Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Vlad Plahotniuc, Președintele Partidului Democrat din Moldova: Poate ar trebui să te așezi tu lîngă dînsul, nu?
Bună ziua! În această dimineață, noi am întrunit biroul politic al PD, iar apoi ne-am regăsit într-o reuniune în formatul politic al coaliției de guvernare. De asemenea, am avut în weekend și ieri mai multe ședințe de analiză a activității reprezentanților noștri în guvern. A fost o analiză bazată pe evaluări interne, pe sondaje de opinie, inclusiv (indescifrabil) realizate pe unele domenii pentru avedea în ce mod oamenii percep anumite măsuri ale guvernării și cum percep activitatea Guvernului în general.
Am constatat progrese importante și reacții, evident mai pozitive, ale oamenilor față de activitatea guvernului. și vreau să-l felicit în numele coaliției de guvernare, pe domnul prim-ministru, Pavel Filip, pentru profesionalismul și seriozitatea de care dă dovadă.
Vreau, de asemenea, să felicit toți membrii guvernului, pentru activitatea lor de pînă acum, pentru că s-au făcut eforturi foarte importante remarcate de către cetățeni, dar, totodată remarcate și de către partenerii noștri de dezvoltare.
Astăzi, guvernul a ajuns la o credibilitate de 4 ori mai mare în percepția cetățenilor față de perioada ianuarie 2016. Iar acesta este un indicator important, dar nu și suficent, pentru potențialul real, pe care noi îl avem ca și guvernare și nici pentru așteptările mari ale oamenilor, după atîțea ani de instabilitate politică. Tocmai pe acest semnal de creștere al credibilității guvernului și a economiei, este momentul să fim mai realiști ca oricînd și să luăm decizii care să aducă mult mai multe rezultate pentru cetățeni în anii care urmează.
Unii poate se întreabă: de ce facem noi schimbări tocmai atunci cînd guvernul este în creștere cînd lucrurile merg spre bine? Răspunsul este simplu, pentru că noi vrem mai mult. știm că se poate mai mult și este nevoie de făcut mai multe.
Atunci cînd am decis să facem reforma guvernului, am anunțat că după ce ea va fi făcută, va urma o perioadă de tranziție și apoi, vor urma schimbări în conducerea unora din ministerele rezultate în urma reformei. Cîțiva dintre colegi, au acceptat atunci să asigure perioada de tranziție și au integrat foarte bine domeniile rezultate în urma comasării.
Această perioadă de tranziție s-a încheiat. Trecem la etapa dinamizării managementului instituțiilor rezultate așa cum am vorbit anterior.
Am început cu secretarii de stat, care au fost selectați din mediile profesionale și nu din mediul politic, așa cum erau în trecut selectați vice-miniștrii. Vrem să întărim acum această practică și la nivelul miniștrilor, să punem acccentul, în primul rînd, pe profesionalism și nu pe apartenența lor politică. Remanierea pe care o anunțăm acum vizează mai bine din jumătate din portofoliile ministeriale. În total, vom avea 7 membri noi ai guvernului din cei 13.
Am optat pentru întarirea caracterului tehnocrat și profesional al echipei de guveranare. De asemenea, am întărit semnificativ guvernul, și sperăm să-i aducem în acest fel, un plus de valoare, de dinamism și entuziasm.
Dar am întărit și prezența doamnelor în guvern, ajungînd deja la 4 doamne membre ale guvernului. Pentru prima dată, integrarea europeană va fi o componentă separată și va fi admnisitrată, în mod special, de un vice-premier, care va avea sarcina de a dinamiza procesul de implemenatare a acordului de asociere și de a impulsiona componenta ce ține de armonizarea activității guvernului în acord cu standardele europene de funcționare a instituțiilor.
Scopul de bază, privind schimbările pe care le facem în guvern, este legat de obiectivul nostru de adaptare a activității guvernului , la nevoile reale ale oamenilor. De o schimbare de atitudine și de eficientizarea activităților instituțiilor statului în raport cu cerințele cetățenilor.
De aceea, vom începe anul nou cu un guvern aproape integral tehnocrat, format din profesioniști.
Vă comunic în continuare schimbările care urmează să aibă loc în componența guvernului:
1. Pentru postul de vice-premier pe integrarea europeană este nominalizat domnul Iurie Leancă. Domeniul integrării europene este unul strategic pentru Republica Moldova și, de aceea, s-a luat decizia ca el să fie întărit, să avem un vice-premier dedicat exlusiv acestui domeniu. Un vice-premier care să coordoneze și să dinamizeze implemenatrea acordului de asociere, dar și altor documente și acorduri pe care le avem sau urmează să le semnăm cu Uniunea Europeană. Fără îndoială, experiența și calitățile domnului Leancă îl recomndă pentru acest domeniu și suntem siguri că va avea un mandat de succes.
Compartimentul privind reintegarea țării urmează să cunoască și el o nouă dinamizare, mai ales după evoluțiile recente privind pașii făcuți de guvernare în relația Chișinău-Tiraspol.
2. Pentru postul de vice-premier pentru reintegrare, este propusă doamna Cristina Lesnic. În prezent, doamna activează în Ministerul Afacerilor Interne, este o persoana foarte bine pregătită, care a îndeplinit cu succes sarcini în cadrul procesului de eliminare a vizelor pentru Republica Moldova, dar și în negocierea acordului de asociere cu UE.
Sarcina principală a noului vice-premier va fi ca, împreună cu celelalte insituții implicate, să găsească cea mai bună modalitate de implementare a acordurilor semnate recent cu Tiraspolul, dar și să dea un nou impuls negocierilor privind reglementarea situației transinistrene.
3. La Ministerul Econimiei, funcția de ministru urmează să fie ocupată de domnul Chiril Gaburici. Un om cu o bogată experiență în management, care cunoaște bine domeniul pe care urmează să-l administreze.
4. La Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, propunem pentru funcția de ministru pe doamna Svetlana Cebotari, directorul Centrului Național de Transfuzie a Sîngelui.
5. Domeniul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și a Mediului, urmează să fie administrat de o persoană din mediul academic de specialitate. Propunerea noastră este domnul Liviu Volconovici, rector al Universității Agrare de Stat din Republica Moldova.
6. La Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, propunerea noastră este un diplomat tînăr, cu reușite importante. A fost vice-ministru de externe, iar în prezent este Ambasador al Republicii Moldova, la Geneva. Domnul Tudor Ulianovschi este propunerea noastră pentru funcția de Ministru al Afacerilor Externe. Un om , care s-a remarcat chiar recent prin cîteva evoluții importante la postul în care se află acum.
7. Și ultimul pe lista schimărilor, dar poate printre primele ca importanță, este Ministerul Justiției. Este un domeniu în care au început să se facă progrese. Dar trebuie să se continuie ciu reforme ambițioase și să urcăm o nouă treaptă.
Nominlizarea la funcția de Ministru al Justiției, este domnul Alexandru Tănase.
Acestea sunt cele 7 propuneri pentru portofoliile menționate. Așa cum vedeți, prin aceste noi propuneri, guvernul ajunge să fie reprezentat aproape integral, de persoane venite din zona tehnocrată profesională. Împreună cu colegii din coaliția de guvernare, vrem să dăm o mai mai mare independență guvernului și să-i sprijinim orientarea spre nevoile cetățenilor și să-l depolitizăm, desigur.
Anul viitor, în primăvară vom face o nouă evaluare a modului în care guvernul reușește să-și adapteze agenda de lucru la nevoile cetățenilor.
Mulțumesc încă o dată domnului prim-ministru pentru activitatea guvernului de pînă acum și discuții eficiente și constructive avute în timpul evaluărilor pe care le-am făcut împreună.
Mulțumesc și colegilor din coaliție pentru o bună colaborare pe care am avut-o pînă acum.
Guvernul Filip are toată susținerea politică și implicarea noastră pentru reformele pe care le face.
Și nu în ultimul rînd, mulțumesc miniștrilor pentru activitatea depusă, dar și deputaților din coaliție. Unii din colegi, cum ar fi domnii Vladimir Cebotari și Vasile Bîtcă, vor avea însărcinări, cel puțin la fel de importante, în cadrul partidului. Ei urmează să coordoneze procese importante privind modernizarea partidului, dar și eficientizarea lui politică. Iar unii dintre ceilalți colegi urmează să aibă și alte activități, inclusiv în zona insituțională.
Vreau să fie foarte clar că schimbările decise, nu au la bază o evaluare negativă a activității celor vizați. Dimpotrivă, le apreciem meritele și ne dorim să continuăm munca împreună pe alte compartimente de dezvoltare.
Am să-l invit în continuare pe domnul Ghilețchi, liderul grupului Popular European din Parlament, partenerul sub de coaliție, să ia cuvîntul. și apoi o să-l invit pe domnul prim-ministru Pavel Filip, să-și expună și dumnealui poziția.
Valeriu Ghilețchi: La sfîrșitul sesiunii precedente, parlamentul a votat reforma guvernului. La sfîrșitul acestei sesiuni finalizăm această reformă și parte a procesului de finalizare este numirea unor noi membri în cabinetul de miniștri. Grupul Popular European, a dus discuții cu colegii din Partidul Democrat, în această perioadă. Astăzi am avut o ultimă ședință a coaliției de guvernare, în care am convenit să oferim sprijinul politic al acestor miniștri pe care i-a menționat domnul Plahotniuc. Noi am vrea, intrînd într-un nou an, să avem deja un guvern cu persoane noi, persoane cu un nou potențial, persoane capabile să ducă la îndeplinire programul de guvernare pe care ni l-am asumat. Credem că aceste persoane, pe care le-am nominalizat și ați auzit numele lor, vor face față acelor sarcini pe care le încredințăm într-un ultim an de guvernare, din cadrul acestui mandat al actualului parlament. Este un an responsabil, un an electoral și am vrea să facem față la toate provocările care ne stau în față, dar, totodată, să avem grijă de cetățenii Republicii Moldova.
După cum ați observat, Partidul Popular European va fi reprezentat în această garnitură a guvernului, prin persoana domnului Iurie Leancă și domnului Eugen Sturza, dar noi oferim srijin și miniștrilor tehnocrați, avînd în vedere competența lor, experiența pe care ei au acumulat-o anterior. Oferim un sprijin evident și domnului prim-minstru Pavel Filip, contăm în continuare pe o colaborare foarte bună.
Profit și eu de această ocazie, aș vrea să exprim un cuvînt de mulțumire tuturor miniștrilor care au activat pînă în prezent, au asigurat finalitatea și succesul acestei reforme, avînd în vedere că viața nu se oprește aici, repet: Ne exprimăm speranța că intrăm într-un nou an, un an care vine cu speranțe, cu noi așteptări și an la care vom face față împreună.
Vă mulțumesc pentru atenție!
Pavel Filip, Prim-ministru al Republicii Moldova: Stimați reprezentanți ai instituțiilor media, domnul președinte Palhotniuc, domnule președinte Ghilețchi, eu cred că informașia de bază și substanța a fost expusă deja de către antevorbitorii mei. Eu vreau scot în evidență și pe această cale, în primul rînd, să remarc sprijinul pe care l-am avut eu și întregul Cabinet de Miniștri, din partea coaliției majoritare de guvernare din parlament. Nu era posibil să înregistrăm succese, dacă nu aveam acest sprijin puternic, pe care l-au acordat colegii din parlament. Eu înțeleg că ppuneți și dumneavoastră întrebarea de ce a fost nevoit, așa cum spunea și domnul Plahotniuc, să fie aceste modificări, remanieri în guvern, atunci cînd, de fapt, s-au înregistrat niște progrese, dar este firesc că modificările se fac atunci cînd ești în creștere pentru a obține rezultate și mai bune.
Este un proces firesc, din punctul meu de vedere, pentru că există acest, dacă vreți, lanț logic pînp la urmă. Noi am pornit cu o reformă foarte importantă, din punctul meu de vedere fundamentală pentru Republica Moldova și pentru viitorul țării noastre, reforma administrației publice centrale, reforma guvernului. După care, am integrat-o, nu a fost un proces deloc ușor, dar grație colegilor din guvern, am să integrăm această reformă. După care, următorul pas, a fost numirea secretarilor de stat, pe care am făcut-o într-un mod absolut obiectiv și transparent și au fost selectați cei mai buni profesioniști pentru fiecare domenu de care urmează să fie responsabili. După care, tot acest proces, îl încadrăm într-o noțiune care se numește depolitizarea adevărată a guvernului. Secretari dedicați, profesioniști. și iată acum, în ultimă etapă și practic toți miniștrii sunt în afara formațiunilor politice. Doar cîțiva rămîn din cei care reprezintă formațiunile noastre politice.
și, pe această cale, vreau să aduc mulțumiri coaliției de guvernare, coaliției majoritare din parlament, pentru că a făcut un pas foarte important, care trebuie scos în evidență. Anul viitor este un an electoral în Republica Moldova. Evident că toate formațiunile politice vor fi implicate în acest proces electoral. În același timp, guvernul are în programul său de guvernare și are de realizat o agendă de reforme foarte ambițioase.
Iată anume aceste remanieri și această mișcare care a fost anunțată astăzi, va da posibilitate guvernului să-și continuie activitatea absolut instituțional, fără a fi impicat în acest proces electoral. și pentru acest lucru, vreau să mulțumesc încă o dată clasei politice absolut responsabile. și nu pot să nu muțumesc colegilor cu care am lucrat împreună în acest guvern. Pentru că, de la bun început, am lucrat într-o perioadă foarte complicată, am preluat guvernarea după o criză economică, transformată în criză politică. Vă aduceți aminte foarte bine începutul anului 2016 și am reușit împreună cu colegii să stabilizăm atît situația economică în primul rînd, cred, după care și situația politică și chiar să avem creștere economică.
De aceea, personal vreau să-i mulțumesc fiecărui în parte, colegilor din guvern, care pleacă. Spre exemplu, doamna Stela Grigoraș. Vreau să vă aduc aminte de o reformă foarte importantă, curajoasă, fără precedent în Republica Moldova, care și-a demonstrat efectele: reforma sistemului de pensii.
Dacă ar fi să vorbim despre domnul ministru Andrei Galbur, vă aduceți aminte în ce situație am preluat noi Republica Moldova, cu încredere din partea partenerilor externi Zero! S-a reușit în această perioadă nu doar să revenim la discuții la egal cu partenerii noștri din exterior, dar să reluăm și finanțările și ați văzut rezultatul summitului parteneriatului estic, prin care Republica Moldova a fost scoasă în evidență ca un partener absolut constructiv.
Partea economică-domnul Octavian Calmîc, precum spuneam, la începutul anului 2016 aveam teama că nu vom putea plăti pensiile ăn RM și lafinal de an, practic fără finanțarea din exterior, ne-am descurcat. Cu atît mai mult, am înregistrat o creștere economică de 4% așteptăm anul acesta.
Domnul George Balan, procesul de reintegrare, care este unul absolut complicat. Doar care nu cunoaște această dimensiune nu poate înțelege. Iată că pe finalul acestui an, am rezolvat 5 din puținile probleme care au fost puse în discuție pîna acum, nu o să le dau nume fiecăruia ca să nu iau prea mult din timpul dumneavoastră. Doar o să vă spun că niciodată, în raport cu regiunea transnistreană și pe această dimensiune, Republica Moldova nu a înregistrat așa progrese. și acum, este necesar să trecem la o altă etapă.
Domnul ministru Cebotari, pentru că nu există discuții în raport cu partenerii sau societatea civilă, unde să nu vorbim despre justiție. Încrederea în justiție, este la un nivel jos, dar astăzi este la un nivel de 24-27 la sută. Doar vreau să vă amintesc, că atunci cînd ne-am asumat responsabiliatatea pentru guvernare, încrederea în justiție era de doar 7,8%. Au fost făcute eforturi colosale și înseamnă că politicile elaborate și implementate, au fost corecte.
Și desigur, vreau să-i mulțumesc și domnului ministru Vasile Bîtcă, care a adus ordine în tot ce ține de dezvoltare regională. Nu am decît să mă mîndresc cu această echipă guvernamentală, care a muncit pînă acum și am toată certitudinea că și în următoarea etapă, care este una foarte responsabilă, anul viitor vom da dovadă de rezultate bune, astfel încît această guvernare să fie cît mai aproape de cetățeni.
Mulțumesc încă o dată colegilor, mulțumesc coaliției majoritare și partidului pe care îl reprezint, pentru că a reușit în toată această perioadă să mă țină mai departe, pe mine ca prim-ministru, de disputele politice, chiar dacă domnul președinte Plahotniuc și-a luat asupra sa să primească toate loviturile care au venit din societate și nu numai. Acest lucru ne-a oferit confortul necesar pentru a activa în guvern.
Vă mulțumesc!