Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, la finalul dezbaterii „Blaj 1848-2018: conștiință națională și destin european”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Am avut o sesiune de dezbateri foarte bună aici, la Blaj, cu întrebări foarte bune, cu luări de poziție foarte bune. În ansamblu, am spus și la dezbatere, Blajul s-a dezvoltat foarte, foarte frumos în ultimii ani și i-am felicitat pe cei prezenți. Este un loc care nu numai acum reprezintă ceva pentru România. Blajul de multă vreme reprezintă ceva important pentru România, nu degeaba i s-a spus „Mica Romă”, și cred că gestul meu de a merge prima dată pe Câmpia Libertății arată că noi trebuie nu doar să cunoaștem istoria noastră, ci și să o onorăm, să o rememorăm, să-i dăm greutatea cuvenită și, în acest fel, mi-ar face plăcere să reamintesc tuturor că acum 170 de ani aici, pe Câmpia Libertății de la Blaj, românii s-au unit și au dat glas dorinței lor de a se uni cu țara. A fo st prima expresie politică în sensul politicii moderne a acestei năzuințe a românilor din Transilvania și a durat ceva și atunci, a durat mai exact 70 de ani până când acest lucru a fost posibil, și după cum știm cu toții, acum 100 de ani Transilvania s-a unit cu țara.

Jurnalist: Ați vorbit de mai multe ori în sală, despre, citez, nefericita reformă salarială. Ați avut deja discuții și cu reprezentanții Guvernului în acest sens. Ce mai puteți face?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Este deja această nefericită reformă salarială, cu nefericita reformă fiscală, într-o fază când produce pagube majore și vedem în fiecare zi noi și noi exemple de oameni nemulțumiți. S-a ajuns atât de departe încât chiar și cei cărora li s-au mărit salariile sunt nemulțumiți de aceste modificări. Lucrurile deja au intrat într-o zonă când este nevoie de cârpeli și am văzut că Guvernul a promis celor din sănătate anumite cârpeli, altfel nu le pot numi, la legea salarizării, la stabilirea unor sporuri, și așa mai departe. Se vede din ce în ce mai clar că aceste lucruri, schimbarea legii salarizării, schimbarea în zona fiscalității au fost făcute de habarniști, de amatori care au crezut că este foarte uşor să crești salariile și lumea să fie foarte mulțumită. Nu este așa, nive lul de trai nu crește fiindcă cineva de la PSD dă dispoziție să crească nivelul de trai. Aici este nevoie de foarte multă muncă, de reforme corelate și, în loc să facem reforme care ar duce la creşterea nivelului de trai, de exemplu descentralizare, simplificare fiscală, și așa mai departe, în loc să facă aceste lucruri, acești PSD-iști ai lui Dragnea au făcut alte lucruri care, iată, încep să producă din ce în ce mai multă nemulțumire.

Jurnalist: Domnule Președinte, ați fost consultat în privința blocării de către România a declarației Uniunii Europene privind mutarea ambasadei Statelor Unite la Ierusalim?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Iată, un nou exemplu cum PSD guvernează foarte prost. Ei s-au folosit, acești pesediști, s-au folosit de lipsa unei clarități în legislația în vigoare și au blocat un document la nivel european fără să se consulte cu Președintele. Este deja a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche, așa cum au făcut și salarizarea după ureche, cum fac multe lucruri după ureche și iese prost, iese foarte prost fiindcă prin blocarea unei declarații, iată că dintr-o dată România este readusă în marginea Uniunii, împreună cu țări pentru care am tot respectul, dar care sunt de esență mai degrabă eurosceptică. Vreau să reamintesc acestor pesediști că românii sunt europeni, sunt pro-europeni, iar aceste măsuri din ce în ce mai frecvente anti-europene, care vin pe linia PSD, care vin pe linia unei guvernări contraperformante a PSD, aceste măsuri riscă realmente să ne scoată din Europa. Așa ceva nu se poate! Nu este admisibil ca PSD, printr-o guvernare după ureche, o guvernare nefundamentată, să ia din ce în ce mai des anumite decizii care eu sunt convins că sunt dictate de la nivelul partidului și nu de la nivelul Guvernului și să ne readucă în marginea Europei. Românii își doresc ceea ce am spus și eu de multe ori, românii își doresc să fie parte integrată din nucleul Europei. Românii nu își doresc să aibă abordări eurosceptice sau anti-europene.

Jurnalist: (...) Ce mesaj aveți pentru ei?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bănuiesc că oamenii sunt în stradă fiindcă sunt nemulțumiți și mesajul meu pentru ei este unul foarte clar: e importantă atitudinea civică pentru a-i readuce pe acești guvernanți cu picioarele pe pământ.

Jurnalist: Am văzut vreo cinci guverne cu insuccese. Ce alt guvern considerați că ar readuce România pe calea dreaptă și eventual de ce coloratură politică?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Pot să vă spun ce guvern nu, acesta nu. Dar, sigur, asta o să hotărască românii ce guvern își doresc, atunci când vor fi alegeri. Am impresia, de multe ori, că ne afundăm așa într-o gaură de anti-europenism, de diletantism, de populism, din care o să ieșim din ce în ce mai greu.

Jurnalist: (...) achitările din ultima perioadă? Victor Ponta? Toni Greblă?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu pot să am în public nicio părere despre ce decizii ia sistemul de justiție. Știți foarte bine că eu am făcut două afirmații și îmi face plăcere să le repet: am toată încrederea în justiția din România și sunt ferm convins că justiția trebuie să fie și trebuie să rămână independentă. Deci, în niciun caz nu voi accepta o imixtiune a politicului în actul de justiție.

Jurnalist: DNA a greșit undeva în acele cazuri?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Aceasta este cu siguranță o chestiune care va trebui analizată și în interiorul DNA, dacă s-au făcut sau nu greșeli, nu pot să mă pronunț eu asupra acestor chestiuni. Dacă se dorește o discuție la CSM, de asemenea se poate fiindcă CSM răspunde de independența justiției și dacă este, atenție, dacă este nevoie, acolo trebuie purtate aceste discuții și nu în zona politică.

Jurnalist: Dar legat de achitarea lui Ponta, atunci i-aţi cerut demisia, acum judecători au stabilit că este nevinovat, îi veţi cere scuze?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu.

Jurnalist: În privința mutării ambasadei, ce veți face?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Deci, acum despre cea mai recentă speță cu declarația, care a fost pregătită de Serviciul de Acțiune Externă al Uniunii Europene, o să îl chem pe ministrul de Externe ca să-mi explice ce și cum s-a discutat și care a fost motivația pentru măsura care s-a luat. Iar în privința mutării ambasadei, nu s-a făcut absolut niciun pas, în nicio direcție. Ambasada nu poate fi mutată fără acordul meu, punct. Indiferent cine, ce spune.

Jurnalist: Știți cine va reprezenta România la inaugurarea ambasadei Statelor Unite la Ierusalim?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Din declarațiile publice pe care le-am văzut, este o acțiune bilaterală, deci nu e nevoie de o prezență la această acțiune.

Jurnalist: Vizita la Vatican a premierului cum ați văzut-o? (...) Modul în care s-a desfășurat totul?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Dați-mi voie să cred că nu a înțeles doamna foarte bine despre ce s-a vorbit acolo. Am urmărit întreaga evoluție și, în final, a apărut și comunicatul oficial al Vaticanului despre acea întâlnire și într-adevăr acolo se spune că a vorbit despre Președinția României a Consiliului Uniunii Europene în prima parte a lui 2019, singura explicație a mea este că doamna a înțeles că este vorba despre vizită și nu despre Președinție. Deci o confuzie inexplicabilă.

Jurnalist: Dar ați fost la Vatican şi dumneavoastră şi ați vorbit cu Papa la acel moment şi atunci s-a discutat despre o vizită în România. Tocmai de aceea vă întrebăm, poate știți mai bine: vine sau nu Papa în România?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Pot să vă spun că știu, dar, la acest nivel, și chiar în relația cu Vatican, există niște reguli și niște norme foarte, foarte clare. Atunci când vor fi lămurite absolut toate detaliile, atunci se va anunța simultan și de către Vatican, și de către Administraţia Prezidențială, și nu de alți vizitatori sau audiați întâmplători.

Jurnalist: (...) I-ați cerut demisia, acum au fost achitat. Ce ne puteți spune despre asta?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu pot să vă spun nimic. V-am spus, nu pot să comentez o hotărâre judecătorească, nici nu cred că vă așteptați la așa ceva.

Jurnalist: Apropo de vizita premierului la Vatican, premierul a promis acolo că va rezista la Guvern până în 2020. Dumneavoastră i-ați cerut demisia de mai multe orii. Ați mai discutat cu domnia sa despre asta?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu am mai discutat aceste chestiuni și cred că ar face bine să facă ce i se spune. 

Jurnalist: În cadrul sancțiunilor impuse Iranului, de care parte se plasează România? Cu SUA, care cer măsuri drastice, sau țărilor europene, care vor să mai negocieze?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Această chestiune va fi discutată la Consiliul care va avea loc în Bulgaria în cursul săptămânii viitoare pentru a avea o opinie mai clară a liderilor europeni, însă lucrurile nu sunt absolut deloc simple și nu vreau acum, de la Blaj, într-o discuție pur întâmplătoare, să lămuresc chestiunea Iranului. Vom discuta aceste chestiuni și cu partenerii europeni, vom discuta aceste chestiuni - dacă își revin guvernanții -, cu guvernanții pentru a avea un punct de vedere consolidat.

Jurnalist: Legea referendumului, domnule Preşedinte, e la dumneavoastră din 3 mai, probabil, pentru că atunci a dat verdictul Curtea. A fost respinsă sesizarea, prin urmare, va veni la promulgare. Ce faceţi cu ea?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Dacă vreți să știți foarte, foarte exact, o să repet ce am mai spus: nu sunt mulțumit cu anumite aspecte care apar în această lege şi o voi trimite Curții Constituționale.

Jurnalist: Aveţi emoţii pentru data de 30 mai, când CCR va anunța decizia în cazul refuzului de a o revoca pe doamna Laura Codruţa Kövesi?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu am nicio emoţie, am toată încrederea în Curtea Constituţională. Mulţumesc!