Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Vitalie Gămurari, purtător de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Bună ziua, stimați reprezentanți ai mass-media. Astăzi, ca de obicei, în fiecare marți, a avut loc reuniunea săptămânală a Partidului Democrat și despre subiectele care au fost discutate vreau să vă relatez.

În primul rând, primul subiect care fost discutat, ține de activitatea cotidiană a deputaților, a miniștrilor Partidului Democrat, este vorba de vizitele în teritoriu, este vorba de... de acumularea informațiilor și de răspunsurile care sunt date sau răspunsurile care pot fi date de reprezentanții Partidului Democrat pentru soluționarea acelor probleme cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova zi de zi. În acest context, vreau să vă comunic că a fost reamintit... Președintele Partidului Democrat azi și-a reamintit că în luna decembrie, este vorba de nouăsprezece decembrie, ziua în care va... este preconizată finalizarea evaluării activității reprezentanților Partidului Democrat. Este vorba de miniștrii, este vorba de acele persoane care sunt delegate pentru activitatea instituțiilor de stat. Dar, am spus nouăsprezece decembrie, dar asta nu este în mod obligatoriu ziua finală. Poate fi și anterior. Președintele partidului a comunicat că împreună cu Prim-ministrul, domnul Prim-ministru al Republicii Moldova vor declanșa această procedură. Criteriile sunt foarte simple. Crteriile care au fost formulate încă de la bun început, este vorba de evaluarea agendei fiecărui reprezentant, funcționar din partea Partidului Democrat, dacă ea corespunde într-adevăr cu așteptările cetățeanului... cetățeanului Republicii Moldova, dacă într-adevăr răspunsurile care au fost date și activitatea sa este coordonată și vine în interesul cetățeanului Republicii Moldova. Este o activitate în sine transparentă și se va observa, așa cum a fost pronunțat de la bun început că este doar în interesul cetățeanului Republicii Moldova și în beneficiul acestuia.

Un alt ... un alt subiect care a fost abordat astăzi ține de activitatea cotidiană și spunem și a Republicii Moldova, este vorba de pregătirea pentru sezonul rece. S-a atras atenția structurilor instituțiilor statului ca să facă față la eventualele aspecte care pot veni odată cu răcirea sezonului, ca să nu ne trezim cu anumite probleme, așa cum au avut loc anii precedenți. De aceea, este vorba doar de comunicare, este vorba de o solicitare și o atenționare a faptului că organele statului, instituțiile statului trebuie să fie pregătite pentru ... pentru acest sezon rece.

Un al treilea subiect care a fost discutat este problema, iarăși, care ține de activitatea cotidiană, o problemă care ține în special de municipiul Chișinău, este vorba de mai multe solicitări cu care se confruntă șoferii care, cu regret, parchează neregulamentar și în contextul în care Ministerul, reprezentanții Ministerului de Interne sunt nevoiți să ridice plăcuțele de înmatriculare a automobilelor. Sunt nemulțumirile care vin din partea șoferilor, sunt nemulțumiri care vin din partea locuitorilor municipiului, dacă mă refer în cazul datfiindcă aici este cea mai gravă situație. Deoarece, pe de o parte, îi înțeleg foarte bine că organele de interne trebuie să-și facă lucrul, pe de altă parte, ei văd foarte clar problemele cu care se confruntă municipiul Chișinău. În contextul dat, deci, iarăși, nemulțumirea care vine din partea șoferilor, fiindcă sunt nevoiți uneori să aștepte ore întregi până vine reprezentantul Ministerului de Interne pentru a-și explica... Deci, pe lângă faptul că își achită amenda, dar este și pierdere de timp. Pe de altă parte, noi dorim ca acest contact să fie cât mai formalizat, pentru a exclude posibilitatea de corupere a reprezentantului Minsiterului de Interne. Vreau să vă spun că în urma dezbaterilor s-a ajuns la concluzia că problema poate ține și de unele... o revizuire oarecare a legislației în vigoare. De aceea, este prima... este primul contact, prima discuție la această temă. S-a ajuns la concluzia că problema trebuie să mai fie discutată, deja în cadrul Guvernului, după care se va veni cu o soluție definitivă.

Încă o întrebare care ține de activitatea de ultimele săptămâni, cel puțin, fiindcă știu că a fost destul de discutată și în presă. Este vorba de acea inițiativă care ar veni din partea unui grup de deputați, ale unor partide parlamentare, fracțiuni parlamentare, care prevăd posibilitatea modificării articolului din Constituție cu introducerea sintagmei „limba română”. Noi ne-am mai expus și anterior la acest subiect. Vreau să spun, iată, iarăși discuțiile care au avut loc astăzi. Nu există o poziție unică. Unii sunt adepții limbii române, alții sunt adepții sintagmei „limba moldovenească”, alții încă nu s-au decis. Vreau să vă aduc la cunoștință doar că în discursul său care l-a avut, Președintele Paridului Democrat s-a expus foarte clar că pentru dumnealui este limba română, iar ceilalți își fac concluziile respective. Contează ca indiferent cum o... cum fiecare o numește, ca ea să fie vorbită corect, ca ea să fie scrisă corect și acest... Sunt mandatat ca să vă aduc la cunoștință că în eventuala situație când vor avea loc dezbaterile în Parlament și votarea, nu există o directivă din partea Partidului Democrat. Noi ne referim la faptul că fiecare dintre deputați, este o chestiune care ține de aspectul intern, este o chestiune care nu vrem să fie politizată și fiecare este liber să se expună la acest component. Deci, este un... așa cum am mai spus și anterior. Nu există o poziție fermă că se votează doar așa sau așa. Deci fiecare rămâne cu propria poziție.

Și în finalul briefingului, vreau să mă refer la situația care a apărut în rezultatul unei noi campanii de manipulare apărută ieri în presă, precum că domnul Plahotniuc, Președintele Partidului Democrat ar fi cercetat penal în România. De la bun început vreau să spun că este un fals grosolan. Domnul Plahontiuc nu este cercetat penal în România. Documentul prezentat, care a avut loc și ieri, și în discuțiile din ultimul timp de reprezentanții presei, reprezintă ordonanță mai veche, care, conform legislației din România, conform procedurii penale, este eliberat intentată atunci când... în rezultatul unor fapte. Deci, sunt două momente diferite și în cazul dat cei careau prezentat deci nu este pe numele domnului Plahotniuc, este pe faptă așa cum prevede legislația româniei că în orișice situație când cineva depune o plângere de acest gen, organele respective de resort sunt obligate să pornească urmărirea penală. Din reportajele și din informația care a fost prezentată ieri, se observă foarte clar că este manipulată această situație, deci nu se face referință la textul concret că este doar pe fapte și nu este împotriva unei persoane concrete și în acest context eu ca jurist aș fi vrut să solicit ca persoanele în cauză fie să consulte juriști în acest sens, fie dacă nu cunosc procedurile juridice într-adevăr să ia în considerare aceste aspecte.

În fapt este vorba de o plângere penală depusă de inculpatul Veaceslav Platon împotriva domnului Vlad Plhotniuc și vreau să vă spun că această procedură este una cum am ma spus anterior că este una care există în România și oricare din dumneavoastră dacă ați fi depus o asemenea solicitare ar fi fost intentată, ar fi fost pornită urmărirea pe faptele respective, după care se trece la persoană. Unele instituții de presă manipulează și prezintă aceste lucruri ca ceva ieșit din comun. Prezentând un document înregistrat din aprilie, uitând că aceasta este o procedură legală care aplică denunțătorilor. Și aici vreau să aduc la cunoștință că președintele Partidului Democrat a făcut deja o declarație în acest sens încă la începutul anului prin care a vorbit despre acea manipulare care are loc s-a făcut o solicitare către organele de resort din România prin care se legislația prevede foarte clar că în contextul în care denunțul făcut se demonstrează că nu are probe și este unul fals și existăși poziția definitivă expusă de organul respectiv, după aceasta legislația prevede că pot fi formulate împotriva denunțătorului plângere pentru denunțul calomnios.
Vreau să vă mai aduc la cunoștință că președintele Partidului Democrat fiind la curent despre posibila apariție a unor asemenea documente, a făcut anterior a făcut anumite demersuri față de organele de anchetă din România, inclusiv față de parchetul pe lângă Tribunalul din București prin care a solicitat să se dea un răspuns clar dacă este vizat într-o calitate sau alta într-un dosar penal pe teritoriul României. Răspunsul a fost unul negativ, răspunsul este foarte clar că nu este vizat în niciun dosar de pe teritoriul României în contextul în care deci dacă ar fi vizat i-ar fi fost comunicat, este legislația României care este parte componentă a Uniunii Europene și atunci sunt strict respectate aceste criterii așa cum sau cum noi am vorbit și anterior sunt prevăzute posibilitățile de adresare dar sunt și răspunsurile care trebuie să parvină din partea autorităților din contextul dat și moment care este destul de interesant aici, răspunsurile care au parvenit din partea autorităților din România sunt recente și ultima este din luna august 2017. Uitați-vă că precedenta a fost din luna iunie 2017, iar referințele care s-au manipulat sunt din luna aprilie. Deci ăstea care sunt ultimile sunt mult mai noi de aceea în contextul dat este clar că este este vorba de o manipulare în acest sens.

Așadar vedem din nou că avem de afacere cu manipulare, cu regret manipulare de marca Jurnal TV și vreau să spun că se observă o tendință foarte interesnată în acest context. Cei care fac denunțuri sau dau interviuri sunt persoane care sunt bănuite de sau urmărite de spălare de miliarde de dolari sau sunt infractori care sunt condamnați la termeni grei și în acest context apare întrebarea, fie că aceste persoane vor să se răzbune pentru faptul că au fost judecați în contextul celor ce au comis, fie că au anumite interese. Cel mai grav este că declarațiile lor sunt prezentate de unele instituții media ca fiind unele care sunt ultima șansă a adevărului, făcute de oameni de maximă credibilitate, dar nu venite din partea unor condamnați care se află în pușcărie.

Iarăși dacă ne referim la acea practică spre care tinde Republica Moldova sau dacă ne referim și la situația că România ca stat membru al Uniunii Europene trebuie să spună și despre inadmisibilitatea unei asemenea situații, deci n-o să găsim în alte state ale Uniunii Europene o asemenea manipulare.

Cu regret trebuie să constat că este cert că suntem în fața începutul prematur al nei camanii electorale din partea partidelor politice în care se folosesc pe post d eactori electorali infractori aflați în pușcărie, ceea ce indică destul de clar cu regret, care va fi procedura și care va fi forma campaniei electorale desfășurate de unele partide politice.
Noi ne adresăm încă odată cu rugămintea de a tolera asemenea declarații și față de instituțiile publice, față de mass-media, de reprezentanții mass-media, de a nu folosi aceste istorii sau povești inventate care vin din spațiul din penitenciare, din pușcării. Mai mult ca atât că ulterior, unele din , să spun din reprezentanțele mass-media care sub titulatura de presă liberă deseori prezintă o cantitate uriașă de informații false și dezinformări. Aceasta este solicitarea parvenită din partea Partidului Democrat, fiindcă noi înțelegem campania electorală de abia începe și ceea ce observăm este în principiu care nu va aduce la o situație benefică în societate.

Ăstea sunt subiectele care au fost discutate. M-am oprit mai mult la ultimul subiect,, fiindcă este și destul de proaspăt și înțeleg foarte bine că au trezit anumite interese. Deci, iată sunt cele care au fost astăzi discutate. Dacă aveți întrebări, eu sunt pregătit să răspund.

Jurnalist: Domnule Gămurari, vreau să vă întreb cu ce se va încheia evaluarea miniștrilor și deputaților?

Vitalie Gămurari: Deci, așa cum am spus, fiindcă de la bun început, nu este prima dată când s-a expus referitor la evaluarea deputaților, evaluarea miniștrilor în mare parte și funcționarea lor. Cei care sunt delegați din partea Partidului Democrat în diferite instituții publice ale Republicii Moldova, Rezultatul sau să spunem, răspunsul,, nu va fi dat de Președintele Partidului Democrat. Eu am spus că dumnealui astăzi a venit cu această inițiativă împreună cu Prim-ministrul, dar se vor expune și în cadrul Guvernului. Este vorba despre acea eficaciate care se va observa, eficacitatea și poziția pe care sau răspunsurile dacă, într-adeăr, reprezentanții Partidului Democrat dau un răspuns pozitiv așteptărilor care vin din partea cetățenilor Republicii Moldova. Deci aici sunt și sondajele, și răspunsurile, și adresările, care pornind de la cetățeni și care noi, evident, de fiecare dată luăm cunoștință. Și atunci, cum am spus, data este de nouăsprezece decembrie, dar nu este o dată fixată definitiv. Deci, poate fi și anterior. Nimeni nu spune că vor fi anumiți miniștri care, este preconizat că vor fi sancționați sau penalizați. Totul depinde de activitatea, care a fost depusă până în prezent și care va fi depusă ulterior, fiindcă de abia... timp mai este până la finele anului.

Jurnalist: Trebuie să ne așteptăm și la demisii?

Vitalie Gămurari: Probabil că dacă în anumite condiții vor fi rezultatele vor fi negative, putem să ne așteptăm și la demisii. Nimeni nu a venit pentru o viață întreagă în funcția de ministru sau de reprezentant al unei instituții, agenții de stat.

Jurnalist: Spuneați că domnul Plahotniuc a solicitat autorităților din România un răspuns dacă este sau nu vizat într-un dosar penal. În calitate de ... sau sub ce familie a solicitat acese informații? În calitate de cetățean al României sau al Moldovei? Noi știm că ele diferă, numele de familie...

Vitalie Gămurari: În calitate de Vlad Plahotniuc, așa cum ma fost vizat în Republica Moldova în astă calitate și a solicita, că s-a făcut referință de către persoanele în cauză anume la acest nume.

Jurnalist: Dar în calitate de cetățean al României este vizat în vreun dosar penal?

Vitalie Gămurari: Eu pot să vă spun că conform și directivelor și standartelor Uniunii Europene, o persoană care este vizată, indiferent că este cetățean al unui sau altui stat, există o așa noțiune de „mandat unic de arest” pentru întreg spațiul Uniunii Europene, și dacă îi vine răspunsul că este negativ inclusiv și pentru cel care nu este cetățean al Uniunii Europene, deci problema nu apare în cazul dat. Este jurisdicția României asupra propriului teritoriu și este jurisdicția în raport de persoane proprii cetățeni dar este și față de persoane care chiar dacă nu sunt cetățeni ai statului respectiv, dar care au vizat interesele legale ale României. Asta este practica care există în toate statele Uniunii Europene.

Jurnalist: Spuneați că unii membri ai Partidului Democrat s-au opus când a venit vorba de propunerea de modificare a art. 13 din Constituție, sunt acești deputați foști comuniști poate?

Vitalie Gămurari: Deci n-a fost vorba că s-au opus, nu există o poziție... fiecare își are... deci n-au fost cei care și-au expus foarte clar că noi vom vota împotriva sau vom vota pentru. Deci a fost o dezbatere pentru a vedea într-adevăr că tematica în cauză este politizată în Republica Moldova. Și atunci sunt cei care spun foarte clar că noi vorbim limba română, sunt cei care rămân pe sintagma că vorbesc limba moldovenească chiar dacă azi nu au spus-o în mod deschis, dar noi cunoaștem lucrurile acestea. De aceea și am spus că este o chestiune destul de fragilă pe care nu vrem s-o discutăm și s-o punem ca ideea unui partid dar asta ține de interesul și poziția civică a fiecărei persoane în cauză.

Jurnalist: Dacă s-a vorbit de limba română, s-a vorbit și de istoria țării în care trăim? luând în calcul că domnul Dodon și-a lansat acel film...

Vitalie Gămurari: Nu, evident că nu s-a vorbit fiindcă este vorba de acea referință, acea inițiativă de a modifica artivcolul din constituție privind limba română, de aceea și acest aspect a fost abordat. Aspectul istoric nu este abordat, este o temă care probabil că ține aparte, când va fi abordat noi vă vom comunica obligatoriu.

Jurnalist: Vor fi dezbateri când vine vorba de istorie aici la partid? învățăm istoria Moldovei sau cea a României?

Vitalie Gămurari: Nu pot să vă spun acum fiindcă nu a fost abordată tematica în cauză și nu aș fi vrut să dau niște interpretări care ulterior pot fi greșit privite.

Jurnalist: Domnule Gămurari, ați spus că au fost adresări de la șoferi și că urmează a fi modificate și anumite prevederi legale în privința activității poliției în acest sens, ați putea intra în detalii, ce anume...

Vitalie Gămurari: Deci nu este vorba că în mod automat va fi modificată legislația. Deci în cadrul Guvernului se va discuta și inclusiv cu ministerele de resort care sunt specializate, e vorba de Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne. Se va vedea care este procedura și care ar fi soluția. Noi înțelegem foarte bine că până la una din soluțiile pentru a evita aceste probleme este și acordarea anumitor posibilități ca șoferii să nu încalce aceste reguli. Deci este un dialog mult mai larg, un dialog cre va fi pus în discuție reieșind din faptul că totodată cei care încalcă, care parchează neregulamentar, dumnevoastră vedeți ce se face în oraș, în municipiul Chișinău, cei care parchează iregulamentar trebuie să plătească aceste amenzi pentru faptul că au încălcat legislația în vigoare dar pe de altă parte trebuie să acordăm, să existe anumite posibilități pentru acei șoferi care vor să respecte legislația, fie că este vorba de parcări cu plată, fie că este vorba de alte zone. Deci eu acum expun așa teoretic, se va discuta în cadrul Guvernului, după care precis că va fi informația difuzată care ar fi soluția. Deci se încearcă de a găsi care ar fi un numitor comun, eci nu este vorba despre dorința de a sancționa cât mai mulți șoferi, este vorba de a găsi ca fiecare cel care încalcă cadrul normativ, deci comite o contravenție administrativă să înțeleagă foarte bine că el a comis-o și nu este pus ore întregi ca să soluționeze această problemă, dar să fie cât mai simplu. Ai încălcat, ai achitat amenda, dar să ai și anumite posibilități alternative.
Dacă nu mai sunt întrebări eu vă mulțumesc foarte mult și vă doresc o zi bună.