Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Discursul Prim-ministrului Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul Comisiei pentru afaceri externe (AFET) din Parlamentul European

Stimate domnule Președinte McAllister,
Stimați membri ai Parlamentului European,

Este o onoare pentru mine să fiu primul șef de guvern din afara UE care are ocazia de a se adresa Comitetului pentru politică externă după alegerile pentru Parlamentul European din luna mai. Este o ocazie bună pentru un schimb sincer de opinii cu privire la situația din Republica Moldova, precum și pentru a discuta prioritățile actuale ale guvernului de la Chișinău, dar și perspectivele sale pe termen lung.

Parlamentul UE a criticat deschis regimul anterior condus de oligarhul Plahotniuc. Fostul guvern a respectat puține reguli, dacă putem spune că a respectat vreuna. Instituții de stat capturate, corupție, scheme de pălare a banilor, anularea arbitrară a alegerilor, decizii politice ale Curții Constituționale, contrar logicii și faptelor, hărțuirea oponenților politici, persecutarea administrației publice locale, a societății civile și a mass-mediei independente, atacuri raider asupra afacerilor – iată trista realitate a Republicii Moldova de doar câteva săptămâni în urmă. Toate acestea au fost acoperite de o retorică proeuropeană, în care puțini oameni au crezut, dar căreia și mai puțini au avut îndrăzneala să i se opună în mod deschis.

Parlamentul European întotdeauna a vorbit ferm despre corupția regimului oligarhic din Moldova. Evaluările și sprijinul dumneavoastră ne-au ajutat pe noi, cetățenii Moldovei, cei care credem în democrație, să supraviețuim și să continuăm lupta noastră pentru libertate și suntem foarte recunoscători pentru asta.

Păstrarea regimului oligarhic după alegerile parlamentare din februarie ar fi fost cel mai rău scenariu dintre toate, pentru că ar fi lăsat Moldova în umbră, fără democrație și progres, transformând-o într-un loc în care oamenii își pierd complet încrederea și speranța, mulți dintre ei părăsindu-și țara. Pentru a răsturna acest regim, a fost necesară o coaliție de forțe politice cu poziții politice opuse.

Aceste partide s-au unit pentru că Moldova se afla în cădere liberă și avea nevoie de ajutor urgent. Moldova lăsată de Plahotniuc trebuie reconstruită aproape de la zero.

Astăzi, pas cu pas, curățăm sistemul public administrativ. Îi identificăm pe cei care au deturnat banii publici, au comis scheme de spălare de bani prin intermediul instanțelor din Moldova și al sistemului bancar. Toți vor fi aduși în fața justiției.

Scopul principal al Guvernului Republicii Moldova este de a scoate țara din impas. Crearea unei procuraturi independente și funcționale, construirea unor instituții publice care să răspundă nevoilor cetățenilor, combaterea corupției, asigurarea unui proces judiciar echitabil, stoparea contrabandei și a extragerii de venituri ilegale din companiile publice, dezvoltarea unui mediu de afaceri favorabil, care va duce la o creștere durabilă și incluzivă, distrugerea monopolurilor economice prin asigurarea unei concurențe corecte, reforma sectorului educației și sănătății – toate sunt astăzi obiective-cheie ale Guvernului Republicii Moldova.

Pe scurt, avem în față sarcina dificilă de a crea un sistem de guvernare funcțional și democratic, care să servească cetățenilor și să reziste încercărilor de a fi capturat altă dată, prin separarea puterilor executivă, legislativă și judiciară, a intereselor economice și politice.

Acesta este un numitor comun pentru cetățenii moldoveni, indiferent de limba în care vorbesc și indiferent de apartenența geopolitică.

Regândim politicile guvernamentale în majoritatea sectoarelor. Moldova are nevoie de reforme profunde în administrația publică, pentru a o face mai eficientă, mai profesionistă, mai incluzivă și mai prietenoasă cetățenilor. Am obținut reluarea sprijinului și finanțării din partea donatorilor, înghețate din cauza neregulilor comise de guvernul anterior. Distrugem schemele de contrabandă comise prin regiunea transnistreană, care reprezintă o amenințare la adresa securității economice a Republicii Moldova și a Ucrainei.

Ne confruntăm, de asemenea, cu sarcina dificilă de a uni un popor divizat din cauza unei retorici geopolitice utilizate mulți ani la rând, care a instigat diferite părți ale societății una împotriva celeilalte.

Implementarea Acordului de asociere și a DCFTA, înghețate de guvernul anterior, se află astăzi în centrul agendei noastre. Vom folosi pe deplin oportunitățile oferite de inițiativa Parteneriatul Estic Plus pentru realizarea aspirațiilor noastre europene.

Dorim să devenim un partener previzibil și de încredere atât pentru cetățeni, cât și pentru partenerii de dezvoltare. Nu vom ascunde problemele. Le vom recunoaște și le vom soluționa. Dorim o Moldovă diferită, o țară care aspiră să se apropie de țările UE, nu doar cu vorba, ci și prin activitatea de zi cu zi.

Nu vom face jocuri geopolitice și promisiuni iresponsabile. Agenda noastră de politică externă se va baza pe interesele naționale, nu pe cele personale. Am restabilit parteneriatul strategic cu România și Ucraina.

Despre relațiile noastre cu Rusia. Am reluat dialogul care a fost redus la zero de guvernul anterior. Acest lucru este anormal, având în vedere amploarea subiectelor de pe agenda noastră bilaterală, inclusiv legate de comerțul bilateral, care este încă blocat. În același timp, vom avea o poziție fermă în ceea ce privește protejarea interesului nostru național.

Vom continua să insistăm asupra retragerii trupelor rusești de pe teritoriul suveran al Republicii Moldova. Nu vom accepta federalizarea ca soluție la conflictul transnistrean și vom continua negocierile politice pentru a obține un statut special pentru Transnistria în cadrul unei Moldove suverane, cu integritate teritorială, în limitele granițelor recunoscute pe plan internațional.

Scopul nostru este de a transforma Republica Moldova. Pentru a reconstrui încrederea oamenilor în țara noastră. Și avem nevoie de ajutorul Uniunii Europene în realizarea acestui vis.

Vă mulțumesc.