Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Vladimir Plahotniuc, Președintele Partidului Democrat din Moldova: Bună ziua, ce vă amuzați? Bună ziua încă odată. După cum cunoașteți deja, noi împreună cu colegii din Partidul Democrat abordăm la ședințele săptămânale ale Partidului Democrat cele mai importante teme din diverse domenii dar nemijlocit legate de viața cetățenilor. Astăzi, pe agenda ședinței săptămânale a partidului am avut câteva teme extrem de sensibile, sesizate în mod repetat de către cetățeni.

Dacă acum ne privește și Maia Sandu o anunț că am uzurpat și astăzi atenția colegilor de la partid, deci dumneaei o să aibă noi probe pentru joaca de-a denunțurile politice și ca coincidență, tema aflată pe agenda discuțiilor noastre astăzi a fost despre educație, despre gravele probleme pe care se plâng oamenii din cauza închiderii școlilor. Vă amintesc, că închiderea școlilor a fost un proces demarat de cei care au administrat domeniul educației în guvernarea precedentă. Foarte mulți oameni din teritoriu au scris solicitări în adresa partidului, mi-au scris și mie personal, dar s-au plâns și colegilor mei în legătură cu ceea ce se întâmplă după închiderea școlilor din localitățile lor. Împreună cu colegii de partid am solicitat de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării o analiză pentru a înțelege cât mai bine ce se întâmplă în acest domeniu și ce trebuie să facem noi mai departe. Orice reformă și orice optimizarea pe care o facem noi trebuie să aibă o față umană și să pornească de la necesitățile oamenilor și realitățile sociale. Altfel, sunt posibile foarte multe eșecuri. După o scurtă, dar foarte serioasă evaluarea a situației, suntem nevoiți să dăm dreptate oamenilor care ne-au atenționat și să recunoaștem că modul în care s-a desfășurat în ultimul timp reforma în educație a avut multe calcule greșite și ca rezultat, consecințe dramatice pentru zeci și zeci de comunități.

Astăzi constatăm cu regret erori serioase în implementarea programului de formare în educație, deoarece au avut de suferit prea multe persoane, mulți copii, părinții lor și desigur mulți profesori, o parte dintre care au rămas și fără lucru. Copiii și pedagogii din unele sate ale Moldovei ca urmare a acestor erori produse în actul reformei, trăiesc astăzi situații dramatice și trebuie să intervenim cât mai urgent ca partid responsabil de actul guvernării. Vom purcede imediat la un proces de evaluare și analiză amplă la acest subiect, vom demara discuții cu reprezentanții administrației publice locale, vom implica în acest proces conducerea Ministerului Educației, directorii de școli, corpul profesoral și alte persoane competente din acest domeniu. Obiectivul nostru este să identificăm soluții de alternativă, mult mai adecvate social, care să asigure confortul psihologic al elevilor și în comun cu eficiența procesului de studii.

Iată de ce noi, împreună cu colegii din Partidul Democrat vă anunțăm că decizia politică pe care am luat-o astăzi este de a face demersurile necesare pentru a stopa imediat, începând cu acest moment orice închidere de școală. Dacă vreți, am propus să instituim un fel de moratoriu pe subiectul închiderii de școli în țară. Nicio școală nu mai trebuie închisă până când nu evaluăm minuțios experiența precedentă a optimizărilor în fiecare caz aparte și identificăm soluții care nu ar afecta interesele cetățenilor și a comunităților. Nu suntem în situația să afimrăm că reforma nu era necesară, dar avem mari semne de întrebare legate de strategie cât și de modul de implementare a acesti reforme.

Un alt aspect care ne preocupă în acest domeniu al educației se referă la activitatea de zi cu zi a profesorilor. Am primit plângeri din teritoriu că mulți profesori acuză volumul intens de rapoarte și evaluări pe care au fost impuși să le facă, conform cerințelor aceleiași reforme, demarată de precedenții responsabili. Toată această birocratizare excesivă îngreunează mult activitatea profesorilor și în special în detrimentul calității pregătirii lor pentru predarea lecțiilor.

Și părinții mei au fost profesori, și-mi amintesc încă de pe vremea când eram elev că părinții mei acasă în majoritatea timpului liber se pregăteau pentru lecțiile care urmau să le aibă ziua următoare, neavând din această cauză aproape deloc timp pentru noi copiii. Dacă pe lângă tote acestea, urmare a acestei reforme profesorii au mai fost impuși să facă un volum imens de rapoarte și evaluări, constatăm din păcate că lucrurile în acest domeniu s-au schimbat într-o direcție nu prea bună. Noi susținem ideea că trebuie să avem profesori atestați și evaluați corect și optăm pentru sporirea calității cadrelor didactice în instituțiile d eînvățământ din Republica Moldova, dar nu vom putea obține o creștere a calității profesorilor printr-o birocratizarea apăsătoare și consumatoare de timp prețios al profesorilor.

În acest context, vom propune să simplificăm procedurile pentru profesori, să le păstrăm doar pe cele strict necesare, pentru ca timpul lor să fie folosit în pregătirea profesională și în comunicarea cu elevii și nu în rapoarte și evaluări care au fost impuși să le facă. Încă un aspect care ne preocupă în același domeniu al educației se referă la taxele suplimentare care au început să fie percepute de la profesori. Profesorii, urmare a reformei sunt astăzi sufocați nu doar de rapoarte, dar au început să fie impuși să plătească taxe pentru cursuri de formare continuă și să suporte costuri logistice. Partidul Democrat este astăzi în proces de evaluare a posibilităților Guvernului de a majora în continuare salariile funcționarilor care activează în domeniul public și desigur salariului cadrului didactic, salariu care la moment, recunoaștem, este mult sub necesitățile și meritul profesorilor. Astfel constatăm că pe de o parte Guvernul este în căutarea surselor pentru majorarea salariilor pentru profesori, pe de altă parte, o instituție de stat percepe taxe nejustificate din salariul insuficient al profesorilor. De aceea, împreună cu colegii am solicitat astăzi reprezentanților Partidului Democrat din Guvern să găsească de urgență soluții pentru a elimina aceste taxe.

O altă problemă pe care azi am discutat-o și pe care în primul rând părinții și profesorii au sesizat-o în domeniul educației, este legată de curicula sau de programul de învățământ. Avem o evidentă supraîncărcare a programului școlar, o presiune total contraproductivă asupra elevilor și asupra profesorilor. Doamna ministru Monica Babuc ne-a prezentat în ședință o primă evaluare, dar și foarte bune propuneri în legătură cu acest subiect și Partidul Democrat este gata să susțină soluțiile și modificările legislative care se propun.
Ne dorim și susținem plenar elaborarea unui program de instruire mai adaptat psihologiei elevilor care să sporească eficiența procesului educativ. Risc să o supăr pe Maia Sandu încă o dată, însă, ca un rezumat al propunerilor în domeniu, urmare a abuzurilor și desigur a greșelilor care s-au făcut în elaborarea și implementare reformei în domeniul educației de către responsabili, am cerut reprezentanților Partidului Democrat din Guvern în mod de urgență în primul rând să stopeze imediat, începând cu acest moment orice închidere de școală până nu vom identifica soluții de alternativă. În al doilea rând să simplifice în cel mai scurt timp procedurile pentru profesori, păstrându-le doar ep cele strict necesare, în așa fel încât să le rămână timp suficient pentru a se pregăti de ore, nu să scrie rapoarte. 

În al treilea rând, am solicitat să identifice de urgență soluții pentru a elimina taxele nedrepte pentru profesori percepute pentru cursuri de formare continuă și pentru activități profesionale. În al patrulea rând să elaboreze urgent un prgram de instruire mai adaptat psihologiei elevilor, care să sporească eficiența procesului educativ, dar nu să-i năucească complet pe elevi, distrugându-le orice dorință de a învăța ceva.

Încă un subiect relevant discutat astăzi a fost din domeniul asigurării ordinii publice.
Mai exact, am discutat despre abuzul semnalat tot mai des de către cetățeni, chiar și de mass-media, în legătură cu activitatea în trafic a unor reprezentanți ai poliției rutiere. Am cerut în urmă cu ceva timp colegilor din Guvern să vină cu o analiză și am aflat că în cadrul procesului de reformă care s-a petrecut ceva ani în urmă, sute de polițiști a căror atribuție reală era să patruleze și să asigure ordinea publică, s-au reclaificat după bunul lor plac în agenți de poliție rutieră. S-a constatat că de fapt în loc de 300 de agenți de poliție rutieră, astăzi avem deja peste o mie. Și nu fac ei toți altceva decât să oprească mașini, în special desigur fără motiv, așa-zise controale de rutină care devin în realitate o hărțuire a oamenilor și desigur generatoare de corupție. Împreună cu colegii, am solicitat de la responsabilii din Guvern să ia măsuri pentru a pune capăt acestor abuzuri. Oamenii trebuie lăsați să circule în pace, atât timp cât nu au comis careva încălcări. Și totodată poliția trebuie să se concentreze pe intervenția foarte fermă în cazuri concrete de ilegalitate în trafic, trebuie să fie rapid identificați și sancționați cei care au consumat alcool sau se comportă violent la volan. Însă de fiecare dată urmează să fie respectate normele legii. La această etapă vă comunic doar că polițiștii nu vor mai avea voie să oprească șoferii în trafic decât atunci când ultimii încalcă legea sau când au loc acțiuni speciale pe linia combaterii consumului de alcool la volan și alte tipuri de acțiuni tematice pentru creșterea siguranței în trafic.

Acestea sunt unele din temele discutate astăzi față de care Partidul Democrat a decis să ia atitudine. Noi vom reacționa de fiecarea dată de acum încolo la solicitările și problemele semnalate, le vom discuta săptămânal cu colegii din Parlament și din Guvern și vom încerca de fiecare dată să venim cu soluții concrete. Sunt foarte multe lucruri care se pot face pentru oameni, chiar pornind pur și simplu de la atitudinea față de ei.
Vă mulțumesc pentru atenție și o zi bună în continuare.