Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Vasile Bolea, deputat PSRM: Dați să ne dăm mai așa, mai într-o parte. Stimați colegi, noi astăzi am venit la Curtea Constituțională, am depus o sesizare în ceea ce ține de ... și am cerut Curții să se expună asupra constituționalității unor prevederi din Legea 156. Cunosc toți că la sfârșitul anului, cred că luna decembrie, la finele sesiunii de toamnă a Parlamentului, de urgență a fost introdus un proiect de lege prin care s-a instituit așa-numita reformă a sistemului de pensii. Deoarece acest proiect a fost introdus în grabă și a fost votat în grabă de către majoritatea parlamentară, în această lege s-au iscat unele neclarități și neconcordanțe cu legislația în vigoare, cu Constituția Republicii Moldova, care atentează la drepturile sociale ale unor categorii de cetățeni, practic pătura... cea mai largă pătură sau categorie a cetățenilor.

Noi am considerat că aceste prevederi legate de indexarea pensiilor, legate de alte aspecte ce țin de majorarea pensiilor, ele contravin cu Constituția Republicii Moldova, în special articolul patruzeci și șapte, care consfințește dreptul la protecția socială din partea statului a persoanelor care, deci, sunt vulnerabile în acest sens, a pensionarilor, a altor persoane cu dizabilități, care beneficiază de diferite pensii și indemnizații. Și vrem ca Înalta Curte să se expună cât de posibil de urgență.

Ați văzut cu toții că și ieri în cadrul ședinței în plen a Parlamentului s-a dezbătut un proiect de hotărâre în ceea ce ține de tarifele la serviciile medicale. Parcă n-ar avea nimic comun cu poriectul pe care noi azi îl abordăm. Însă acel... acele mecanisme și acea grabă cu care guvernarea vine în ultimul moment și prezintă în Parlament unele proiecte de legi și ele se votează fără a intra în esență a acestor proiecte, aduce la ceea că în ele sunt strecurate unele greșeli din grabă, unele categorii ale cetățenilor nu cad sub incidența legii și respectiv le sunt îngrădite, încălcate drepturile lor, drepturile sociale pe care le au cetățenii noștri. De aceea, astăzi noi am venit și depus sesizarea în ceea ce ține de constituționalitatea unor prevederi din Legea 156 și modificări la Legea 156, care au avut loc în luna decembrie și sperăm că Înalta Curte va da curs acestei sesizări și se va expune pe unele subiecte pe care noi le-am ridicat în această sesizare.

Vreau să spun că foarte mulți cetățeni, acei pensionari, care în ziua de azi mai lucrează din cauza faptului că pensiile lor sunt foarte mici, pot să beneficieze de majorări sau să le fie recalculată acea pensie pe care o au, dar începând cu întâi ianuarie 2017. Efectiv, dacă în lege este prevăzut mecanismul că odată la doi ani pensionarii care lucrează vor beneficia de acea recalculare a pensiei, respectiv acel text din lege presupune că majorarea de pensii sau pensionarii noștri, recalculare de pensii vor avea după expirarea termenului de doi ani începând cu 2017. Popular vorbind, deci peste doi ani, adică în 2019, abia pensionarii noștri vor avea dreptul la recalcularea pensiei, or la ziua de astăzi noi avem foarte mulți pensionari, care lucrează, care anterior au ieșit la pensie și lucrează în continuare. Legea este... ea a intrat în vigoare la întâi ianuarie 2017 și în acest sens noi vrem să vedem aprecierea Curții și a Guvernului, de ce nu? Deoarece Curtea Constituțională de fiecare dată cere și poziția Guvernului și a altor autorități atunci când se dezbate vreo sesizare înaintată la Curtea Constituțională. Vrem să vedem aprecierea celor care se ocupă la noi în țară cu reforma pensiei, vrem să vedem care a fost acel raționament prin care s-au introdus aceste modificări neținându-se cont de realiile zilei de azi, neținându-se cont de faptul că foarte mulți pensionari de la noi din Republica Moldova, fiind la pensie, în continuare lucrează, în continuare achită acele impozite, inclusiv și în fondul social, în fondul medical, impozitul pe venit, nebeneficiind în urma acestora de nimic absolut.

Adică, noi considerăm că acea prevedere care prevede indexarea pensiilor trebuie să se răsfrângă începând cu întâi ianuarie 2017 asupra acestor categorii de populație, iar pensiile acestor persoane trebuie să fie indexate luându-se în considerare acea perioadă în care oamenii au lucrat după ce au ieșit la pensie. De aceea, așteptăm Curtea Constituțională să se expună asupra acestor factori.

Jurnalist: Adică anume anumite prevederi din lege, nu toată legea?

Vasile Bolea: Anumite preveri din lege.

Jurnalist: Am înțeles. Mulțumesc.

Vasile Bolea: Merci mult.