Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ion Ceban, Președintele Fracțiunii Partidului Socialiștilor din Moldova din cadrul Consiloiului Municipal Chișinău: Ce colegi? Aveți întrebări sau nu? Sau întâi...cum spunem noi, cerem discurs și după asta. Stimați colegi, sunt și colegii municipali în sală. Dar și cu presa suntem unii colegi, nu? Haideți să începem.

Bună ziua în primul rând și vă mulțumim că ați dat curs acestei invitații. O să încercăm să fim foarte succinți. Deci, pentru că este foarte multă lume care întreabă care este starea de lucru în ceea ce privește pregătirea Referendum-ului o să vă dau și cifre, date concrete, ce, când urmează să se întâmple.
Deci, la ziua de astăzi, avem aproximativ optzeci de mii de semnături colectate deja. Obiectivul este unul foarte simplu. O să suplinim toate listele care ne-au fost... pe care, de fapt, le-am solicitat de la CEC. Este aproximativ cifra de nouăzeci de mii de semnături. Doritori sunt, de asta procesul va continua atâta timp cât este prevăzut de legislație, nu mai târziu de zece iulie, curent.

Al doilea lucru important. De luni va începe avizarea acestor semnături în instituțiile care urmează să pună această listă pentru ca, ulterior, să meargă în instanța de judecată. Pentru a fi verificate și transmise Comisiei Electorale Centrale.

Cel de-al treilea lucru important este că vom depune toate eforturile ca acest referendum să aibă loc odată cu referendum-ul național. Din două considerente: primul, pentru ca lucrurile să se desfășoare mai repede, al doilea, pentru a economisi sursele financiare în acest sens. Asta ar însemna că ne planificăm ca acest referendum să aibă loc pe data de 24 septembrie, anul curent. Din informațiile pe care le avem pe intern, sondajele pe care le avem pe intern făcute, suntem absolut siguri ca în cazul în care avem acest referendum în viitorul foarte apropiat, el va fi unul de succes. Asta ar însemna că toate interpretările cu privire la faptul că ar putea, eventual, să nu treacă acest referendum, sunt pur si simplu inutile, cel putin, să zicem în acest sens. Aproape șaptezeci la sută din respondenții care participă în chestionare, pe care le avem disponibile, spun că ar vota pentru demisia domnului Chirtoacă. Iar aproape optzeci și șapte la sută sunt categoric nesatisfăcuți de ceea ce se întâmplă în municipiul Chișinău. Asta așa, în linii mari.

Deci, referendum-ul municipal odată cu cel național, în perioada de 24 septembrie, anul curent, noi suntem siguri de reușita lui. Mai este un lucru foarte important în acest sens. De ce mai devreme? Pentru că ar fi foarte bine ca alegerile și este un alt scop în acest sens, alegerile să aibă loc până la sfârșitul anului 2017. Chișinăul trebuie să aleagă un primar conform așteptărilor lor, deci, al locuitorilor, nu mai târziu de anul 2017. Și iarăși, sunt câteva lucruri importante aici de zis, nu trebuie să mai avem blocaje în ceea ce privește aprobarea bugetului municipal, care de obicei, în ultimii zece ani, se face cu cel puțin jumătate de an întârziere. Există perioada de iarnă, în care nu trebuie să cadă zăpada pe neașteptate, pe data de 15 ianuarie, pentru a interveni. Pregătirea față de sezonul rece, multe alte lucruri care sunt cu adevărat importante.
Încă o teză, deci, ca să fie foarte clar, chiar în lipsa primarului, municipalitatea muncește, percepția acelei crize, după părerea noastră și am spus-o de câteva ori, artificiale în ceea ce privește deșeurile, lucrurile, practic merg așa cum au mers și până acum, ceea ce denotă faptul că ori este Dorin la primărie, ori nu este, cum nu a fost anul trecut unsprezece luni aproximativ, situația substanțial nu se schimbă. Dar ca să se schimbe situația substanțial trebuie să fie o nouă administrație pentru municipul Chișinău. Asta ar însemna Primar nou, Vice-primar competenți. Asta ar însemna șefi de subdiviziuni, de întreprinderi municipale, aleși conform unor criterii profesionale, nu membri de partid, nu neapărat persoane cu care ai fost într-o clasă și în apartamentul cărora trăiești, nu amanți de persoane apropiate și tot așa mai departe. Asta este mesajul pe care încercăm să îl promovăm.

Ceea ce este important și pornind de la acest mesaj este că am solicitat Biroului permanent și domnului Nistor Grozavu dispunerea convocării ședinței Consiliului Municipal pentru ziua de marți, 20 iunie, începând cu ora 10.00 și am propus câteva subiecte, care, după părerea noastră sunt foarte importante. Evident că e nevoie de un secretar interimar, care trebuie ales. Noi am zis că nu condiționăm aici, doar că ar fi foarte bine ca să nu avem o persoană care a participat cumva în blocajele anterioare ale Consiliului Municipal din Chișinău, de exemplu, cum a fost doamna Moțpan, care nu semna cu lunile ceea ce trebuia să semneze, deciziile Consiliului Municipal Chișinău.
Doi, deci am zis că ar fi foarte bine să avem o evaluare, nu doar un audit intern al tuturor proceselor care se întâmplă în municipalitate, dar și o evaluare a celor care sunt responsabili de anumite subdiviziuni. Ar fi bine pe toate. Și aici ar fi foarte bine venită crearea unei comisii de concurs pentru ocuparea funcțiilor publice, subdiviziunilor, în special, ale Consiliului Municipal Chișinău. Noi am înregistrat solicitarea de convocare a acestei ședințe. Am transmis-o și la toți restul reprezentanți ai fracțiunilor, ca să nu existe interpretări. C-am văzut că cineva tot ne spunea că nu vin, că nu au fost informați. Încă așa ceva nu am auzit. Pe site-ul Primăriei este, prin e-mail este, prin sms se transmite, la telefon se informează. Dar nu au auzit. Nu știu cum să-i mai informăm. Le spunem o dată în plus, oameni buni, veniți la lucru.

Deci, trei. Pentru că toate lucrurile se întâmplă haotic în municipiul Chișinău, să nu se mai întâmple în acest sens, ca să nu mai existe pufușor pe botișor sau mânuța murdărică, care tot se pune pe terenurile municipale sau are apetituri pentru terenurile municipale, propunem un proiect de trecere a terenurilor în proprietate publică în municipiul Chișinău, din domeniul privat, în domeniul public al Chișinăului.

Următorul regulament, este cu privire la gestionarea și protejarea spațiilor verzi din municipiul Chișinău. Asta ar însemna că nu te mai poți băga acolo în zonele verzi, pe terenurile de joacă, pe multe alte lucruri și nu ar fi normal să se întâmple așa cum s-a întâmplat până acum.

Cu privire la organizarea și desfășurarea licitațiilor funciare în municipiul Chișinău. Șiți că o licitație funciară în acest sens nu a mai fost organizată din 2013, iar până atunci nu a mai fost organizată practic din 2007, de când este primar Dorin Chirtoacă, iar Chișinăul a fost deposedat de sute de hectare de pământ, iar pagubele care sunt cifrate, și nu vă spune Ion Ceban sau colegii, sau nu știu cine. Sunt companii care zic că sunt miliarde de lei, astea sunt drumuri, grădinițe în reparație, spitale, școli, orice, amenajarea teritoriilor.

Cu privire la moratoriul construcțiilor. Și acum avem un clasificator foarte amplu în acest sens. Și ați văzut, iarăși sunt scandaluri, E sezonul de construcție, iarăși apar construcii pe terenuri de joacă, în zona adiacentă școlilor, grădinițelor de copii, zonelor verzi. Deci, toate lucrurile astea trebuiesc stopate și aici trebuie de introdus odată și odată o regulă: cine, când, cum și în ce condiții construiește și unde nu se poate de construit până este definitivată toată strategia, dar și planul general urbanistic al municipiului Chișinău, care, la momentul de față, cu regret este lipsă. La fel și planurile zonale.

Avem un program pe care ne-am dori ca să-l propunem. Cifra activității este simplă, de șase milioane lei, de construcție a terenurilor de joacă pentru copii. Este vorba de aproximativ patru sute în toate sectoarele. Am propus acest program și anterior. Ați văzut că foarte multe cazuri, cu regret, terenurile de joacă, chiar și în parcurile publice, prezintă un pericol pentru copii. Deci sunt niște fiare nereparate din perioada sovietică încă, cu regret. Toate lucrurile astea trebuiesc scoase, iar, prioritar, înlocuite în spațiile publice, zonele de parcuri, deci, curs de blocuri mari și tot așa mai departe. Or acest lucru nu se mai face de la un timp încoace.
Avem un program de susținere a tinerelor mame. Dar urmează să discutăm, să facem dezbatere în acest sens, în propriu-zis, Consiliul Municipal Chișinău, de asta îi invităm pe toți. Transportul pe timp de noapte, ca să fie prelungit, itinerarele ca să fie prelungite. E perioada de vară și ar fi foarte bine, foarte multă lume se află în concedii, se mai reține după orele stabilite în mod general.

Cu privire la delegarea competențelor de semnare a documentelor Primăriei. Pentru că la momentul de față Dorin aflându-se în așa-numitul arest la domiciliu, semnează tot ce vrea, cum vrea, când vrea. Dacă nu vrea, nu semnează. E vorba și de alocațiile financiare, e vorba și de multe alte lucruri, pe care, cu regret, nu le poate controla, la momentul de față, Primăria. Am spus, anul trecut a semnat zeci de decizii, sute de milioane de lei de realocare a surselor financiare ne-conform votului pe care l-a avut Consiliul Municipal la buget. De exemplu, banii sunt destinați copiilor, hop, i-a dat lui Gamrețchi, deci, pentru acoperirea unor găuri în asfalt. Care găuri? Care asfalt? Unde se află? Nici ei nu știu. Noi presupunem că acești bani, pur și simplu, s-au dus ca în nisip, acolo unde, de fapt, este buzunarul cuiva, dar nu proprietatea municipiului.
Și evident că o să vedem care este starea de lucruri cu privire la depozitarea deșeurilor menajere și celor solide din municipiul Chișinău. Am zis, sunt posibilități multe în acest sens, inclusiv atragerea investitorilor străini. Situația trebuie deblocată și să mergem înainte pentru că timpul nu așteaptă. Asta ar fi cel puțin doisprezece propuneri. Proiectele de decizie sunt pregătite, regulamentele sunt elaborate. O bună parte din ele sunt consultate cu societatea civilă, așa cum este prevăzut de către legislație. Noi suntem gata, repet, să susținem orice proiect bun pentru municipiu, care astăzi poate parveni din partea altor fracțiuni și cred eu că ar fi timpul ca și celelalte fracțiuni să se prezinte cu aceste proiecte. Noi suntem gata să votăm. Nu există vreo decizie care era importantă pentru Chișinău sau care era relevantă, interesantă, să zicem așa, pe care nu a susținut-o fracțiunea PSRM.

Da, noi nu am susținut proiecte care au venit cumva să delapideze proprietatea municipală, nu am susținut proiecte cu împărțitul pământurilor. Apropo, ca să fie foarte clar, pentru că unii invocă și factorul politic. Noi n-am făcut nicio declarație cu caracter politic, geo-politic în acești doi ani de zile, care iată acum o să se împlinească de la componența noului Consiliul al Municipiului Chișinău. Și dacă veți găsi pe undeva, putem comenta aceste lucruri.

Deci, noi am încercat să abordăm starea de lucruri în municipiul Chișinău, la modul profesionist și să propunem soluții. Suntem gata ca asceste soluții să le discutăm cu toți reprezentanții din toate fracțiunile. Și veniți cu proiectele voastre. Noi le vom susține, cel puțin optsprezece voturi pe care le avem la momentul de față, cred că ar putea fi de folos pentru toată lumea. Acestea sunt în linii mari ceea ce am vrut să vă comunicăm. Dacă aveți întrebări, eu o să încerc, împreună cu colegii, să vă răspundem la aceste întrebări. Sunt?

Jurnalist: Domnule Ceban, de unde Partidul Socialiștilor va face rost de cele două semnături pentru a înainta moțiunea de cenzură pentru Guvern?

Ion Ceban: Eu cred că nu are relevanță în această conferință de presă. Este persoana împuternicită, din câte știu eu. Este vorba despre domnul Vladimir Țurcan, care urmează să discute cu fracțiunea Partidului Comuniștilor și cu fracțiunea Partidului Liberal Democrat. Cu restul nu ai ce discuta. O să vedem.

Jurnalist: Dar s-au început discuțiile?

Ion Ceban: Urma să fie astăzi inițiate. Altceva?

Jurnalist: Indescifrabil.

Ion Ceban: Noi am discutat cu locuitorii din Țânțăreni. Eu v-aș spune un lucru în acest sens. Eu foarte mult mi-aș dori ca acolo să existe o abordare pragmatică și nu una politică pentru că, repet, că acea criză care a fost făcută, da, există problemele care există în raport cu Bubuieciul, dar problema a fost acum acutizată, într-un fel, pentru ca să fie soluționată în alt fel. Cu Țânțăreniul nu este doar fracțiunea care trebuie să discute. În mod normal, ar trebui să fie abordată starea de lucru la Guvern, pentru că ține de partea care este în afara municipiului Chișinău. Dar am zis, cea mai bună soluție pentru oamenii de acolo ar fi ca să li se dea garanții suplimentare, să li se dea, eventual, locuințe și este singurul poligon, care, la momentul de față, poate fi utilizat în acest scop. Iată, domnul Camarov, care este aici, cunoaște foarte în detalii acest subiect și vă poate oferi foarte multe informații în detalii cu privire la ceea ce s-ar putea face în acest sens.
Ce este important? După părerea mea, inițiativa lui Dorin Chirtoacă și a Consiliului Municipal cu privire la Bubuieci, nu poate fi calificată altfel decât o crimă. Pentru ca să iai un poligon care nu este pregătit, nu este amenajat, nu corespunde (indescifrabil), să duci acolo gunoi peste oameni, nu este normal, fără ca să ai o viziune clară. Din 2011 până în 2017, câți ani au trecut? Aproape tot atâția ani cât se repară bulevardul Ștefan cel Mare. Poate cu unul mai puțin. Alte întrebări?

Jurnalist: Indescifrabil.

Ion Ceban: Deci, ca să fie foarte clar, în ceea ce privește finanțarea de la Ștefan cel Mare, aici trebuie un audit foarte serios asupra cum au fost utilizați banii. Și nu doar la Ștefan. Ar trebui să fie și la Alecu Russo, și la Negruzzi. Repet, pentru că nu sunt banii din buzunarul lui Dorin Chirtoacă, ori cheltuielile, nu-mi numiți un proiect, unde nu au fost majorate semnificativ de cel puțin treizeci, patruzeci, cinzeci la sută decât au fost inițial costurile proiectului, iar calitatea lucrărilor, nu trebuie eu să vă spun, care este. Banii, repet, nu i-a pus Dorin Chirtoacă din buzunarul personal, așa cum se numește el, Primarul faptelor concrete sau nu știu ce. Dar i-a luat cu împrumut și cetățenii, locuitorii municipiului Chișinău trebuie să-i întoarcă. Pentru asta, deci, trebuie să vedem care este starea de lucru. Deci, cinci ani de zile se repară bulevardul, eu cred că dacă îi spuneți cuiva, nu vă dau exemple de la Moscova, acolo unde Tverțkaia a fost pusă într-o zi, sau nu vă dau din Iași exemple. Deci, lumea când aude despre modalitatea cum au fost făcute reparațiile, când aude despre termenii dublați, triplați, iar uneori și mai mult, în cel mai bun caz, râde. Dar noi nu trebuie să râdem, pentru că sunt banii noștri, nu sunt banii cuiva. Vorbesc de banii noștri și ai dumneavoastră, și ai celor care stau în spatele camerelor de luat vederi, și ai celor care locuiesc pe teritoriul municipiului Chișinău, în oraș sau în suburbii. Totul va fi bine cu proiectele europene, cu altă finanțare. Important este ca în momentul în care ai un caiet de sarcini, să ai un tender transparent, să poți prezenta municipalității, oamenilor, că acest proiect va avea finalitățile acestea, oamenii trebuie să înțeleagă ce va fi. Cum până la momentul de față dumneavoastră nu ați văzut, de exemplu, elementar, cum va arăta bulevardul Ștefan cel Mare? În fiecare zi, fiecare beneficiar, hai să spunem așa, al surselor financiare, dirijează șantierul cum îi place lui. Vine Dorin sau nu prea, eu vreau aici vreo parcare, celălalt vrea un semafor, eu vreau să tai un copac. Cam asta se întâmplă. Ele nu așa se fac. Termeni, bani? Aici trebuie strict să fie management.
Alte întrebări? Atât? Vă spun o zi bună. Vă mulțumim pentru că ați fost alături de noi și toate cele mai frumoase.