Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova: Sunteți pregătiți, da? Fracțiunea parlamentară a socialiștilor a elaborat proiectul de moțiune de cenzură asupra activității guvernului Filip și acest proiect are la moment 24 de semnături de deputați. Vreau să menționez că pentru acest proiect anterior s-au expus public deputații fracțiunii comuniștilor și deputații fracțiunii liberal-democrate. Mai mult ca atât, din partea acestor două fracțiuni au venit propuneri de îmbunătățire, redactare a acestei moțiuni și vreau să vă spun că toate propunerile colegilor din parlament au fost introduse în proiectul final. Astăzi am văzut că nici o fracțiune, nici a doua, nici comuniștii, nici liberal-democrații nu au dorit să susțină această moțiune.

Pentru noi este stranie această abordare și chiar vrem să vedem dacă mai sunt deputați de opoziție în acest Parlament, în afară de socialiști. Vedem până mâine cine i-au speriat: americanii sau oligarhii de la guvernare, că ei nu au vrut să semneze această moțiune. Dacă până mâine această moțiune nu va fi susținută, atunci noi vom constata că nu mai sunt deputați de opoziție în acest Parlament și noi vom veni cu altă inițiativă, însă vă promitem stimați cetățeni că în fiecare săptămână membrii ai Guvernului vor veni la raport în plenul Parlamentului, astfel încât toată componența Guvernului până la sfârșitul acestei sesiuni va veni cu un raport de activitate pe sectorul, domeniul de care este responsabil.
De aceea, rugăm încă o dată, venim cu propunerea către deputații care se consideră deputați de opoziție, ca să semnăm această moțiune pentru ca mâine să fie înregistrată în plenul Parlamentului, astfel pe data 2 iunie am putea audia tot Guvernul în deplină componență în plenul Parlamentului.

Este straniu acest joc al liberal-democraților care doresc, sau fac declarații că vor să-l asculte pe prim-ministru. Deja de câteva săptămâni declară „noi tare vrem să-l vedem pe Filip”. De ce nu semnați? Doi oameni semnați și mâine înregistrăm și săptămâna viitoare vine Filip cu tot Guvernul și puteți să-i dați orice întrebări. Înseamnă că altceva-i la mijloc. Înseamnă că nu vă interesează să vină Guvernul. Sau vă temeți? Sau au venit americanii și v-au spus două cuvinte: „lăsați-l pe Guvernul acesta, fiindcă noi ne-am înțeles cu oligarhii”. Asta e problema? Sau comuniștii care este întrebarea? Ați venit cu propuneri la această moțiune. Ați venit cu propuneri și rugămintea noi să susținem altă inițiativă de-a Dumneavoastră. Am spus că o susținem. De ce nu susțineți?

Eu o să vin cu niște aprecieri mai clare și mai dure mâine. Mai avem o zi, mai avem până mâine încă 24 de ore. Eu transmit presei proiectul de moțiune. Eu am aici 5 exemplare. V-il transmit, faceți copii, acuș o să apară și pe pagina mea în internet. De aceea, vedem până mâine nu a mai rămas mult. În cazul dacă nu va fi semnată, mâine venim cu altă inițiativă care va asigura prezența membrilor Guvernului în Parlament.

Jurnalist: [indescifrabil]

Igor Dodon: Eu personal am vorbit și cu reprezentanții PLDM și cu reprezentanții PCRM, care au spus că anterior spuneau, au venit cu propuneri la aceste proiecte, o săptămână în urmă, două săptămâni în urmă au venit cu propuneri „da, introduceți și noi le semnăm”. Acum încearcă să... Haideți, nu vin cu aprecieri acum prea dure. Mai este timp până mâine. Dacă mâine nu va fi înregistrată moțiunea, mergem cu altă alternativă. Noi avem... cu agenda proprie o să mergem, dur, dar noi vom asigura ca membrii Guvernului să vină aici în Parlament.

Jurnalist: [indescifrabil]

Igor Dodon: Eu cred că întrebați-i pe ei.

Jurnalist: [indescifrabil]

Igor Dodon: Întrebați-i pe ei. Comuniștii au spus că nu au reușit să haideți poate mâine, poate săptămâna viitoare. Liberal-democrații spun: haideți să vedem ce spune Candu, îl cheamă pe Filip sau nu-l cheamă”. Acestea-s jocuri de-a copiii. Dacă vă interesează ca Guvernul să vină în Parlament, haideți 2 semnături, mâine înregistrăm, săptămâna viitoare Guvernul e aici. Sau poate se tem de alegeri anticipate, pentru că sunt riscuri și pentru unii și pentru alții. Dar încă o dată: haideți să le mai dăm o șansă. Până mâine mai este timp.

Jurnalist: [indescifrabil]

Igor Dodon: Păi vă dau acuș o copie. Nu am să o citesc toată, pentru că comparativ cu moțiunele anterioare aici sunt 7 foi cu argumente. Sunt 3 direcții principale sau lacune, sectoare principale din cauza la ce noi cerem demisia Guvernului. Primul - de ordin politic acest Guvern contrar Constituției nu a prezentat raportul detaliat atunci când a fost numit. Vă aduceți aminte, în decurs de 5-10 minute pe data de 20 ianuarie, pe ascuns, noaptea, au depus jurământul, a fost ales Guvernul Filip ceea ce a adus, de fapt, la capturarea instituțiilor de stat în continuare. Al doilea segment, sector este economic. Nu avem buget, nu avem politica fiscală, majoritatea indicatorilor economici sunt în scădere. Și al treilea este social. Ceea ce se întâmplă cu pensionarii, ceea ce se întâmplă cu pretinsa indexare care a dus la scăderea pensiilor pentru peste 34 de mii de pensionari și așa mai departe. Detaliile detaliat le vedeți în proiectul respectiv.

Jurnalist: [indescifrabil]

Igor Dodon: Atunci când am inițiat această moțiune de cenzură, chiar prima discuție ei au spus că o să vadă documentul. Însă după aceea nu au mai revenit la discuție. Mai sunt întrebări?

Jurnalist: [indescifrabil]

Igor Dodon: Eu sunt bucuros că un holtei din Chișinău în sfârșit a făcut un pas bun spre întărirea societății moldovenești, deoarece societatea noastră este puternică prin familie. Și o să fiu la fel destul de bucuros dacă și alt holtei din altă capitală de nord va face acest lucru. Nici în primul caz, nici în al doilea caz nu este vorba de rude apropiate de mine. Vă mulțumesc. O zi bună.

Citate Video