Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Igor Dodon, Președintele Partidului Socialiștilor din Moldova: V-ați odihnit puțin? Speranța, v-ați odihnit? Bine.

În primul rând, vreau să vă spun că, la fel ca și o bună parte din cetățenii Republicii Moldova, noi apreciem rezultatele primului tur. Rezultate foarte bine și aplorabile pentru Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și pentru candidatul nostru. Haideți să o spunem sincer, majoritatea sondajelor, arătau o situație mult mai proastă, mult mai slabă. Le-am dat peste cap toate pronosticurile la marea majoritate a așa numiților experți, dar chiar și unii și sunt experți, analiști politici. Așa că băieți, v-am surprins? O să vă surprindem mai departe. Abia se începe totul.

Ce a arătat primul tur? Primul tur a arătat foarte clar că populația Republicii Moldova dorește o guvernare de stânga. Ceea ce a fost șapte ani în urmă, partidele de dreapta, pleacă în istorie. Primul tur a demonstrat foarte clar că cetățenii Republicii Moldova sunt împotriva celor care în ultimii șapte ani au fost la guvernare în Republica Moldova. Și primul tur a demonstrat că următoarea guvernare în Republica Moldova și sunt sigur că și următorul președinte va fi un președinte de stânga, socialist. Guvernarea cu toate metodele sale, cu tot instrumentariul nu a putut să obțină un scor mai bun pentru candidata sa, candidata sa, Maia Sandu, decât treizeci și opt la sută. Chiart utilizând toate resursele administrative. Uitați-vă votarea prin satele democraților ce s-a făcut. Utilizând media lui Plahotniuc. Nu au putut să ne depășească, noi fiind în opoziție. Diferența de zece la sută, sau circa zece la sută. Și noi cu toții înțelegem că dacă de stânga avea să fie un singur candidat, victoria era din primul tur.

Eu sunt ferm convins că Maia Sandu va pierde în turul doi și ei cred că înțeleg acest lucru. Se pregătesc, pregătiți-vă. Cu atât mai mult dacă vom avea susținerea unor parteneri de stânga, victoria va fi de șaizeci la patruzeci. Dacă nu va fi susținere, va fi de cinzeci și doi, cinzeci și trei la patruzeci și șase, patruzeci și șapte, patruzeci și opt. Acesta va fi rezultatul turului doi. Așa că, stimată oponentă politic, doamna Maia Sandu, pregătiți-vă. Noi ne cunoaștem. Eu stimez oponenții mei politici și o să am o stimă deosebită față de orice oponent politic. Mai ales față de doamne, domnișoare. De aceea, vă promit că și abordarea o să fie una sinceră, cinstită, onestă. Dar pregătiți-vă să pierdeți aceste alegeri. Încă mnu ați crescut pentru ca să câștigați lupta în aceste prezidențiale.
Vreau să vin cu un mesaj foarte clar către electoratul de stânga. Stimați colegi, prieteni, concetățeni, noi suntem mult mai mulță în Republica Moldova. Haideți să ne consolidăm forțele.
(Indescifrabil).

Eu sunt ferm convins că în turul doi vom fi cu mult mai mulți. Sunt mai multe raioane, inclusiv la nord, la sud, unde prezența la vot a fost mai joasă. Noi deja am lansat toate, toate întrebările și procese organizatorice. Mâine o să aibă loc ședința Consiliului Republican. Vor fi invitați la Chișinău tot activul partidului, toată conducerea din toate raioanele. Noi ne pregătim foarte serios. La capitolul infrastructură partiinică, politică, noi suntem mult, mult mai pregătiți. Și aș vrea foarte clar să înțeleagă cetățenii că acum veți alege între opoziție și cea care a fost cu Plahotniuc la guvernare șapte ani. Ei au fost împreună, toți aceștia. Păi, ce alegem? Opoziția sau guvernarea? Vreți să alegeți guvernarea? Aveți candidatul care va pierde. Vreți să alegeți opoziția? Este candidatul care vă reprezintă.
Vă mulțumesc. Și acum cum am promis, sunt gata să răspund la întrebări, dacă le aveți.

Jurnalist: Indescifrabil.

Igor Dodon: Ați văzut unde, și la aceste alegeri, unde au fost deschise secțiile de votare. În pofida situației că în Federația Rusă sunt, oficial, conform datelor Ministerului de Externe, peste patru sute de mii de alegători, în Rusia s-au deschis doar opt secții de votare. Iar în occident, în Uniunea Europeană, în alte țări, nouăzeci și două de secții de votare. Guvernarea se teme și pe această cale a încercat să o favorizeze pe oponentul sau oponenta noastră politică. De aceea, eu cred că chiar și votul diasporei, din occident, în special, nu-i va ajuta. Pentru că votul în interiorul țării va fi mult, mult mai mare.

Jurnalist: Indescifrabil

Igor Dodon: Iată trebuie să întrebăm diaspora. Și să vorbim, de care diasporă. De exemplu, la ..., în Federația Rusă votează invers. În occident votează altfel. Este decizia cetățeanului Republicii Moldova. Cum decide așa votează. Mai sunt întrebări?

Jurnalist: Indescifrabil.

Igor Dodon: Indescifrabil.

Jurnalist: Indescifrabil.

Igor Dodon: Eu cred că, în ceea ce ține de raportul financiar, noi nu am prezentat public. L-am prezentat cu respectarea legislației. Noi nu am încălcat legislația la acest capitol. Mult sau puțin, eu cred că decizia trebuie să aparțină sau să ne dea apreciere alegătorul. Mai sunt careva întrebări?
Opa, da tu în calitate de ce?

Jurnalist: Eu privitor la alegeri, daqcă să luăm când ați susținut-o pe Irina Vlah, în UTA Găgăuzia, ați avut masiv acolo. Acum, această Unitate Teritorială a fost pasivă la participarea la vot. Care e motivul? Puteți să ne spuneți?

Igor Dodon: În primul rând, noi am obținut în Găgăuzia, procentual și numeric cu mult mai mult decât la alegerile din 2014 și la alegerile din 2015. Noi la alegerile din 2015, inclusiv doamna Irina Vlah, a acumulat cincizeci, cinzeci și unu, cinzeci și doi. Noi acum am acumulat nouăzeci și una la sută, peste nouzăeci. Adică și cantitativ, și calitativ noi am acumulat cu mult mai mult. De aceea, probabil vă referiți prezența la vot?

Jurnalist: Da, prezența la vot.

Igor Dodon: Nu, eu cred că prezența la vot se explică, în primul rând, de numărul cetățenilor care sunt în țară, de poate... nu știu. Poate lucrările care sunt acum agricole, și așa mai departe.
Mai sunt întrebări?

Jurnalist: Domnule Dodon, este un comunicat de presă prin care Moldova Agroindbank a cumpărat hotelul Codru, iar în presă se știe că acest hotel a fost cumpărat de domnul Plahotniuc, pe vremea când ... la preț foarte mic, pe vremea când dumneavoastră erați Ministru al Economiei. În felul acesta, prejudiciind bugetul de stat.

Igor Dodon: La microfonul ăsta să spun sau la toate?

Jurnalist: La care doriți.

Igor Dodon: În primul rând, apeculațiile în ceea ce ține de implicarea în privatizări sau nu. Acestea sunt speculații. Am răspuns de mai multe ori la aceste întrebări. Referitor la procurările de active, achiziții, vânzări care au loc în sectorul privat, eu cred că nu trebuie să fac comentarii la acest capitol. Nu, de ce se întâmplă acest lucru? Poate cineava (indescifrabil)? Se pregătește să plece din țară împreună cu Maia Sandu? Maia o să piardă. Cine o să îl protejeze pe Plahotniuc? Andrei Năstase nu o să-l protejeze. O să fugă și el împreună cu Plahotniuc și cu Maia Sandu. Poate, pur și simplu, îșișterg urmele? Dar nu o să îi ajute? Mai sunt întrebări?

Jurnalist: Ciubașenco a înaintat două condiții în cazul în care vă susține în turul al doilea. Vreau să vă întreb dacă le veți îndeplini?

Igor Dodon: Eu cred că noi nu trebuie să punem condiții acum. Alegerile anticipate pentru noi sunt, eu am spus, de mai multe ori, noi suntem pentru alegeri anticipate. Noi am spus că alegerile prezidențiale sunt o etapă intermediară. Nu este scopul doar să învingem la alegerin prezidențiale. noi trebuie să eliberăm statul captiv Republica Moldova. Adică este necesar să avem și alegeri parlamentare anticipate. În ceea ce ține de alte întrebări care sunt puse, cei vinoveți, trebuie să facă pușcărie. Cei care nu sunt vinoveți, la sigur trebuie să fie grațiați, dacă sunt de ăștia și eu cred că, știți vorba ceea în limba rusă? (Indescifrabil).

Jurnalist: (Indescifrabil). Cum comentați implicarea mitropolitului și a clericilor în campania electorală și în politică. Au declarat deschis susținerea dumneavoastră.

Igor Dodon: Fiecare cetățean al Republicii Moldova are dreptul să-și expună opinia, inclusiv politică, fie prin vot, fie prin declarații. În ceea ce ține de poziția mea, dumneavoastră, la sigur cunoașteți. Eu sunt pentru păstrarea bisericii și credinței noastre ortodoxe.

Jurnalist: E adevărat că ați fost plătit cu trei milioane pentru a vota Președintele (Indescifrabil)

Igor Dodon: Haideți să lăsăm speculațiile. Eu înțeleg foarte bine că speculații au fost, sunt și vor fi. Lăsați speculațiile. Pregătiți-vă de dezbaterile electorale, care la sigur vor fi. Pregătiți-vă de turul doi la alegeri. Totul va fi bine. Mai sunt întrebări? Alții mai sunt întrebări?

Jurnalist: Despre finanțarea Partidului Dumneavoastră. Jurnaliștii de la RISE Moldova au scris că este finanțat inclusiv de companii off-shore din Bahamas și alde alți oameni?

Igor Dodon: Falsuri și acum suntem în proces de judecată cu cei de la RISE, în primul rând. În al doilea rând, dacă vreți un interviu mai detaliat, eu vă promit celor de la Jurnal TV, știm și foarte bine de unde se finanțează și Jurnal TV. Dacă doriț, vă ridicați sus și vă dau un interviu separat ca să nu reținem pe cei care nu au dormit toată noaptea. Mai sunt și alte întrebări? Vă mulțumesc și o zi bună.