parte a acelor pe care le-am explicat. Nemaivorbind de celelalte principii cum ar fi neacceptarea traseismului politic a așa zisului număr efectiv de mandate, rezultatul politic al ultimelor alegeri parlamentare, dar aceste argumente nu sunt auzite. De aceea, trebuie să decidă Consiliul Politic Național dacă este vreo șansă de a schimba cumva această poziție.

Jurnalist: Despre candidatura domnului Plahotniuc s-a mai discutat astăzi? [indescifrabil]

Valeriu Streleț: Din câte am înțeles eu...

Jurnalist: [indescifrabil]

Valeriu Streleț: Bine, eu cred că domnul președinte este persoana cea mai indicată ca să dea detalii de la această discuție. Din câte știu eu, candidatura a fost promovată cu insistență, chiar și cu detalii foarte exacte despre pașii care trebuie să fie făcuți. Astăzi, cel puțin eu înțeleg că această declarație precum că democrații sunt gata să-și asume formarea guvernului, să înainteze un candidat și să asigure semnăturile necesare, dar după desemnare. Are în vedere probabil, cel mai probabil, tot pe domnul Plahotniuc.

Jurnalist: Dar express s-a discutat?

Valeriu Streleț: Nu s-a pomenit numele, dar eu îmi permit să spun că eu anume așa am înțeles. Mulțumesc.