Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Nicușor Dan, consilier general, Uniunea Salvați România: Bună ziua. Bine ați venit la conferința noastră de presă de după congres. Ieri a avut un congres de fuziune între Uniunea Salvați România, Uniunea Salvați Bucureștiul și Uniunea Pentru CODLEA. Uniunea Salvați Bucureștiul după cum știți am candidat în alegerile locale, am câștigat 54 de mandate în bucurești, Uniunea Pentru CODLEA, reprezentată de Erwin Albu, candidat la alegerile locale din Codlea și a obținut 3 mandate. Uniunea Salvați Bucureștiul este un partid nou înființat special ca să cuprindă mai multe forțe din toată țara și care să participe la alegerile parlamentare. Din moemntul de ieri și ulterior după ce tribunalul va confirma această fuziune, rămâne numai Uniunea Salvați România, cei 54 de consilieri din București devin consilieri ai Uniunii Salvați România, cei 3 consilieri din Codlea devin consilieri ai Uniunii Salvați România. În afară de asta, ieri la congres s-a făcut o situație a extinderii acestui partid la nivel național, există grupuri de lucru în mare majoritate a județelor din România, estimăm că în perioada 1-15 septembrie vom deschide 20-25 de filiale, iar până la sfrșitul lunii septembrie vom deschide filiale în toate județele din România. La congresul de ieri a fost în urma votului a fost aleasă o structură de conducere nouă față de cea precedentă, un președinte, cinci vicepreședinți și în total 11 membri în Biroul Național, care prima oară avem și un reprezentant din afara Bucureștiului. După ce vom constitui filiale, vom avea probabil în a doua jumătate a lunii octombrie un nou congres în care vom avea reprezentanți și din filialele din țară ele neexistând în momentul ăsta nu au putut să fie prezente la acest congres. În congres am reconfirmat faptul că Uniunea Salvați România este un partid în care se regăsesc oameni cu ideologii diferite. Ceea ce îi aduce împreună este lupta pentru o adevărată societate în România, pentru administrație publică reală, pentru depolitizarea instituțiilor publice, pentru oprirea jafului din banii publici, pentru o clasă de oameni politici care se ocupă de interesul public și nu de interesul lor personal. Pe scurt, un rezumat de cinci minute pentru ce s-a întâmplat ieri. Dacă sunt întrebări.

Jurnalist: Care sunt obiectivele pe care le-ați trasat pentru alegerile din toamnă?

Nicușor Dan: Ne menținem. Zece la sută locuri în Parlament.

Jurnalist: Pe liste cine se va regăsi dintre figurile cunoscute sau mă rog, mai puțin cunoscute?

Nicușor Dan: E o decizie, pe care conform statutului o vor lua organizațiile județene, respectiv a municipiului București. Conform statutului Uniunii Salvați România filialele județene au autonomie, niciodată centrul nu va putea impune candidați, în schimb există un drept de veto la nivelul centrului pentru anumiți candidați.

Jurnalist: Bănuiesc că aveți măcar câteva nume.

Nicușor Dan: Nu, nu.

Jurnalist: Dintre actualii consilieri vor pleca pe listele, se vor regăsi pe listele pentru Parlament?

Nicușor Dan: Este o decizie pe care o s-o luăm în luna octombrie, în funcție de oamenii care vor veni până atunci, în funcție de config... că vă referiți fără îndoială la organizația București, în funcție de care vor fi cele mai potrivite persoane de la nivelul organizației o să decidem atunci, dar acum suntem în situația în care suntem, formal 200 de membri la București și încă o mie care cer admiterea. Una e să alegi din 200, alta e să alegi din 1200 sau 1500 câți vor fi atunci.

Jurnalist: Credeți că actualii consilieri vor reprezenta mai bine interesele românilor din Parlament decât din administrațiile locale sau sunt complementare lucrurile?

Nicușor Dan: Eu cred că în viață sunt și lucruri care sunt comune, sunt și lucruri care sunt diferite. Niciunul dintre noi nu ne-am dus acolo ca să ne scriem o funcție în CV, cum va decide partidul oamenii vor merge în Parlament sau în consiliile locale.

Jurnalist: Da, dar ați avut discuții cu domnul Vlad Voiculescu în acest sens sau cu persoane nu știu, din Guvern, ca să candideze pe listele USR?

Nicușor Dan: Am avut discuții cu oameni din Guvern dar exclusiv pe chestiuni care țin de activitatea dumnealor. De exemplu cu domnul Voiculescu am avut discuții legate de Spitalul de Arși când s-a pus problema alocării de fonduri de la Sectorul 1 și la fel discuții în ceea ce privește crearea unui nou spital multidisciplinar în bucurești.

Jurnalist: Dar nu i-ați propus să candideze pe listele USR?

Nicușor Dan: Nu au fost discuții de tipul ăsta până acum. Domnul Voiculescu, ca mulți oameni din Guvernul ăsta sânt pe profilul oamenilor pe care noi îi căutăm în USR, dar discuții de felul ăsta n-au existat.

Jurnalist: Domnul ministru Dina spunea ieri că este gata pentru candidatura pentru parlamentare pe care o va decide colegii din Guvern, inclusiv domnul Dacian Cioloș. În același timp vreau să fac apel al o declarație făcută de Robert Turcescu cred că pe 20 august: Dacian Cioloș va candida din partea USR. Spuneți-mi vă rog cât este de aproape acest scenariu?

Nicușor Dan: Este exact răspunsul pe care l-am dat mai devreme.

Jurnalist: E răspunsul sau scenariul? nu vreți să ne spuneți mai mult, sunt discuții avansate dar nu ne puteți spune mai mult?

Nicușor Dan: Nu, exact cum v-am spus, toate discuțiile deci: 1. oameni de profilul Vlad Voiculescu, Cristian Ghinea, Dacian Cioloș sânt de profilul celor pe care noi îi căutăm în USR. Nu au existat însă discuții legate de acest tip de candidatură, au existat discuții cu mai mulți dintre ei pe chestiuni profesionale cum a fost...

Jurnalist: Îmi permiteți să vin cu încă o întrebare? dacă cei trei domni despre care dumneavoastră ați vorbit și alții care vin cu solicitarea de a candida din partea USR, au ușile deschise la dumneavoastră?

Nicușor Dan: Au ușile deschise de a deveni membri, urmând ca organizația județeană respectiv a municipiului București conform legii și a statutului, să decidă prin vot secret cine vor fi candidații pe liste.

Jurnalist: Deci răspunsul este ”da”.

Nicușor Dan: Exact cum am spus, au ușa deschisă pentru a deveni membri. Se încadrează în ceea ce am definit noi ca și criterii de admitere în USR.

Jurnalist: Ați putea propune să...

Jurnalist: De ce nu inițiați astfel de discuții, sau ce, așteptați să facă ei primul pas sau nu înțeleg de ce v-ați limitat doar la discuții pe probleme administrative sau de ce nu discutați și probleme politice, ce vă împiedică sau ce vă oprește?

Jurnalist: Adică ați face primul pas, ați merge cu o propunere la ei?

Nicușor Dan: Dacă vom face primul pas veți afla, până în momentul ăsta nu au existat astfel de discuții.

Jurnalist: Vă vin cu un scenariu: ar susține USR cu un premier independent pe Dacian Cioloș?

Nicușor Dan: Am spus asta deja și reiterăm. considerăm că avantajul unui premier tehnocrat este că poate să aducă în procesul de decizie oameni cu competențe din societatea civilă ceea ce premierii politici nu au făcut niciodată până acum. În Guvernul ăsta care are și bune și rele, lucrul ăsta se întâmplă. Credem că e ok să se întâmple și asta e un lucru. Al doilea lucru, dacă intrăm în Parlament, ne dorim să intrăm în Parlament și de mandatele noastre să depindă formarea unui Guvern, caz în care vom negocia, vom propune un premier tehnocrat și trei, Dacian Cioloș este una dintre opțiuni.

Jurnalist: Mai am o ultimă întrebare: dacă ați face o majoritate în Parlament cu PPP sau cu PSD.

Nicușor Dan: Este, la fel reiterăm ceea ce am spus, vrem să intrăm în Parlament și vrem ca de mandatele noastre să depindă formarea Guvernului, însă nu vom forma o majoritate așa cum s-a întâmplat până acum, adică vom avea o relație exclusiv cu Guvernul care va depnde sperăm de mandatele noastre, în sensul că în negociere cu el vom impune un program de guvernare puncte la care noi ținem cu termene de aplicare, cu amenințarea că îi retragem sprijinul fără însă să avem o majoritate cu celelalte partide care vor susține același Guvern. Asta înseamnă că nu vrem cum s-a întâmplat până acum să împărțim funcții: prefecți, deconcetrate, secretar de stat și așa mai departe.

Jurnalist: Mă scuzați, dar până o să discutați cu un Guvern și un premier trebuie să discutați cu un partid, pentru că durează până se formează Guvernul. Probabil că nu vom avea un partid care face 50%, cu cine o să discutați? în momentul în care susțineți un guvern, vreți să susțineți un guvern însă nu avem acel guvern, guvernul emană după discuția dintre partide, cu cine discutați? aveți un partid căruia îi spuneți din start ”nu”? sau aveți un partid către care vă îndreptați cu predilecție?

Nicușor Dan: Este o discuție, va fi o discuție între partide și Președinte, la care noi sperăm să participăm și Președintele va avea obligația să identifice un premier pe care în Parlament să-l sprijine 50% din membrii Parlamentului. În felul ăsta vom purta negocierea. Deci să găsim un premier pe care 50% din locurile din Parlament...

Jurnalist: Dvs nu veți avea tradiționala întâlnire cu Alina Gorghiu și Vasile Blaga, apoi cu Liviu Dragnea, știți, ne-am obișnuit...

Nicușor Dan: Nu, nu, ne ducem înainte la Președinte îi spunem opțiunea noastră și nu ne ducem înainte la partide și cu 50% dintre partide mergem la Președinte să-i spunem asta este propunerea.

Jurnalist: Aveți vreun partid căruia să-i spuneți ”nu” din start? un partid pe care dumneavoastră în momentul ăsta îl identificați ca neprezentabil?

Nicușor Dan: Este foarte puțin probabil ca PSD să fie un partid care să sprijine, cum de altfel a și declarat, nu vor să audă de premier tehnocrat, de lucrurile pe care noi le susținem în program: reducerea pragurilor electorale, tot ce înseamnă sistem electoral. Mi-e greu să cred că pe programul de guvernare vom găsi valori comune cu PSD-ul.

Jurnalist: Dumneavoastră veți merge cu o propunere la Președinte de premier a dumneavoastră sau din cele care nuștiu, pe care le au alte partide, să zicem PNL-ul cu PSD-ul și așa mai departe. Veți merge cu propria propunere de premier, cu nume?

Nicușor Dan: În situația în care vom fi în Parlament, fără îndoială că ne duce cu propunerea noastră care va fi cineva din zona tehnocrată însă vom purta acele negocieri care se poartă, în special însă vom insista în negocieri pe programul de guvernare și nu pe, cum se întâmplă, cum s-a întâmplat tot timpul până acum pe numărul de locuri de miniștri, de secretari de stat...

Jurnalist: Ce, că tot spuneați de programul de guvernare, care e măsura pe care o vedeți neapărat în programul pe care e al dumneavoastră, ulterior în programul de guvernare, la care țineți cel mai mult sau care trebuie să fie neapărat în program?

Nicușor Dan: Una dintre cele mai importante lucruri pentru care ne vom bate va fi eficientizarea procesului de achiziții publice în România, pentru că de modul în care se controlează procesul de achiziții publice în România depinde sifonarea în momentul ăsta, a câtorva miliarde de euro pe an.

Jurnalist: Dumneavoastră personal vreți să candidați la parlamentare [indescifrabil]?

Nicușor Dan: Este o decizie pe care o s-o luăm cu coelgii noștri, cred că răspunsul este identic, avem un mandat în Consiliul generla, în Consiliul local în Sectorul 1 pe care bucureștenii ni l-au dat, ideal ar fi să-l ducem până la capăt și cetățenii să ne evalueze dacă ne-am îndeplinit sua nu propunerile, proiectele din programul electoral, însă dacă colegii noștri vor considera că este util să mergem în Parlament, o vom face.

Jurnalist: Ați făcut până acum vreun sondaj prin care să testați intenția de vot a bucureștenilor în special, să vedeți dacă ar fi de acord cu o plecare a consilierilor spre Parlament sau ar prefera să rămână în consiliile locale.

Nicușor Dan: După cum știți, suntem într-o lună de vacanță și sondajele de opinie, spun specialiștii, trebuie să le faci de la 1 septembrie. Deci imediat după 1 septembrie o să avem un sondaj de opinie care o să răspundă la foarte multe lucruri la nivelul Bucureștiului și la nivel național.

Nicușor Dan: Mulțumim.

Jurnalist: Dar dintre politicienii actuali: Alina Gorghiu, Vasile Blaga...

Nicușor Dan: N-au depus cerere de înscriere în USR.

Jurnalist: V-au mai contactat? că spuneați la un moment dat că există din partea lor intenții de a vă contacta.

Nicușor Dan: Nu, nu au existat discuții, au existat doar discuții la nivelul activității din consiliul general, din consiliul local, pe proiecte, dar la discuții de ordin politic cu PNL nu există.

Jurnalist: Cu PSD?

Nicușor Dan: Cu atât mai puțin. Nu, deci nu au fost discuții de ordin politic decât cu Uniunea pentru Codlea, pentru Iași...

Jurnalist: Apropo, mai pregătiți și alte fuziuni în teritoriu cu partide locale?

Nicușor Dan: Foarte probabil nu, după cum știți a fost un memorandum pe care l-am semnat cu Partidul local ”pentru Iași”, prin care ei nu vor candida la alegerile parlamentare și dimpotrivă, ei, persoanele care doresc ei ca să-i reprezinte, vor candida pe listele noastre. Deci noi USR nu mergem cu candidați la județul Iași, candidații ăștia vin de la ”pentru Iași”, dar ei vor candida pe listele noastre pentru ca să nu creștem...

Jurnalist: Dar ei rămân de sinestătători?

Nicușor Dan: Ei rămân de sinestătători...

Jurnalist: Întrebam dacă vă uniți prin absorbție în contextul organizării filialelor de acolo, adică ar fi mai ușor deja să preluați niște partide existente în zonele respective.

Nicușor Dan: Da, au rămas destul de puține partide, adică sânt partide noi dar foarte multe dintre ele sânt partide create din plecare unor oameni din partide vechi. Deci singurul partid care mai rămâne în discuție este Partidul de la Târgul Mureș, dar am avut numeroase discuții și ei au.. am fi fost cu toții de acord și ”pentru Iași” și noi, și Târgu Mureș și Codlea să facem o alianță pentru că în felul ăsta ei și-ar fi păstrat identitatea locală, pragul electoral ne-a dus la o decizie rațională, ”pentru CODLEA” a fuzionat, ”pentru Iași” am făcut memorandumul, din păcate cei de la Târgu Mureș nu au vrut să intre în formul asta și atunci probabil că vom concura unii împotriva celorlalți la Târgu Mureș.

Jurnalist: Despre diaspora? pentru că n-ați spus cum vede USR-ul.

Clotilde Armand: Nu s-a schimbat nimic de data trecută, tot ne extindem, a spus agenda Nicușor Dan, în septembrie vom deschide un prim val de 20 de județe și restul până la sfârșitul lunii septembrie, în diasporă sunt din ce în ce mai mulți oameni care ne contactează, care ne ajută mai ales pe partea de platforma-program și... vă referiți la discuția care are loc pentru a îmbunătăți condițiile de participare la vot a oamenilor din diasporă? da, evident că acolo vom veni cu propuneri, am protestat foarte mult împotriva faptului că condițiile s-au deteriorat față de data trecută, față de ultimile alegeri, noi vrem, dorința noastră este ca toți români din diasporă să poată să voteze în niște condiții decente, fără să stea 20 de ore la coadă și nici măcar așa să poată să voteze. Vrem ca orice român din străinătate, într-un oraș und eeste o comunitate, să poată să aibă acces la un birou de vot. Și asta într-adevăt este o întâlnire săptămâna aceasta unde vom participa și unde vom insista foarte mult.

Jurnalist: În aceste condiții, cum vi se par declarațiile domnului Ponta? referitor la cei din diasporă, care, spune el...

Clotilde Armand: Eu știu ce a spus doamna Firea când ei erau cozi, nu? dar domnul Ponta ce a spus?

Jurnalist: Că românii s-au așezat de 2-3-4 ori la rând ca să formeze cozi și să apară la televizor că Guvernul este vinovat...

Clotilde Armand: Ce să vă spun, noi cerem transparență, noi cerem dezbatere publică, noi cerem adevărul, noi asta, nu am ce să spun.

Jurnalist: Referitor la o ordonanță care a fost lansată de MAE prevede înființarea unor secții de votare în localitățile sau grupurile de localități în care s-au înscris cel puțin 100 de români. vi se pare un prag în regulă, vreți mai jos, mai sus? pentru că știți că problema pe care deja unii o pun vizează membrii acelor secții de votare, cum va face efectiv MAE și autoritatea electorală să supravegheze procesul de vot de acolo.

Clotilde Armand: Da, e adevărat, știți că s-au înscris aproape unul din o mie și atunci nuștiu, de fapt nu am listele în fața mea, avem o echipă care se ocupă numai de asta, este o echipă de 15 persoane. Problema este să vedem dacă cei care s-au înscris sunt chiar reprezentativi pentru că problema înscrierii este o problemă birocratică, cu niște hârtii care nu sunt neapărat ușor de obținut și se poate că o anumită comunitate chiar nu a reușit să se înscrie chiar dacă sunt foarte numeroși într-un oraș și atunci suntem în procesul de a verifica acest lucru și nu pot să vă spun rezultatele acum. Nicușor, tu ai mai multă informație pe partea asta?

Nicușor Dan: Da, de fapt în opinia mea, au fost de la început au fost două probleme: una că am avut avem de 26 de ani un departament al românilor de pretutindeni care a fost sau în subordinea Primului-ministru, sau la Ministerul Afacerilor Externe și noi nu avem încă o hartă a românilor din străinătate. Ăsta este prima chestiune și a doua chestiune este că legea nu a prevăzut, dimpotrivă a limitat posibilitatea de a amplasa secții de votare în acele locuri în care există comunități mari de români, pentru că votul prin corespondență ar trebui să fie numai un instrument la care să acceseze oamenii și să nu facă distanțe mari până la vot, dar votul așa cum îl fac cetățenii turci din Europa, sau națiunile care au diasporă semnificativă în Europa se face în mod tradițional, în secții de votare organizate acolo unde sânt comunități. Acum este o problemă ceea ce face guvernul, vrea să remedieze această limitare de a amplasa secții de votare, nuștiu în ce măsură este constituțional printr-o ordonanță de urgență, asta este prima problemă, probabil că ieal ar fi ca Parlamentul în rgeim de urgență să reglementeze problema asta numai că după cum știm nu există voință.

Jurnalist: [indescifrabil].

Nicușor Dan: Cu șase luni înainte de alegeri dacă reduci drepturi, nu dacă aduci drepturi în plus, în sensul ăsta s-a pronunțat și Curtea Constituțională și Cartea de la Veneția...

Jurnalist: Timp de o lună înainte de alegeri oricum nu se poate modifica nici...

Nicușor Dan: Dacă extinzi drepturi, în opinia mea, se poate.

Clotilde Armand: Sigur că se poate, că noi să insistăm, trebuie să găsească o soluție. nu că nu se poate. Nu sunt de acord cu această abordare. De fapt rezultatul final va conta, adică câți oameni care vor să se ducă să voteze vor putea și asta va trebui să fi judecat cei care au organizat alegerile.

Nicușor Dan: Mulțumim.

Citate Video