Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută cu prilejul deschiderii oficiale a sezonului România-Franța în țara noastră

„Doamnă ambasador,
Domnule ministru,
Domnule secretar de stat,
Domnule președinte al Institutului Francez,
Doamnă președinte al Institutului Cultural Român,
Excelenţe,
Domnilor comisari generali,
Doamnelor şi domnilor,
 
Deschid trimestrul românesc al sezonului cultural încrucișat România – Franța la puțin timp de la incendiul care a mistuit o parte a Catedralei Notre-Dame din Paris, catastrofă care ne-a șocat și ne-a îndurerat.
Acest monument, pe care Franța l-a dăruit culturii universale şi pe care îl păstrează ca pe un tezaur al umanității, este și expresia istoriei şi spiritualității Europei.
Acum 5 luni, la Paris, am deschis, împreună cu Președintele Emmanuel Macron, Sezonul România–Franța, pe care l-am numit un festival al memoriei care ne leagă.
În numele acestei memorii comune, vibrante şi active, vă rog, doamnă ambasador, să transmiteți Președintelui Macron expresia solidarității noastre și admirația pentru angajamentul de a reda cât mai curând patrimoniului mondial unul dintre importantele sale simboluri.
Inaugurăm astăzi, chiar de Ziua mondială a monumentelor, la Muzeul Naţional de Artă al României, Sezonul România – Franţa.
Prezentăm patrimoniul nostru comun şi perspectivele relației culturale privilegiate dintre țările noastre, arătăm energia ideilor în dialog, puterea roditoare a creației şi vitalitatea legăturilor noastre culturale.
Celebrăm aceste forțe care dau sens vieții şi dezvoltării umanității. Ele sunt cele care ne ajută să trecem peste încercările istoriei și peste grelele momente de cumpănă din existența patrimoniului nostru cultural comun.

Doamnelor şi domnilor,
Profit de acest prilej pentru a-mi exprima aprecierea pentru rezultatele deosebite de până acum ale Sezonului.       Acest proiect, pe care l-am inițiat împreună cu Președintele Macron, va rămâne un reper important pentru viața artistică şi pentru instituțiile de cultură din Franța și din România.
Sezonul se dovedește o ocazie unică de a celebra patrimoniul  comun și istoria care ne leagă, cât și de a oferi o nouă perspectivă relațiilor dintre societățile noastre într-o Europă în transformare.
Dar este mult mai mult decât atât. Sezonul este expresia împărtășită a valorilor politice comune pe care le au Franța și România.
Este expresia succesului Parteneriatului nostru Strategic și a efortului nostru pentru consolidarea proiectului european, care are profundă nevoie de aportul României și al societății românești, ca stat și societate deplin pro-europene în această parte a Uniunii.

Doamnelor și domnilor,
Doresc să-i felicit pe curatorii şi pe artiștii care au ridicat mănuşa unei provocări culturale excepționale, asociate în mod fericit cu aniversarea Centenarului Marii Uniri a României.
Vreau să salut prin intermediul dumneavoastră, dragi oaspeți, publicul francez, generos şi interesat, care a contribuit decisiv la succesul primei părți a sezonului cultural.
Totodată, îl invit, alături de publicul românesc, să continue această experiență, care-l va surprinde şi îmbogăți sufletește.
Sezonul România-Franța este o excelentă probă a potențialului creativ al artiștilor români, ca și a dialogului cultural româno - francez.
Sezonul demonstrează capacitatea și voința mediului artistic românesc de a-și găsi în parteneriatele europene, cu precădere în parteneriatul cu prietenii noștri francezi, împlinirea de care s-au bucurat, la vremea lor, printre alții, Brâncuși, Enescu sau Cioran.
Cu acest prilej îndemn Guvernul să investească în mod real și concret în cultură și în infrastructura culturală, pentru a veni în sprijinul creatorilor români.

Doamnelor şi domnilor,
Între România și Franța există foarte multe lucruri de împărtășit și celebrat, și nu întâmplător.
La intrarea în Muzeul Naţional de Artă al României ne întâmpină expoziția despre „Românii care au făcut Franța, francezii care au făcut România”.
Începând cu 1848, România şi Franța sunt unite prin aspirația spre cultura libertății şi prin angajamentul societal pentru o țară a valorilor democrației şi solidarității. 
Mesajul peste timp pe care l-am primit de la înaintașii noștri, români şi francezi, este acela de a depune împreună toate eforturile pentru a susține o Europă solidară, o uniune propulsată de energia excepționalelor sale diversități.
Ceea ce este specific fiecărei culturi nu îndepărtează şi nu trebuie să antagonizeze popoarele. Dimpotrivă, pluralitatea identităților înseamnă, adesea, bucuria descoperirii valorilor fundamentale împărtășite. Au demonstrat-o și cei care astăzi duc mai departe această impresionantă apropiere culturală dintre România și Franța.
Popoarele noastre au șansa de a se redescoperi, contribuind la cel mai important proiect european de pace și coeziune, Uniunea Europeană!
Să susținem, așadar, cu toate puterile noastre, acest proiect!
Vă mulțumesc!”