Conform prevederilor articolului 64 din Constituție și ale articolului 9 din Regulamentul Parlamentului, Președintele Parlamentului se alege pe durata mandatului Parlamentului, prin vot secret, cu buletine de vot pe care se înscriu numele și prenumele tuturor candidaților propuși de fracțiunile parlamentare. Fiecare fracțiune parlamentară poate face o singură propunere.
Este declarat sau va fi declarat ales Președinte al Parlamentului candidatul care va întruni votul majorității deputaților aleși în actualul Parlament.
Dacă nici un candidat nu va întruni numărul de voturi necesar se va organiza al doilea tur de scrutin, la care vor participa numai doi candidați care în primul tur au obținut cel mai mare număr de voturi.
În caz de paritate de voturi, se organizează un nou tur de scrutin pentru care fracțiunile parlamentare vor propune aceiași sau alți candidați.
Deci pentru alegerea Președintelui Parlamentului avem nevoie de a forma comisia respectivă. Întrebări referitor la ... Dar aici nu pot fi întrebări, căci aceasta eu am citit din Regulament, din lege, tot ce este legat de alegerea Președintelui Parlamentului.
Referitor la comisie. Potrivit prevederilor articolului 8 alineatul (1) din Regulamentul Parlamentului, Parlamentul, la propunerea fracțiunilor parlamentare, instituie o comisie pentru efectuarea alegerii prin vot secret a Președintelui Parlamentului. Comisia va recepționa propunerile de desemnare a candidaților la funcția de Președinte al Parlamentului, va asigura pregătirea și desfășurarea votării, va totaliza rezultatele votării, va soluționa conflictele și litigiile apărute în timpul votării, va prezenta Parlamentului spre aprobare rezultatele votării.
Stimați deputați,
Se propune ca această comisie să fie compusă din 9 persoane. Comisia se formează conform principiului proporționalității fracțiunilor parlamentare.
Dumneavoastră, stimați deputați, aveți alte propuneri? Nu sînt. Alte propuneri nu sînt. Propun să votăm componența numerică, adică comisia să fie compusă din 9 persoane. Și fracțiunile să înainteze cîte un numărător care să numere voturile pentru votările deschise.
Eu vă rog, din partea fracțiunilor, numiți numărătorii.
Doamnă Postoico, poftim.
Doamna Maria Postoico – Fracțiunea PCRM:
Sectorul nr.1 – domnul Stati.
Domnul Vladimir Voronin:
Partidul Liberal Democrat? Numărător. Nu candidați, numărător. Să nu te greșești, Diacov.
Domnul Dumitru Diacov – Fracțiunea PDM:
Domnul Candu Andrian de la Partidul...
Domnul Vladimir Voronin:
Domnul Candu.