Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul ceremoniei de decorare a unor instituții și asociații care au avut un rol determinant atât în ceea ce privește lupta împotriva comunismului, cât și în procesul de aflare a adevărului cu privire la evenimentele din perioada regimului comunist și din timpul Revoluției Române

Domnule Președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România,
Domnule Președinte al Asociației „21 Decembrie 1989”,
Doamnă Director fondator al Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței Sighet,
Domnule Președinte al Asociației „Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 Timișoara”,
Domnule Președinte al Colegiului CNSAS,
Doamnelor și domnilor,

Ziua de astăzi nu este una ca oricare alta.
În urmă cu 30 de ani, valul revoluționar, pornit de la Timișoara, descătușa la București strigătul de libertate al românilor, înăbușit vreme de 45 de ani. Răspunsul la întrebarea de ce ne-am întâlnit noi, aici, la Palatul Cotroceni, tocmai în această zi a amintirii și a speranței, rezidă deopotrivă în semnificațiile zilei și în eforturile depuse de fiecare dintre dumneavoastră de a nu uita. Căci uitarea nu face casă bună cu speranța.
A ne aminti este astăzi sinonim cu viața fiecăruia dintre noi și cu sănătatea societății noastre.
O națiune nu poate avea viitor fără a-și respecta, înainte de toate, trecutul.
Tot astăzi, începe efectiv al doilea mandat al meu de Președinte al României.
Am ales, așadar, ca prima mea acțiune publică să fie această ceremonie de decorare, pentru a transmite un mesaj clar – și în următorii cinci ani voi continua să militez pentru prezervarea memoriei naționale, să onorez memoria victimelor totalitarismelor și sacrificiul eroilor români, să apăr valorile democratice și ale statului de drept.
Viitorul democratic al României nu poate fi construit în absența unei asumări corecte a trecutului, care presupune, în primul rând, recunoașterea și condamnarea fermă a atacurilor sistematice din timpul regimului comunist la adresa democrației, a demnității umane, a drepturilor și libertăților fundamentale.
Totodată, asumarea corectă a trecutului presupune și înfăptuirea dreptății și redarea adevărului românilor.

Doamnelor și domnilor,
Reprezentați entități pentru care recuperarea memoriei comunismului, cercetarea fenomenului totalitar, aflarea adevărului despre crimele petrecute în timpul dictaturii și în Decembrie 1989, onorarea victimelor comunismului și a eroilor Revoluției Române au fost și sunt în continuare obiective primordiale.
Prin decorarea dumneavoastră, onorez astăzi, de Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România, în numele statului român, șansa unei societăți care nu își uită eroii și nu își abandonează idealurile.
Existența entităților pe care le reprezentați se datorează atât nevoii uriașe de adevăr și dreptate din societatea românească, intoxicată, decenii la rând, cu propagandă și minciună, cât și libertății câștigate prin jertfa din Decembrie 1989.
Dreptul de asociere, libertatea de exprimare, accesul liber la informație au fost dobândite prin sânge. În anii negri ai dictaturii comuniste, din prima și până în ultima zi a odiosului regim, au fost mutilate destine, au fost distruse familii, au fost torturați și uciși oameni nevinovați.
Prin ceea ce faceți fiecare dintre dumneavoastră, țineți în viață amintirea lor.
Dumneavoastră, cei prezenți astăzi aici, ați creat o tradiție de a lupta pentru adevăr și dreptate cu arme pașnice. Prin activitatea remarcabilă, desfășurată în acord cu valorile democrației autentice, ați reușit să împiedicați încercările repetate de ștergere a urmelor abuzurilor și crimelor comunismului, să evitați minimalizarea sacrificiului acelor oameni care, de pe poziții democratice, s-au opus, cu toată forța, unui regim criminal și să opriți perpetuarea, după 1989, a uitării, banalizării sau trivializării sacrificiului lor incomensurabil.
Ați fost nu doar stavilă în calea uitării acestui capitol dureros din istoria națională, ci și contribuitori la procesul de consolidare democratică a României, iar faptul că activitatea dumneavoastră este recunoscută la nivel național și internațional dovedește că ați reușit.
Apreciez, în mod special, implicarea dumneavoastră activă în educarea tinerei generații.
Datorită proiectelor și acțiunilor derulate de entitățile pe care le reprezentați, tinerii români au avut posibilitatea de a cunoaște istoria reală, de a înțelege dimensiunea ororilor regimului comunist, de a valoriza lupta pentru demnitate, libertate și democrație din acele vremuri și, nu în ultimul rând, de a conștientiza că apărarea valorilor și principiilor europene reprezintă o datorie civică.
La 30 de ani de la căderea comunismului, după o tranziție lungă și anevoioasă, putem spune că am reușit să ducem la îndeplinire obiective fundamentale: România este membru cu drepturi depline al Uniunii Europene și al NATO și joacă un rol bine definit în asigurarea securității în zonă, iar democrația și libertatea sunt pilonii de bază ai societății în care trăim.
Misiunea noastră este să apărăm toate aceste realizări și să ne asumăm îndeplinirea unor proiecte de anvergură, capabile să genereze modernizarea și dezvoltarea României în acord cu principiile și valorile în care credem.
Vă îndemn, așadar, să contribuiți, la fel ca și până acum, la transformarea României într-un stat puternic și prosper.
Cu alte cuvinte, vă chem să fiți alături de mine în această revoluție pașnică a speranței, care, sunt pe deplin încrezător, va reprezenta fundamentul României normale.
Vă doresc tuturor „Sărbători fericite” și „La mulți ani!”.

Vă felicit și vă mulțumesc!