Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ion Ceban, Președintele fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău: Putem începe? Vă mulțumim mult că ați dat curs invitației noastre. Vreau doar să știe, deci toți locuitorii municipiului Chișinău cîteva lucruri pe care nu le-am spus în această campanie și să începem cu ele. Campania într-adevăr a fost apolitică, pentru că am văzut foarte multe acuzații în tot felul de instituții media, jurnaliști de curte, bloggerași de curte tot ce vreți. Deci, toate materialele în campanie au fost de acest fel, nicăieri nu veți găsi PSRM, iată sînt toate ziarele, spoturile, deci nicăieri nu veți găsi utilizarea PSRM-ului în acest sens ca și, să spunem așa, concurent electoral.

Deci noi am încercat maxim să fim apolitici în această campanie, să punctăm doar părțile negative ale administrării proaste și ce ar urma să fie dacă eventual, eșuează referendumul. și eu vreau să dau ultima chestiune care probabil ați primit-o și în cutiile poștale, deci este un pliant în care scrie fie foarte clar : duminică 19 noiembrie, ieșiți la referendum, nu lăsați Partidul Democrat să decidă soarta capitalei pentru dumneavoastră! șantajînd-ul prin dosare pe Chirtoacă în funcția de primar, sau numind-o în funcție pe Silvia Radu. Doar în cazul unui referendum reușit vom putea toți să alegem toți un primar al Chișinăului care să ne reprezinte. În rest, deci nu veți găsi nicăieri alte adresări de alt gen. Deci ca să fie foarte clar care a fost îndemnul nostru și iată că acest îndemn al nostru s-a adeverit.

Nu mai vreau să vorbim despre referendum. Acuma foarte mult am văzut, inclusiv în comunicatul PD-ului care le mulțumește pe de o parte partidurilor proeuropene, dar care atacă pe de altă parte Partidul Socialiștilor. La fel ca și alți bloggeri de curte, dar și tot felul de jurnaliști de curte, propriu-zis Partidul Socialiștilor pentru comportamentul sau pentru inacțiunile sau pentru blocarea CMC-ului. Acuma vreau scurt ceea despre ce probabil n-am vorbit niciodată cu dumneavoastră, să trec în revistă doar inițiativele pe care le avem ale fracțiunii Partidului Socialiștilor în Consiliul Municipal Chișinău în acest an. Deci în total avem aproape 114 inițiative cu caracter social și economic nu doar propuse, dar și în realizare. Avem 3668 de petiții de la cetățeni recepționate dintre care 92 la sută sunt prelucrate cu răspunsuri și cu soluționarea propriu-zis a subiectelor cetățenilor în acest sens. Avem această fracțiune ca s-o vedeți toată lumea pe care o vedeți aicea, în fiecare săptămînă are audiență cu cetățenii. Nimeni, nici o fracțiune și nici executivul nu face acest lucru de ani buni de zile. Acești oameni în fiecare săptămîna primesc cetățenii și încearcă să rezolve problemele lor, acolo unde este această audiență. Este vorba despre 1715 audiențe în acest an doar. Sunt colegi pe care îi cunoașteți foarte mult specializați pe subiectele legate de corupție care pînă astăzi incearcă să fie intimidați/presați începînd cu Alexandru Odințov și finalizînd cu Stas sau Gabi Virtineanu și cum cu Nichita țurcanu și finalizînd cu Vitalie Mocan. Care pe de-a dreptul sînt intimidați de diferite structuri, pentru faptul că au deconspirat, repet, deci atenție: peste 2000 de scheme doar în acest an. De corupție, trafic de influență și multe alte lucruri care se întîmplă la Primăria Municipiului Chișinău. 2140 de adresări în diferite organe de drept sînt realizate pe parcursul anului 2017, MAI, Procuratura Anticorupție, Procuratura Generală, CNA și tot așa mai departe, inclusiv în instanțele internaționale.

Ca să fie foarte clar proiectul cu parcajele începînd de la el și pînă la alimentația în grădinițe, de la multe alte lucruri care se întîmplă în birocrația din municipiul Chișinău și pînă la eliberarea autorizațiior în baza unor acțiuni corupte. Este meritul deconspirării acestor scheme a colegilor pe care îi vedeți în față și pentru acest lucru vreau să le mulțumesc și să spun că am onoarea să conduc o astfel de fracțiune. Acuma să mergem foarte succint doar pe cîteva realizări sau proiecte pe care fracțiunea le-a propus la care este parte cu participarea cărora, deci a colegilor mei, au fost realizate subiectul cu caracter social, economic și de altă natură în Primăria municipiului Chișinău. De exemplu: compensații pentru achitarea facturilor pentru căldură. Deci la inițiativa noastră a fost ridicat plafonul pînă la fiecare membru, venitul unui membru pînă la 3000 de lei. Această compensație de 40 la sută astăzi deja acest număr de persoane a fost dublat, sînt 38532 de familii care beneficiază de compensațiile pentru perioada rece la agentul termic, etc. Este proiectul nemijlocit al doamnei Ciobanu în colaborare cu domnul Gontea. Scutirea de plățile comunale suplimentare, este vorba despre decizia privind scutirea pensionarilor, invalizilor, familiilor social-vulnerabile de plaat surplusurilor de apă indicată în facturi. Deci diferența cotei-părți la apă dintre contorul blocului și contorul din apartament care se achită conform acestei decizii. La cest capitol astăzi deja beneficiază 15 mii de familii din municipiul Chișinău și este inițiativa pe care am propus-o noi, în colaborare și în parteneriat cu direcția respectivă.

50 la sută adaos pentru salarii pentru bucătari, dadace, ajutor de educator, asistenți sociali și tot așa mai departe, este inițiativa care a fost propusă de către fracțiunea Partidului Socialiștilor. Nu vorbesc de detergenți și multe alte lucruri care trebuie să se regăsească în instituții, este inițiativa fracțiunii Partidului Socialiștilor. Păstrarea a peste 60 de instituții de învățămînt: școli, grădinițe, ultimile 30 ați văzut la ședința din 3 noiembrie, este inițiativa fracțiunii Partidului Socialiștilor.
Indemnizații unice pentru nașterea celui de al 3-lea + copil în familie, este inițiativa Partidului Socialiștilor. Deci cei care au al 3-lea copil, al 4-lea, al 5-lea în familie să primească o indemnizație de 2000 de lei, începînd cu anul 2017 a fost aprobată această decizie recent și este inițiativa fracțiunii Partidului Socialiștilor.
Anularea impozitelor pentru pensionari și persoanele cu dizabilități, pentru diferite categorii începînd cu transport și finalizînd cu alte scutiri, este vorba despre 68 de mii de persoane astăzi care beneficiază de aceste compesații de scutiri și de multe alte lucruri importante, pentru că venitul lor nu corespunde acelor probleme cu care se confruntă din punct de vedere a costurilor de viață.

Cantinele sociale - 3998 de persoane în permanență, este insistența fracțiunii noastre ca să fie asigurată cu minimul de hrană pentru persoanele nevoiașe.
Asistență persoanelor cu deficență de vedere, procurarea tonometrului, termometrelor sonore, protezarea oculară.
Asistență pentru protezarea dentară, începînd cu anul 2016. La momentul de față deja alocații sînt în valoare de milioane de lei pentru cei care nu pot să asigure un astfel de serviciu.

Aparate auditive. Pentru prima dată în acest an, l-am văzut pe Moldovanu cum se laudă, numai că nu spune a cui este inițiativa în acest sens. și să fie foarte clar că inițiativa vine din partea fracțiunii PSRM. Este vorba despre 500 aparate auditive, iar acest cetățean care încă mai are glas să vorbească despre 9 milioane, a luat banii de la oamenii care au deficiență de auz, deficiență de văz, care sînt bolnavi de diabet zaharat și i-a tranferat numai el știe unde. Avem tot felul de confirmări în acest sens a organelor de drept și se mai află încă și în funcție. Deci cînd vorbim despre transparență și eficientizare, să fie foarte clar: acești colegi care îi aveți, nu au permis realizarea nici unei comisii fără ca în aceste comisii să fie camere de luat vederi. De fapt, proiectul nostru este ca de la 1 iulie 2016 cînd vorbim despre birocatizarea instituției primăriei de la 1 iulie 2016 trebuiau să fie toate comisiile online asigurate de către Primăria municipiuliu Chișinău. Astăzi tot noi asigurăm ca aceste comisii să aibă loc online și să vedeți cum se fac furturile, dacă se realizează în comisii. Dar vreau să vă spun că foarte multe lucruri au fost blocate.
Da, PSRM a blocat foarte multe furturi în ceea ce ține de proprietatea municipală. Prin consiliu le puteți număra în comparație cu consiliul precedent doar pe 2 degete ceea ce a trecut. Pentru că am blocat inclusiv tribunele, dar astfel am păstrat proprietatea municipală. Să știți foarte bine, acuma o spun cu toată demnitatea că nu există proiect care a avut un grad de coruptibilitate și să nu fie atenționat fracțiunii pe care o am în spate. Atît în comisiile respective cît și la Consiliul Municipal Chșinău.
și vreau să zic că proiecte "de alde Valea Morilor" au trecut foarte puține. Am blocat inclusiv pînă în pînzele albe toată treaba asta, am atenționat mass-media, dar au fost, din cîte înțeleg eu, cîștiguri foarte mari pentru unii consilieri municipali. Acum cînd spun despre alte proiecte, votarea la pachet, de aproape 1 an și jumătate de cînd insistă fracțiunea noastră nu se votează la pachet în Consiliul Municipal Chișinău.
Mai departe - achiziții publice electronice. Colegii mei astăzi deja au finalizat proiectul realizat în parteneriat cu foarte mulți oameni buni, care au prezentat această platformă. Este Nichita țurcan, Victor Poleacov care finalizează și deja sperăm că de la 1 ianuarie 2018 achizițiile electronice de valoare mică să poată fi realizate, astfel ca mîna păroasă să nu mai ajungă să aducă 3 oferte.
Da vreți sau nu vreți, dosarul Chirtoacă a fost lansat și publicat de către colegii din fracțiune. Noi 2 ani de zile vorbim despre acest dosar al parcărilor unde este implicat Gamrețchi, Grozavu, Chirtoacă și mulți alții. și de fiecare s-a arătat cu degetul la fiecare dintre consilierii noștri spunînd că noi încurcăm, noi facem ceva. Pînă la urmă ați văzut că municipiul Chișinău trebuia să fie delapidat de 1 miliard de lei și toate consecințele care urmau să fie, din aceste 13 % cu plecări în offshore.

Transmisiune în direct am vorbit, raportare și control. Pentru prima dată ca să fie clar, pentru toată lumea absolut - avem peste 68 de audieri publice făcute pe durata unui singur an, în care au participat colegii mei. De la schemă de transport care urmează să fie discutată și mîine în Consiliul Municipal Chișinău; achiziții publice, deci transmisiuni online. Fiecare proiect pe care îl propunem, inclusiv Bugetul Municipal în lectura întîia, 2 sau 3 săptămîni în urmă au fost la insistența colegilor mei. Toate lucrurile astea sunt publicate online și fiecare poate să le vadă.

Vînzarea pământului și arenda patrimoniului doar prin licitație. Acuma o spun cu toată sinceritatea, cu toată demnitatea și cu toată onoarea: nici unul din cei pe care îi vedeți în față nu a votat nici un singur proiect cu grad de coruptibilitate. Eu pot să dau exemple de zeci, de sute de proiecte a celorlalți din celelalte fracțiuni, fie asta în comisii, fie asta în CMC, atunci cînd s-a întîmplat, pînă în acest mandat sau în acest mandat.Poziția noastră categoric este că tot ceea ce ține de subiectele funciare în mare măsură trebuie să treacă prin licitații publice. și cooperarea la aceste regulamente privind licitațiile publice, în ceea ce ține de vînzarea terenurilor din care s-au pierdut aproape 6 miliarde de lei în ultimii cîțiva ani, la nivelul Primăriei municipiului Chișinău este de inițiativa colegilor noștri, împreună cu alți colegi din alte fracțiuni.

Buget și planificare in termen. Să fie foarte clar: de 2 ani de zile din luna august, solicităm să ne fie prezentat bugetul. Iată mâine de exemplu, este inclus pe ordinea de zi a Consiliului Municipal Chișinău, proiectul Bugetului. Deși, direcția de finanțe nu este gata cu acest proiect. Noi îl solicităm din luna august, în fiecare an. Eu foarte mult sper că în acest an să fie aprobat mai devreme de luna mai sau luna iunie a anului de gestiune propriu-zis. și de acest lucru se face de vină în exclusivitate Dorin Chirtoacă și administrația sa. Să vedem ce se întîmplă în continuare în acest sens.
Eu n-am să vorbesc despre contractele directe cu Apă-Canal. Pregătirile pentru sezonul rece, iată aveți domnul Comarov probail că... peste 10 ședințe doar în ultimele cîteva luni a făcut la acest capitol. De la material derapant și finalizînd cu starea rețelelor.
Noi am arătat și am accentuat problema că există aproape 1 miliard de datorii din toate Jăcurile estea la care s-au transferat bani și nu știu unde au plecat banii ăștia și soluția pînă la momentul de față nu este găsită. Noi am preîntîmpinat că acești bani pot să fie puși pe seama fiecărui cetățean.
Astăzi este prezentat și discutat în comisie atît reforma sistemului de regie comunala, iluminatul public: o sumedenie de proiecte pe care le-am realizat împreună la inițiativa comisiei respective.

Rezolvarea problemei deșeurilor. Toți arată că uite Guvernul ce făcut. O lună de zile am încercat să convocăm ședința Consiliului Municipal pentru a soluționa problema a transferării banilor către țînțăreni a surselor financiare. Bubuieci, deci alocării surselor pentru acoperirea deficienței diferenței de tarif la plata, deci impozitelor și tarifelor pentru evacuarea deșeurilor, pentru 110 mii de persoane - este inițiativa fracțiunii PSRM ca să știe toată lumea. Foarte mult din ceea ce discutăm la CMC se arată doar cîte o jumătate de minută, cînd socialiștii au sărit și s-au impus în fața cuiva. Da, au sărit s-au impus în fața unei fărădelegi. Deci dacă ne arătați un singur proiect nedubios unde au sărit socialiștii și s-au opus, atunci discutăm. Nu aveți nici unul.
Noi am apărat fiecare bucățică de pămînt, fiecare proiect care într-adevăr era în beneficiul cetățeanului. și repet, dați-mi un singur exemplu de contrar, eu vă dau sute în ceea ce ține de alte fracțiuni sau executivi.

Transport. Deci s-a discutat și pînă astăzi încă nu sunt procurate aceste...pentru că la insistența noastră s-au alocat sursele financiare pentru procurarea autobuzelor. Deja 2 tendere, compania romînească, cu mari deficențe asupra contractului nu vom discuta vor reveni colegii mei săptămîna viitoare în conferință de presă, dar o stringentă necesitate astăzi să revenim la programul de achiziționare a autobuzelor pentru municipiul Chișinău. Nu așa cum au vrut ei, cu tendere netransparente și tot așa mai departe, există astăzi opțiune de a procura sau de a asambla autobuze la Chișinău, dar despre asta trebuie de discutat public, transparent, fără umblătură cui o să-i cadă cîte mii de euro din procurarea fiecărui autobuz. și nu avem nevoie exact, așa cum s-a întîmplat în cazul troleibuzelor, firme cum se numesc tampon sau procladocică în Romînia pentru a cumpăra troleibuze din Belarus. Să fie foarte clar pentru toată lumea.
Mai departe - transportul public nocturn, tot noi am susținut. Da, vine inițiativa din partea Societății civile ca și inițiativă, dar să știți că este parte a programului nostru propriu-zis electoral.

În tichetarea electronică. Sistemul, deci, Consiliul Municipal de participare, iată Stas Vartanean în spate. Deci ceea ce ne dorim astăzi ca societatea civilă toți absolut să participe în procesul de luare a deciziilor, este tot inițiativa PSRM.
Curățirea surselor acvatice. Înlăturate și depistate peste 50 de locații de poluare a surselor.

Programul de reabilitare a spațiilor verzi și multe alte lucruri pe care de fapt le-am realizat sau le-am propus spre realizare. Deci aici sînt nici măcar 20 din care am vorbit, sunt la 114 la numar. Acum revenind la suburbii pentru că tot am văzut că suburbiile sînt cele care le-au penalizat PSRM-ul. Nu ați penalizat PSRM-ul. PSRM-ul, spre marea diferență de ceilalți și nemijlocit de primar, a propus ca finanțările și a lobat că finanțările care au atins cota de aproape de 200 de milioane de lei în ultimii 2 ani de zile, să vizeze Colonița, grădinița care a fost propriu-zis furată de clanul Ghimpu. 
Cricova, deci stadionul Budești, canalizarea, drumul și fațada primăriei.
Bubuieci - drumuri, canalizare, apeduct.
Sîngera - grădinița.
Tohatin - gazoduct, autobuze.
Ghidighici - reparația școlii.
Vadul-lui-Vodă - casele de cultură care au fost finalizate și date în date în exploatare.
Codru - lucrări în urma alunecărilor de teren.
Durlești - drumuri, canalizare.
Cruzești - drumuri, canalizare.
Ciorescu - reparația primăriei.
Vatra - gazificare, drumuri, grădinițe.

Dacă vreți, acuma am să rog colegii mei să vedeți unde ne luptăm noi, pentru fiecare suburbie. Primarii din suburbii n-au foast convocați de primarul general 8 ani la rînd, practic și dacă le vedeți, în ultimele 3 luni de zile, practic în fiecare 2 săptămîni, ne-am convocat să discutăm atît problema tranportului cît și problema bugetului pentru anul viitor și multor altor lucruri. Așa că acestea sînt puținele dintre lucruri pe care această scandaloasă fracțiune, cum o spuneți dumneavoastră, în unele buletine de știri, repet, a bloggerilor de curte și a jurnaliștilor "așa numiți independenți" o dați. Acum, reiterez această întrebare: dacă există vreun jurnalist în această sală, sau cei care ne privesc și pot scrie despre un proiect. Am mai dat această întrebare înalt reprezentanților PAS-ului, care nu aveau nici o propunere pentru municipiul Chișinău, dar care au chemat la boicot. Nici o propunere. Vă aduceți aminte de acea emisiune pe care a avut-o un post de televiziune unde a fost președintele Organizației Municipale și am întrebat: Ce propuneri concrete are PAS-ul pentru municipiu? și ce răspuns a fost? Nici una, pentru că nu este pregătit. și cînd am întrebat a doua, despre scandalagii, uitați-vă, ăștia sunt toți oamenii despre care unii spun că facem scandal în primărie. Deci, fiecare are pe seama lui zeci de cetățeni, zeci de inițiative, sute de întrevederi. Pe fiecare întrebați-l orice din domeniul lui și o să vă spună foarte multe lucruri care cu adevărat realizează aici, în municipiu Chișinău. și să-mi dați vă rog un singur exemplu, negativ, care este în adresa fracțiunii PSRM. Măcar unul singur.

Reiterez, din ceea ce a votat PSRM, sau din ceea ce a făcut, sau din ceea ce a propus PSRM la nivel de municipiu ultimii 2 ani de zile. Vă rog foarte mult, jurnaliști mai ales, pînă la finalizarea acestei conferințe de presă, sau oricînd reveniți și discutăm acest subiect.

În continuare, ce facem mai departe? Noi am preîntâmpinat că primăria ajunge pe mâna Partidului Democrat. Iată că s-a întîmplat. Toate chestiunile de dezicere în acest sens, rămîn pe conștiința celor care se dezic sau nu vor să recunoască acest lucru. Pe mîna lui Plahotniuc, primăria au dat-o cei care au chemat la boicot. Cu asta am terminat.
Mai departe. Silvia Radu pentru această fracțiune este numită ilegal și nelegitim, să fie foarte clar. Cît n-ar avea suspiciuni asupra sa, domnul Grozavu inclusiv fiind implicat în acest proiect cu parcajele, este singurul cetățean cu care vom discuta la nivel de municipiu, la momentul de față. În ceea ce privește numirea doamnei Radu, avem cerere în prealabil, care este depusă atît la primărie cît și interpretarea care este depusă la Curtea Constituțională, deși de la Curtea Constituțională chiar nu ne așteptăm la nici un fel de "surprize" în acest sens. Mai ales ținînd cont de ultimele manifestări ale Curții Constituționale.

Și ultimul lucru. Noi vom continua să activăm în beneficiul fiecărui locuitor al municipiului Chișinău, indiferent, că a ieșit la referendum, sau că n-a ieșit la referendum. Să fie foarte clar, am adus exemple cu suburbiile și tot așa mai departe. Noi nu facem și nu am făcut nici o diferență pe criterii politice, toate proiectele pe care le-am realizat, le-am propus spre realizare, în care participăm la nivel de municipiu. Niciodată și de acum încolo, nu vom face acest lucru, să fie foarte clar. Asta trebuie să existe ca și abordare în mod categoric a tuturor. Noi cînd vorbim de municipiu, nu vorbim despre domnul Putin, nu vorbim despre Uniunea Europeană, nu vorbim despre Trump. Noi vorbim despre canalizare, compensații, tarife și multe alte lucruri. Iată aici trebuie să ne concentrăm toate eforturile. Și repet: indiferent cine și cum a ieșit, noi vom acționa în mod responsabil față de fiecare chișinăuean, pentru că pentru asta am fost delegați acolo, fiecare din cei pe care îi vedeți în față.

Doar proiectele legate de buget și proiectele legate de subiecte sociale, economice, dezvoltarea a municipiului vor fi susținute în continuare de către fracțiunea PSRM.
Invităm în mod categoric și vom insista pe ceea ce ține de consultarea tuturor deciziilor cu societatea civilă. Societatea civilă trebuie să devină un partener strategic în acest sens pentru municipiu, dar și pe toate, pentru toate insituțiile. Nu contează, administrația publică locală sau cea centrală. și apropo, cind s-a vorbit, dacă îmi permiteți, despre iarăși, că nu s-a făcut front, nu s-a încercat, deci este o minciună trasă. Iată vedeți, oamenii ăștia, marea majoritate din ei, 95 la sută, nu au absolut nimic cu PSRM. Mai mult decît atît, în fiecare zi critică PSRM. Iar noi am publicat ca fiind o opinie a experțior, importantă pentru municipiu. Cei care cu adevărat s-au expus, nu politic, nu geo-politic, dar în raport cu ceea ce ține de municipalitate.

Și ultima pentru ziua de astăzi. Ședința de mâine abundă în subiecte cu caracter funciar, pe care noi nu urmează să le acceptăm. Noi propunem ca această ședință, avînd și subiecte importante a CMC-ului, cum este bugetul, taxele locale, care nu sunt pregătite la momentul de față, să fie amînate, să fie discuții publice pe buget, pe taxele locale, în formula nouă, lectura întîi. Nu mai tîrziu de marți-joi, săptămîna viitoare, cu participarea largă a tuturor experților care se arată interesați, pentru ca bugetul să nu fie aprobat iarăși în mai. Iar în rest, este cam ceea ce am vrut să vă spun pentru ziua de astăzi. Întrebări?

Jurnalist: De ce nu veniți sau veniți să o schimbați și cu prioritățile pe care le aveți.

Ion Ceban, Președintele fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău: Prioritățile sânt foarte mari și foarte multe propuneri vin din partea fracțiunii. Ca să știți, an de an, 25 la sută din buget oricum vin ca și propuneri a colegilor noștri și noi am votat bugetul cînd ne spune că da o să votați sau n-o să votați, ce, ați votat cu liberalii? Vați opus liberalilor? Noi am votat bugetul, 2 ani la rînd, împreună cu liberalii. Dar am punctat acolo lucruri care sînt cu adevarat importante. Ceea ce n-am votat, asta sînt subiectele funciare, delapidare. Ceea ce am blocat, asta sînt schemele lor de corupție, pe care pot să le enumăr de la și pînă la.
Repet, bugetul trebuie să fie expus, așa cum este astăzi pe site. Plus, să fie un termen dat ca oamenii să poată să se documenteze și anunțate audieri publice pe acest subiect, iar după asta revenim la subiectul bugetului.

Jurnalist: Domnul Ceban, de ce ați ieșit astăzi să faceți acest bilanț al fracțiunii socialiste din primărie?

Ion Ceban, Președintele fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău: Foarte simplu, pentru că nu am făcut uz de acest lucru în campania pentru referendum. și vrem să știe toată lumea că acești oameni, în fiecare zi muncesc pentru fiecare chișinăuean. Inclusiv, să știe depre acest lucru Pro-TV-ul. și dacă vreți, aportul despre aceste lucruri este foarte important pentru noi. Noi nu am publicat fețele acestor persoane, nu le-am făcut PR, cum încercat cineva să facă. Pentru că noi am fi putut construi o altfel de campanie, în care în fiecare zi să apară un socialst să vă spună cît de bine este. Noi am preferat să facem acest lucru, acum, după campanie. și să spunem că în continuare preocuparea noastră, indiferent de coloratura politică, indiferent de preferințele geo-politice va fi fiecare chișinăuean din municipiul în care avem onoarea să muncim sau să locuim.

Jurnalist: Astăzi comuniștii, într-o conferință de presă, mai exact domnul Vladimir Voronin, spunea că de fapt acest referendum eșuat, s-a știut din start că nu va trece și că este o înțelegere între socialiști și democrați. Într-un fel, Partidul Democrat va permis să faceți aceste referendum, pentru că ați votat schimbarea sistemului electoral mixt în această vară.

Ion Ceban, Președintele fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău: Deci, Bătrîncea, poți să-i arăți domnului Voronin, mie mi se pare că demult nu mai citește ziare, eu nu știu dacă mai citește ceva. Eu nu vreau să mă dedau în largi discuții, pentru că acuma cineva a făcut, mă scuzați de expresie, "treaba mare", dar caută vina în altă parte. țineți minte: а кто же это сделал? Или сам решаешь кого увольнять и кто будет примаром весной 2018, или за тебя решит ДП? Foarte clar. și acest îndemn al nostru a fost absolut către toți cărora le pasă de chișinăuieni. Fără diferențe de partid și repet: nu găsiți un cuvînt de partid. În acest am chemat toată lumea, absolut toată lumea să vină la referendum. Dumneata ai fost? Ai fost?

Jurnalist: Nu vreau să spun.

Ion Ceban, Președintele fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău: Păi, dar atunci nu mai are sens să mă mai întrebi aceste lucruri. Deci,noi i-am chemat absolut pe toți, inclusiv pe domnul Voronin.

Jurnalist: El a fost.

Ion Ceban, Președintele fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău: Păi, să fie sănătos!

Jurnalist: Păi n-ați știut din start că referendumul va eșua?

Ion Ceban, Președintele fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău: Nu. De ce? De ce să eșueze ? De ce cineva trebuia să cheme la boicot ca să dea pe mîna PD-ului capitala ? De ce vă întreb? De ce? Care este argumentul dacă vam prevenit că o să ajungeți cu un Chirtoacă șantajabil și el este șantajabil și nu se mai întoarce la primărie. Sau cu o Silvia Radu controlată în totalitate de PD. Dacă vam prevenit, de ce ați făcut acest lucru, de ce nu ați ieșit?
Asta v-ați dorit, poftim. Da atunci de ce acuzați PSRM-ul? PSRM-ul a fost singurul care va prevenit de toate lucrurile acestea: că ori, ori. și repet, am ieșit acuma ca să vă spunem absolut tot ce s-a întîmplat pe parcursul anului 2017. Mai departe? Atît?

Jurnalist: Mai sunt niște acuzații pe care le-a...

Ion Ceban, Președintele fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău: Spuneți.

Jurnalist: Spus domnul, dar...

Ion Ceban, Președintele fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău: Tot domnul?

Jurnalist: Da, domnul Vladimir, dar se referă la domnul Dodon. Probabil trebuie să vă întreb aparte.

Ion Ceban, Președintele fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău: Deci, tot ce ține de municipalitate discutăm aici, tot ce ține de altceva decît municipalitate discutăm separat, dacă doriți. Alte întrebări?
Vă mulțumesc. și eu vreau chiar să mulțumesc acestei echipe și să spun că în continuare vom munci, indiferent, pentru fiecare locuitor al municipiului Chișinău. Așa cum am facut-o pînă acum. Sănătate!