Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova


Oazu Nantoi, consilier municipal: Bună ziua la toată lumea. Vă mulțumesc că ați dat curs invitației fracțiunii PPEM al Consiliului municipal. Astăzi fracțiunea PPEM în Consiliul municipal vine cu tancul, dar mai bine zis tancul nostru este unul pașnic și este vorba de prezentarea publică a proiectului care noi l-am numit: Transport Avansat la noi în Chișinău. Alături de mine stă domnul Artur Țaulean, Președintele organizației din Bubuieci, viitorul primar al Bubuiecilor și domnul Ruslan Codreanu, președintele organizației municipale a PPEM. Deocamdată care nu este primar general. Și eu sunt Președintele fracțiunii.

Deci, această prezentare este axată pe o problemă care atinge interesele tuturor locuitorilor municipiului Chișinău. Noi am constatat că situația este una dezastruoasă și este scăpată de sub control. Însă, după acest dezastru se ascund și interesele de grup și personale. Deci iarăși, de aceeași corupție este vorba. Dar aici, eu consider că colegii mei vor prezenta informație factologică și pe urmă vom discuta despre posibile căi de ieșire din situația creată. Vă mulțumesc.

Ruslan Codreanu, consilier municipal, PPEM: Bună ziua. Mulțumim frumos că ați dat curs invitației noastre. Astăzi facem totalizarea campaniei TANC. După cum v-am anunțat acum două luni în urmă, fracțiunea Partidului Popular European din Moldova cu membrii săi a pornit prin orașul Chișinău și prin suburbii pentru a discuta cu cetățenii problemele legate de calitatea transportului în Chișinău. Astfel, pe parcursul a două luni de zile, am discutat cu fiecare din cei care se confruntă cu calitatea proastă a transportului prestat de către Primăria municipiului Chișinău. Am auzit zece de mii de critici la adresa primarului general Dorin Chirtoacă și a responsabililor din Primărie, celor care sunt de fapt responsabili să ne facă viața mai ușoară. Am auzit zece mii de voci care au zis că vor referendum pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă pentru că nu mai este posibil să circule cu transportul în calitatea în care este astăzi în municipiul Chișinău.

Cu ajutorul organizației de tineret al Partidului Popular European din Moldova am colectat zece mii de petiții pe care le vom anexa la solicitarea consilierilor Partidului Popular European din Moldova, către Primărie și direcțiile responabile. Venim cu trei solicitări cărora le voi da citire. Pe parcursul a două luni de zile am făcut și un sondaj pe raza orașului Chișinău, ca să vedem care sunt problemele cele mai grave și soluțiile pe care le propun cetățenii pentru a soluționa problemele. Și cea mai gravă problemă scoasă în evidență a fost nerespectarea orarului de circulație a transportului public. Mai ales, nerespectarea orarului circulației după ora șapte seara. Atunci când vorbim de suburbia Codru, Durlești, Bubuieci, Băcioi, Trușeni și altele, după șapte seara oamenii nu mai pot ajunge în localitate decât cu taxi, ceea ce sunt costuri triple pentru cetățeanul de rând. Pe când Primăria de fapt este responsabilă să asigure acest transport conform contractelor semnate până la unsprezece seara. Ba mai mult ca atât, contractele cu prestatorii de servicii sunt expirate din anul 2001 și 2006, ori noi suntem în 2016 și prevederile acestui contracte nu au fost reactualizate până în ziua de astăzi.

Lipsa curățeniei în mijloacele de transport, stimați colegi, este o altă problemă scoasă în evidență de majoritatea celor care au răspuns la sondaj. Vorbim de lucruri simple, ceea ce ține să facem curat la noi în casă. Nici măcar de asta nu suntem în stare, iar noi vorbim de o capitală europeană.

Urmarea, aici aveți interpelarea și vom ruga toți cei 51 consilie0ri din Consiliul municipal să subsemneze sub aceste 10 mii de plângeri, zece mii de critici, pe care vom anexa aici. Puteți să vedeți pe fiecare suburbie, suburia Codru - două mii de semnături, suburbia Bubuieci - două mii de semnături, Durleștiul - o mie și ceva de semnături. Deci, pe fiecare suburbie sunt dosare cu semnăturile oamenilor, cu vocile și rugămintea oamenilor situația să fie schimbată pentru cetățenii municipiului Chișinău. Tot dosarul respectiv va fi anexat la solicitările următoare:

Solicităm obligarea administratorilor de rută să circule conform orarului prestabilit în contractele semnate cu ei, în special, în orele după șapte seara pînă la ora unsprezece seara.
Solicităm o reactualizare a contractelor care au expirat în 2001 și în 2006 și organizarea audierilor publice privind prevederile contractelor respective. Fiecare cetățean poate și trebuie să se expună de ce are el nevoie ca serviciul de transport în anul 2016. Vom insista ca acei prestatori de servicii de transport care nu respectă prevederile contractuale, să le fie reziliate contractele, să fie organziat concurs public, licitație, ca cei mai buni să câștige. Cel care poate presta servicii calitative cetățenilor, acela să le presteze. Cine caută doar motive ca să nu satisfacă nevoile cetățenilor, să nu presetze serviciile respective. Pentru că astăzi, ca urmare a mai multor interpelări ale Partidului Popular European din Moldova, am primit răspunsuri formale de administratorii de rută și de la Direcția transport: că au avut loc ședințe cu administratorii de rută, ei au promis că toptul va fi bine. Au trecut trei luni de când am trimis interpelările respective, iar situația nu s-a schimbat. Noi deja nu mai vrem să credem în promisiuni deșarte. Eu cred că a venit timpul deja să trecem la fapte concrete. Ne ajunge atâta schimbare. Vrem rezilierea contractelor cu cei care nu vor să lucreze și profită doar de naivitatea oamenilor.

Trei: cerem elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru inițierea unui parteneriat public-privat cu Parcul urban de autobuse. Noi nu vrem ca și în 2020 sau în 2025 să auzim aceleași argumente că Parcul urban de autobuse este învechit, că Primarul general nu cumpără unități de transport, că bani în buget nu sunt, iar soluții pe termen mediu și lung nu avem. Astăzi trebuie să punem în discuții un parteneriat public-privat pentru Parcul urban de autobuse. Avem semnale inclusiv de la colectivul Parcului urban de autobuse că se încearcă falimentarea intențioantă a acestei întreprinderi municipale. Rutele municipale cele mai profitabile sunt vândute agenților economici privați. Păi cum, vă întreb eu, vrem să construim noi în capitala noastră europeană, un transport de calitate modern, când noi falimentăm intenționat întreprinderile municipale și le dăm în mâna agenților economici privați?

Solicităm identificarea unor soluții viabile pentru introducerea transportului public seminocturn sau nocturn. Da, noi nu cerem circulația transportului public noaptea din 15 în 15 minute, dar să fie un grafic făcut împreună cu cetățenii, să se iddentifice care sunt orele care le-ar conveni din punct de vedere al eficienței economice atât Primăriei, dar și cetățenilor, să fie o dată într-o oră, o dată la o oră jumate, dar să fie asigurat transportul nocturn și seminocturn.

Și ultima, dar nu cea mai puțin importantă, prevedere care se regăsește și în Strategia de Dezvoltare a Transportului Public, dar care până la moment, deși strategia a costat, costurile strategiei sunt de două sute de milioane de euro, nicio acțiune din strategia respectivă nu fost implimentată până la moment. Noi cerem dotarea cu sisteme GPS a transportului public din municipiul Chișinău. La fel, prin inițierea unui parteneriat public-privat. Sunt soluții. Sunt tineri inovativi care vin cu anumite dezvoltări în domeniul respectiv. Ei doar trebuie ascultați și auziți. Nu luați în derâdere așa cum fac acum responsabilii din Direcția transport, de la Regia transport electric și de la Parcul urban de autobuse, dar ascultați și auziți, pentru că ceea ce propun astăzi tinerii, dat fiind spiritul lor de voluntariat și inițiativă este foarte și foarte benefic pentru fiecare cetățean din municipiul Chișinău.

Repet, noi vom ruga și vom veni cu propunerea ca fiecare consilier din cei 51 să subsemneze sub aceste solicitări, pentru că nu este vorba de cei cinci consilieri ai Partidului Popular European din Consiliul municipal, este vorba de durerea fiecărui cetățean din municipiul Chișinău. Noi ne-am obligat să facem viața acestor cetățeni mai bună și prin solictările respective noi putem face ceva împreună. Vă mulțumesc frumos.

Oazu Nantoi: Așa, domnul Artur.

Artur Țaulean, membru al PPEM: Bună ziua. Dacă municipiul Chișinău cât de cât situația, sau transportul mai circulă, tot ce-i legat de suburbii situația este catastrofală și o să vă dau câteva exemple simple. De exemplu ruta 107 care cirulă din comuna Bubuieci spre municipiul Chișinău, este unica legătură, unica rută care circulă spre cenrul Chișinăului, circulă până la oarele șapte seara. Locuitorii comunei Bubuieci din centrul Chișinăului nu au cu ce se deplasa spre comună. O altă rută, ruta 137 care circulă din centrul comunei Bubuieci până în centrul până la piața centrală, circulă doar până la oarele opt, maximal nouă. În privința graficului nici nu mai vorbesc, nu se respectă, au fost amplasate graficele la stațiile terminus adică și la piața centrală și din comuna Bubuieci. Graficul și numerele de telefon au fost lichidate pentru ca oamenii adică locuitorii simpli să nu poată telefona sau să nu poată depune careva plângeri sau petiții. O altă rută, 137 a, care tot circulă spre centrul orașului, circulă, nu respectă graficul deloc și circulă tot până la oarele nouă maximal.

O altă, satul Bâc din componența comunei Bubuieci. Unicul transport care circulă este ruta autobusul 39, unica, circulă doar până la oarele nouă seara, maximum pot să ajungă până la oarele zece. În orele de dimineață sau seara este supraaglomerat eu nu-mi dau seama cum oamenii pot să circule în asemenea condiții în autocarele date. Tot ce-i legat de... mai multe ori locuitorii comunei Bubuieci au solicitat să fie introdusă o nouă rută care să lege comuna Bubuieci de sectorul Botanica, municipiul Chișinău, pentru că aproximativ o treime din locuiori ori își fac studiile, ori activează ori lucrează în acest sector. Până în prezent nu a fost introdusă nici o rută, locuitorii au nevoie să coboare la stația de la Macon SA, după care să aștepte autobusul 23 care este supraaglomerat și timp de o oră să ajungă la Botanica, un sector care este la doar trei kilometri de comuna Bubuieci. Unica rută care circulă cât de cât regulat este ruta 121 și aceasta până anteriror circula până la oarele douăsprezece, acuma circulă până la oarele zece, maximal.

Închipuiți-vă situația, locuitorii comunei Bubuieci sunt nevoiți după oarele nouă, toți să se deplaseze în sectorul Râșcani al capitalei sau sectorul Ciocana să se urce în ruta 121 ca să ajungă în Bubuieci. Dacă treci de oarele nouă-zece, în afară de taxi alt transport nu există. Știți foarte bine că municipiul Chișinău cât de cât cu un 20-30 de lei un taxi poți să circuli, la Bubuieci de la 70 de lei în sus, 70-100. Dacă îi mai spui că circuli în părțile satului unde drumul este deteriorat sau distrus în totalitate, refuză să presteze servicii.

Asta e situația. Eu nuștiu, până acuma Chirtoacă doi ani în urmă a declarat război și rutelor și autocarelor și transportul în municipiul Chișinău, cred că transportul a ajuns deja în subordinea PL-ului și dumnealui gata s-au finisat problemele, PL-ul își rezolvă problemele lor personale și financiare și mai mult nimic nu-i interesează. Eu cred că problemele date este posibil de a le rezolva și foarte simplu, nu-i nimic exagerat. Omul este foarte principal să aibă cu ce să se deplaseze până târziu și transportul să circule cât de cât conform grafciului. Vă dau un simplu exemplu. Duminică, oarele 11. Union Fenosa, așteptam ruta 107 am așteptat o oră întreagă, până la oarele 12, ca o rută, ruta 107 una să zboare cu peste 100 kilometri la oră și peste o minută să vină una tot 107 supraaglomerată, încărcată că nu mai avea loc să urce nimeni. Iată asta e situația care a creat-o Chirtoacă și echipa lui de la Primăria municipiului Chișinău. Eu cred că situația trebuie de schimbat. Merci mult.

Ruslan Codreanu: Stimați colegi, în ultima perioadă suntem martori și observatori și vă zic cu regret observatori la ceea ce face Primarul general cu echipa lui din Primărie. Eu cred că-i destul deja să fim observatori, trebuie să ne implicăm. Eu cred că e destul să observăm și să fim cititori ai investigațiilor făcute de ziarele de investigație cum o intreprindere sau alta sunt falimentate. Eu cred că e destul să observăm în tăcere cum licitațiile sunt făcute pe sub masă, netransparent și în intereul unui grup sau altui grup. Eu cred că este destul să răbdăm această schimbare până la capăt care ne-a adus deja pe locul șase în topul celor mai urîte orașe din lume. Eu cred că e destul să ne plângem că nu avem calitate în transport, că nu avem trotuare, că nu avem spații verzi, că avem prea multe gherete, că avem
întreprinderi care sunt preluate de consilierii PL-ului, întreprinderi municipale, doar un singur caz vreau să vă zic.

O întreprindere municipală prestează servicii Primăriei, Primăria nu-i plătește întreprinderii municipale respective banii pentru lucrările efectuate, întreprinderea dă în judecată antenție, întreprinderea municipală dă în judecată Primăria, vine un agent economic și răscumpără toate datoriile respective preluând terenul și întreprinderea municipală. Deci astăzi noi suntem martori la hoțiile care deja întrec limitele Codului penal nu că a bunului simț. Trebuie să punem punct. Membrii Partidului Popular European din Moldova mâine la ora 12, iese la protest în fața Primăriei. Noi nu vrem să ne trezim fără nici un copac pe bulevardul Ștefan cel Mare, noi nu vrem să ne trezim că cineva ne hotărăște nouă cum trebuie să arate Ștefan cel Mare iar noi când solicităm caietul de sarcini, contractul, să ni se zică că este secret comercial și nu poate fi prezentat. Noi trebuie să fim implicați în proces, noi trebuie să fim auziți. Noi trebuie să fim întrebați cum vrem să arate Chișinăul pentru că Chișinăul este al nostru și nu al lor.

Repet, maiine la ora 12, în fața Primăriei, membrii Partidului Popular European organizează un protest împotriva corupției, împotriva fărădelegilor, împotriva bunului simț. Nouă ne-a ajuns schimbarea până la capăt, dacă și dumneavoastră v-a ajuns schimbarea până la capăt, ne vedem maine la ora 12 în fața Primăriei. Vă mulțumim.

Oazu Năntoi: Vă mulțumesc, aceasta este conținutul prezentării noastre, vă așteptăm maine la 12 în fața Primăriei și dorim să aducem o notă de constructivism în tot ce se întâmplă în municipiul Chișinău. O zi bună.

Jurnalist: [indescifrabil].

Ruslan Codreanu: Deci la interpelarea pe care o s-o prezentăm anexăm zece mii de semnături din partea cetățenilor și în speranța că vom fi susținuți și de ceilalți consilieri, cerem rezilierea contractelor cu prestatorii de servicii și organizarea procesului transparent de licitații pentru noii prestatori de servicii. Vom veni cu un nou proiect de inițiativă pentru parteneriat public-privat, cu Parcul urban de autobuse. Să inițiem un parteneriat public-privat, să facem noi anterior, fracțiunea noastră a solicitat un audit la Parcul urban de autobuse pentru că zilnic sunt subraportate circa 20 mii de tichete. Banii noștri sunt furați. Noi vrem să facem un audit să vedem unde se duc banii noștri, de ce nu se dezvoltă întreprinderea municipală Parcul urban de autobuse și Regia transport electric, după asta să venim cu inițiativa de parteneriat public-privat ca să fim în stare să dezvoltăm această întreprindere municipală, să nu o pierdem, pentru că riscăm ca tot transportul municipal să se ducă în mâinile agenților economici și atunci tarifele vor crește nu de două ori dar mult mai mult și solicităm rezilierea, asta-i primul punct, solicităm rezilierea cu cei care nu respectă azi condițiile din contract. Nu respectă graficul de circulație, nu asigură mijloace de transport curate, șoferii unii sunt bădărani și needucați și în loc să fie în interesul cetățeanului ei înjosesc cetățeanul, dar cel mai important pentru noi pentru că cea mai mare plângere diin partea fiecărei suburbii este că ei nu pot ajunge la ei în localitate după șapte seara. Și noi vom insista anume pe punctul ăsta.

Oazu Năntoi: Atât. O zi bună.

Citate Video