Stimați deputați,
Pentru începerea ședinței de constituire a Parlamentului Republicii Moldova nou-ales, vă rog să onorăm Drapelul de Stat al Republicii Moldova și Imnul de Stat al Republicii Moldova. ( Se onorează Drapelul de Stat al Republicii Moldova. Se intonează Imnul de Stat al Republicii Moldova).
Mulțumesc.
Stimați deputați,
Astăzi noi cu dumneavoastră participăm la ședința de constituire a Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a XIX-a și, conform articolelor 2, 4, 7 din Regulamentul Parlamentului, urmează să audiem:
1. Raportul Președintelui Curții Constituționale.
2. Formarea fracțiunilor parlamentare.
3. Alegerea organelor de conducere a Parlamentului.
Această consecutivitate este prevăzută expres în lege, de aceea nu este nevoie de a fi supusă votului.
Se oferă cuvîntul domnului Președinte al Curții Constituționale Dumitru Pulbere, pentru a prezenta Raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului și validarea mandatelor deputaților aleși.
Poftim, Excelență.
Domnul Dumitru Pulbere – Președintele Curții Constituționale:
Domnule Președinte al ședinței Parlamentului,
Doamnelor și domnilor deputați,
Onorată asistență,
În numele Curții Constituționale, am onoarea să vă salut în această zi solemnă, cînd are loc prima ședință a Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a XIX-a.
Constituția, la articolul 2, declară că suveranitatea națională aparține poporului Republicii Moldova, care o exercită în mod direct și prin organele sale reprezentative.
La 28 noiembrie 2010, au avut loc alegerile anticipate în Parlament pentru care au votat 63,37% din alegători. Curtea Constituțională, fiind autoritatea care garantează supremația Constituției, în conformitate cu articolul 135 din Constituție, articolul 4 din Legea cu privire la Curtea Constituțională, articolele 4 și 38 din Codul jurisdicției constituționale, articolul 89 din Codul electoral, a examinat la 24 decembrie curent materialele Comisiei Electorale Centrale privind totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 28 noiembrie curent în urma renumărării la 15 decembrie 2010 a voturilor exprimate de alegători. Renumărare dispusă de Curtea Constituțională la cererea concurentului electoral Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și a trei candidați independenți.
Prin avizul nr.5, Curtea Constituțională a constatat că pragul minim de reprezentare de 4 la sută din voturile valabile exprimate în ansamblu pe țară a fost depășit de patru concurenți electorali. Nici unul dintre candidații independenți n-a atins pragul de reprezentare de 2 la sută, prevăzut de Codul electoral.