Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută la finalul primirii Prim-ministrului Republicii Slovace, domnul Peter Pellegrini

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună ziua! Doresc, în primul rând, să adresez mulțumiri prim-ministrului Republicii Slovace, domnul Peter Pellegrini, pentru vizita pe care o efectuează, la invitația mea, în România.

Am avut discuții foarte bune împreună, am abordat în cadrul discuțiilor relațiile bilaterale româno-slovace, evident, sub diferitele aspecte, cooperarea politico-diplomatică, economică și sectorială. Sigur că am discutat despre viitoarea Președinție a României la Consiliul Uniunii Europene, am discutat despre viitorul Europei, retragerea Marii Britanii din Uniune și extinderea Uniunii Europene. Am discutat aspecte conexe securității europene. Evident, în acest context am ajuns și la discuția despre NATO și nu în ultimul rând, am discutat despre Summitul celor Trei Mări, care se va desfășura la începutul săptămânii viitoare aici, în București.

Relațiile dintre România și Slovacia sunt excelente, am subliniat amândoi acest lucru și, dacă îmi permiteți să folosesc așa o sintagmă, ne-am exprimat mulțumirea față de această stare de fapt. Aceste relații sunt foarte bune în plan politic, sunt foarte bune și în creștere în plan economic, dar o mențiune specială am ținut să fac, aceste relații se datorează într-o măsură semnificativă și comunităților, respectiv comunitatea românească din Slovacia, care este foarte bine primită și foarte bine integrată și comunității slovace din România care, de asemenea, este foarte bine integrată.

Am discutat un pic mai mult despre Președinția României la Consiliul Uniunii Europene. În acest context am abordat Brexit-ul, am abordat felul în care vom discuta următorul buget al Uniunii, am discutat despre nevoia de consolidare a proiectului european și am găsit împreună că avem o abordare similară față de toate aceste chestiuni. În context, am evidențiat importanța Summitului pe care îl vom organiza anul viitor, la Sibiu, un summit destinat viitorului Uniunii Europene și sunt convins că vom găsi cele mai bune abordări pentru acel Summit.

Este o perioadă dificilă pentru Uniunea Europeană, euroscepticismul este în creștere, Brexit-ul bate la ușă și cred că trebuie să redăm europenilor sentimentul de siguranță și de bun-mers al Uniunii. Pentru asta este, evident, nevoie să lucrăm în foarte multe planuri. Și, împreună cu domnul prim-ministru, am găsit aici o cale comună interesantă, prin faptul că România va prezida Consiliul Uniunii, iar Slovacia va prezida mai multe formate, de exemplu, OCDE-ul va fi prezidat și am primit, cu mulțumiri, suportul domnului prim-ministru pentru ca România să devină membră. Aceste formate ne vor permite în cursul anului viitor armonizări suplimentare în foarte multe dosare. Unul dintre dosarele mai complicate se referă la bugetul viitor al Uniunii. Aici am căzut de acord că foarte multe sectoare trebuie să fie finanțate în continuare corespunzător, de exemplu, coeziunea și agricultura. Pe de altă parte, sunt sectoare noi care trebuie finanțate și trebuie să ținem cont și de faptul că Brexit-ul va produce o diminuare a bugetului. Suntem de părere că o alocare națională un pic crescută este o soluție potrivită pentru această problemă. Aceasta este și poziția pe care România a avut-o în cadrul negocierilor de până acum.

În ceea ce privește negocierea pe Brexit, am căzut de acord că ea se face într-un mod profesionist de către echipa de negociatori pe care am stabilit-o noi, UE27, și vom lăsa echipa să negocieze mai departe, cu speranța unei finalizări rapide, până la sfârșitul acestui an.

Domnule Prim-ministru, mă bucur că am avut ocazia să discutăm toate aceste chestiuni și vă dau cuvântul!