Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ion Ceban, președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în COnsiliul Municipal: Foarte succint. Deci cu privire la delegările astea misterioase ale lui Dorin Chirtoacă. Noi chiar am insista ca toată informația asta să fie publică pe site-ul Primăriei, este normal acest lucru. Eu vreau să vă spun că ceea ce am zis că Grozavu a scris la poliție când am intervenit și am solicitat data trecută informații pe deplasările Primarului, este adevărat.

În mod normal, lucrurile astea trebuie să fie publice. Pe site-ul Consiliului Europei nu există nicio informație despre un eveniment care se va organiza astăzi. Pe site-ul Congresului Autorităților Locale și Regionale, la fel, nu există niciun eveniment astăzi. Deci ar fi foarte bine. Eu înțeleg că dacă Dorin Chirtoacă ar pleca  la mare, mai bine ar spune: băi, am plecat cu soția la mare, dar nu venim și spunem aici că suntem la tot felul de conferințe.

Doi, cu  transportul nocturn. Să șitți că este inițiativa pe care am susinut-o și o promovăm împreună cu colegii în Comisia comunal locativă, au fost dezbateri. Astăzi domnul Malcoci ne spune una, dar încă în comisie era mult prea împotrivă. Mai mult decât atât, am înțeles că surse suplimentare nu ar fi nevoie. Noi facem și noi calculele deopotrivă ca să vedem dacă e așa sau nu.

Referitor la subiectul de astăzi, mâine în Consiliul Municipal Chișinău vor fi dezbătute cel mai probabil taxele locale. Poziția Partidului Socialiștilor este următoarea: noi vom solicita modificări doar pe câteva componenete.

Prima componentă este majorarea de aproape zece ori a taxei pentru cazinouri în municipiul Chițșinău. Să fie foarte clar, poziția noastră este categorică. Noi suntem pentru a scoate această bădăranie în general din oraș. Noi avem înregistrat un proiect de lege în Parlamentul Republicii Moldova și am propus și în consiliu. Cu regret, nici în Parlament, dar nici aici, nu avem, suport pentru a scoate aceste aparate de joc și aceste cazinouri în afara capitalei. Reiterez. Este o nenorocire totală pentru familii, este o mulgătoare de bani și este un călău de destine. Tot mai mult  discutăm cu ..., inclusiv directorii de licee, părinți care ne spun că și copiii sub optsprezece ani sunt admiși și nu-i pot scoate din aceste localuri.

Dacă nu avem suportul colegilor pentru a elimina total cazinourile, aparatele de joc din municipiul Chișinău, propunerea noastră este să majorăm de zece ori aceste taxe, iar toți banii pe care îi va încasa Primăria, să fie direcționați, unu la alimentarea copiilor. Astăzi sunt dați șase lei per elev, per zi de către municipalitate. Noi propunem să ajungem la standardul de douăzeci și șase lei, așa cum este planificat de Centrul de Sănătate și Ministerul Sănătății, nemijlocit recomandările lor. Pentru toți copiii din municipalitate.

De asemenea, se propune ca o treime din această sumă, care va fi colectată în baza unor majorări de taxe, alte mojări de taxe s-ar impune pentru buticurile de țigări și pentru, nemijlocit stațiille PECO în zona de cinci sute de metri de la spațiile verzi sau de la zonele de odihnă. În total noi am identificat prin calcule aproape o sută de milione lei. Deci, să fie foarte clar, o parte din acești bani vor merge la instituțiile de învățământ pentru alimentarea copiilor. Alte surse din acești bani vor merge pentru fondurile speciale de susținere a instituțiilor de învățământ din municipiul Chișinău. Este vorba de redeschiderea de noi grupe în cadrul instituțiilor preșcolare, de amenajare a terenurilor sportive și a locurilor de joacă pentru copiii în instituțiile preșcolare și școlare din municipiul Chișinău, fondul de achiziții de carte și multe altele. E o altă treime din sursele financiare.

Și ultima este o treime, cu aproape treizeci și ceva milionae lei, majorarea alocațiilor pentru suburbii. Și aici vreau să remarc, grădinița din Colonița, spre exemplu, efectuarea lucrărilor de reparație, grădinița pe care a furat-o clanul Ghimpu și recent a fost întoarsă oamenilor. De exemplu, Tohatin, gazificarea cartierului nou, orașul Vatra, reparația sistemului de încălzire și ventilare a gimnaziului din Vatra. Codru, problema de bază cu alunecările de teren. Deci, stoparea acestor alunecări de teren din strada Izvoarelor, în regiunea caselor de locuit 41 - 51. Este mare jale acolo. Termoizolarea instituției de învățământ în Codru. La Sângera, lucrări de construire a grădiniței de copii. Deci, din contul cazinourilor, țigărilor și stațiilor PECO, propunem ca sursele financiare în volum de aproape o sută de milioane de lei să fie direcționate la alimentarea copiilor, la fondul de carte pentru copii, la grădinițe pentru copii, la surbii pentru proiectele investiționale, în special cele educaționale de sănătate, dar și de infrastructură și acolo, unde cu adevărat, cum este orașul Codru, să punem capăt acestor alunecări de teren ca să nu se ducă casele la vale.

Adresarea noastră către colegii noștri nemijlocit, din alte fracțiuni. Trebuie să scoatem cazinourile din oraș și jocurile de noroc. Dacă nu ne susțineți, susțineți-ne, măcar în acest lcuru nobil, să le majorăm taxele așa ca beneficiile financiare să poată fi alocate necesităților stricte ale municipalității și în primul rând aceste lucruri să meargă la infrastructura pentru copii.

Eu sper foarte mult că mâine vom  avea susținere. Astăzi, întreg amendamentul cu toate calculele de rigoare va fi plasat pe internet. Toți vor putea să facă cunoștință cu acest lucru. Săptămâna viitoare vom veni cu modificări la bugetul muncipal pentru lectura a doua. Sunt și alte surse pe care vrem să le arătăm cum ar trebui să fie direcționate. În rest, reiterez, suntem gata să susținem acest buget, dar cu toate modificările pe care le propunem. Dacă sunt întrebări, încerc să vă răspund. Eu sau colegii mei.

Jurnalist: Indescifrabil.

La momentul de față pentru un cazinou este vorba despre  o sută cincizeci de mii de lei anual, și noi propunem ridicarea taxei până la un milion, iar  pentru sălile cu aparate  de joc este o sută de mii de lei - până la cinci sute de mii de lei. Din totalul instituțiilor care funcționează pe teritoriul municipiului Chișinău, este vorba de șaizeci și opt de întreprinderi, care în mediu au câte opt, zece săli de noroc, inclusiv, cazinouri. Alte întrebări:

Jurrnalist: Indescifrabil.

Nu, dar noi nu excludem că ea există. Problema este că nu trebuie să ascunzi aceste lucruri și nu trebuie să inventezi. Data trecută, săptămâna trecută domnul Grozavu a spus că Dorin Chirtoacă este plecat în deplasare de serviciu pe trei-patru zile ca după asta să aflăm că de fapt, este în concediu. A făcut o rectificare după ce l-am întrebat pe domnul Grozavu, că însuși el este în concediu. Păi de ce să minți? Spune deodată așa cum stau lucrurile.

Noi  nu excludem că este plecat undeva la conferință, dar în momentul în care l-am întrebat la ce conferință exact, de ce nu este nimic din ceea ce putem să vedem pe site-ul Consiliului Europei sau Congresului Autorităților Locale, domnul Grozavu deamu nu mai ține minte cum se numește conferința, unde-i nemijlocit, probabil că la Strasbourg. Lângă Strasbourg este și Baden-Baden, probabil că acolo e.

Jurnalist: Indescifrabil.

Nu vreau  să bănuiesc. Vreau să fie totul public și transparent în această Primărie. Dacă spune ceva, este pe site-ul Primăriei dispoziția de delegare, mai ales că el se plimbă pe banii noștri nu se plimbă pe banii lui. „Noștri” vorbesc a locuitorilor municipiului Chișinău. Alte detalii poate la calcule ceva, colegii mei sunt gata să prezinte.

Jurnalist: Indescifrabil.

Să fie clar, pentru restul, baza impozabilă nu se schimbă. Restul agenților economici, iar în mare parte. Deci aici avem cazinourile, buticurile de țigări, gheretele amplasate în zonele de parc și unele aspecte legate de panotaj, panotaj stradal. Întrebări? Către colegi?

Da cu Miron Costin, întrebați-l, vă rog, pe Domnul Grozavu la direct. Eu nu înțeleg de ce a plecat public. Ar putea să-l întrebe direct pentru că el ar putea spune. Este vorba de Dârda. Dârda acum nu poate împărți. Până la urmă am aflat că e o întrebare de șaisprezece -optsprezece milioane, ceea ce trebuie ei să bage acolo ca să repare toată afacerea pe care au făcut-o din start eronat. Și știu că relațiile dintre Dârda și Gurmandez sunt foarte, foarte tensionate la acest capitol. Eu aș fi vrut poate, dar cred că din punct de vedere al parteneriatului așa numit dintre Gurmandez și Dârda, n-o să fie făcute publice, dar repet, prejudiciul este unul enorm și până la urmă ei  nu știu ce să facă acolo în continuare. Mai mergeți și la Mihai Viteazul și în alte părți.

Apropo, luptătorul numărul unu cu stațiile  PECO, l-ați auzit aici și nu o dată pe Dorin Chirtoacă cum a zis că el nu a dat nicio autorizație. Păi, la ședința consiliului municipal trecut, pur și simplu, foarte puțini oameni au atras atenție la acest fapt. Gurschi a  spus: moratoriu de la stațiile PECO a fost atacat în instanța de judecată de către Dorin Chirtoacă. Eu mă refer la zona Melestiu, zonă verde, pe Viaduc, mă refer la Parcul Alunelu, mă refer la zona circului Bemol, la zona Dimo, care era inclusă în zonă de pădure și tot așa mai departe. Ca să fie clar cine luptă și cine luptă împotrivă. Dorin Chirtoacă a atacat moratoriul de construcții a benzinăriilor pe aceste terenuri și mai mult să nu umble aici să înșire minciuni în stânga și în dreapta cu privire la acest fapt. Alte întrebări?

Vă mulțumim mult. Ne vedem mâine la Consiliul Municipal Chișinău și săptămâna viitoare cu detalii la buget.