Astfel, în urma distribuirii mandatelor de deputat în conformitate cu coeficientul electoral și a celor rămase nedistribuite, Partidul Comuniștilor a obținut 42 de mandate, Partidul Liberal Democrat – 32 de mandate, Partidul Democrat – 15 mandate și Partidul Liberal – 12.
În avizul său, Curtea Constituțională a menționat că scrutinul parlamentar din 28 noiembrie curent s-a desfășurat conform prevederilor legale și standardelor internaționale cu privire la alegerile democratice. Rezultatele scrutinului parlamentar reflectă voința autentică a alegătorilor din Republica Moldova.
În procesul alegerilor și la numărarea voturilor nu au fost comise încălcări ale Codului electoral de natură să influențeze rezultatele votării și atribuirea mandatelor. Această concluzie rezultă și din rapoartele observatorilor internaționali, inclusiv a celor din partea Adunării Parlamentare a OSCE, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Parlamentului European și CSI.
În exercitarea atribuțiilor, care îi revin potrivit Constituției, Curtea Constituțională a confirmat că la 28 noiembrie 2010 Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XIX-a a fost ales în mod legal, prin sufragiu universal egal, direct, secret și liber exprimat.
În aceeași ședință, Curtea Constituțională a adoptat Hotărîrea nr. 31 prin care a validat mandatele a 101 deputați aleși și a confirmat listele candidaților supleanți la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XIX-a.
Stimați deputați,
Pornind de la prevederile articolului 60 din Constituție, care statuează că Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului Republicii Moldova și unica autoritate legislativă a statului, Curtea Constituțională exprimă speranța că în activitatea dumneavoastră veți pune mai presus de toate interesele poporului care v-a delegat în legislativ, acordîndu-vă încrederea sa deplină, veți demonstra un model al compromisului rezonabil demn de urmat de întreaga societate.
Poporul așteaptă de la dumneavoastră determinarea priorităților subordonate interesului național de moment și de perspectivă, care constă în depășirea crizei politice, economice, consolidarea statului Republica Moldova, păstrarea valorilor democratice europene, valori care vor propulsa țara noastră pe linia progresului și prosperității.
Astăzi, onorați deputați, dumneavoastră vă aflați în prima ședință și, ca reprezentanți ai poporului, urmează să exercitați voința lui. Vă dorim să nu uitați nici pe o clipă acest lucru.
Mult succes în activitatea dumneavoastră de importanță majoră pentru statul nostru Republica Moldova.
Vă mulțumesc. (Aplauze.)
Domnul Vladimir Voronin:
Mulțumesc, domnule Președinte al Curții Constituționale.
Stimați deputați,
Se propune de a lua act de raportul domnului Președinte al Curții Constituționale Dumitru Pulbere.